icon

Mám sa rozhodnúť pre dieťa aj bez túžby?

3. nov 2025

S priatelom sme spolu 2 roky, rozhodli sme sa, ze si pri sexe prestaneme davat pozor a ak sa zadari, tak dieta prijmeme. Uz to trva par tyzdnov, co si nedavame pozor a ja zacinam mat pochybnosti ci to je to co naozaj chcem. Zmocnil sa ma zrazu strach, ze co ked sa to naozaj podari a ja skutocne budem tehotna. Budem to chciet aj ked to uz bude tu? Toto nase rozhodnutie je skor racionalne, kedze ani jeden z nas nechce byt bezdetny, no zaroven ani jeden z nas nema vyslovene tu "tuzbu po babatku". Trochu zacinam pochybovat, ze ci to neberieme az prilis racionalne, ci je to takto spravne, ci naozaj radsej nepockat kym pride nekonecna tuzba (ale co ak nepride?). Neviem ako to maju ine pary, nemame v blizkom okoli deti ale ked citam diskusie tu, tak mam pocit, ze vacsina z vas po dietati tuzi. Viem, ze budem dobra matka, a ze ked to pride tak to zvladnem ale nejak sa neviem naladit na to, ze ci by to fakt malo byt takto. Mam skusenost z predosleho vztahu, ked moj ex mal v striedavke dieta a spolu sme sa onho starali ten cas ked bol unho. Vtedy som to citila tak, ze som sa v tom nasla a maleho som mala velmi rada. Vlastne toto je ciastocne moja motivacia, ze to bolo vtedy par rokov super, a ze by som to do mojho zivota chcela tiez. Ale pochybujem kvoli tej prilisnej racionalite. Citala som tu aj o poporodnych depresiach a o tom, ze ked su tie zaciatky tazke, tak vlastne ta tuzba je to co vas mentalne ochrani pred tym aby sa tieto pocity otocili voci dietatu. Mal to niekto podobne a dopadlo to nakoniec dobre?

anonym_1c619d
3. nov 2025
@anonym_123a49

@anonym_1c619d preco nebrat v uvahu realne skusenosti? Ja osobne by som nenazyvala dieta parazit, ale co zeny, ktore zial taku strasnu skusenost maju? Tehotenstvo bolo nechcene, tazke, hrozne, ziadny slubovany
uzasny naval nadhernych citov neprisiel, a este ich aj okolie odsudzuje, akoby nieco spravili zle.... ked su len uprimne o tom, ako sa citia?

Niektori ludia proste nie su pre rodicovstvo stavani a ani nemusia byt. Netreba sa do toho nutit,
pokial clovek nema istotu. Je lahsie raz lutovat, ze sme sa rodicmi nestali,
nez lutovat, ze uz nase deti chudence existuju.

@anonym_123a49 predpokladam, ze zeny, ktore nazyvaju dieta prazitom, toto dieta nechceli. Samozrejme je na kieste brat v uvahu spektrum nazorov, ale v tomto pripade sa autorka pyta na nazor, pricom o tom dietati uvazuje racionalne. Nevieme ako to bolo u predmetnej prispievatelky.
Ja som tiez nemala krasne tehotenstvo, ani krasne zaciatky rodicovstva a materstva, bolo to strasne, nenastal prival pozitivnych emocii ako som dceru porodila. Vztah sa buduje, s kymkolvek, s porodenym dietatom, s adoptovanym, prizenenym, privydatym dietarom, s prtnerom, so surodencami, rodicmi, so vsetkymi. Ked uz raz mam to dieta v sebe a planujem sa on starat a necjat si ho, tiez by bolo na mieste si s nim budovst vztah, lebo to dieta uz v bruchu pocituje od matky jej postoj k nemu a vyjadrovat sa o nom ako o parazitovi a zhluku buniek kym sa nebarodi je teochu krute k tomu dietatu, ktore si nevybralo prichod na tento svet. Preto sme tu my, dospeli, aby sme sa aspon torchu pokusili na sebe pracovat a treba zacat od nas. To dieta za to nemoze, ze sa v tom rodic nenasiel a formuje ho to cely zivot a bude to formovat jeho dalsie vztahy a smerovanie vo svete.

kiki68
3. nov 2025
@anonym_autor

@katulienkax Udivuje ma, kolko z vas si tu mysli, ze nemam v sebe dost rozumu aby som tieto veci mala zabezpecene. Ved pisem, ze uz sme po 30 obaja 😀 Kazdy z nas ma svoje vlastne byvanie, ja dokonca aj pasivny prijem. Ked sa na mna nahodou po porode vykasle, zvladnem sa o seba postarat. Svadba aktualne pre nas nie je priorita.

