icon

Možno sa spovedať z používania ochrany?

13. júl 2024

Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?

Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.

makodob
23. júl 2024

@lenkakravcova no a tu je kameň úrazu, lebo Ježiš až taký Spasiteľ pre teba nie je. Z toho, čo čítam, tak nie je pre teba rovnocenný Bohu Otcovi. Ale bez Neho niet spásy. Okrem toho Ježiš je z línie Izáka a z Izmaela vznikli aj islamisti, takže silne pochybujem, že to máte nastavené rovnako, dosť zavádzaš. Boh nedal žiadne náboženstvo a ešte žeby povedal to jediné a pravé je ,,islam”, to je ako s katolíkmi 🤦🏽‍♀️ To je presne na rovnaké kopyto, ty si ideš svoj islam. A pritom tvrdíš, že Boh je len jeden, ale islam 😅 takže dámy, prajem krásny zvyšok dňa, mne stačí ,,len Ježiš” ❤️

thirstymonk
23. júl 2024

@makodob Myslím, že je to vo všetkych evanjeliach, ale obzvlašť v janovom. Ty si Peter (Petros - po grécky skala | Kéfas - po hebrejsky "hora") na tejto skale postavím svoju cirkev a peklné brány ju nepremôžu. Pápež v preklade (pappa) znamená "ocko" z latinčiny, preto sa používa aj pomenovanie svätý otec. Sú to len slová, podstatné je, že pápežsky stolec si nevymysleli ľudia, ani žiadna komunita. Vymyslel to samotný ježiš a je to v bliblii niekoľkokrát popísané, tak fakt nevidím dôvod si z biblie vyberať len to, čo nám vyhovuje.

Katolícky znamená "všeobecný", možno si budeš pamätať, ja si z detsva pamätám, že v kréde bolo "Verím v ducha svätého, svätú cirkev všeobecnú" (sanctum ecclesiam catholicam). Až niekedy okolo roku 2000 bol tento preklad zmenený na "verím v ducha svätého, svätú cirkev katolícku", aby sa odlíšili denominácie, ktoré sa od pôvodnej cirkvi, na čele ktorej je ježišom určený námestník - sv. Peter a jeho nástupcovia, od pravej cirkvi, ktorá jediná bola založená Kristom ako jeho "nevesta" (obrazne pomenovanie).

Inými slovami - Luther, ani Kalvín, ani iní reformátori nemali od Krista mandát, aby mohli robiť to, čo robili. Inými slovami - z nášho pohľadu sú to modloslužobníci, kacíri, odpadlíci, ich omše sú fake a ich sviatosti sú neplatné. Nemajú skutočné božie telo ani božiu krv, len prijmaju oplátku a piju víno. Ale myslím, že eucharistiu konkrétne oni sami považujú len ako "symbol". Neviem, neskúmam tak do hlbky ine denominacie.

makodob
23. júl 2024

@thirstymonk prečítaj si moje príspevky predtým. Okrem iného je x veršov, kde sa Boh nazýva skalou. Ale keď sú pre niekoho doležitejšie katolícke predpisy ako Biblia tak to nemá zmysel. Inak aj s tým pappa- pápež- je na to verš v Písme, že nech sa nikto nenazýva Otec, lebo je len jeden Nebeský Otec, atď. Ja mám Bibliu prečítanú, vy asi nemáte.
A k tomu mandaltu sa už nebudem vyjadrovať, lebo to už je blud nad blud. Boh nám nechal Božie Slovo- tak si otvorte oči a čítajte!

