icon

Je to búrka, alebo nám zomiera manželstvo?

16. aug 2023

Takmer 20 rokov spolu .3 deti.najmladsie má 1,5 roka . Manžel celý život pracuje ako šofér v zahraničí . Väčšinou v pondelok ráno odchádzal a vo štvrtok prichádzal . Posledný rok chodí domov až v piatok . K tomu má víkendového koníčka , kde občas berie zo sebou aj deti .
Nie je to zlý muž .ani zlý otec . Nie je u nás problém nevera ,ani alkohol , ani financie .
Napriek tomu cítim obrovskú úzkosť . Naše rozhovory sú len o práci ,deťoch a praktických veciach ,ktoré treba riešiť . Ako keby som narazila na stenu ,a neviem sa pohnúť . Po intímnej stránke síce muž by aj chcel ,no ja tam necítim to ,čo kedysi . Je to automatické , a orgazmus príde z 10 x možno raz . Necítim tu blízkosť s mužom ako kedysi .
Plánovala som s ním stráviť pár dní bez detí .tešila som sa na ten spoločný čas . Vedel ,že financie sú na to na spoločnom účte (jeho účte ,kam mi chodí rodičia ,no nám dispo.pravo ,a vždy sme ten účet brali ako spoločný .a vždy mi aj výplatu ,ktorú má v hotovosti ,položí celú na stôl ,lebo v rodine s financiami hospodárim ja )
On bez slova tie financie vybral ( dobre , nešlo o veľa ,ale bolo to 300€ určených na ubytko pre nás ) .vybral ich a kúpil si veci do auta ,ktoré používa pri jeho hobby ( nešlo o akútnu opravu ,skôr vylepšenie )
Je tomu už týždeň .nereagovala som na to vôbec . Aj ten pobyt bol môj návrh . Dnes sme spolu po 2 dňoch volali , len kôli výsledkom vyšetrenia jedného z deti .ani sa nespýtal ,či som stihla s deťmi vybaviť zubárka ,o ktorej som mu hovorila .proste nič .akoby stratil záujem . Ja mám posledné mesiace čím ďalej ,tým väčšiu hrču v hrdle .a už sa mi vlastne ani nechce mu písať ,ani volať .nechcem byť už tá iniciatívna.vzdy som sa tešila ,keď prichádzal z práce ,a bolo mi smutno keď odchádzal. No tento týždeň sa bojím ,a čakám na piatok v napätí a v strese,že budem viac plakať a on to posmešne bude zhadzovať na pms.

roja01
16. aug 2023

Jasne odcudzenie, poznam. Zalezi na tom kolko ma rokov a za aku dobu by sa mal na trvalo vratit.
Inak este su prazdniny, nech vam zozenie vo svojej blizkosti ubytko a chodte za nim na 2 tyzdne. Po praci sa vam moze venovat.

andreatytler
16. aug 2023

Z toho opisu tam ja ziadnu burku nevidim. Skor zatmenie. Tebe zacinaju vadit aj take veci ktore ti predtym nevadili ale nemas chut ich riesit. Podla mna uz dnes je neskoro. Lubis ho vobec este?

autor
16. aug 2023

@andreatytler myslím ,že áno , ale nie som si istá . Ako po toľkých rokoch rozoznať lásku od zvyku a úcty ? Chýbaju mi tie časy predtým . Keď si v hlave premietam rôzne scenáre budúcnosti ,je mi nevoľno a veľmi ľúto ,ak by sme spolu neboli . Nechcem aby sa aj on trápil .vážim si ho .

juliet86
16. aug 2023

bez ty sama. k psychologicke to je to co potrebujes co pomoze vam obom

andreatytler
16. aug 2023

Tak ak ti je luto ak by ste spolu neboli, nerozumiem potom preco sa ti nechce tento problem riesit. Lebo to ako si nic nepovedala na to ked minul tie peniaze, alebo ze ani nechces aby domov prisiel... to mi pride take hrozne pasivne. Akoby si us len cakala na to kedy on odide.

