icon

Je to normálne? Únava v manželstve s malým dieťaťom

18. okt 2024

Ahojte žienky. Podobných diskusií je tu celá kopa, napriek tomu by som vás chcela poprosiť o radu, možno iný pohľad. Som mama ročného dieťatka. Dieťa bolo chcené a plánované obidvoma rodičmi. Manžel ho jednoznačne má rád. Napriek tomu mám pocit, že som na všetko sama. Manžel často niekam chodí. Von s kamarátmi, na chaty, všade možne. Je spoločenský typ, potrebuje to. Ja som introvert, doma som spokojná. Ale občas už nevládzem. S dieťaťom nemá kto pomôcť. Napríklad teraz som chorá, mám zápal pľúc. Manžel má voľno, ale aj tak ma nechá aj v noci samú s dieťaťom a on spí v inej izbe a ja nevládzem. Kašlem, mám teploty. Nikdy mi nepovie nič pekné, že oddýchni si a podobne. Na druhej strane, nepatrím k tým ženám, že všetko je doma tip top ked príde domov, navarené, opraté, vyžehlené a ja vysmiata a upravená. Dieťa sa učí chodiť a ja som občas rada ak stihnem niečo zjesť. Manžel vačsinou len naloží a vyloží umývačku, prípadne dá veci do práčky a vystrie. Ja viem aj to je veľká pomoc, mnoho mužov nespraví ani to. Ale ja som už fakt unavená. Vlasy nenafarbené, sivé, neumyté. Dieťa vezme len keď sa idem najesť, aj si odsleduje či naozaj jem tak radšej jem aj keď niesom hladná aby som mohla chvíľu kľudne sedieť. Vraví, že nevládze on, že je toho naňho veľa tak som radšej ticho. Ale on sa môže aspoň osprchovať. Ísť von s kamošmi, v práci vkľude naobedovať.Večer odíde do izby a má už svoj kľud. Zatiaľ čo ja len tie chvílky kedy dieťa zaspí. Je to normálne? Tiež to takto máte? Ďakujem

Strana
z2
rejka7
18. okt 2024

@luteam je to manipulátor+ bezcitný, chýba empatia, ľudskosť. To sa nezmení. A je aj riadne vychcaný. Vie, že máš diagnózu zápal pľúc? Vie že má ročné decko doma? Obávam sa, že pre neho budeš vždy len tá, čo má robiť, starať sa, znášať kritiku a byť k dispozícii. Toto rovnocenný partner a opora nie je a podľa mňa nikdy nebude. Prepáč, takto to vnímam.

marca12
18. okt 2024

Prave preto by si mu mala dopriat ten relax doma s dietatom. Pride domov z prace,supno mu dieta a ty sa zober niekam von. Nech si pinda kolko chce z toho si nic nerob. Len tak sa nauci,ze si to vyskusa. Ty si z neho pokakana,ale nemas byt preco. Pinda a co? Nech pinda. Jednym uchom dnu,druhym von. Nejako to obrat na srandu. V spolocnosti ho pochval ako nieco spravil tak,aby to pocul a taky bude hrdy,ze to bude mozno aj sam od seba robit.

maranta_leuconeura
18. okt 2024

A keby si skoncila v nemocnici co by robil? Dokazal by sa o dieta postarat? Alebo to nikdy neskusal, vsetko robis ty a keby si ho nechala s dietatom dve hodiny, tak nevie, co ma s nim robit?

stanulienkat
18. okt 2024

Fuha...normalne ho sprdni, ci nema kuska charakteru a empatie nechat choru zenu so zapalom pmuc doma s dietatom bez pomoci. Predpokladam, ze ked jemu tecie sopel, tak sa necha obskakovat a čajíčkovat. Normalne ho sfukni a nastav pravidla.

margotka17
18. okt 2024

Joj, nemám to tak. Musíte komunikovať a rozdeliť si prácu doma aj čas s malým aj čas pre vás oboch aj všetkých troch. Prečo spí v inej izbe? Nemáte spalnu? Teda manželskú posteľ?