makodob
23. júl 2024

@thirstymonk tu je mandát, viď verše dole: Sme deti Božie a spolu s Kristom posadení v ponebeských oblastiach. Kto tomu rozumie, tak aj žije a koná. Pred menom Ježiš sa skloní všetko, každý démon, každá choroba, všetko a to naozaj reálne! Ale človek musí aj prakticky žiť vierou, si prečítaj, čo všetko robil Pavol a nebol oficiálny apoštol z 12stich. Ale čo znamená žiť vierou? Určite nie žiť podľa svojej vole. Luther urobil jednu chybu, že to nedotiahol do konca a už robil aj on kompromisy so svetom, ale začal dobre. Opakujem Kristova Cirkev nie je vymedzená ,,katolíckym zriadením”. Snáď asi Boh vie lepšie ako ľudia, kto Ho nasleduje celým srdcom, kto Mu patrí, komu dal On Svatého Ducha. Či pápež len on to vie? Ach. Už prosím presťante bezhlavo opakovať básničky, čo vám recitujú v kostoloch a začnite používať trochu zdravý rozum a čítajte Písmo.

1 Jánov list 3, 1-2:
,,Vidzte, jakú lásku nám dal Otec - aby sme sa volali deťmi Božími, a sme nimi! Preto nás svet nezná, pretože jeho nepoznal. 2 Milovaní, teraz sme deťmi Božími, a ešte sa neukázalo, čo budeme. Ale vieme, že keď sa ukáže, budeme jemu podobní, lebo ho budeme vidieť tak, ako je.”

Efezským 2,4-6:

,,Ale Bôh súc bohatý v milosrdenstve pre mnohú svoju lásku, ktorou nás zamiloval, 5 aj keď sme boli mŕtvi v previneniach, spolu nás oživil s Kristom - milosťou ste spasení - 6 a spolu vzkriesil a spolu posadil v ponebeských oblastiach v Kristu Ježišovi”

maja22
23. júl 2024

@makodob Cim viac pises, tym viac vidim, ako nerozumies Pismu a vykladas si ho uplne laicky, bez poznania dolezitych teologickych okolnosti, ale nemam chut sa tu s tebou dotahovat, tak uz ta druhykrat prosim, prestan sa zameriavat na katolikov, oni v Boha veria, ak uz mas potrebu obracat, skus to s ateistami...

maxx789
24. júl 2024

@maja22 aj satan verí že Ježiš je kráľ a pán to že niekto verí neznamená že je oddaný Bohu a že chodí správnou cestou katolícka cirkev je čisto náboženstvo a sekta myslia si že ich zachráni ruzenec a nejaký svätý pritom v biblii je jasne napísané nikto nepríde k otcovi skrze mňa! Ja som cesta pravda a život! Ježiš Kristus!!! Ak vás zachránia nejaký svätý prečo potom Ježiš za nás zaplatil prečo išiel na kríž? Prečo sa spovedaťe obycajnemu hriešnemu človekovi? Či Boh nemá moc odpúšťať? Či nemy vsehomuci? Že sa spovedaťe človekovi? Prečo si vytvárate modli? Keď Boh to nenávidí??

maja22
24. júl 2024

@maxx789 Suhlasim s tebou v tom, ze to, ze niekto veri v Boha ho este samo osebe nespasi, v Boha nestaci len verit, ale doverovat mu a to je naozaj rozdiel. Aj katolici veria, ze ich jedinym zachrancom a Vykupitelom je Jezis Kristus, naozaj ich/nas nikto iny nespasi. So svatymi mame taky vztah, aky mame s mamou, otcom, sestrou, bratom...Cize milujeme ich, prosime o prihovor a tesime sa na to, az sa spolu uvidime v nebi. Neklaniame sa modlam, to je blud, ktori o katolikoch siria nekatolici a ti, ktori si svojvolne vykladaju sv. Pismo, vytrhavaju veci z kontextu a neveria v posvatnu tradiciu. Spovedame sa Bohu, pred knazom vyznavame svoje hriechy a on nam v mene Jezisa Krista udeli rozhresenie, tiez na zaklade toho, co povedal Pan Jezis apostolom. Katolicka cirkev sa drzi ucenia Jezisa Krista, aj ked ti, ktori z nej odidu, alebo ti, ktori v nej zivote neboli, to vidia inak. Ale to je len ich hlboka neznalost a skreslene videnie. Jedine, co nam mozu vycitat, je malo osobne prezivana viera, ale to nie je vina katolickej cirkvi, to je osobna zalezitost kazdeho cloveka zvlast, aky vztah si so svojim Otcom vybuduje. Formalizmus sa da najst u veriacich kazdej denominacie, akurat u katolikov to najviac vidiet, lebo ich je aj realne v skutocnosti najviac, su nas miliony, tak o to lahsie sa to da vidiet. Na druhej strane su medzi nimi mnohi, ktori ziju svaty zivot a svedcia svojim zivotom svojmu okoliu, ze Boh je zivy a miluje nas. Ale tato tema naozaj nie je o tom, ktora viera je prava, zi si svoj vztah s Bohom ako Otcom, bud stastna, pozehnana s prestan sa trapit tym, comu a ako veria katolici. Ja neriesim, ako veria evanjelici, kalvini, baptisti, jehovisti, moslimovia... Viem, ze Boh nas miluje vsetkych a kto uprimne Boha hlada a miluje, tomu sa On zjavi, objime ho a povedie svojou cestou.

