icon

Možno sa spovedať z používania ochrany?

13. júl 2024

Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?

Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.

hefo
16. júl 2024

@thirstymonk Ono ten Onan sa úplne dezinterpretuje. Tam nešlo o samotnú prerušovanú súlož, ale o to, že on mal podľa práva zabezpečiť potomka manželke zosnulého brata, ktorý by bol braný podľa zákona ako bratov potomok, a dedil po ňom. A on praktizoval niečo ako prerušovanú súlož preto, aby sa takýto potomok nepočal, a dediť po bratovi mohol on (alebo niekto iný spriaznený, proste z toho materiálne ťažil).

maranco
16. júl 2024

Onan neposlúchol svojho otca ktorý chcel aby splodil dediča švagrinej 1. Mojžišova 38:8
Onan neposlúchol čo mali nariadené v 5. Mojžišova 25:5-6 keď zomrie brat ktorý nezanechal dedičov, mal si vdovu zobrať za manželku žijúci brat, aby bolo zachované meno mŕtveho brata a dedičstvo pre jeho potomkov (to dedičstvo by však nepatrilo tomu žijúcemu bratovi)
Onan bol chamtivý, chcel získať dedičstvo pre seba (prakticky vydediť švagrinú), bohu sa to nepáčilo a Onana usmrtil.

sunyrose
16. júl 2024

@lonely66 Zdravím, páči sa mi váš názor zvýraznený veľkými písmenami...Tiež som toho názoru, že čo cirkev - to iný názor..., čo kňaz v tej istej cirkvi - to iný názor..., záleží, na koho veriaci v spovednici natrafí. Pokiaľ veriaci niečo chce a nenájde pochopenie v 1. dverách, musí otvárať častokrát viacero....Škoda, že sa veriaci človek drží toho, na čom sa uzniesli vodcovia cirkvi v priebehu stáročí, ktoré majú častokrát filozofický a nie biblický základ a nie toho, čo hovorí samotný Boh v Písme. Alebo si snáď človek myslí, že by Boh zabudol vo svojej múdrosti zachytiť svoj názor na antikoncepciu? /Aj keď výraz "antikoncepcia" sa v Písme nevyskytuje./ To určite nie, veď jedna z jeho vlastností je múdrosť a Boh na túto stránku života určite nezabudol. Vytvárať si ale vlastné pravidlo toho, čo sa Bohu páči a čo nie, tiež nie je najsprávnejší postoj, pokiaľ sa človek chce svojím konaním skutočne páčiť Bohu. Dogmy sa začali udomácňovať v cirkvi oveľa neskôr, než Ježiš založil kresťanstvo. Zaujímavé sú Ježišove slová z Mat. 23:4 kde sa píše: "Zväzujú ťažké bremená a kladú ich na ľudí, ale sami sa ich nechcú ani prstom dotknúť". Príkaz plodiť deti, ktorý dostali prví ľudia v Edene a neskôr Noach nebol nikde v Novom zákone pre kresťanov zopakovaný. Máloktorí kresťan si dnes uvedomuje, že dnes už nie sme "pod Zákonom", ktorý museli telesný Židia dodržiavať, ale "pod Novou zmluvou", ktorá je v platnosti dnes. Písma nikde neodsudzujú kontrolu pôrodnosti. Kresťania nikde nedostali príkaz mať, či nemať deti... Je teda na mieste si položiť otázku: Prečo katolícka cirkev odsudzuje používanie antikoncepcie /teda niektorých druhov/? Pretože tí, ktorí sa v 2. st. hlásili ku kresťanstvu prijali postoj stoikov /podľa ktorého jediným oprávneným dôvodom na pohl. styk medzi manželmi je plodenie detí/, ktorý sa neskôr viacerými duchovnými zapracoval do učenia cirkvi, ale v skutočnosti nemá biblický základ. Niekedy sa zamýšľam nad tým, že dnes veľa veriacich je pripravených všeličo poslúchať - hoci to musí byť pre mnohých manželov náročné - čo učí ich cirkev, ale, nie sú pripravení preskúmať, či je to z pohľadu Boha naozaj tak. Ježiš povedal o náboženských vodcoch svojej doby: "Sú to slepí vodcovia. Keď slepý vedie slepého, obaja spadnú do jamy." Ježiš odsúdil týchto vodcov aj ich zvyky, postoje, názory..., ktoré zavádzali a zároveň varoval tých, ktorí ich poslúchali, že na tom budú obe skupiny rovnako. Prečo to nebojácne robil? Lebo dobre vedel, že to viedlo k pokryteckému správaniu, ktoré Boh nakoniec odsúdil.