jaskolka
18. okt 2024

Tak ako už bolo písané, povedz mu normálne, idem tam a tam, budeš s dieťaťom, a hotovo. Som chorá, potrebujem, aby si teraz sa postaral ty, hotovo.
Na druhej strane, takisto súhlasím s tým, ze pri ročnom dieťati nestíhat si umyť vlasy a najesť sa, tak by som trochu sa zamyslela aj nad vlastnou organizáciou dňa. Však chod do kúpeľne a umývaj sa, dieťa môže sedieť ci hrať sa pri tebe. Ci prečo nemôžeš to robiť?
Bežne som v kúpeľni bola aj s deťmi, sprchovala sa, holila nohy, cistila pleť, sedeli bud na zemi alebo na takom detskom stupienku, pozerali, co robím alebo sa hrali. Dala som im nejakú prázdnu umytú fľašu od mydla, ci šampónu a boli šťastní ako blchy
Jest detto, sadnem a jem, deti bud jedli so mnou alebo sa normálne hrali pri mne. Neviem si predstaviť, že by som bola hladná ci neumyta, lebo mam dieťa, zase nepreháňajme to.

autor
18. okt 2024

@jaskolka moje dieta akosi neobsedi, otocim sa a uz sa pokusa sa niekde prizabit 😂. Prazdne flase davam aj ja, ale maju uspech mozno minutu-dve max.

karolinakr
18. okt 2024

to som rada, že to berieš vsetko s humorom..len či nenafukuješ?

ada510
18. okt 2024

No nené ppp ved on je rodic rovnako ako ty my to máme od začiatku rovnako tým ze niekto dieťa splodi sa to nekoci...

timilv
18. okt 2024

@autorka mne je to veľakrát tak ľúto keď takéto čítam. Niektorí chlapi akoby zabudli že sú rodičmi rovnakým dielom ako matky. Môj muž príde z práce a venuje sa rodine až kým nejdeme spať. Samozrejme máme každý aj svoju robotu doma a svoje koníčky, ale vždy sa vieme normálne dopredu dohodnúť kto kam chce ísť. Keď ja potrebujem niekam ísť, dopredu sa s ním dohodnem, sadnem do auta a odídem. Hotovo. Žiadne že vezmi deti a choď s nimi. Keď som chorá, celý čas ako je doma ma naháňa s teplým čajom, krája ovocie, nosí lieky a večer pošle spať nech si oddýchnem. Ak si mám dať lieky aj v noci, príde ma skontrolovať či som si ich naozaj dala, lebo vie že mám tvrdý spánok... Ale takýto bol už keď sme bývali spolu ešte pred deťmi
Ale na druhej strane, ročné dieťa by si už mala trochu učiť aj tomu nech sa samé zahrá. Ja teda neviem, mám dve deti ale muž chodí z práce do uprataného. Sama neznášam neporiadok, tak by som nevedela inak fungovať. Ja si neviem sadnúť na gauč keď mám niekde neporiadok, nevyloženú sušičku, alebo omrvinky na zemi. Keď sa malý hra v obývačke, aj keď len 10 minút - tak si niečo nájdem, povysávam, alebo utriem prach, poupratujem na gauči, najem sa, proste hocičo. Keď sa hrá sám, vždy to využijem. Aj keby som mala upratovať na etapy.
Myčku naložím pred malého obedným spánkom, kým vstane je riad umytý a suchý a vyložíme ju spolu. Deti zbožňujú keď môžu pomáhať 🙂 napríklad keď vysávam tyčovým vysavačom, on má svoj hračkársky a behá za mnou. Ja viem, že sú deti a sú deti... Nedá sa to na všetky deti rovnako použiť, ale proste neverím tomu, že sa to nedá zadeliť tak aby si nestihla aspoň niečo každý deň upratať. A vlasy si vieš umyť prinajhoršom aj keď spí, aj keď si myslím že každý normálny chlap sa večer venuje dieťaťu keď ide mama na do sprchy, rovnako ako sa venuje ona dieťaťu kým sa sprchuje otec

andrea2323
18. okt 2024

Mne je tak ľúto, keď čítam takéto príspevky. Ale úprimne - veď autorka, ty si necháš po hlave skákať. Keď vidím, že píšeš “ale mne je ľúto, ja mu nechcem zakazovať chodiť na huby, nech si užije ten relax a voľno” a následne sa radíš, že čo s takým chlapom čo ide na huby, keď ty si ešte k tomu aj chorá, tak si vlastne vravím, ze či si za to nemôžeš sama 🥲