makodob
24. júl 2024

@maja22 vieš tu ide o dosť veľa ak si to neuvedomuješ, ide o vašu spásu, no my nie sme tí, čo sa klaňajú modlám.

maja22
24. júl 2024

@makodob myslim, ze si to uvedomujem, dakujem 😉 Neklaniam sa modlam. Naozaj si kvoli tomu nemusis robit starosti 😉

makodob
24. júl 2024

@maja22 buď požehnaná milá Maja, aj ostatné žienky ❤️

maja22
24. júl 2024

@makodob Amen.

makodob
28. júl 2024

@lonely66
@maja22
@terezka1947
@lenkakravcova
pridávam jedno svedectvo, ktoré sa ku mne dnes dostalo a Pán mi dáva na srdce ho tu zdieľať. Je to úžasné svedectvo a dobre tam popisuje duchovný svet. Možno to niekomu pomože viac pochopiť. A myslím, že ten chalan je asi aj katolík 🙂 Pán má svoje cesty 😊❤️

https://www.youtube.com/watch?v=N3Iv804TCHU
lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
29. júl 2024

@makodob Rada si to pozriem 🙂 Videla som uz viacero tychto relacii, aj ked som si musela zo zaciatku zvyknut na moderatora (ale zlepsil sa, uz je to lepsie 😃), godzone flesbeky su super, tie svedectva ludi o tom, ako si ich Boh nasiel, resp. ako oni nasli Boha, su fakt skvele, povzbudzujuce a inspirujuce, pozri si toho viac 😉

maja22
29. júl 2024

@makodob Napr. tento je super, lebo z Andreja Branickeho priam tu Boziu lasku citis, hoci je este taky mlady a ked daval tento rozhovor, bol knazom len tri mesiace:

https://www.youtube.com/watch?v=mGjMhHWTOR0

Ale hocico si najdes, nie su to rozhovory len s katolikmi, je inspirujuce. A zvyknes si aj na to Ivanovo "woow!" 😃

makodob
29. júl 2024

@lonely66 to nie je o presviedčaní, skor v konverzácií si sa vyslovila, že nerozumieš prečo sa isté veci dejú. Tento muž vydáva svedectvo ako sa stretol s Ježišom a položil mu otázku, prečo zomierajú deti. Poslala som to na možno zodpovedanie tvojich otázok? Samozrejme pozerať to nemusíš, nikto ťa nenúti, bol to návrh, ktorý nemusíš prijať😊 tiež ti prajem všetko dobré v živote ❤️

makodob
29. júl 2024

@maja22 vďaka za link, rada si pozriem 😊 ja som tie flashbacky predtým nepozerala, to bolo prvé, čo som aj tu zdieľala, ale veľmi silné svedectvo o Bohu ❤️

