icon

Je pravda, že cigáni môžu podvádzať a cigánky nie?

27. aug 2022

Je to pravda? Vraj to majú cigáni dovolené a že žena nemôže zato že môže otehotnieť. Plus mi povedali že to len my biely sa rozvadzame za podvádzanie že pozeráme len na seba a že oni ostávajú kvôli deťom spolu. A že my nepozeráme na deti.. to fakt toto platí ešte v dnešnej dobe takéto názory ako zo stredoveku ?

Strana
z4
lubkavargova1
30. aug 2022

No a teraz si predstavte, ze aj regionalny rozdiel vela robi. Bola som na porade v Bratislave, kde za toho svatoho nedokazali pochopit, ze u nas maju rómovia majú medzi sebou prezivky. Normalne si davaju prezivky a volaju podľa toho. Malo pouzivaju klasicke mena...oni v BA to chapali ako degradaciu a dehonestaciu. Toto sa tak nesmie a vraj to je ponizujuce...tu na vychode? Normalna vec, ze idete do terenu a poviete: "Kde je Bobi?" a kazdý viem a nebudem sa pytat "Kde je Dezider?" :D :D :D

andreatytler
30. aug 2022

@lubkavargova1 Mozno by ste sa mohli dat dokopi s Vandou a napisat tu knihu spolocne. Kazdopadne drzim ti palce v tvojej praci.

mimka1402
30. aug 2022

@nicol1905 Veľmi súdiš ich životy... Ale sama pausalizujes. Tvrdíš, že sa nedeje, že otec zabije dieťa...Blbosť, tiež utyraju si dieťa ako aj iní. Tiež sa to deje. 😉 Takže zbytočne si sa týmto ohradila, lebo tiež paušalizuješ. Vanda nevraví zlé veci, vraví skúsenosti, keďže medzi nimi aj pracovala a aj sama je romka a má aj takúto rodinu.
Ale nikde nie je napísané, že žiaden rom nevie sa začleniť.
Ale som si na 100% istá, že ak by tvoja mama žila v osade a aj ty, tak by si mala mizivu šancu študovať ďalej či nevydať sa ako veľmi mladá... Keďže by ťa ovplyvnila rodina a predsudky ľudí atď.

nicol1905
30. aug 2022

@mimka1402 to je tvoj názor... 100 ľudí a každý má svoj názor.... Naťahovať sa tu nebudem... Nemáš šajnu o cigánskej mentalite, zvykom, kultúre atď... To vieme len my. Ja som hrdá na to že som cigánka... A nemám potrebu rozoberať naše zvyky a vyvracať tu niekoho príspevky... Len toľko pekný zvyšok dňa

mimka1402
30. aug 2022

@nicol1905 To nedáva logiku, keďže mam veľa rómskych ľudí okolo seba, ktorí sa niekam vypracovali, tak to potom žiaden róm nesmie o "nás" nikdy nič povedať a aj tak sa vyjadrujú. 🙂. Netuším z kadiaľ si si istá, že nič neviem. Zbytočne si to vzala osobne, pričom vanda tu naozaj nič zlé netvrdí. A pritom Vande som neraz v jednej diskusii s nemocnicou povedala, že nech nehľadá všade rasizmus, keď sestričky boli nepríjemné apd.
Ja sa s tebou nenaťahujem, ale z jednej tvrdíš ako netreba hádzať do jedného vreca a použiješ vetu ako otec si nezabije dieťa ako bieli... Tak potom nemôžeš chcieť jedno od iných a sama urobiť takéto niečo...

moonlight1210
31. aug 2022

@vanda323 taky blog by bol fajn. Rada by som si precitala.

Ale ak raz spustis svoj blog, daj to pod pseudonymom a nedovol k tomu diskusiu. Minimalne spociatku nie.
Pomen mena, podla moznosti neudaj, odkial presne tvoja rodina je. Odkial presne opisujes svoje zazitky.

Poznas to, najviac sa tam zlietne hejterov, co nemaju paru o nicom, len poculi “tradovane” veci.
Do zblaznenia by si vysvetlovala, a aj tak by tam bolo kopec takych, co nechcu chapat, len utocit.
Nerobilo by ti to dobre a ublizovalo. Lebo taki nezavahaju utocit ani na rodinu. Ich to bavi ublizovat. A cim viac sa branis a vysvetlujes, tym ich to bavi viac.

