icon

Je pravda, že cigáni môžu podvádzať a cigánky nie?

27. aug 2022

Je to pravda? Vraj to majú cigáni dovolené a že žena nemôže zato že môže otehotnieť. Plus mi povedali že to len my biely sa rozvadzame za podvádzanie že pozeráme len na seba a že oni ostávajú kvôli deťom spolu. A že my nepozeráme na deti.. to fakt toto platí ešte v dnešnej dobe takéto názory ako zo stredoveku ?

lenqua_12325
29. aug 2022

@hermionia milé od nej 😀

vanda323
30. aug 2022

@hermionia Tak toto teda absolútne netuším , ale keďže ich popľuľa áno tak predpokladám že kvôli tomu....

vanda323
30. aug 2022

@andreatytler Tak vieš čo ,naozaj rozmýšľam nad tou knihou inak už dlhšie....pretože mala by som o čom písať....aj mne sa v živote postávali rôzne vecí,..... Sa ale presne ako píšeš tam by trebalo asi skôr pseudo....pretože áno Rómom sa to nemusí páčiť čo všetko vyzradim

nicol1905
30. aug 2022

@vanda323 čo píšete o cigáňoch... A aj téma rómovia môžu podvádzať ženy 😂😂😂 prosím Vás mňa by raz podviedol môj manžel a letí ako špinavá handra... Alebo že orálny sex je u cigánov tabu... Veď toto hlava neberie... Čo sme my cigáni o čo horší ako biely?? Áno je pravda že niektorý sú stále zaostalý a žijú ako zvery ale takéto prípady sú na východe... Tam je tá najväčšia zgerba... Česť výnimkám samozrejme 😉😉😉... Všetko je to o človeku a náture nie o farbe pleti... Takéto somariny fičali pred niekoľko desaťročí nie teraz pre Boha...

nicol1905
30. aug 2022

@elsaanna1 akože hlava mi neberie takéto somariny... Čítala som tie príspevky ale som sa aspoň fajn zasmiala...

nicol1905
30. aug 2022

@andreatytler ale prosím Vás... Ja to napíšem takto každý žije podľa seba... Ja si svoj názor poviem či sú to podľa Vás chujoviny alebo nie... Vanda môže písať o romoch medzi ktorými žije... Či sú biely, žltý alebo čierny každý človek je iný...

lubkavargova1
30. aug 2022

@nicol1905 tak tu ti tiez dovolim oponovat lebo najviac chudobnejsi romovia su prave pod Tatrami. Si pozri atlas romov na Slovensku a potom rob kategorie kto je kde najchudobnejsi.
Inak romovia robia medzi sebou najvacsi rozdiel. Minule sme mali v obci vystupenie divadla Romathan pri prilezitosti Medzinarodneho dna Romov.. Romovia sa zodvihli, ze "nebudeme pozerat ciganov". Neromovia v obci uplne nadseni boli. Nemali problem ochutnavat tradicne jedla.
Ale ked sa takych spytate, ze co vie o ich kulture, tak vedia prd makovy, ale bit sa do prs budu, ze aky su velky romovia a my biely robime selekciu a rasizmus a neviem co.

lubkavargova1
30. aug 2022

Tiez je zaujimave, ze nasi romovia nevedia po romsky. Minule prisla delegacia Polaka a spol a boli sokovani, ze ako je to mozne, ze nevedia po romsky??? No nevedia. Lebo nasi romovia v obci, ani po romsky a ani po slovensky. Oni rozpravaju po hutoracky, inymi slovami "gadzuju". Chceli nam v skolach a v MS "nanutit" kurz romstiny, ze z EU fondov a neviem bla-bla...no a naco nam? Ked deti aj tak nerozpravaju, rodicia tiez a potom spisovna romstina sa malo pouziva. A na Slovensku ani nemame poriadne nikoho kto by to vedel ucit. Naco sa mam naucit po romsky ked staci, ze pridem do Bratislavy a tam rozpravaju inou romstinou? Prisli sme do Giraltoviec a tam zase inak?
Niekedy mam pocit, ze my na Slovensku ani tu inkluziu nerobime poriadne, len nech mame o EU ciarku, ze je to splnene, aby sme nedostali pokuty.

