icon

Kto mal prvý sex až po svadbe?

18. aug 2023

Je tu niekto kto mal prvý sex až po svadbe? “Oplatilo” sa čakať? Popr čakali by ste?

mandzula
21. aug 2023

@zltalienka prepáč, ale neviem, k akej mojej odpovedi mi toto píšeš. Kde som ja riešila aké sexuálne obťažovanie?
A k tej 140 v meste - vyťahuješ extrémy, aby si sa vyhla priamej odpovedi, na zabitie človeka totiž stačí oveľa menšia rýchlosť, nepozornosť, chyba iného účastníka cestnej premávky a zrazu si porušila jedno z prikázaní, hoci neúmyselne, hoci nie svojím priamym pričinením a možno ani opomenutím konania.

zltalienka
21. aug 2023

@mandzula Hriech je iba slovo. Vyjadruje to, že si človek uvedomí, že urobil niečo, čím ublížil sebe alebo niekomu/niečomu inému. Jednoduchý príklad: Pán čo išiel mestom 140-tkou a svojou "spanilou jazdou" zabil 3 ľudí, určite ublížil a veľmi. On si to však nie je ochotný priznať. Jeho pohľad na danú situáciu je iný ako ten objektívny pohľad. To, či bude aj odsúdený našim súdnictvom je teraz nepodstatné.
Sú ľudia, ktorí si o sebe myslia, že sú dokonalí, že oni robia všetko len a len správne. Určite si už takých stretla. Katolícka cirkev upozorňuje, že to nie je tak, že keby sa pozreli objektívne na svoj život, tak by prišli na to, že ublížili niekomu a niečomu.
Tak sa na to pozerám ja, neber to ako oficiálny výklad. Som len obyčajná žena. Mne to pomáha v pochopení a prijatí ostatných, lebo veď aj robím "sprostosti" a radšej ani nebudem písať aké.

jj298
21. aug 2023

@zltalienka fuha. Mala som ta za inteligentnu diskutujucu ale pri tvojom poslednom prispevku si ma nemilo prekvapila. Uplne bludy co si napisala. Ano som nazoru, ze pre muzov je problem mat jedneho sexualneho partnera cely zivot. Niektori si to odbiju pred svadbou, iny po. Vidime to tu denne v prispevokoch podvadzanych zien. Cest vynimkam. Podla toho co pises je ale primiskuitny kazdy kto mal viac ako jedneho partnera.

Sex je ale aj o zvedavosti. O objavovani. Mozno ty si na sex so svojim muzom nebola zvedava. Ja na nas prvy ano. Je uplne prirodzene, ze je niekto zvedavy na nieco co nikdy nezazil. Ale kazdy sa k ukojeniu zvedavosti postavi inak.

Neviem preco je potrebne davat take nezmyselne priklady, ze mam svoju dceru nukat chlapom aby oni mohli uspokojit svoju zvedavost. Ja dceru nemam ale budem ju ucit aby robila to co ona chce a nie co od nej chcu muzi. A to o tom zhanani prostitutiek na to ani ani nebudem reagovat lebo prepac ale to si uplne uletela.

h2
21. aug 2023

@fantaghiro21 Ja neviem, prečo si niekto myslí, že keď má niekto sex pred manželstvom, tak to nie je duchovné spojenie, ale len bohapustá t*tkačka, lebo veď nie sú spojení sviatostným manželstvom.

zltalienka
21. aug 2023

@mandzula neriešila, to je len príklad. 140-tka je tiež len príklad, schválne extrémny a známy. Nie každé porušenie pravidiel cestnej premávky skončí automaticky smrťou človeka však?

h2
21. aug 2023

@zltalienka Tí, čo páchajú hriechy, čiže laicky povedané, robia zle a neoľutujú to, by podľa katolíckej cirkvi v tom pekle mali skončiť. Ale keď mám sex bez manželstva s človekom, ktorého milujem a som mu verná, nikomu to neubližuje. Napriek tomu je to hriech a nemám šancu sa z neho očistiť, lebo podmienkou odpustenia je úprimná ľútosť a snaha nepáchať daný hriech znova. Tak keď to neľutujem a nechcem to "nepáchať znova", tak čo iné má pre mňa cirkev, než plamene pekelné?

yoxinka
21. aug 2023

@h2
Ja som z tábora žien, ktoré mali sex po svadbe, ale s týmto sa stotožnujem. Tiež si nemyslím, že len sex po svadbe je duchovné spojenie a že aj ľudia, ktorí majú sex pred manželstvom, prípadne viac sexuálnych partnerov to robia z úprimne z lásky a sex je pre nich niečo krásne až priam duchovné.