@anonym_autor Ak mate po 30, tak ist do dietata, lebo potom to uz moze byt nemozne, alebo pre telo dost drasticke. Mam kamosky, co po liecbe v CAR maju z hormonov 20kg navyse a ledva ledva nejake tehu z toho. Tam uz by some volila naozaj racionalny pristup. Dievcence pisu ako keby mas 22 rokov. Nemas a po 30 uz ides do takeho kompromisu medzi tym, ze dieta vobec chces a este by malo byt zdrave. Ja som mala 34 a tam nebolo o com uvazovat. V 33 som necakane mala vazne gyn problemy a prisla o malu cast vajecnika. Ale iba zazrakom, lebo som pri prvom spineni isla k lekarovi a od neho rovno na ustav, kde pisali operaciu. Tiez mam dobru kamosku, co takto zvazovala a teraz dva roky sa snazia a nic. Zial nevyzera to u nich dobre. Vies kolkym som slubila vecicky? Hmm… Uz sa ich vobec ani nepytam, vacsina isla na charitu, nakolko je jasne, ze tie deti tam nebudu.

kiki68
3. nov 2025
@anonym_123a49

@anonym_1c619d preco nebrat v uvahu realne skusenosti? Ja osobne by som nenazyvala dieta parazit, ale co zeny, ktore zial taku strasnu skusenost maju? Tehotenstvo bolo nechcene, tazke, hrozne, ziadny slubovany
uzasny naval nadhernych citov neprisiel, a este ich aj okolie odsudzuje, akoby nieco spravili zle.... ked su len uprimne o tom, ako sa citia?

Niektori ludia proste nie su pre rodicovstvo stavani a ani nemusia byt. Netreba sa do toho nutit,
pokial clovek nema istotu. Je lahsie raz lutovat, ze sme sa rodicmi nestali,
nez lutovat, ze uz nase deti chudence existuju.

@anonym_123a49 nech si odkrutia dva mesiace v jasliach a budu mat jasno o detoch. Tam to zbura romantiku, to by mali davat ako povinnu vojencinu pre zeny a pre muzov by tiez nezaskodilo. Ale ked ma niekto vyse 30, tak uz musi mat dost rozumu a existencnej zabezpeky na to, aby to dieta mohlo prist na svet. A ked nema na to vobec kapacitu, tak do toho neist vobec. Len si to treba potom priznat a v 50 nelutovat, ze nikdy kocik tlacit nebude.

mimi2018
3. nov 2025

@anonym_autor vždy môžeš mať pri všetkom pochybnosti nielen v tejto situácii. Ale ako pri všetkom nič nie je dokonalé ako my všetci. Keď ste začali tak si vedela co chceš. Nedaj sa odradiť názormi iných ľudí ani to s nimi nerieš.

anonym_123a49
3. nov 2025
@kiki68

@anonym_123a49 nech si odkrutia dva mesiace v jasliach a budu mat jasno o detoch. Tam to zbura romantiku, to by mali davat ako povinnu vojencinu pre zeny a pre muzov by tiez nezaskodilo. Ale ked ma niekto vyse 30, tak uz musi mat dost rozumu a existencnej zabezpeky na to, aby to dieta mohlo prist na svet. A ked nema na to vobec kapacitu, tak do toho neist vobec. Len si to treba potom priznat a v 50 nelutovat, ze nikdy kocik tlacit nebude.

@kiki68 to ano, mnohi ludia su taki prekvapeni, ze co vsetko rodicovstvo obnasa. Akoby nebolo dost informacii vsade o tom, ake je to strasne narocne.

... v 50ke moze clovek pokojne dobrovolnicit v detskom domove, alebo s detmi utecencov, alebo v rozvojovych krajinach, robit
pestunku/baby sitterku,
adoptovat dieta, ak ma na to peniaze,
pracovat s detmi ako animator, ci v skolke, atd.
Lepsie lutovat v 50ke, ze som rodic nebol,
nez lutovat, ze som sa nim stal a co vsetko som vymeskal kvoli existencii mojho dietata.

anonym_3d73be
3. nov 2025
@anonym_123a49

@kiki68 to ano, mnohi ludia su taki prekvapeni, ze co vsetko rodicovstvo obnasa. Akoby nebolo dost informacii vsade o tom, ake je to strasne narocne.