autor
16. aug 2023

@andreatytler pretože vždy som bola ta asertivna . Vždy ja viac veci riešim . Celé roky . A túžim po tom, aby aj on prevzal opraty a ukázal ,že mu na mne zalezi . Preto som sa posledné dni stiahla úplne . Písala som mu teraz . Na moju správu už neodpísal

jj298
16. aug 2023

tak ale chlapi na takéto reči, vyznávačky a vypisovačky podla mna po väčšine nej sú. aspoň ten moj to neznáša. proste sa bavíme z očí do očí a skôr sa prejavuje gestami ako odpoveďami na moje citové výlevy

majkamasar
16. aug 2023

Kolko mate rokov?

autor
16. aug 2023

@majkamasar 38 a 42

mk22
16. aug 2023

Tuzis po tom, aby prevzal opraty?
Ako?
Na diaľku, cez telefón, videohovor?
Pokiaľ budete žiť kazdy svoj život.. Riešiť si svoje starosti každý sám.. Nič sa nezmení.

majkamasar
16. aug 2023

Tak to bude tym vekom. My mame presne taky isty vek a vidim aj na manzelovi ze chce cas pre seba a na svoje konocky. Nie si aj ty tym malym dietatom teraz viac zatazena? Predsa asi teraz zacina viac behat. Mozno ti vadia aj veci ktore by si inac neriesila. To je len moj nazor.

carduelis
16. aug 2023

Mali sme takuto chvilu v manzelstve a napisala som manzelovi list. Tiez som to citila tak, ze som nevedela hovorit o svojich pocitoch, mala som gucu v hrdle a bola som ticho, ale v jeden vecer mi prislo tak clivo, vsetko sa nakopilo a zacala som pisat. Aj som si pritom poplakala, ale napisala som mu list, kde som hovorila o svojich pocitoch, co ma trapi, preco sa tak citim a ake navrhujem riesenia. Pomohlo to, manzel si to v klude precital a potom sme sa o tom rozpravali. Vyskusaj

bubinkaaa
16. aug 2023

V prvom rade:nečítala som kto ti čo napísal ,napíšem za seba ako by som to riešila ja....
Odcudzili ste sa sebe obaja navzájom,nie manzel tebe,ale aj ty jemu,je to obojstranné...
Podobnou krízou však prechádza plno vzťahov a manželstiev,a je len na vás oboch,či to teraz ustojite alebo sa vaše manzelstvo skôr,či neskôr rozpadne. Moja rada:KOMUNIKACIA!!!...,tak ako si to napísala sem,mala by si mu to povedať (napr.večer ,ked budú deti už spať)a nie dusiť to naďalej v sebe....potom sa to len kopí ,a nakoniec už nie je pomoci vzťahu, Píšeš,že je to dobrý otec,a aj manžel tak to skús, hneď v ten večer,keď príde domov. Držím ti palce,aby ste zachránili vaše manželstvo 👍

mircalla
16. aug 2023

Tie vypisovacky....muzi to neznasaju. Chodite niekam na dovolenky? Tu vycerpanost a pocit osamelosti chapem.

Ale tlacit ho do niecoho, o co nema zaujem....o komunikaciu zaujem nema tiez. Tak jedine, ze sa zacnes venovat aktivitam, ktore si predtym nerobila...s dakou kamoskou a bez deti. Mozno si to vsimne
Stale si ale myslim, ze niekoho ma. Ten chlad a nezaujem poznam, zazila som to a bol v tom niekto treti

dobromila
16. aug 2023

Manželská kríza, chce to čas a úsilie z oboch strán, prekonať ju. Väčšina manželstiev si tým prechádza. Mnohé sa rozpadnú, ďalšie to prekonajú...
Určite by ma tých 300€ mrzelo a treba sa o tom porozprávať...aj o tom. Ale je to s chlapmi ťažké

