icon

Možno sa spovedať z používania ochrany?

13. júl 2024

Ahojte, poprosim aby sa ozaj vyjadrili len veriace zeny. Dakujem.
Ide o to ze som sa vydavala este pocas vs, dokoncujem ju, buduci rok som v poslednom rocniku. Studujem denne, a rocny syn je v jasliach. Co sa tyka sexu, nechcem riskovat a pouzivame ochranu. Spovedat sa z toho? Tym ze kojim, ms mam este nepravidelnu, v noci vstavam, niekedy raz, niekedy aj 5, cize meranie teploty neprichadza do uvahy. Proste nechceme riskovat dalsie tehotenstvo, tak pouzivame ochranu…. Co s tym?

Kto chce rypat, nech sa prosim zdrzi komentara. Dakujem.

svetlonos
16. júl 2024

@terezka1947
nie každého dobehne normalny súd, lebo konexie. Bolo by to krásne ale nedeje sa tak. Napríklad v Kitzbuehl(i) bol dllllho kňaz, ktorý bol gay. S priatelom chodili na Malorku, dokonca ich ľudia z mesta odfotili a poslali ich nadriadenému. Vieš čo sa stalo? Nič. Pánko hral ďalej svätého a kázal ako treba chodiť na predmanzelske náuky a zdržiavať sa sexu pred svadbou 😉.
To nie je p tom, že mi došli argumenty. Ide o diametralne odlišný pohľad teba a mňa na jednu tému. Poznam aj úžasných ľudí, ktorí ozaj žijú v Bohu, hlboko veriaci. Poznajú môj názor aj vieme diskutovať, bez urazania a bez nápadov ako si vytváram vlastnu cirkev. Oni respektuju môj pohľad a ja plne ten ich. A vies prečo? Pretože ani jeden z nás nevylučuje druhemu "svoju pravdu" 🙂

makodob
16. júl 2024

@hopsas v kostoloch Boh nie je, neprebýva na miestach, kde sa klaňajú modlám. Chrámom Ducha Svatého sú ľudia, tí ktorí Ho milujú celým srdcom a nasledujú Ho bez podmienok. Takí ľudia v kostoloch sedieť nebudú, lebo ich odtiaľ vyženú, ako vyhnali Ježiša. To sú kresťania v pravom slova zmysle ❤️ tích najdeš slúžiť najma iným ľuďom, ako sa modlia,hlásajú Krista a Jeho evanjelium, oslobodzujú, uzdravujú presne tak isto ako to robil Ježiš.

terezka1947
16. júl 2024

@svetlonos ale ani ja ti nevylučujem tvoju pravdu.
Ja som katolícka a snažím sa dodržiavať všetko,čo je podstatou tejto viery.
Ty máš svoj j svetonázor,ok.
Ale je celkom nefér vypichnúť nejakych tipkov,čo sú vraj niečo a vraj nie sú potrestaní a vraj robili to a to.
To je vraj.
Ja doteraz mám v pamäti františkánov v BA,kde Markíza urobila hon na bosorky,lebo čo oni robili....prezumpcia neviny Bodov. Dokonca na podnet televízie sa to vyšetrovalo dosť dlho,lenže už nikde nebol presne takto famózne príspevok o Tom,že si to ľudia vymysleli,dokonca sa sami priznali,že obvinenia boli nefér.
A keď už,koľko farárov spáchalo samovraždu,lebo "jedna pani povedala".
Čiže keď hovoríme A,potom hovorme aj B.
Nikomu by sa nepáčilo,keby jeho manžela obvinil len tak hocikto zo znásilnenia,či pedofílie.
Ale farárov máme všetkých za pedofilov,gayov,kopne si beztrestne do nich.
Nič pekné nerobí cirkev,len okráda ľudí,vymyva mozgy a sedí na peniazoch.
A najväčšia sranda je,že každá podobná téma sa vždy konci:lebo hlúpe ovce,bigiotní a hlúpi veriaci,pedofílie,gayovia,diktatúra cernoknsznikov,atď.
Keď už sme tolerantní,potom budeme tolerantní ku všetkým.
Nemusíte vyžadovať od veriscih toleranciu,ale vzápätí ich urážať a vysmievať sa im.
Ok,kto neverí,ok.
Ale ak neverím,nebudem predsa niekoho znevažovať a vysmievať sa mu,lebo nerobí to,čo ja.