... v 50ke moze clovek pokojne dobrovolnicit v detskom domove, alebo s detmi utecencov, alebo v rozvojovych krajinach, robit
pestunku/baby sitterku,
adoptovat dieta, ak ma na to peniaze,
pracovat s detmi ako animator, ci v skolke, atd.
Lepsie lutovat v 50ke, ze som rodic nebol,
nez lutovat, ze som sa nim stal a co vsetko som vymeskal kvoli existencii mojho dietata.

@anonym_123a49 to ani nie je o tom ze by ludia nemali dost informacii o tom ake je to narocne. Ale kym si to clovek nezazije tak nema sancu to naozaj pochopit. Ja som tiez vedela ze budem unavena ale netusila som ako az dokaze byt clovek unaveny kym som nemala dieta co sa v noci 9 mesiacov budilo kazdu hodinu.

anonym_123a49
3. nov 2025
@anonym_3d73be

@anonym_123a49 to ani nie je o tom ze by ludia nemali dost informacii o tom ake je to narocne. Ale kym si to clovek nezazije tak nema sancu to naozaj pochopit. Ja som tiez vedela ze budem unavena ale netusila som ako az dokaze byt clovek unaveny kym som nemala dieta co sa v noci 9 mesiacov budilo kazdu hodinu.

@anonym_3d73be nuz, ja som nezazila 200km vysokohorskej turistiky s prespavanim v lese, ale nikdy nejdem ani na malu 4hodnovu turu v lodickach ani
v sukni. Z medii viem,
co taka extremna niekolkodnova tura obnasa, a samozrejme, ze kym som ju nezazila, tak nikdy nebudem rozumiet tej narocnosti tak, ako uspesni
hikeri, co to prezili.

Ale prave preto sa bez pripravy do takeho niecoho vobec nezeniem. A ked idem na malu turistiku pre amaterov, tak sa pripravim a nerobim si iluzie,
ze sa vratim bez zraneni, bez stipancov, bez modrin, bez svalovice.....

anonym_1c619d
3. nov 2025
@anonym_123a49

@anonym_3d73be nuz, ja som nezazila 200km vysokohorskej turistiky s prespavanim v lese, ale nikdy nejdem ani na malu 4hodnovu turu v lodickach ani
v sukni. Z medii viem,
co taka extremna niekolkodnova tura obnasa, a samozrejme, ze kym som ju nezazila, tak nikdy nebudem rozumiet tej narocnosti tak, ako uspesni
hikeri, co to prezili.

Ale prave preto sa bez pripravy do takeho niecoho vobec nezeniem. A ked idem na malu turistiku pre amaterov, tak sa pripravim a nerobim si iluzie,

@anonym_123a49 a na rodicovstvo sa chces okrem teoretickej roviny pripravit ako? Lebo porovnanie dost mimo. Na turu sa vies pripravit aj po praktickej stranke, ale pochybujem, ze ti niekto pozicia dieta, aby si si na nom skusala svoje rodicovske skills a bola stale k dispozicii, ked cudzie dieta zacne mat narocne obdobia a ty pribehnes na telefonat kamosky, aby si isla riesit jeho, povedzme mental breakdown, ktory maju doobeda pri odxhode z ihriska domov a ty si v praci. 🙃

autor
3. nov 2025
@anonym_123a49

v sukni. Z medii viem,
hikeri, co to prezili.

@anonym_123a49 Prosim ta, uprimne sa pytam, ked pises o priprave, tak ako sa na to da pripravit? Lebo rada by som spravila aspon to co je v mojich silach a rada sa necham poucit. Zatial "len" chodim niekolko rokov na terapie, aby som zabranila generacnym traumam a mala som skusenost s dietatom mojho ex. Je to taka moja priprava v ramci moznosti. Je este nieco co by si mi odporucila?

anonym_3d73be
3. nov 2025
@anonym_123a49

v sukni. Z medii viem,
hikeri, co to prezili.

@anonym_123a49 prepac ale to je velmi zle prirovnanie. Ako sa chces na rodicovstvo pripravit? Konkretne napriklad na tu unavu?

anonym_cf7f39
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_123a49 Prosim ta, uprimne sa pytam, ked pises o priprave, tak ako sa na to da pripravit? Lebo rada by som spravila aspon to co je v mojich silach a rada sa necham poucit. Zatial "len" chodim niekolko rokov na terapie, aby som zabranila generacnym traumam a mala som skusenost s dietatom mojho ex. Je to taka moja priprava v ramci moznosti. Je este nieco co by si mi odporucila?