anketkarka
16. júl 2024

@terezka1947 ale ako veriaci človek nemusiš patriť k žiadnemu naboženstvu. To náboženstvo a jeho pravidlá tak či tak vytvorili ľudia. Je to iba organizácia ľudí. Chápeš? Takže keď patriš niekde to neznamená, že to má nejakú hodnotu. Len sa musiš riadiť tými (mnohokrát nezmyselnými) pravidlami. Preto náboženstvá upadajú a ľudia sa k nim už nehlásia aj napriek tomu, že žijú vo viere. Nechce sa im praktikovať ,,nepraktické veci" 😉

makodob
16. júl 2024

@maja22 Ježiš si však nepodával ruky s farizejmi a nesympatizoval s nimi ako to robia pápeži, ktorý boli pokrytci, ale Ježiš farizejov otvorene, konkrétne a verejne karhal, lebo neslúžili Bohu, ale sebe. A toto sa presne deje dnes v cirkvách, no nielen v katolíckej. Dnes je veľmi málo kňazov, kazateľov, farárov, o pážežoch pomlčím, ktorí riešia Božie Slovo a idú príkladom. Presne ako u židov, tí poprední len bazírovali na pravidlách v ,,mene Boha” ale robili si, čo im bolo pohodlné a výhodné, srdcom boli na míle od Boha.

kristi40270
16. júl 2024

Ahoj brala som dlho antikoncepciu ,spovedala som sa stoho ..kňazi boli chápavý .

terezka1947
16. júl 2024

@anketkarka nemyslím si,že náboženstva upadajú.....veď sú tu mnohé stovky rokov.
Prikázania chránia ľudské šťastie. Nič špeciálne tam zle nie je,katolíci majú desatoro....nie je vymyslené,je Bohom zjavenie. A ostatné veci sa rokmi menili,podľa toho,ako sa menila spoločnosť,ale sú to kozmetické úpravy.
Podstata je vždy rovnaká.
Len človek je viac a viac zameraný na vlastné ego a nebude predsa robiť niečo,čo mu niekto prikáže,je predsa sloboda,môže si každý robiť,čo chce,na všetko má každý právo,atď.
Čiže ak človek nechce patriť do žiadneho náboženstva,ok.
Ak však do neho patrí(aspoň zakl.vecami,leeeebo čo keby naaaahodou na Tom niečo pravdy bolo),musi predsa poznať v čo verí a veriť v to,čo je v Tom náboženstve základom.
Ak mi niečo v Tom náboženstve vadí,tak vadí mne a môžem prestať byť praktickým veriacim
Ale nebudem ťahať PB za nohu keď sa mi to hodí a vymýšľať a prekrúcať si pravidlá podľa seba a ešte navádzať ostatných,že keď to tak robím ja,môžu aj oni.

hopsas
16. júl 2024

@svetlonos ak veríš v Boha tak potom si určite spomenies na to co Ježiš povedal o tom ako na Petrovi postaví svoju Cirkev a tie ďalšie veci čo píšeš to sa.len snažíš ospravedlniť svoju vlastnú lenivosť a pohodlnosť presne toto hovoria ľudia čo síce veria v Boha ale do kostola sa im chodiť nechce...

thirstymonk
16. júl 2024

@hopsas presne tak 🙂

mamamasama
16. júl 2024

@thirstymonk Opäť som o niečo múdrejšia. Rozhodne doštudujem. Každopádne to nič nemení na tom, že prešlo odvtedy 3000 rokov a ochrana je dôležitá. Nie len pred tehotenstvom.

thirstymonk
16. júl 2024

@mamamasama Nie a pred čim ešte? Z pohľadu papeženca sex patri do manželstva a nikde inde, takže okrem tehotenstva sa nie je pred čím chrániť.

mamamasama
16. júl 2024

@thirstymonk tak mi ukáž koľko veriacich počkalo do svadby.

autor
16. júl 2024

@thirstymonk no napriklad ja som chytila zopat chutoviek na kupalisku. A ano, na 100% viem ze tam a ze ma manzel nepodviedol. Potom to dostal on odomna. A tak sme si to nejaky cas podavali…

terezka1947
16. júl 2024

@mamamasama ver,že dosť a zaujímavé,že aj veľa neveriacich počkalo do svadby.

yoxinka
16. júl 2024

@mamamasama
My sme s mužom čakali do svadby a takých párov osobne poznáme minimálne 15 😉

mamamasama
16. júl 2024

@yoxinka vidíš to? Ja som poznala len jeden a už sú rozvedení, čoskoro aj cirkevne.

yoxinka
16. júl 2024

@mamamasama
Tak žijeme v rôznych bublinách. Všetky spomínané páry majú veľmi pekné manželstvá, veľmi sa ľúbia so sexom nemajú žiadne trable. 90% rozvedených ľudí, ktorých poznám mali pred manželstvom sexu habadej, vyskúšané všetko, partnerov viacero, sex mali spolu aj pred svadbou a vzťahy sa im rozsypali na úplne iných veciach.

yosi
16. júl 2024

My keď sme boli na spoveď pred sobášom sme už čakali našu prvú a nikto nám vlasy pre to netrhal. Už je trochu iná doba aj v cirkvi. Samozrejme sa nájdu aj takí konzervatívnejší, ale to je už skôr výnimka. Najmladšieho sne dokonca krstili ako 5 ročného a tiež s tým nebol problém.

