Možno sa spovedať z používania ochrany?
Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?
Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.
Spovedáme sa s manželom cca raz za mesiac a áno, vždy aj z toho, že používame kondóm. Nikdy s tým nebol problém.
@mamamasama len mne pride blbe sa vyspovedat, s tym, ze viem ze v tom budem pokracovat….
No a to je dost problem, ze to nelutujes. Ja to lutujem, chcela by som mat taku vieru a doveru, aby som to robila cisto, ale nie vzdy sa to da. Tento mesiac mame toho tolko, ze ani neviem, kde mam teplomer. Boli mi vsetky deti chore, jedno po druhom, potom ja, stahovanie...potom mykoza, akurat v case, ked sa "da" sexovat cisto, potom zase MS, potom uz sa neda, a tak co? Muza necham na sucho mesiac, dva? Su rozne situacie, tazko sa to posudzuje.
No ja mam este k tomu jednu poznamku. Boh vidi otvorenost srdca. Ja si myslim, ze On nas vnima uplne inak, ako my sami seba. Moje srdce je napriklad nastavene tak, ze som otvorena zivotu, ale zijeme aj v tomto fyzickom svete a ak nechcem nechat 4 siroty, tak si to musim premysliet. Pri tretom a stvrtom dietati uz som mala velke problemy s tlakom, potom hypertyreozu. Teraz som v remisii, ale dalsie tehotenstvo je risk aj pre mna, aj pre dieta...
Naozaj si vyhladajte kňaza vzdelaného v tomto ohľade, rady, ktoré vám tu niektoré zasievaju do hlavy nemajú nič spoločné s katolíckym učením. To je proste len jedno, a človek si nemôže z neho zobrať A, bez toho aby tam nechal B. Katolícka cirkev má len jedno učenie. Riešte to s odborníkom...
Autorka - Nie sme dokonalí ľudia. Hrešíme. Opakovane. Ak sa dnes vyspovedám, viem, že opäť zhreším. Väčšinou moja spoveď vyzerá rovnako, ale podstata je to, že to ľutujem a vyznám. Ak by si to neľutovala, tak sa nad tým ani nepozastavíš.
No tento hriech ma trvanie tak 25-30 rokov!.Bodajby vsetky nase hriechy raz skoncili,bohuzial ich je vela a rokmi obycajne pribudaju
@nika23t fuuuu, tak toto neviem ci obdivujem alebo odsudzujem, nedokazem si predstavit sa bavit s niekym kto (pravdepodobne) nesexuje.o takychto veciach v nejakej budke. Pripada mi to uplne ako strata sukromia, co koho do toho, uplne absurdne.
Ty to beries ako samozrejmu sucast zivota? Rozpravat nejakemu panovi o intimite s manzelom?
Este aby mi ratal kolkokrat...a ja by som akoze mala povedat, ze vtedy nie, mala som desat dni liecbu mykozy po antibiotikach? 🤦
Chcem tym povedat,ze treba popracovat aj na tomto konkretnom,hlavne,ked sme uz vsetkych ostatnych takmer zbavili
@nevenka a nemal by boh tvojho muza oslobodit na cas ked nemozes, od tychto prizemnych tuzob?
Vies ze by bol v klude, nepotreboval by to ked si chora.
Lebo boh " dopustil" aj tehotenstva ktoré skocili tragicky, takze...
Osobne si myslim ze boh absolutne neriadi nase biologicke cykly a nedopusta na nas take zle veci, ze tie veci sa proste deju, lebo sme chori a nedokonali.
Nemyslim ze riadi tehotenstva a asistuje pri sexe.
@babulkomale Boh pri sexe "asistuje", On je totiz Darca zivota. Pri splynuti spermie a vajicka vdychuje novemu cloveku zivot - nesmrtelnu dusu. Pri sviatostnom manzelstve je kazdy cisty manzelsky styk potvrdzovanim mamzelskej zmluvy, ktoru uzavreli muz a zena pred tvarou Boha a Boh im tento zvazok pozehnava. Pri kazdom takomto spojeni zvlast, je to vyjadrenie najhlbsej intimity medzi dvoma ludmi pozehnanej Bohom, aby mali dostatok prostriedkov - milosti - zit stastne manzelstvo.
@babulkomale tak, je to súčasť mojej viery, beriem to tak, ako to je a nejako hlboko sa nezamyslam 😊 Strata súkromia ani náhodou, on ma ani nepozná, asi sa s tým kňazom vnímame rovnako, ze teraz dve minúty Ty a ja a potom koniec. Moji rodičia nás viedli k viere, ale tak normálne. Vždy sme chodili do kostola, ale ako sme dospeli, už chodia len rodičia, ani moji súrodenci ani ja nechodievame. Ale o inom. Predo mnou aj za mnou na spovedi vždy kopa ludi, vnímam to tak, ze kňaz mňa osobne nerieši, ja si splnim svoje, on svoje. Jeden kňaz to za hriech ani nepovažuje, ti starší, ti to viac riešia asi. Ale ako píšem, pre mňa to je v pohode, ja to neriešim. Sú oveľa ťažšie hriechy. A aj ja sama viac lutujem iné veci v mojom živote ako to, ze používame kondóm.