nicol1905
30. aug 2022

@lubkavargova1 ja som nepísala o chudobe tá už je v poslednej dobe všade... Či je biely či je róm... Ja som písala o spôsobe života... Rómsky jazyk je všade iný východniari, olassky majú nejaké slovíčka iné. To že niekto si myslí že je niečo iné a robí sa gadzom ja to nikomu neberiem len nech nezabúda že u bielych vždy bude len cigáňom 😂😂😂.. Ja som cigánka nehanbím sa za to, nemám sa prečo to že sú medzi nami takí neprispôsobivý?? To sú aj medzi bielymi... Ja bývam v paneláku a suseda biela hm zdržím sa komentára deti jej pobrala sociálka lebo je taká poriadna žena. Ale hubu má všade cigáni takí a takí... Cigánka ju schová do vrecka... Čo sa týka rómskeho jazyka mňa neučili doma rómsky ani moji rodičia sa somnou nerozprávali po rómsky. Naučila som sa sama od nich lebo medzi sebou komunikovali po rómsky

lubkavargova1
30. aug 2022

@nicol1905 Jaj to mi ani nehovor, niekedy prave, ze gadzovia sa spravaju este horsie. Mala som susedku oproti nam, romska rodina. Nikdy sa nespravali zle, cisto a ked mi otec zomrel ako prva prisla zazvonit, ze ci nepotrebujeme pomoct s niecim... raz som videla zamenu manzeliek a tam bola romska rodina a tiez s chudobnejsich pomerov. Ale nikdy nezabudnem co povedal starky tam (manzel, chlap jak hora): "za chudobu sa netreba hanbit, ale za spinu uz hej"...takze asi tak. Inak ako vravis kazdy je nejaky a je jedno ci sme biely, zlty, ruzovy, alelbo hoci s tykadlami na hlave :D

vanda323
30. aug 2022

@nicol1905 Čítala si celý môj príspevok?
Ja píšem o Romoch z osád...si Romka z Osady?
To že žiješ ty inak je fajn aj ja žijem inak....
Dnes som bola u zubára sedela tam mladá Romka poznáme sa ona je z Osady....poznám ich veľa lebo som robila soc. Pracovníčku....
Má 18 rokov 10 rokov chodí so svojím frajerom povedala mi že nemôžu mať deti aj že ju za to bije....ten istý scenár...
My sme doma tiež nerozprávali po rómsky....ale ja so svojími svagrinami sa musím rozprávať aj aj....

nicol1905
30. aug 2022

@vanda323 a načo je s ním? Jej sprostosť, keď mne bude s niekým zle tak sa od toho dištancujem.

nicol1905
30. aug 2022

@vanda323 má 18 rokov a 10 rokov chodí s chlapcom?? 😂😂😂

vanda323
30. aug 2022

@nicol1905 Anooo má 18 rokov a ,10 rokov chodí s ním...je z Osady Rudňany

lenqua_12325
30. aug 2022

@nicol1905 však od 8 rokov, zasľúbili ich keď sa narodili, ci nie ? 😅

andreatytler
30. aug 2022

@nicol1905 Naco je s nim? Asi preto ze nema kam inam ist? Ak nema vzdelanie, nezozenie pracu a nema sancu zit samostatny zivot a ist zit s inym muzom sa tiez neda, kedze ziadny iny muz ju nebude chciet.

mimka1402
30. aug 2022

@nicol1905 Prosím ty tu radšej ďalej nepíš, len sa svojim vyjadrovanim zbytočne strapnujes. Silou mocou chceš tvrdiť ako Vanda nemá pravdu pričom aj ja sama viem potvrdiť jej slová, lebo sa to deje... A to nemusím byť ani romka. Asi sa ťa jej slová zbytočne dotkli. 😀
Lebo aj ten vzťah čo spomínala, keby sa trošku zamyslíš, dostaneš odpoveď prečo to tak je. A po lopate ti to vysvetlila aj andrea... 🙂

vanda323
30. aug 2022

@lenqua_12325 Akože si z toho robíte srandu dievčatá hej?
To dievča mi rozprávalo real život....ako ju bije podvádza...len preto že má už 18 rokov a nemajú dieťa...

nicol1905
30. aug 2022

@lenqua_12325 no to bolo asi ešte pred

nicol1905
30. aug 2022

@mimka1402 jasné samozrejme vy biely tam kde sa píše zlo o cigáňoch áno všetko je pravda... Jasné veď nikto nič nevie len vy 😁😁😁😁

lenqua_12325
30. aug 2022

@vanda323 nieje to vôbec sranda.
Mne osobne to príde choré. Mám 7 ročnú dcéru.

mimka1402
30. aug 2022

@nicol1905 Asi máš komplexy a zbytočne robíš rozruch kde nie je potrebný. Ak by si si pozrela moje príspevky, vôbec netvrdím nič zlého, ale tiež mám ako taký prehľad v rómskej otazke.
Zas a znova vlna negativity ide od niekoho iného a nie od "bielej". To, že ty si nevieš priznať, že to môže byť aj takéto, neznamená, že sa to vôbec nedeje. Bohužiaľ v osadách sa to deje. A reči prečo dievča z osady neodíde... Lebo nemá kam, ak by odišla, prvá ju zbije mama, že aby sa k chlapovi vrátila... 🙂 Bez školy, bez peňazí nemáš šancu.