yosi
16. júl 2024

@mamamasama Cirkev pojem rozvod nepozná. Môže akurát tak vyhlásiť sobáš za neplatný, teda ho anulovať, ale na to musia byť dosť vážne dôvody. Napríklad keď jeden z manželov zatají chorobu, jeden z manželov odmieta mať deti alebo ak stratil vieru

yosi
16. júl 2024

My sme nikdy antikoncepciu nepoužívali. Manželka nechce hormóny, mne zase vadí kondóm. Robíme to proste tak, že v závere som ja hore a urobím sa jej na brucho. Robíme to takto dlhé roky a nič sa nestalo. A to som splodil obe deti na prvýkrát, takže moji chlapci leniví nie sú 😋

mamamasama
16. júl 2024

@yosi ak sa chceš hrať na slovíčkach, tak "rozluka". A ich rozluka bude na základe jeho nevery a toho, že ona je bigotná katolíčka a nemôže chodiť na prijímanie. Len aby si vedela, že nemusí mať chorobu, ani neodmietali deti a pod. Aj keď on asi vieru stratil, lebo si pamätám, že bol takisto bigotný katolík.

yosi
16. júl 2024

@mamamasama Čo sa choroby týka, tak problém je keď chorobu zatajíš,nie keď ju máš.

mamamasama
16. júl 2024

@yosi a? Veď mne to vysvetľovať nemusíš. Rozumiem tomu.

yosi
16. júl 2024

@mamamasama Veď som len uviedol pár príkladov. O nič nejde. Nemusíš hneď skákať

mamamasama
16. júl 2024

@yosi človek, oberáš ma o vnútorný pokoj ✌🏻 pa

yosi
16. júl 2024

@mamamasama Povedal by som, že ide o nejakú vnútornú poruchu a nie pokoj, keď si mimo aj z bežnej komunikácie. Tak pekný večer plný vnútorného pokoja 😉

thirstymonk
16. júl 2024

@mamamasama Rozluka nie je dôvod a pri rozluke bigotna katolička môže smelo chodiť ďalej na prijmanie, tak netrep.
JE tam podmienka, že nemôže uzavrieť iný vzťah, lebo manželstov trvá

svetlonos
16. júl 2024

@hopsas
ty čítaš len čo chceš a robíš svoje závery. Prečo tak vytrvalo ignorujte tu pedofilov a znadilnovanie v reholiach ? To vôbec nevidíte, dáte klapky na oči? Ale nevadí, hlavne ze do kostola chodíte, však 😉 ? Vies koľko tých dobrých kňazov to ubíja a aj vystúpili koli tým praktikám ?
Mňa fakt udivuje pofaktirychbignorancia vici tomu co cirkev napachala a ďalej pácha.
A co Ježiš povedal? Tiež som však pisala, ze isto si tu cirkev nepredstaviteľné v takomto formáte! Ale to si si tiež nevšimla, ze áno?

zooeynka
16. júl 2024

@svetlonos tuto zbytocne budes argumenty davat, nevies ze s fanatikmi zbytocne cas stracas? To co tu predvadza 4 - 5 nickov je sialene, uplne vymyte mozgy maju....ktosi tu zadrel ze clovek ktory ma sice Boha v srdci ale cirkev odmieta je vlastne sektar....tuto uz zdravy rozum nadobro skoncil a vyhravaju dogmy nech su akokolvek zvratene. Ono, zakladnou hybnou silou cirkvi je vyvolavat strach - z hriechu, zatratenia a cloveka, ktory tomu strachu prepadol je velmi lahke manipulovat, napriklad aj takou nutnostou spovedania sa....uz to je chore, vyspovedam sa z hriechu ze s manzelom pouzivame ochranu, ale pritom viem ze mozno este v ten vecer urobim opat ten isty hriech. Naco je taka spoved? Ved to je vysmech Bohu aj sebe.
Kedysi fungovalo aj kupovanie odpustiek a ludia tomu verili a hufne kupovali, len aby si miesto v nebi zabezpecili 🙂 Toto uz cirkev zrusila, pochopili ze s takou kravinou musia skoncit, ale kopec inych kravin praktikuju na ludoch dodnes. A mozme ist dalej - hriech v piatok jest maso, vsakze? Aj to uz cirkev zrusila a uz to hriech nie je, ale dlhe starocia tomu ludia verili. A ovecky ako prispate nevidia ze ich cirkev manipuluje, uplne dristy im tlaci do hlav....a ludia su tak zmagoreni ako napriklad autorka temy a musi sa radit na fore co robit ked s muzom pouzivaju ochranu a to je hriech....mne je tych ludi luto, lebo sami si tuto vieru nevybrali, bola im nanutena pri narodeni....a neviem ci viac neskodi ako pomaha....

hefo
16. júl 2024

@svetlonos
@zooeynka
Mohli by ste si prosím na pedofilov, odpustky a čiernoprdelníkov založiť vlastnú tému a nezneprehľadňovať to tu?