@anonym_autor mozes sa ponuknut ak rodina/priatelia potrebuju postrazit dieta

kiki68
3. nov 2025
@anonym_3d73be

@anonym_123a49 prepac ale to je velmi zle prirovnanie. Ako sa chces na rodicovstvo pripravit? Konkretne napriklad na tu unavu?

@anonym_3d73be nijako sa nepripravis na unavu a nevies ci nastane. Ja som mala dojem, ze od porodu akoby ficim na niecom, ci telo toto robi, ale to je jak keby som davala linky niecoho, ako ja som bola vzdy as prilis cula a to tiez boli nejake noci bez spanku. Vcera hororova scenka, spali vedla seba, maly na svojej a ona na nasej posteli a on sa zacal hybat v rovnaku chvilu ako ona a za 2 minuty v jednu sekundu prestali. Take divne to bolo, pozorovala som ich este asi 15 minut.

autor
3. nov 2025
@anonym_cf7f39

@anonym_autor mozes sa ponuknut ak rodina/priatelia potrebuju postrazit dieta

@anonym_cf7f39 To uplne nepovazujem za pripravu 😀 Navyse take moznosti v okoli ani nemam.

pako24
3. nov 2025

@anonym_autor vieš, každý sme iný/iná, tak s radami druhým je to všeobecne tenký ľad... píšeš "Toto nase rozhodnutie je skor racionalne, kedze ani jeden z nas nechce byt bezdetny, no zaroven ani jeden z nas nema vyslovene tu "tuzbu po babatku". Druhá časť vety vylučuje prvú. Skúste sa zamyslieť, či naozaj nemáte túžbu po dieťati, lebo ak naozaj nechcete byť bezdetní, tak tá túžba by tam byť mala, napriek všetkým výzvam, čo s tým súvisia, napriek všetkým pochybnostiam... (tak to bolo v mojom prípade) a na zmiernenie pochybností sa navzájom uistite, že tá túžba je po vašom spoločnom dieťati a spoločnej starostlivosti oň (pri uzatváraní manželstva sa o tom manželia uisťujú manželským sľubom, bez manželstva je namieste sa o tom uistiť vyslovením tejto vôle), aj keby to neskôr bolo akokoľvek, teraz je vhodné aspoň takéto uistenie... až potom by malo nasledovať niečo o forme realizácie uvedomelého cieľa, napr. "rozhodli sme sa, ze si pri sexe prestaneme davat pozor"

anonym_3d73be
3. nov 2025
@kiki68

@anonym_3d73be nijako sa nepripravis na unavu a nevies ci nastane. Ja som mala dojem, ze od porodu akoby ficim na niecom, ci telo toto robi, ale to je jak keby som davala linky niecoho, ako ja som bola vzdy as prilis cula a to tiez boli nejake noci bez spanku. Vcera hororova scenka, spali vedla seba, maly na svojej a ona na nasej posteli a on sa zacal hybat v rovnaku chvilu ako ona a za 2 minuty v jednu sekundu prestali. Take divne to bolo, pozorovala som ich este asi 15 minut.

@kiki68 moje telo zial takto nereagovalo 😀 ale tak ako som spominala, cca 9 mesiacov som nespala skoro vobec …takze preto som aj povedala ze na to sa pripravit neda

autor
3. nov 2025
@pako24

@anonym_autor vieš, každý sme iný/iná, tak s radami druhým je to všeobecne tenký ľad... píšeš "Toto nase rozhodnutie je skor racionalne, kedze ani jeden z nas nechce byt bezdetny, no zaroven ani jeden z nas nema vyslovene tu "tuzbu po babatku". Druhá časť vety vylučuje prvú. Skúste sa zamyslieť, či naozaj nemáte túžbu po dieťati, lebo ak naozaj nechcete byť bezdetní, tak tá túžba by tam byť mala, napriek všetkým výzvam, čo s tým súvisia, napriek všetkým pochybnostiam... (tak to bolo v mojom prípade) a na zmiernenie pochybností sa navzájom uistite, že tá túžba je po vašom spoločnom dieťati a spoločnej starostlivosti oň (pri uzatváraní manželstva sa o tom manželia uisťujú manželským sľubom, bez manželstva je namieste sa o tom uistiť vyslovením tejto vôle), aj keby to neskôr bolo akokoľvek, teraz je vhodné aspoň takéto uistenie... až potom by malo nasledovať niečo o forme realizácie uvedomelého cieľa, napr. "rozhodli sme sa, ze si pri sexe prestaneme davat pozor"