@nika23t zaujimave. Toto by som nedala.
Mila autorka,
je pre teba dobre, že používaš rozum a nie slepú vieru v nejakú cirkev. Stále sa tu premiéra cirkev cirkev... Ja verím v Boha a nie v cirkvi. Ani kňaz nie je zástupcom Boha, sorry rozum nepusti. On ta môže usmerniť, podať pomocnú ruku cestou životom, keď tápaš. Aj to veru nie každý.
Napíšem ti svoju skúsenosť s Bohom. Mala som kedysi fakt mizerne obdobie, a okrem toho som vobec nežila v súlade s prikázania. Jeden celý večer aj deň som bola zúfalá a veľmi som plakala, ozaj dlho. A vies co sa stalo? Boh ma vtedy objal. Realne som citila jeho objatie, lásku a ta láska liečila a dala mi silu. Necitila som žiadne výčitky, pohoršenie, len tu neopisatelnu lásku.
Aj sen o Jezisovi som mala a tiež tam bola láska, ktorá z neho prúdila. A mala som ešte jednu speci osobnú skúsenosť.
Pre info, som normálna, nič som nepila ani nebrala keby si chcel niekto rypnut 😉
Plány Boha nepoznáme a toboz jeho slová. Biblia bola xy krat pripísaná do rôznych jazykov a tvrdiť, že je svätá a všetko v nej pravdivé - nie je viera ale ruhanie sa proti rozumu, ktorý nám Boh dal. Cirkev chce ľudí drzat strachom pod kontrolou a u mnohých úspešne, zial.
Ced podľa cirkvi by si mala rodit ako jabloň a ako sa citisxty, tych 10 ubohych deti a toboz tvoj zodraty muž - to už má cirkev pazi. Vtedy fakt nemáš čas zamýšľať sa na ničím a o to celej cirkvi ide. Je to vo väčšine banda skazenych ľudí a s Bohom nemajú nič spoločného. Ale poznám aj fajn kňazov a ľudí ktorí Bohom naozaj žijú.
Ty mas rozum, chranbsa ďalej a spoveď? Ja sa spovedať Bohu keď tak, on ma počuje a vidí co robím zle ci dobre. Nepotrebujem k tomu kňaza. A keby Boh chcel aj ten kondóm praskne.
Ale to sú len naše ľudské domnienky ako to Boh chce. Už len veriť, že vieme co Boh chce je minimálne odvážne. Ved kolkokrat nevieme ani, co chceme my ci ľudia okolo nás, nieto ešte Boh.
Veľa šťastia na dokončenie vš avvvrodicovstbmve, plánovanom 🙂.
Neries niektorych extremistov - som zvedavá, keby boli v ohrození života tehotenstvom, ci by sa spoliehali na meranie bazalnej teploty!
Takto sa narodilo vedeli vriacej kamoske 3 dieta... A tojej pri tom roky fungovalo.
@maja22 nikto nesúdi život iných tak, ako fanatickí katolíci... Ja súhlasím s tým, čo napísala
@svetlonos ... Ja verím v Boha, verím v to, že ma vidí, počuje, pomáha mi, že sa mu raz budem spovedať zo svojho života a že ma zato bude súdiť, ale ON, nie cirkev zložená z ľudí rovnakých, ako sme my. Stačí sa pozrieť na všetky kauzy kňazov. Koľko z nich žije tak, ako káže cirkev a koľko ,,vodu káže a víno pije" . Keď som bola ešte stredoškoláčka chodila som do ,,zboru" chodili sme na duchovne obnovy, robili koncerty, kde členovia zboru a kňazi hovorili svoje príbehy so životom s Bohom a niektorí knazi žili horšie, ako manželia, ktorí sa chránia pred ďalším dietaťom. Koľko detí kňazov behá po svete. Jeden náš bývalý kaplán sa obesil (pil a gembil, nepomohla mu ani duchovná obnova, liečenie), ďalšiemu zobrali opakovane vodičák pre alkohol, ďalší má dieťa a to sme celkom malé okresné mesto...takýto ľudia ma majú súdiť a riešiť môj život? Ďakujem, neprosím. Večer v tichosti poviem Bohu čo chcem, poprosím o odpustenie, pomoc, ochranu, poďakujem...A raz, keď príde ten deň, nech mi to všetko spočíta.
vsak ale nerozumiem jednej veci. ked sa niekto vyspoveda a spravi ten hriech znova tak od tej chvile zas nemoze ist na prijimanie nie?
cize o 10 doobeda sa vyspovedam. vecer mame sex s ochranou tak na druhy den by som uz vlastne na prijmanie ist nemala. ci?