mandzula
21. aug 2023

@zltalienka zrejme si nerozumieme, ja som reagovala na toto tvoje vyjadrenie: "Budem reagovať na to, že podľa Teba že nikomu neubližujeme sexom mimo doživotného záväzku" a následne si prešla k riziku prenosu pohlavných chorôb, na čo som ti ja napísala, že keď sadneš ako šofér do auta, podstupuješ riziko porušenia prikázania nezabiješ a napriek tomu toto riziko podstupuješ rovnako ako ten, čo má sex pred svadbou a teda najmä s viacerými partnermi, čo, samozrejme, automaticky neznamená, že bude rozvlačovať choroby - je tam len určité riziko.

mandzula
21. aug 2023

@zltalienka s tým hriechom som to myslela tak, že nechápem, prečo si dá človek nahovoriť, že sa hriešnym už rodí. To, že v priebehu života hriechy páchame, o tom niet pochýb, neomylný človek neexistuje.

zltalienka
21. aug 2023

@jj298 nepísala som, že je promiskuitný každý kto mal viac ako 1 partnera.
Ty si napísala, že chlapi nevydržia pri 1 partnerke, lebo sú zvedaví. Že to považuješ za "normálny stav, niečo akceptovatelné", ako fakt. Ak to berieš ako fakt, a ak to takto berie celá spoločnosť (mám pocit že väčšina áno), tak potom znamená, že spoločnosť im to má umožniť, aby si uspokojili svoju zvedavosť. Či nie?
Dokonca tu padol výrok, že je to pre nich "až nezdravé" nemať sex.
Ako si títo zvedaví muži uspokoja svoju zvedavosť?

h2
21. aug 2023

@yoxinka Ďakujem ti za tento tvoj názor. Ja mám s týmto trochu problém, lebo som vychovaná v katolíckej viere a hoci si človek časom urobí vlastný názor, tak to v ňom proste zostáva zakorenené. Vydatá nie som. Môj muž, s ktorým žijem už skoro 20 rokov, je rozvedený, manželstvo uzavrel v kostole. Čiže my už sa v kostole vziať nemôžeme, ale ani mi to nechýba, manželstvo pre mňa nemá zmysel a naozaj úprimne po ňom netúžim. Ale nepáči sa mi, že hoci som mu verná, milujem ho a sex máme z lásky, tak môj vzťah je aj tak cirkvou považovaný za hriešny a nečistý. Pritom si dovolím tvrdiť, že čo tak sledujem vo svojom okolí a napríklad aj čítam tu na koníku, tak máme lepší vzťah, než väčšina sviatostne zosobášených párov.

mandzula
21. aug 2023

@h2 @h2 pani svojím príspevkom chcela zrejme povedať to, že keď s niekým sexujeme, vytvárame si s ním duševné prepojenie, ktorého sa už nikdy v živote nezbavíme a že si potom celý život nesieme z neho aj to negatívne. Ja teda nemám pocit, že by práve toto u mňa fungovalo, s nikým okrem manžela prepojená nie som, fakt mám všetkých predtým na háku.

fantaghiro21
21. aug 2023

@h2 pacila sa mi tvoja myslienka,pekne si to napisala a reagovala som preto na nu a skor mozno na tu poslednu cast
" ale ak by ho mali pred svadbou, tak koniec, hriech, peklo?"...urcite ziadne peklo nebude a nie je len preto,ze maju dvaha sex pred manzelstvom..

Preto je to vsak v desatore vyhybat sa ,lebo vsak kolko bolo (by)pripadov,kedy mozno aj nemali obaja partneri sex,a mali len tesne pred svadbou a svadba(by) sa aj tak nakoniec nekonala...a mozno by sa im to aj opakovane stalo s inymi partnermi.... s 0 sex partenerov by ich koniec koncov bolo kvantum. Naroky by sa znizovali,povolovali ...
Ja to tiez na sebe citim ,ze som kedysi bola velmi poctiva,pravidelne chodila na omsu,no ako nastali chvile ze som nemohla zdravotne uz som si hladala vyhovorky a pomaly som aj do kostola prestavala chodit,bola leniva.A co samozrejme nechcem a bojujem s tym sama.
Byt veriaci neznamena byt automaticky fanatik(priznavam vsak su aj taki) ale obycajny clovek,ktory ma pokusenia a bojuje s tym rovnako ako aj mozno neveriaci.(trebars poslat svokru ,alebo toho otravneho suseda do certa,a radsej si kusne do jazyka aby mu slovne ukrivdil-to su take bezne boje aj pri neveriacich si myslim,svedomie, ma kazdy clovek rovnake bez ohladu na to ,k comu je srdcom priputany a comu veri alebo neveri,otazne je,ci sa vie do neho aj pozriet

yoxinka
21. aug 2023

@h2
Ja úplne súhlasím. Tiež poznám kopec kresťanských manželstiev, ktoré sú pekné iba v kostole a som z toho smutná a je mi veľmi ľúto, že ozaj pekné vzťahy (asi ako tvoj) sú zatracované.