karolinakr
18. okt 2024

problém je, že jej je ľúto, ale jemu nie je ľúto
a ako to teda chceš riešiť? je ti jasne, že ked budeš robit všetko sama vratane detí, muž chodit po vonku ako slobodny a vyslobodzovat sa zo všetkych prac, a ty pojdeš do prace, bude požadovat, aby si fungovala ako doteraz, tak vyhoriš alebo sa zrútiš, a dlhdobo nie je možné takéto fungovanie
možno nie je odveci mu povedať, že už nie je slobodny, ale ste par, manželia, rodina, mate deti a musite si navzajom pomahať, inak spoločné fungovanie nema vyznam
peniaze ti dáva, či si všetky necháva? lebo ak si nechava, tak potom si už blbá

lenkit
18. okt 2024

Čo robí tvoj manžel? Má náročnú prácu?

retatka
18. okt 2024

A on chcel vlastne dieťa?To nieje len dieťa urobiť ale aj starať sa treba keď ho chcel .On si žije ako bezdetný a slobodný mládenec.Načo si robí dieťa keď ho to nebaví.Proste nieje rodinne založený, to nemá s extrovertizmom nič spoločné pretože aj keď je doma sa dieťaťu nevenuje.Len si s ním nerob druhé dieťa lebo budeš plakať.

rozculena
18. okt 2024

tvoj muž je chuj....zariaď sa podľa toho.

anketkarka
19. okt 2024

Ty si jeho full servis a nie partnerka. Je bezcitný sebec a ešte aj tie huby sú jeho vyššou prioritou ako rodina. Neviem aký zázrak by sa musel stať, aby on zmenil postoj k rodine a partnerke. Nie je to rodinný typ a nikdy nebude. Ja len nechápem načo si taký jedinec rodinu zakladá. Aby si odškrtol kolónku mám aj rodinu a bolo o neho postarané?

letfenixa
19. okt 2024

@autorka pekne si ťa vycvičil.
A môže ísť aj on na materskú.

nataliaba
19. okt 2024

Presne to zrob ty zochce niekam ísť na huby dobre daj mu dieťa a choď všetko mu vracaj nech vidí aké to je .

lubkovaandrejka
19. okt 2024

Kazdy den podobna debata, ja neviem,co si ti chlapi myslia,ale fakt. Dieta urobit to ano, ale poton sa tvaria ako slobodni mladenci a mozu sa flakat kade tade a nedajboh by si chcela ist ty von, este povolenie si musis pytat. Och. Cloveku sa nozik vo vrecku otvara pri tolkej nespravodlivosti.

janinah
19. okt 2024

Človek s infekciou má byť Max izolovaný od dieťaťa.vy ste obaja zjavne neviem či hlúpu.ci ľahostajní či nezodpovední či akí...rozhodne nie normálni.

autor
20. okt 2024

@janinah dieta kojim, nazyvat nas rovno nenormalnymi mi pride cez ciaru.

janinah
20. okt 2024

Mne príde cez čiaru vaše správanie.oboch.
Je rozdiel nakojit s ruškom a izolovať sa nakoľko to pôjde a je rozdiel spať spolu s dieťaťom bez ruska so zápalom pľúc.
Neviete sa dohodnúť .on ťa tak nechá..dokelu.tak buchnem po stole a jednoducho ideš späť k dieťaťu a budeš robiť čo treba.Tu nejde o vaše nezhody a žabomyšie vojny.ale o zdravie dieťaťa.Nechcem ti nakladať.mas toho dosť.ale zamysli sa kde sú priority.Teraz ries bezpečnosť a zdravie.pitom budeš riešiť že máš doma debila.

tiezjedna
20. okt 2024

Ty už prestaň ticho hľadieť a konečne otvor ústa.

anna_anicka83
20. okt 2024

Nie nemáme. A ty sa ozvi. Ja mám 3 deti a ani jedno na mne nebolo nacucnuté ako kliešť. Lebo sme fungovali spolu, okrem kojenia sme robili všetko. Ja kľudne môžem z domu aj na týždeň. Začni sa ozývať, lebo všetko bude na tebe a aj keď si introvert, tak ti príjemne nebude.