ahhola
16. aug 2023

Myslím, ze tvoja spojenkyna by mohla byt svokra, skôr ako kamarátka. To už bude tak 70.tnicka,vsak? Ma ta rada? Ked pred ňou zahrás divadielko, ako sa ti jej synacik odcudzil a ako ide všetko od 10 k 5tim...zaprisahaj ju, aby to nesirila pi rodine (to máš záruku, ze to rozkvaka a niekto mu dohovorí, nech sa chová ako človek)) (tvojej mame keby si dala deti a 🚛išla s chlapom do kamiónu? Kamarátka tak chodila v 90.tkach,dala výpoveď a celé leto brazdili Európu. Dodnes z toho žiju🙃len oni, diaľničné odpočívadlo, mladosť a sex 3*denne😂, bud zbalena a v nedeľu sa mu nanominuj do jeho kráľovstva pod zámienkou, ze keď nevypadnes z domu, moze ta hodiť do Pezinka😃
Veľa zdaru🍀v jeho svete, o ktorom už nevieš nič...

andreatytler
17. aug 2023

Takze to ze pracuje o jeden den dlhsie nie je jeho iniciativa ale len zla zhoda okolnosti, ale to ze on k tomu pridal navrat k svojmu konicku cez vykendy, to je zle. To by mi velmi vadilo a tiez by som to povazovala za znamenie ze mu na mne/nas nezalezi. To uz by som vyslovene ziadala ze bud zmeni pracu, alebo konicka. Ono blbe je to ze vobec musis ziadat. Clovek by cakal ze mu budete prirodzene chybat a ze ho ani nenapadne utekat od vas prec ked ma s vami tak malo casu. Tak chapem tvoj postoj. Akoby si ho tym pasivnym postojom testovala ze ci skutocne nic neurobi a zaroven sa hrozne bojis ze nic neurobi a budes si musiet priznat ze mu na vas nezalezi.
Myslim ze pri chlapovi zaberie iba uplne polopatisticke vysvetlenie. Cakat od neho zmenu postoja ze bude viac asertivny aby dokazal ze mu na tebe zalezi je podla mna nerealne. Chlapom to nedojde ze mozu nieco take urobit. Myslim ze ho treba poziadat o konkretne zmeny v rezime aby bol s vami viac. Napriklad konicka cez vykend moze mat raz do mesiaca. Len ak to odmietne urobit, tak potom by som zacala mat pochybnosti ci ten vztah stoji za to.

autor
17. aug 2023

@andreatytler áno , presne si to pochopila dokonale . Pred dvoma týždňami som sa mu to snažila vysvetliť . Vyložila som všetky karty na stôl . On zaujme taký obranný mód,že povie ,že je ten ,čo nestíha nič ,že je neschopný a pod .
Pričom vôbec nič také mu netvrdím . Hoci áno ,aj množstvo mužských veci robím okolo domu .
Povedala som mu ,že musíme zmeniť systém .v niečom ubrať ,aby sme si uľahčili život. Že na budúci rok nebudeme toľko sadiť zeleniny ,ale len zemiaky .ak vôbec . Že nechcem ,aby sa obzeral po novom psovi ( máme jedného starého ,ale ešte je s nami ) , lebo so psom som chodila na cvicak ( pred 11 rokmi kúpil bojové plemeno ) .ale tá výchova zas ostala na mne . Že radšej budem bez psa , lebo ten pes nás stojí niečo ,kvalitné krmivo ,veterinár a potom čas . Že pretavme to do nášho času . A hneď ako keby ho ihlou pichnem ,že prečo to takto prepočítavam .
No lebo on si navymysla ,a potom ide preč ..
Pred doma týždňami som pokosila krovinorezom aj kosačkou okolo domu , máme skoro 1500 m2 . Plus rzahradu a sad neďaleko . Keď som urobila viac veci aj zaňho v týždni ,mali sme priestor na seba cez víkend . On došiel z práce v piatok podvečer ,a videl ,že je pokosenej . Prezliekol sa ,najedol sa a šiel sa venovať svojmu hobby ( boji sa to tu napísať ,čo robí ,je to individuálne hobby . No možno by nás mohlo viac ľudí poznať .preto nechcem konkretizovať )
Tento rok sa k svojmu koníčku vrátil . A práve to zhoršilo situáciu ešte viac. Pretože muž ako člen určitej skupiny má svoje povinnosti aj zodpovednosť a musí tomu ten čas venovať .