vanda323
31. aug 2022

@lubkavargova1
@nicol1905
@andreatytler
@mimka1402
Dievčatá, ja to vidím tak, že nie každý Róm si prizná pravdu, ja som napríklad vyrastala úplne inak.... na sídlisku medzi bielymi...chodila do školy, krúžky, výlet....
Môj manžel má tiež úplne inú rodinu...keď som k nim prišla bola som šokovaná....
Napríklad dnes sme boli s manželom a s deťmi na obed v takom rezorte blízko SNV v obcí Poráč... Poráčska Dolina je tam fajn pekné miesto na oddych...keď sme sa vracali zastavila som sa v tej obcí v obchode, Môj manžel pochádza z obcí Rudňany....a Poráč je cca 5 km odtiaľ....
A čo nevidíme... manželov 12 ročný brat maká na jednom dome....manžel ho zavolal, že Džani poď sem...lebo áno tak to funguje nikto nikoho nevola menom ale prezivkami...čo tu robíš? A on mu povedal že pomáha jednému ujoviena dome aby mal prniaze pre seba pretože moja svokra mu nedá proste nemá z čoho....12 ročný nosil celý deň ťažké kvadre a betón....aby si mohol dať zmrzlinu, kúpiť malinovku jasné že aj cigooo....
Ďalší brat môjho manžela, 16 ročný Jozef -Bebe, skončil 8 ročník základnej školy a od vtedy maka v ČR..... pretože moja svokra si nemôže dovoliť kúpiť mu oblečenie, mobil, dať vreckové.....príde domov za 10 dní zarobí 300 eur z toho ešte 100 dá matke do mäsiarne aby navarila...
Čo dodať?

vanda323
31. aug 2022

@moonlight1210 Súhlasím, vieš pravda sa ťažko počúva....
Ja skôr píšem o tých Romoch z osád....pretože tam je tá generačná chudoba...tam ľudia potrebujú najviac pochopenia, pretože vážne trpia, ženy sú od mlada znásilňovane, príde im to normálne, že musíš počúvať mužov....atd......ale vidíš napríklad veľmi sa mi páčilo ako @andreatytler zhodnotila že sa už na Rómske ženy bude pozerať inák....pretože málo ľudí fakt vie čo si Rómska žena musí prežiť....

vanda323
31. aug 2022

@nicol1905 Aj ja som hrdá cigánka, vyrastala si ako ja, úplne inak....môj manžel a vyrastal troška lepšie v bohatstve ale s cigánskymi zvykmi....jeho rodina bola v osade....
Okrem jeho matky ktorej kúpil byt, stále jeho rodina žije v osade....preto viem ako to tam funguje

andreatytler
31. aug 2022

@vanda323
@nicol1905
Napiste co je dobre na romskej kulture. Co sa vam najviac paci? Na co ste najviac hrde?
Ja si pamatam z jednej knihy (tusim Tisicrocna vcela) kde sa hlavny hrdina chodil do ciganskej osady odreagovat ked uz toho bolo na neho privela. Spev, hudba, tanec, zabava. Ale to bolo tusim pred vojnou, kedy tie ciganske osady neboli take ako ich vytvoril komunimus.
A este vysvetlite mi ako to ze maju romovia taky vrodeny talen na hudbu? Ako sa to vobec da? Ved podla mna nikto z nich nema hudobnu skolu ale su majstri hudobnici. V kazdej dedine najdete cigansku kapelu.
Mate nejake romske jedlo co by ste odporucali vyskusat?

lubkavargova1
31. aug 2022

@andreatytler jaaaj, tak toto pre nas gadzov to je nepochopitelne..inak si zober, ze herci v Romathane su vystudovany herci s VS, hudobnici co tiez maju VSMU, Konzervatorium a samotny pan riaditel ma 2 VS 🙂 Ale je tak to skromny clovek, ze doslova sme plakali na ich vystupeni...
My sme sa od starsich romiek naucili robit marikle, goje..ochutnali a poviem ti je to celkom fajn. Ako na vonu, goja ked sa chysta nic moc, ale chutovo je to fajn.
Inak tiez je zaujimave, ze u nas zeny, starsie romky, nosia len sukne a velke kvetovane. Velakrat sa nam stalo v terene, ze ked sme prisli do "chatce", tak zvonku sa rozpadava, ale dnu je cisto. Skromne, ale cisto. A ked sme nieco chceli zistit, tak nikdy sme nesli za mladou rodinou, ale za svokrou sme isli ci uz na strane muza alebo zeny. Proste stare ciganky, maju slovo :D Ked sme u nej vypili kavu tak sme boli prijate do komunity. Ale pozor, nesmeli sme vypit a ani prijat nic u tych spinavsich lebo potom ostatna komunita nas zavrhla.

moonlight1210
31. aug 2022

Jednu knizku som pred rokmi nasla a bola velmi zaujimava. Cigánka - Janette Motlová Maziniová

lubkavargova1
31. aug 2022

@moonlight1210 je riaditeľkou Výskumného ústavu detskej psycho­lógie a patopsychológie Janettka Motlova. Je to zena vzdelana a mudra. Ona by ti teda povedala ake to je vyrastat v osade. Lebo prave ze vyrastala v spinavej osade. Ma VS, ma doktorat, a ked s nou rozpravas, tak z nej ide co slovo to mudrost. Vie ake to je v praxi, ni elen teoria od stola...juj, mavame ju na skoleniach a vzdy rozprava ake to je v praxi a doslova je to balzam na dusu ked mame nejaky problem...

Strana
z4