hopsas
16. júl 2024

@svetlonos pretože oveľa viac pedofilov a uchylov človek stretne vo svojom okolí, rodine alebo v škole. , Podľa štatistík máš väčšiu šancu že ťa zožerie žralok ako to že v kostole natrafis na pedofila. Ale uznávam že ľudia čo nenávidia Boha a Cirkev a sú leniví chodiť do kostola sa radi oháňajú takýmii argumentami ako ty. Lebo vec sa má tak že ak naozaj veríš v Boha tak budeš milovať aj jeho Cirkev. Za mňa si človek čo si urobil vlastne náboženstvo, čiže si sektar. Koniec debaty.

hopsas
16. júl 2024

@makodob a ty si z akej sekty?

svetlonos
17. júl 2024

@terezka1947
ale ja sa nikomu nevysmievam. To co som napísala nie je o jedna pani povedala. Napriklad v tom Kitzbuehli som žila a fotky urobila moja nadriadena. To je holý fakt. A neviem, či som odpovedala tebe ale pisala som aj o fajn knazoch, su skutočne uzasny ľudia. Ja však od takej inštitúcie ako cirkev očakávam čistotu alebo okamzite riešenie takychto závažných trestných činov.
Alebo napríklad taký "obycajnejsi" príklad. Bratrancom syn chodi do zs kde prijali do druhej triedy ukrajinské dievčatko. Slovenský takmer nevedelo, ale farar kričal naň na náboženstve, prečo mu nevie povedať Otce nás modlitbu po slovensky! Ona sa rozplakala a on vypukol, nech nereve, ze aj jej mamu si zavolá za to do školy.
A aj ked to deti triednej potvrdili, nestalo sa nič! Je to mala dedina a z farára tam boli vždy všetci pokakani! Po mojej tete spoluziakoch hádzal bezne zväzok kľúčov! Tam mali vždy takých protivakov.
A par krat som za kňazmi bola aj ja porozprávať sa. Boli uzasni, nápomocní, s dobrým srdcom. Ja som nikde nepisala, ze všetci kňazi sú zli 🙂 ale ziel ta institucia nefunguje, ako pôvodne mala, žiaľ.

svetlonos
17. júl 2024

@hopsas
to co túto (ne)funguje a tvári sa ako Božia cirkev, nema Bohom a jeho láskou veľa spoločného. A tvrdiť o mne, že nenávidím Boha, lebo zi môj názor nepasuje, všetci veľmi o tvojej láske k blížnemu. Akonáhle ma niekto ony názor ako ty, už nenávidí Boha, hej? Ved to len vypovedá o tvojej nenávisti voči ostatným, ktorí nezaberajú tvoje nastavenie a názory.
Myslíš, že Bohu sa paci ako vynášať súdy nad ľuďmi o ktorých vobec nič nevieš? Hlavne, že seba tým staviaš do pozície tej hodnotné a nadčliveka, lebo ty robíš všetko správne 😉.
Ty zrejme mas len veriacich priateľov, ci? Lebo respekt a tolerancia su ti evidentne cudzie.