Sadnem si s ním cez víkend . A stačí ak mi odpovie na otázku , či mu vyhovuje , koľko času trávi somnou a koľko s deťmi .

Predpokladám odpoveď : " a čo mám urobiť !? ... " a začne s tým ,ako si mám nájsť lepšieho .
Ale to nie je to ,kam vždy smerujem moje otázky .
Ak nič nechce zmeniť . Sa asi aj ja prebudim s tej nostalgie a navrhnem ,aby sme si šli každý svojou cestou . Bez hádok ,bez výčitiek a obviňovania .hoci z mojej strany s veľkou ľútosťou . Pretože 20 rokov je dlhý čas . A už zas plačem ,len to píšem . Tak strašne dúfam ,že sa unho niečo zmení .
Toto je také moje vyvrcholenie za posledný ( teraz budem presná

autor
17. aug 2023

13 mesiacov . A len som si vždy povedala " nechaj to tak " .aby som si jemu dopriala čas ,voľnosť ... Žiadne scény , že počkám do začiatku školského roka ,potom do vianoc , veľkej noci ... A teraz som sumarizovala ,že čakám už príliš dlho .

2kikuska4
Autor odpoveď zmazal
andreatytler
17. aug 2023

No tak to su dost zle reakcie od neho, ked ti povie na psa ze preco to tak prepocitavas. Ved to je uplne logicke a spravne prepocitavanie z tvojej strany lebo pes zhltne urcity tvoj alebo jeho cas a tak isto zahrada a hlavne to ked povie ze si mas najst lepsieho. Ja neviem, ale ked zacnu padat taketo narazky na hladanie noveho partnera, tak to nevesti nic dobre. Ja by som mu surovo navrhla obmadzenie toho konicka, lebo sa zda ze to je najvacsi problem. Dobre, mozno aj on ma nejaky problem a potrebuje ten konicek na urcitu psychohygienu, ale podla mna je to od neho velmi sebecke kedze to ide na ukor vasho vztahu. Toto by mal prehodnotit.
Ale neda mi nenapisat ze je sanca ze to nekomunikujes spravne. Poznas to ze treba vzdy hovorit len a len o sebe a svojich pocitoch, tak aby nepadli ani naznaky vycitiek, lebo vtedy ta druha strana okamzite zaujme obranny postoj? Ono to je niekedy velmi takze tak hovorit, hlavne ked mas toho tolko nakopene. Ja by som skusila manzelsku poradnu, alebo nejake parove terapie, len na to asi tiez treba cas.

0silvia0
17. aug 2023

Robis chyby aj ty. Pokosila si krovinorezom miesto neho s nadejou, ze usetreny cas venuje spolocnym chvilam? Chyba, mala si nechat zarasteny pozemok, neulahcuj mu robotu a, ty sa nepretrhni tou zachranou vasho vztahu. Evidentne to, co robis na neho nefunguje.
A toto vypisovanie co si pridala, toto zrus tie srdcervuce vylevy. Nefunguje to, on nevie co ti na taketo mrncanie ma napisat.
Zmen taktiku, prestala by som s fnukanim, vyvolavanim, strucne, jasne, informativne s nim jednaj. Nedrankaj si jeho pozornost ked je takyto. Dala by som si nejaky casovy horizont, napriklad rok a potom by som sa rozhodla ci zostavam vo vztahu alebo odchadzam. Ale na toto rozhodnutie musis byt silna.