lonely66
Odpoveď bola odstránená
makodob
29. júl 2024

@lonely66 paradoxne tí, či idú vo vede do hĺbky a robia to na 200%, tak nájdu vo vede Boha. Veda Boha potvrdzuje a nie naopak. Je mnoho veriacich vedcov a mnohí vedci vďaka vede v Boha uverili. To, že vedci sú len ateisti je lož, je ich veľké množstvo veriacich. Ale to je tak vo všetkom, sú nielen povrchní vedci, ale aj kresťania, tí tiež ignorujú živého Boha,lebo im nepasujú jeho zákony, tak ako niektorí vedci ignorujú niektoré fakty. Je to tak všade 🙂
a ja mu nemusím nič ,,zožrať”, ja mám vlastné skúsenosti s Bohom. Mňa to svedectvo povzbudilo a utvrdilo o tom, čo už viem a Koho už poznám a tým je Kristus. Ty uveríš len na základe svojej vlastnej skúsenosti s Bohom, toto video ťa može len povzbudiť, skúsenosť ti to nedá.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
makodob
29. júl 2024

@lonely66 momentálne sa venujem svojej rodine na plný úvazok, je pre mňa doležité vychovávať deti v láske a mať na nich čas 😊

makodob
29. júl 2024

@lonely66 ak si založená vedecky, odporúčam dokument Achillove paty evolúcie.

maja22
29. júl 2024

@lonely66 Co by z toho ten muz mal, keby si to vymyslel? Ako by z toho mohol profitovat? Lebo ak si clovek nieco vymysli, tak zvycajne z toho chce vytlct daky kapital. Ja som sice nezazila stretnutie s Jezisom tak ako on, ale zazila som dotyk Boha a to mi k utvrdeniu mojej viery staci. Mimochodom, bol mrtvy 43 minut. Steceny z krvi. Dolamany na kusy. Bolesti ma dodnes. Ale zije, chodi, svedci...To sa mu nestalo len tak...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
29. júl 2024

@lonely66 dakujem a vobec si nemyslim, ze si horsi clovek 😉 My si vlastne s @makodob zelame obe v podstate to iste - aby aj ini ludia zazili to krasne, co sme zazili my. Je to nieco take uzasne, ze si to nevieme nechat iba pre seba. Tuzime po tom, aby sa Bozia laska rozliala v srdci kazdeho cloveka. Nevieme to dosiahnut inak, iba povzbudzovanim, aby sa ludia otvorili posobeniu Bozieho Ducha. Aby na to vyuzivali prostriedky, ktore im mozu na to uzasne stretnutie s milujucim Otcom pripravit srdce. Aj svedectva inych k tomu mozu pomoct, preto ich aj ja rada sledujem. Milujem ten pocit, ze este niekto okrem mna ma tu skusenost stretnutia so zivym Panom. 😍 Nemusime uz v konverzacii pokracovat, ked nechces. Prajem ti, aby si sa uzdravila. A aby si stretla ziveho Boha. Lebo to je stretnutie s najvacsou Laskou, aka existuje 🙂

lonely66
Odpoveď bola odstránená
makodob
29. júl 2024

@lonely66 och vobec nie si horší človek, to nie a verím, že to tak nevyznelo z mojich správ. Lebo ja nie som o nič lepšia od teba. Ak sa ťa možem opýtať, samozrejme nemusíš mi odpovedať, ale aký máš zdravotný problém?

@maja22 to krásne vystihla ❤️

maja22
29. júl 2024

@lonely66 ok, mozes mi dat vediet, ak tu este budem 😃😃😃Ale som tu uz 17 rokov, tak mozno budem este veelmi dlho. Jedine, ze by to Pan Boh chcel inak 😁

lonely66
Odpoveď bola odstránená
maja22
29. júl 2024

@lonely66 Ano, ja viem, ze si to pisala vazne. Aj keby si to nenapisala mne, mala by si tuzbu to ohlasovat zo striech... Tato piesen by ti isla rovno zo srdca:

https://www.youtube.com/watch?v=in0SMYdZXs0

🙂 Mrzi ma, ze mas tolko trapenia s boreliozou. Mas to naozaj tazke. Poslem aspon kratku prosbu za teba... Drz sa!