@pako24 Nechceme v dlhodobom horizonte zostat bezdetni, preto teraz riesime to, ze sme si prestali davat pozor. Ked pisem o tuzbe, tak myslim taky ten chtic, ze naozaj z celeho srdca tuzis po dietati a predstavujes si to. Toto nam chyba. Povedala by som, ze pre nas je to fakt take racionalne v zmysle “vieme, ze ked v buducnosti nechceme byt bezdetni, tak by sme si teraz mali urobit dieta”. Cize v mojich ociach si ta veta nepodporuje. Ako ja nechcem aby to posobilo nejak chladne a kalkulativne, ja viem, ze sa o to dieta dokazem skvelo postarat a budem skvela matka, len mam teraz obavy, ci radsej este nepockat. Ale ak by sme mali cakat, tak neskor zas budu hrozit komplikacie skrz nas vek.

autor
3. nov 2025

Inak ja sa venujem sportu a vacsinu tyzdna dvojfazovo trenujem, na unavu som pomerne zvyknuta 😀

anonym_c52444
3. nov 2025

@anonym_autor Podľa mňa si len príliš racionálna a zodpovedná, ale ak si dieťa partnera predtým brala ok, svoje určite zvládneš 😉 A budeš dobrá mama. Sprostí to majú ľahšie proste, poznám aj pár čo roky nemohol mať, túžili veľmi a teraz decko je skoro stále u starej materi od 6 mesiacov dieťaťa celé dni a noci a nemajú záujem, hlavne že chceli a tešili sa...

autor
3. nov 2025
@mandzula

S týmto nastavením by som do toho nešla, bude to pre teba utrpenie.

@mandzula Mozes to prosim rozvit?

anonym_8f9413
3. nov 2025

@anonym_autor ja by som najskor riešila svadbu až potom dieta.... ale to som teda ja.

derdia
3. nov 2025

@anonym_autor v prvom rade, by to mal byt manzel.. Dieta nie je srandicka... A urcite nie len taka sranda, ked ste sa zacali nudit...a ist s tymto nastavenim ze on chce.. Nech si ta nasjkor vezme tym ti ukazeco ore neho znamenas... A potom. Ale ako si myslim spravis ako polka tu... Ze budes rodit dieta frajerovi...takze ked sa zase zacne nudit pri urevanom dietati odide inde... Kde nebude ziadne dieta revat.

autor
3. nov 2025
@elviku11

@anonym_autor Ako vidíte spoločnú budúcnosť, okrem dieťaťa? Už ťa požiadal o ruku? Čo hovorí na tému svadba? Máte spoločné bývanie alebo kde bývate? Si aj ty spoluvlastníčkou spoločného bývania? Máte plán, ako to finančne zvládnete, keď budeš tri roky na materskej? Nie je držgroš na také veci? Rozprávali ste sa o tom, že bude rodinu ťahať hlavne on kým si na materskej?
(a odpoveď na tvoju otázku - áno, mala som silnú túžbu mať deti.)

@elviku11 Toto vsetko mame vyjasnene samozrejme.

klotildabazarik
3. nov 2025

@anonym_autor v tvojom prípade by som si dieta nerobila len preto ze nechcem byt bezdetna, zjavne si neuvedomujes co vsetko zo obnasa!

autor
3. nov 2025
@derdia

@anonym_autor v prvom rade, by to mal byt manzel.. Dieta nie je srandicka... A urcite nie len taka sranda, ked ste sa zacali nudit...a ist s tymto nastavenim ze on chce.. Nech si ta nasjkor vezme tym ti ukazeco ore neho znamenas... A potom. Ale ako si myslim spravis ako polka tu... Ze budes rodit dieta frajerovi...takze ked sa zase zacne nudit pri urevanom dietati odide inde... Kde nebude ziadne dieta revat.

@derdia Necitim sa momentalne na manzelstvo, mozno sa niekedy zacnem, tak potom to budeme riesit. Teraz ale rozhodne nie. Mozno to pride ked otehotniem, neviem dopredu povedat.

autor
3. nov 2025
@klotildabazarik

@anonym_autor v tvojom prípade by som si dieta nerobila len preto ze nechcem byt bezdetna, zjavne si neuvedomujes co vsetko zo obnasa!