janage
17. aug 2023

Muži majú radi jasnú vecnú a stručnú komunikáciu.
Tak sa toho drž.
Nerob práce za neho, ak áno oznam mu to dopredu. Fero, chcem si ta s deťmi užiť v sobotu a v piatok sama, tak som pokosila, atď. Rátaj s tým, že tento víkend si len náš.
K tým 300e to ste tak natesno, že ak on jednorazovo minie 300e, tebe už ďalších 300 na víkend pre 2 neostane? Ak nie tak zas povedať, asi si zabudlo, že sme mali ísť, nevadí, ale ďalší víkend už radšej zaplatím celú sumu vopred.
Fero, potrebujeme si obaja už oddýchnuť, chcela by som víkend pre nás dvoch rezervovať. Chceš ísť v termíne xx alebo xy?
Pes. Psa nechcem ak sa mám o neho starať ja. Nesúhlasím. Ak ho napriek môjmu nesúhlasu zaobstaráš, do týždňa ho darujem.
On sa necíti dobre, možno je unavený, možno myslel, že už sa bude venovať koníčku, ktorý išiel bokom a miesto toho prišlo 3.dieta. viac výdavkov, väčšia zodpovednosť, ešte menej času.
Doma miesto ženy, čo to stále zvládala (preto si myslim, ze zena robi velku chybu ak sa snazi za kazdu cenu vsetko zvladnut sama) unavená, vyčítajúca, nervózna (čo ja chápem, je toho na teba veľa)
Nevlzvladas to už. Tak mu to oznám v kľude. Fero ja už to nedávam, potrebujem pomôcť. Navrhujem 1. 2xdo týždňa chcem na 2 hodiny chodiť na jogu, maľovanie, anglinu....doplň co chceš. Budeme teda potrebovať niekoho k deťom, čo navrhuješ? Starí rodicia, opatrovateľku atď.
2. Chýbaš mi. Mam ta rada, chápem, že potrebuješ aj vypnúť. Chcem sa dohodnúť koľko bude tvoj čas pre koníček a koľko pre rodinu.
Atď.

dadis
17. aug 2023

Podla tych sprav, co si poslala, nevies s nim ani ty milo komunikovat. Posobi to utocne, sa necudujem, ze sa aj on stahuje. S tym kosenim, ak si toto pri 3 detoch, dome, zahrade, psovi este stihla (🤯), tak si mu to mala oznamit. "Zlato, pokosila som za teba, lebo chcem, aby sme tento vikend isli tam a tam" Akby nesiel, sla by som sama, bez deti. Myslim si, ze si si toho na seba nabrala vela. Ale s tymto si musis pomoct sama, az potom budes aj ty prijemna partnerka. Muz ma narok na hobby, to bez reci, skoda ze ho nemoze pestovat tam v zahranici, aby si sa aj ty mala cas venovat svojim zaujmom, aj aby ste travili cas spolu.

janage
17. aug 2023

A keď debatu otočí na seba ľútosť tak povedz jasne, že haló neber to ako útok. Ja sa CHCEM nejako DOHODNÚŤ ako budeme ďalej fungovať lebo vidím, že takto ako to je to nedávame. A práve naopak, vážim si, že zabezpečuješ rodinu, viem, že to máš náročné, ale ja už cítim, že idem na doraz. A chcem, aby nám bolo všetkým ľahšie.

mircalla
17. aug 2023

Podla tych poslednych prispevkov...je extremne sebecky. Prave preto, ze je s Vami malo, mal byt ubrat zh obby. Ty si prakticky sluzka a gazdina, ktora nema sancu vypnut. Ale treba hladat priciny, preco s Vami byt nechce. Je to zarazajuce, ze po 5 dnoch mimo ho ani deti nezaujimaju a ide sa venovat konickom? Ma na ne 2 dni a aj tie na nich kasle

brendaa
17. aug 2023

Niečo sa deje....on zvykol si na svoj nový život.... ty si žienka domáca s deťmi a domácnosťou... on ťa zrejme nechápe alebo ani nechce pochopiť...možte sa dohodnúť na trávení voľného času...on má ten koníček celú sobotu???? on ťa zrejme nechápe ani nechce pochopiť...
Deťom sa ako venuje, aký vzťah s ním majú deti?
Čo urobí tvoj muž ak ho prekvapíš a objímeš ho, chytíš za ruku, pozeráte si do očí....?
Teší sa, že je doma?