h2
21. aug 2023

@fantaghiro21 To je práve to, že v desatore je "nezosmilníš". A až cirkev do toho zahrnula akýkoľvek sex mimo manželstva. "Smilniť", čiže mať sex s kdekým, bez lásky a záväzku, môže spôsobiť človeku problémy. A to hlavne v minulosti, keď nebola antikoncepcia a podobne. Žena, ktorá sa "prespala" a dotyčný si ju nevzal za manželku, bola často úplne odpísaná, nikto už ju nechcel a čakalo ju len trápenie. A to mohla mať len ten jediný sex v živote. Ale doba je dnes úplne niekde inde.

fantaghiro21
21. aug 2023

@yoxinka je to tak a je to tazka tema.niektore neveriace pary maju urcite krajsi vztah ako veriace pary v manzelstve.ale to plati aj pri inycj pripadoch.
Ako napriklad bohati ludia kradnu niekedy viac ako chudobni ale nie je to pravidlom...
Su vsak pripady,kedy aj rozvedeni sa zobrali druhykrat v kostole ale je to beh na dlhu trat a neviem ci to nejde cez biskupov atd atd...

zltalienka
21. aug 2023

@mandzula aha. Tak som sa na to nepozerala. Teoreticky môžem spôsobiť infarkt aj šéfovi, keď mu vyratam vysokú daň, ktorú má zaplatiť. Ale do smrti by som si to vyčítala, že ho práve kvôli tomu (mojej chybe) porazilo. A určite sa nájdu aj iné povolania, ktoré majú oveľa bližšie k tomu aby svojou nepozornosťou zapríčinili smrť.
S tým musíme žiť, že svojim nedokonalým správaním (alebo ak chceš hriechom) môžme chtiac alebo nechtiac druhému spôsobiť smrť.

zltalienka
21. aug 2023

@mandzula skúsim vysvetliť reálnym príbehom z mojej rodiny. Najstarší syn sa ma pýtal, prečo je vojna medzi Ruskom a Ukrajinou? Dala som mu proti otázku: Prečo Kain zabil Ábela? ( Príbeh z biblie ak by si nepoznala) Prečo sa s bratom bijete? To zlo (sebeckosť, egoizmus) máme v sebe všetci. Otázka je, čo s tým spravíme. Môžme sa snažiť ovládať a správať sa tak, aby sme druhému neublížili, alebo aj nie.

jj298
21. aug 2023

@zltalienka myslim si, ze my dve uz nemame o com diskutovat. Ano povazujem za normalne ze ma niekto 2-3-4 sexualnych partnerov za zivot aj to ze ma len jedneho. Neodsudzujem ani jednu stranu na rozdiel od teba. Tema je sex pred a po svadbe a my uz sa bavime o inom. a ako vidis ani zdrzanlivost nezarucuje len jedneho sexualneho partnera.
Bolo tu prirovnanie s everestom. Vela ludi je zvedavych ake by to bolo ho vysplhat. Niekomu staci raz, niekomu dvakrat, niekomu 10x nez ukoji svoju zvedavost.

aurora33
21. aug 2023

@zltalienka vies čo, za mňa je jedno či ležím v posteli s partnerom a len ho drzim za penis alebo s ním mám sex. A predstav si mala som xy orgazmov. Mám absolútne zdravý sexuálny život a som šťastná že som sa neobrala o také skvele chvíle s jedným mužom kvôli nejakým blbym predsudkom. Ešte niečo?

fantaghiro21
21. aug 2023

@h2 vsetko co pises je fakt,pravda a je to aj smutne.Ale na toto maju relevantnu odpoved len knazy,biskupy...Jezis tiez neodpisal prostitutku...

Ja ako laik ,tomu rozumiem tak,ak by sa len akekolvek zmeny narobili v desatore,niekomu dovolilo hento,inym tamto,vznikli by este vacsie spekulacie.
Aj auto,ktore ma na semafore cervenu,stoji(by malo) stat na cervenu.Prejst prejdu len vo chvili ohrozenia sanitky atd...no niektori vodici prejdu na cervenu len taky fukot....
Ale urcite sa nebudu pisat vynimky pre vozidla,ludi,ktori zaspali prvy den do novej prace,a stoji na tom cele ich bytie ak dotycny pride neskoro do prace(kvoli statiu na cervenej)...Mozno blbe prirovanie,ine ma nenapada zatial.potom by sa mohli iny chytit a vyzadovat vynimky....
Preto zial,aj ked mate mozno krasny,cenny vztah ,ktory by vam mozno iny zavideli, cirkev v svojich zakonoch tak lahko nepovoli...(aj ked je fakt,ze uz ani cirkev nie je uplne vo vsetko zatrpknuta )