@klotildabazarik Nemusis hned kricat. Budem rada ak sa podelis o svoju skusenost, kedze naozaj neviem co to obnasa, kedze dieta este nemam.

marca12
3. nov 2025
@anonym_autor

@pako24 Nechceme v dlhodobom horizonte zostat bezdetni, preto teraz riesime to, ze sme si prestali davat pozor. Ked pisem o tuzbe, tak myslim taky ten chtic, ze naozaj z celeho srdca tuzis po dietati a predstavujes si to. Toto nam chyba. Povedala by som, ze pre nas je to fakt take racionalne v zmysle “vieme, ze ked v buducnosti nechceme byt bezdetni, tak by sme si teraz mali urobit dieta”. Cize v mojich ociach si ta veta nepodporuje. Ako ja nechcem aby to posobilo nejak chladne a kalkulativne, ja viem, ze sa o to dieta dokazem skvelo postarat a budem skvela matka, len mam teraz obavy, ci radsej este nepockat. Ale ak by sme mali cakat, tak neskor zas budu hrozit komplikacie skrz nas vek.

@anonym_autor Mnohe zeny nemaju tuzbu po dietati. Len to beru ako prirodzeny vyvoj vztahu. Chodenie,manzelstvo,deti. Ja by som nelipla na pocite. To dieta budes milovat,aj ked nie si to mizive percento,ktore prahne po detoch. Takych zien je ozaj malo. Hlavne je si uvedomit,ze musite si byt napomocni,musis mat pritomneho parrnera,ktory chape zenskym hormonom,chce sa podielat na rodinnom zivotr a vie potiahnut zenu v tazkych casoch. Myslim si,ze na materstvo ako take sa neda pripravit . Pripravit sa da jedine vztah medzi muzom a zenou,byt uvedomely a nemat "vzdusne zamky". Mas vek,kedy je najvhodnejsi cas ist do toho.

pako24
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rozumiem. To, či niekto z celého srdca túži po dieťati závisí od povahy konkrétneho človeka. Mne stačilo, že som v živote chcel mať deti, tak som sa pre ne spolu s manželkou rozhodol. Ani moja manželka nemala srdcervúce túžby po dieťati, tiež to bolo rozhodnutie, že chce mať deti a usúdili sme, že máme vek na to, aby sme to neodkladali, manželka vtedy ešte nemala 30. Nebolo to u nás "prestaneme si dávať pozor a ak sa zadarí", u nás to bolo rozhodnutie, že to chceme, to vytesnilo pochybnosti (píšem za seba)

anonym_888a2c
3. nov 2025
@anonym_autor

@elviku11 Toto vsetko mame vyjasnene samozrejme.

@anonym_autor tak keď píšeš, že nechceš zostať bezdetná, tak potom majte to dieťa, lebo je lepšie mať dieťa pár rokov po 30 tke, ako pár rokov po 40 tke. Veď nemusíš priamo umierať túžbou po dieťati, aby si ho mohla mať. Môže sa stať, aj že sa nezadari tak skoro, alebo vôbec. Takže keď deti chcete, tak začnite hneď. Pár rokov po tridsiatke je najvyšší čas, ak chcete prípadne aj druhej dieťa. Zase netreba z decka robiť atómovú fyziku pristupnú len pre vyvolených, každému príčetnemu dôjde, že sa nevyspí, že dieťa reve, nespí, je sopľavé a na začiatku zväčša náročné.

anonym_888a2c
3. nov 2025
@klotildabazarik

@klotildabazarik a čo to obnáša??? 😰

mandzula
3. nov 2025
@anonym_autor

@mandzula Mozes to prosim rozvit?

@anonym_autor Ja tomu hovorim, ze som dostala bejzbalkou po hlave. Zrazu prestanes byt ty a zacnes riesit len a len dieta a jeho potreby, si nevyspata, metaju tebou hormony, riesis dojcenie, plienky, kakanie, cikanie, nemas cas sa v pokoji najest, vycurat, umyt. Ak mas dieta s kolikou, nesmies ani hocico zjest. Odsuvas svoje potreby, priatelov, hobby... A milion inych veci, ktore zvladas ovela horsie, ak dieta nevzniklo z tvojho vnutorneho presvedcenia. Tazko to opisat, toto je fakt neprenosna skusenost, treba zazit.