@maja22 ok, Boh pri sexe aaistuje. A ako rozlisuje, komu dieta da a komu nie? Preco necha nejaky par trapit sa potratmi roky kym ini rodia kazdy rok?
Kedy pusti zdravy zivot a kedy chore dieta odkazane na operacie a zbierky?
Čo za.bludy tu zasa niektore pisete....ach ..autorka ak chodíš na spoveď túto situáciu musíš kňazovi opísať a predebatovat to s ním...a áno je to ťažký hriech branis počatiu dieťaťa ...naozaj si nikdy o tom nepočula?
@nika23t dostali sme predsa rozum a slobodnu volu. Rozumom mame poznavat - aj vlastne tela, svoj cyklus, v slobodnej voli sa rozhodovat, kolko deti si vedome zelame pocat... Boh nas stvoril ako muza a zenu, nase tela sa nadherne doplnaju a cyklus nastavil tak, aby sme par hodin - dni v mesiaci mohli pocat a vacsinu dni nie. Lebo ani Boh od nas nechce, aby sme plodili a rodili kazdy rok od 15 do 50-tky... Sme stvoreni tak, aby sme si manzelskym spojenim vyjadrovali lasku, uctu, radost z blizkosti a boli otvoreni zivotu, no vedome plodili v zodpovednosti a s rozumom. Ked clovek pouziva antikoncepciu, hovori vlastne Bohu, ze to vymyslel
cele zle... Ze je v podstate babrak, ale my ludia to napravime... Existuju rozne metody prirodzeneho planovania rodicovstva, pri ktorych zena spoznava svoje telo a muz jej v tom ma pomahat svojim pristupom.
@pralinka25 ano, rozumies tomu spravne. Ak vedome a dobrovolne spachas tazky hriech, nemas pristupit k sv. prijimaniu, najprv to mas zlozit k Jezisovym noham vo sviatosti zmierenia.
@hopsas jasne, pocula. Lenze co ked sme v situacii kedy si v ziadnom pripade nemozeme dovolit dieta, a kondom je jedina moznost?
Keď ideme čisto podľa cirkevných zákonov tak to hriech je. Zas v tomto chápem katolícku cirkev, keďže Boh sa priamo nevyjadril co je jasný hriech a co nie je. Takze teoreticky to hriech je a treba sa z toho vyspovedať. Lenze ako vieme život je komplikovaný a aj ľudské srdce a ľudské problémy sú komplikovane. Boh vidi do srdca a podla mňa to, ze vieme, že v niečom zlyhavame a nie sme to schopní pre rôzne dôvody zmenit, nás učí pokore. Je iné keď si ja v hlave poviem, no pre mňa to hriech nie je a nejdem to riešiť, ako keď si poviem dobre teoreticky to je hriech, neviem to ale zmeniť aj keď ma to trápi. V prvom prípade sa nemôže dostaviť pochopenie pre slabosti druhých ľudí, ale v druhom pripade áno. Ide o to, ze keď my vidíme vlastnú nedostatočnosť môžeme ju prijať ľahšie aj u druhých ľudi. Ja som čítala v nejakej duchovnej poradni, ze budeme Bohom súdení nie za dodržanie prikazani, ale za to akú veľkú lásku a pochopenie mame s druhými.
Neviem ci chápeš autorka co som chcela povedať. Ja som to kedysi s vierou mala také, že bolo len biele a len čierne a presne táto vlastná nedostocnost dokázať dodržiavať prikázania ma učí pokore. A áno spovedam sa z hriechu aj keď viem, že jo budem mat aj po spovedi. Ja si myslím, ze dôležitá je snaha.
@babulkomale Kladies mi otazky, na ktore ja odpoved neviem. Ja nie som Boh, aby som ti vedela povedat, o com to vsetko je. Ale jedno viem urcite. Vsetko, co sa nam deje, ma nejaky zmysel, dovod, pricinu, ktore teraz nemusime poznat. My mame zit tak, ako najlepsie vieme, v sulade s Bozimi prikazaniami.

Čo sa vo vás bije. Jednoducho to poviem tak, viera nie je len o pocite, píšete to tu viaceré, ja to ako hriech necítim. Nie je to o pocite, sú tu nastavené určite ,, pravidlá, hranice, zákony (neviem nájsť nejaké výstižne slovo", ktoré proste stanovila cirkev. My ako jej členovia a to teda vám poviem, že ak sa prezentujem ako veriaca, tak to mám prijať, že je tu proste Matka Cirkev, ktorá to raz stanovila takto, tak to tak je. Raz to hriech je, tak môj pocit nič na to nezmení. Hlbšie úvahy o tom, že aké sú okolností spadajú skôr pod morálnu teológiu, takže sa treba dopytovat na nejakého cirkevného odborníka a s ním prediskutovať tieto dišputy. Treba sa hlavne pýtať vzdelaných ľudí v tejto oblastí, veď aj keď vás niečo bolí, tak nejdete predsa k automechanikovi, ale k lekárovi.