romiada
21. okt 2024

Mne to pride,ze Ty si veľmi submisivna a musiš sa naučiť že povedať si svoje, obhajiť samu seba a svoje hranice a potreby neznamena drzosť ale mať sebauctu. Vaš vzťah nabral nezdravu dynamiku v štyle Pan a Sluha. Onedlho ten Tvoj zisti ,že Ta nemiluje alebo s Tebou bude ešte viac zametať. Ženy Ti dobre radia. Snaž sa napraviť to teraz. Nie krikom, nie vydieranim, nie plačom. Proste s kludom, tu maš dieťa a choď sa postarať sama o seba (kadernička, manikura,nakup). Ty maš zapal pluc a on ide na huby? Vacsieho sebca už nemali v ponuke či ako? Možno maš zapal pluc preto lebo Tvoje telo Ti už nevie inak naznačiť ze nevladze.

aldarion
22. okt 2024

Ahoj! V prvom rade - velmi ma mrzi, co doma zazivas, musi to byt velmi tazke. Ja som momentalne ,,len" silnejsie nachladnuta a muz sa snazi brat mi malu, kedy sa len da. Slecna ma uz cez 2,5 roka ale stale je zavesena hlavne na mne, ma to od povahy, muz sa o nu od narodenia vela staral ale holt, primarna vztahova osoba je len jedna a u nas som to ja. 🙂
Po citani tvojho prispevku a potom aj dalsich komentarov mi v hlave blika velmi vela kontroliek. A ta najvystraznejsia je, ze by tvoj muz mohol byt manipulator. Ak by si hladala nejake informacie a pomoc, odporucam zenu, ktora je znama ako ,,Mama 8 deti", vola sa Nika Hrazdil, donedavna Nika Macinska. Sama si presla dlhorocnym manzelstvom s manipulatorom a teraz sa snazi pomahat ludom v podobnych situaciach. Toto su jej stranky https://nikahrazdil.sk/
Na roznych weboch je s nou aj vela rozhovorov, tu dokonca aj na pocuvanie (to by sa dalo aj popri dietati pocuvat)
https://chutzit.sk/mama-osmich-deti-nika-macins...
Velmi dufam, ze najdes silu, aby ste si s muzom veci vyrozpravali a nastavili fungovanie. Ak by to neslo (co sa mi zda, ze je realnejsie), prosim, prosim, skuste parovu terapiu. A podla toho uz budes lepsie vidiet, ci ma zmysel dalej sa snazit. Lebo nefunkcne manzelstvo bez nadeje na zmenu nie je dobre pre teba a ani pre dieta.
Velmi dufam, ze sa mylim a najdete spolocnu rec a snahu starat sa jeden o druheho obojstranne.

kaciato
24. okt 2024

Nie nieje to normalme a nemaju to tak vsetky. My mame 4 deti moje tvoje a jedno nase s poslednym 2.5 rocnym som na RD a moj muz so všetkým pomaha prace kde tu navari a je aj s malym ked treba jasne ze to nevyuzivam stale lebo predsa len je velmi pracovne vytazeny ale ked mi treba kamsi ist a on vtedy nieje v praci je s nim a uz vovec by neodisiel keby som chora ked som bola naposledy chora navaril upratal bol s malym este aj s detmi poucil ked cosi trebalo ja som cely den prespala. K malemu v noci sice nevstaval lebo som to od neho nikdy nechcela ( ja si mozem cez den zdriemnut s malym on nie) ale nikdy nesiel spat do inej izby aj ked malemu sli zuby alebo orereval noc ziadala som ho az sa ide vyspat lebi v praci musi fungivat vzdy povedol obaja sme rodicia a je nas tak preco by som mal odchadzat za toto si ho maximalne vazim takze kdesi je u vas chyba a normalne to nieje ...je to smutne ze sa takto správa...

erikab82
3. nov 2024

Veľmi ľahko sa necháš zmanipulovať a on to fajne využiva. On si užíva život, chodí si na huby, s kamošmi a komkoľvek chce a ty si zápalom plúc kmitas od rána do rána. Sita by som mu dala a nech sa stará, ty si chod ľahnut a lieč sa. Povie že je unavený, tak povedz že aj ty a nech si kúpi vitamíny. Alebo sa ho na rovinu opýtaj načo si robil decko, keď už nie je schopný sa postarať. Sprav si doma poriadok, lebo to bude ešte horšie ako teraz.

Strana
z2