lenqua_12325
30. aug 2022

@vanda323 8 ročné dieťa si nevie ako poriadne učesať vlasy a utrieť zadok. Hlava mi neberie, ako môže mať frajera. Hovoríme o dieťati. Má sa hrať s bábikami a pozerať rozprávky, venovať škole. Nie frajerom. 🙏

nicol1905
30. aug 2022

@vanda323 nikto si nerobí srandu ani to som nepovedala že nemáš pravdu... Ale deje sa to len na určitých miestach nie všade to je rozdiel lenže tu daj bielemu dôvod a zožerie ťa aj s topánkami prečo nenapíšeš aj niečo fajn co je u cigánov ? Že rodina je najdôležitejšia atď.... U cigánov sa nedeje že vlastný otec zabije dieťa atď ... Každý žije tak ako chce ja osobne mám svoj byt, prácu mám školu s maturitou, dve deti ktorým chvála Bohu nič nechýba... Skús napísať aj dobré veci nielen na to zlo poukazujes

lubkavargova1
30. aug 2022

@lenqua_12325 ale oni to beru inak. Skola? Aka skola prosim ta, ked su rovno segregovany? Aka skolka, ked su segregovany? Pracujem v skolstve a teda ucitelky doslova sa hnusia dotknut takych deti. Nedajboze majú vsi alebo vsrab, tak poslu domov a nech radsej ani nechodi. Neplati skolne alebo stravne, tak uz od dveri vyhanali. To ze neromovia si mohli prenasat nedoplatky to bolo tolerovane. Mlade ucitelky, co este len studuju za ucitelky, uz rovno povedia "nechcem mat degesov v triede"....pripravujeme vystupenie, chceme pustit hymnu romov, tak nie, lebo je to "nuda", pripravujeme separovane rodicovske lebo vsak smrdia...chces viac prikladov z praxe? Ked posielam spravu na urad vlady, splnomocnencovi, tak ten doslova je sokovany. Potom mi vola a pise a co poriesime? Nic a ja dostanem len zdrba..

Aj tu vidime dve linie: vanda ide inym stylom a aj zmysla inak...Nicol taktiez inak.
Preco? Tiez si priznajte dievcata, ze az tak stotoznene s pravou romskou kulturou nie ste.

To je ako my madari, zijeme na slovensku so svojou kulturou ale nie sme origos madari, me taky hotentoti..ani slovak a ani madar...

lenqua_12325
30. aug 2022

@lubkavargova1 je to poriadny masaker, úplne Ti rozumiem.

andreatytler
30. aug 2022

@vanda323 Vidis, presne takuto reakciu a pravdepodobne este ovela horsiu by vyvolala tvoja kniha. Ale ja @nicol1905 chapem. Je to neprijemne citat taketo veci o svojej vlastnej kulture. Podla mna byt romom je velmi narocne. Zjavne clovek patri do tej komunity, ale zaroven sa za vela veci v tej komunite hanbi. A urcite mas pravdu v tom z vela bielych ludi by to zobralo ako dovod na este vacsiu nenavist, ale vela ludom to otvori oci. Napriklad ja uz nikdy nebudem sudit romsku zenu za to ze si necha urobit 6 deti a nevie sa o ne postarat. Celkove sa divam na romske zeny uplne inymi ocami, lebo vela z nich zije v uplne inom svete, kde platia ine pravidla. A kedze biely ludia tie pravidla nepoznaju, usudia ze ved romky maju take iste moznosti ako biele zeny, tak preco jednoducho nezajdu za gynekologom a nepoziadaju o antikoncepciu.

nicol1905
30. aug 2022

@mimka1402 ja som nepovedala že sa to nedeje... Áno deje sa to v osadách kde sú ľudia zaostalý a žijú ten svoj zaostalý život.... Môj muž má základné vzdelanie a našiel si robotu pracuje lebo nikto na neho nepovie že je róm... Ja mám školu a veru mala som veľký problém nájsť si prácu lebo som cigánka... Sú medzi nami ľudia ktorí odcudzuju Rómov bez toho aby vedeli ako žijú... Nežila som v osade, detstvo som mala super všetko ako sa patrí moja mamina pracuje na základnej škole už 43 rokov.... Ja som len napísala že nie všade sa takto žije ako píše Vanda

nicol1905
30. aug 2022

@andreatytler 😂😂😂 no ja medzi nich nespadam

nicol1905
30. aug 2022

@andreatytler niektorým ženám to vyhovuje rodiť ako jabloň a žiť zo sociálnych dávok. Ja mám dvoch synov a mám vnútromaternicové teliesko. Na túto dobu sú aj 2 deti luxus...