veve77
21. aug 2023

Ja. A neľutujem to ani jediný deň. Sme spolu 12 rokov a náš sexuálny život je nádherný a vzrusujuci. A nielen ten sexuálny. Pointa je zdržanlivosť, ktorá je inšpirujúca, vychováva, uci trpezlivosti a zároveň kreativite.. ak sme sa “naučili” ovládať sa, počkať si, ovocím je krajší život vo všetkých ostatných oblastiach života (ono sa trpezlivosť v živote castokrat zíde).. Ja naozaj žijem nádherný život.
Dovera je tak obrovský dar, ktory sme tým získali..
rozprávame sa o sexe, o prežívani milovania, o tom, čo sa komu páči.. o tom sme sa totiž veľa rozprávali aj pred svadbou … a snívali sme. A to nam zostalo.

mandzula
21. aug 2023

@zltalienka ja ako neveriaca to zas vidím tak, že hriechom nie je samotná myšlienka, ale až to, keď sa to zlo a sebectvo, ktoré v sebe mnohí máme, pretaví do reality, čiže som spokojná, že som sa narodila bez dedičného hriechu.🙂

h2
21. aug 2023

@fantaghiro21 Nie je to zlé prirovnanie, to s tým semaforom. Ak ho mám použiť na seba a svoj vzťah s mužom, tak my na tú červenú ideme preto, že zelená pre nás nesvieti. 😁 Ale na tej našej ceste aj tak nikoho nezrazíme, nikto iný tam nie je.

zltalienka
21. aug 2023

@h2 jedna prispievatelka písala, že v otázke rozvedených budú nejaké zmeny. Skús sa jej spýtať. Všetko čo píšem ku katolíckej cirkvi je len môj pohľad na vec. Nie som studovana v tejto oblasti.

aurora33
21. aug 2023

@zltalienka k tomu tvojmu komentu o vojne, či Kainovi a Abelovi: ako môže ublížiť sex pred svadbou dvom ľudom, ktorí sa ľúbia?

zltalienka
21. aug 2023

@aurora33 pozeráš sa na to z perspektívy tej ktorej dvojice. Chápem. Desatoro je písané pohľadom zhora. Vo všeobecnosti vo svetovom meradle sex bez trvalého doživotného záväzku spôsobil mnohým smrť (AIDS).
Ja nikoho neodsudzujem, ako si tu poniektoré myslia. Polka mojich známych je rozvedených a žijú s ďalším partnerom. Žijú dlhodobo v monogamnom vzťahu a keby som nevedela, že nie sú zosobášení, tak by mi to ani na um nezišlo. Život prináša všelijaké situácie. Život nie je ideálny. Každý žije tak ako vie a robí (snáď) v danej situácii najlepšie ako vie.
To však neznamená, že budem deťom rozprávať, že toto je ideálna situácia, že sa majú sobášiť a rozvádzať. Ideálne je sa sobášiť a snažiť sa pracovať na to manželstve tak, aby k rozvodu nedošlo.

sunyrose
21. aug 2023

@mandzula Každý sa narodil s dedičným hriechom. Každý jeden žijúci človek na tejto planéte. Lebo ten dedičný hriech, teda sklon neposlúchať Boží Zákon je v nás. A prejavuje sa tým, čím sa prejavil u Adama a Evy. Po vyhnaní z raja začali starnúť, fyzicky i duševne slabnúť a napokon zomreli. V Písme je výrok : "smrť vládne ako kráľ", teda dôsledok hriechu je viditeľný na každom z nás, preto každý z nás aj hreší. Hriech to je vlastne skutok, myšlienka alebo cit v rozpore s Božími myšlienkami. Je to porušenie Božích zákonov - keď človek koná niečo čo je nespravodlivé, čiže nesprávne z Božieho hľadiska 1. Jána 3:4. V Biblii sa píše aj to, že človek hreší aj vtedy, keď nerobí to, čo je správne /Jakub 4:17/. V jazykoch, v ktorých bola Biblia napísaná, slovo hriech znamená aj "minúť cieľ". A týmto cieľom je žiť v súlade s dokonalými Božími normami. Adam s Evou odmietli rešpektovať to, čo od nich Boh chcel a tým zhrešili - prestúpili Boží zákon - a tento "kód" odovzdali každému svojmu potomkovi...zároveň sa minuli svojho cieľa - večného života, ktorý bol podmienený poslušnosťou.

mandzula
21. aug 2023

@sunyrose mylis sa, ja ako neveriaci clovek som sa s dedicnym hriechom nenarodila. Je to o tom, comu chces verit, ja v existenciu Boha neverim.

sunyrose
21. aug 2023

@mandzula A prečo potom každého človeka čaká smrť? Ako dôsledok hriechu?