bimbambim
17. aug 2023

Tak taký vzťah na diaľku by som nechcela ani za cenu tých peňazí čo donesie domov.To čo je za vzťah keď okrem peňazí nič s vami nezdieľa? Ani sa nečudujem ,že väčšina takých vzťahov skončí.Pre teba to zmena až tak nebude tak či tak si ako slobodná mama.A on je starý mládenec len pošle peniaze ako výživné.Moj oco robil kamionista a keď som.sa narodila ja ( brat je starší) tak mama mu rovno povedala ,že nech zmení prácu a nech je doma aj za cenu nižšieho platu.Nasiel inde robiť vodiča ale bol s nami.Ci z roku máš keď aj tak si na všetko sama? Ešte aj tie peniaze investoval inde ako na vás.

tamtamka26
17. aug 2023

mne to príde, že on si už tak zvykol na ten "single" život, že keď príde domov a okolo seba má zrazu deti a ženu a každý niečo chce, tak ho to znervózňuje. tým nechcem povedať, že mu máte dať pokoj a nebodaj ho neotravovať.... iba ti chcem priblížiť, ako je asi nastavený. Lebo niekto si na to tak zvykne, že sa potom nevie preorientovať na ten rodinný život. hobby vníma ako relax a chce mať svoj kľud (asi ako v zahr., keď mu skončí šichta). Asi to bude aj vekom, ale nič z toho ho neospravedlňuje. mal by si uvedomiť, že deti rastú, vidí ich málo a k ich výchove tiež veľmi neprispieva. O vašom vzťahu ani nehovorím. Deti vám odrastú, odídu, ty zistíš, že si sama a ak by on aj potom zostal doma, budeš stále sama len s nejakým cudzím chlapom v obývačke.... :-/

autor
17. aug 2023

Ženy ďakujem vám na pohľad každej z vás . Veľmi mi pomohol každý jeden názor . Po okolí sa s týmto neotváram ,a bolo nutné počuť aj cudzí pohľad .

Máme za sebou ranný hodinový telefonát .volala som ja . Snažím sa ,a vždy poviem nahlas ,že nechcem nič vyčítať ,ani nikoho obviňovať ,a že tiež viem mať zbytočne ostrú komunikáciu . Muž ,že tiež by chcel mať viac času , že čo má spraviť ,aby som bola spokojná ? ( táto jeho komunikácia sa mi nikdy nepáči ,lebo zas sa len pýta,čo má urobiť )

Od septembra by malo prísť k zlepšeniu ( muž je šofér kamióna , firmy dovolenkujú , oneskorené ho vykladajú ,prázdninové kolóny a prázdninové zákazy jazdy mu predlžujú príchod domov aj o ďalších 12 hodín )
Spomenula som si ho obmedzenie jeho hobby .prípadne , stráženie ,a rada pôjdem s ním ako kedysi som chodila .aspoň raz za čas .
Navrhla som pár veci ,ktoré si myslím ,že nás oberajú o čas.
A otvorené som mu povedala prvý krát moju obavu , že keď to takto pôjde ďalší rok , a ja nastúpim do práce , každý bude mať svoj život , že nebude mať význam spolu ostávať .lebo tak by to bolo ,že mám muža aj nemám muža . A on to isté . Že ho túžim mať pri seba ako partnera ,a nie len ,že sa mihne doma na pár minút a zas ide preč .

Lebo ja som ťa ,čo je doma ,a čo ho stále čaká ,a on je ten ,či stále vychádza z bránky .
A áno máte pravdu , v mnohých prípadoch mám určité ostrejšiu komunikáciu . Zrejme je to už z toho dlhodobejšieho podráždenia .
Musím sa posnažiť ostať niekde medzi ,ani nemať hrču v hrdle a lutostivo plakať ,a ani byť príliš ostrá . No ako muž nalozi s časom ,ktorý má , je len na ňom . (Teraz v júni prišiel z práce ,a šli sme s deťmi do Tatier na 2 noci . Nevedel o tom ,len došiel ,a všetko bolo pobalene ,len dal sprchu a šiel . To isté minulý rok ) takže v tomto smere som aktívna ,len nesmie to byť stále na mne .

Ešte raz vám ďakujem každej za názor a skúsenosti .