makodob
17. júl 2024

@hopsas z domácej, sedím doma a žijem tak ako som napísala, vďaka Bohu 😊 a skús si naštudovať, čo znamená slovo sekta, odporúčam 🙂

fem
17. júl 2024

@autorka gréckokatolícky Gojdica, chodí aj na manželske večery

anketkarka
17. júl 2024

@hopsas nikdy nebudem milovať žiadnu cirkev, lebo vytvára takých fanatikov ako si Ty, ktorí v mene svojej organizácie sú schopní aj vraždiť a hlboko nenávidieť. Cirkev je organizácia ľudí ako každá iná vytvorená ľuďmi. Z môjho pohľadu to vzniklo na počiatku práve preto, aby ľudia mohli povedať, že kto nie je s nami je proti nám a začali vojny. Cirkev len zneužíva vieru. Manipuluje to len ľuďmi proti iným ľuďom a za svoje pravidlá. Vieru máš v srdci a nedovoľuje Ti ubližovať druhému.

maja22
17. júl 2024

@makodob Pises: "Ježiš farizejov otvorene, konkrétne a verejne karhal, lebo neslúžili Bohu, ale sebe. A toto sa presne deje dnes v cirkvách, no nielen v katolíckej." Ano, karhal ich, ale povedal aj ine: "Vtedy Ježiš povedal zástupom i svojim učeníkom: 2 „Zákonníci a farizeji zasadli na Mojžišovu stolicu. 3 Preto robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podľa ich skutkov nerobte: lebo hovoria, a nekonajú." A toto plati stale. Aj ked by bol clovek v pozicii cirkevneho predstavitela sam akokolvek hriesny, nic to nemeni na tom, ze vo veciach viery mame zachovavat vsetko. Za svoje hriechy sa bude kazdy zodpovedat sam. Ale to neznamena, ze kvoli nejakemu hriesnemu cloveku ja zavrhnem vsetko ucenie. A druha vec - farizejom bolo vycitane ich pokrytectvo. Vyuzivanie nabozenstva pre svoj prospech. Kolko ludi dnes vyuziva cirkevne sluzby len tak formalne, bez viery? Kolko krstov, sobasov, ale aj pohrebov sa odohrava nie z hlbokej tuzby po Bohu a jeho milostiach, ale pre pekne zabery na fotkach, alebo len tak, ze sa to proste ma? Toto vie naozaj len Boh, hoci my si to mozeme domysliet, kedze vidime, kto ako zije... Ale Jezis karha preto, aby si to ti dotknuti ludia uvedomili a napravili svoj zivot. Je uz na nich, ci tak urobia. Dnes ked karha knaz, tak sa ludia rozculuju, ze preco strasi peklom... Preto mnohi pred karhanim uprednostnuju milosrdny pristup, lebo Jezis bol aj laskavy, aj milosrdny.

zooeynka
17. júl 2024

@hefo tazko sa cita kolko klamstiev cirkev narobila, ze? To je take oveckovske, zatvorim oci pred realitou. Ved ked teda cirkev tak ju ber se vsim vsudy...nevyberaj si len hrozienka. Pedofilovia, uchylaci, odpustky a vrtanie do sexualneho zivota manzelov, strasenie ako je kondom hriech - to vsetko je cirkev.

terezka1947
17. júl 2024

@zooeynka je to pravda,to všetko,čo si napísala je cirkev.
Lebo do cirkvi patria smrteľníci. A bohužiaľ,ako v histórii,aj dnes sú tam mnohí "naoko" kvôli svadbe, krstu,možno zo strachu -co keď predsa na nej niečo bude,tak aspoň proforma som,ale budem si veci vysvetľovať ako sám chcem.
Toto všetko je realita. To je pravda.
Ale pravdou je,ako sama píšeš,že cirkev ber že vsim vsudy-cize aj s dobrými ľuďmi,prosocialnym zameraním,atď,atď.
Prečo ťa cirkev tak irituje niektorých?
Veď keď ma nezaujíma,nepatrím do nej,netýka sa ma.

makodob
17. júl 2024

@maja22 vieš vyťahuješ z kontextu veci a sama im nerozumieš. V katolíckej cirkvi sa nedodržiava Mojžišov zákon (aj 10 Božích prikázaní je prekrutených), ale ani Ježišové prikázania, nekáže sa v kostoloch ani pravdivé evanjelium a slovo pokánie a spása je úplne mimo porozumenie katolíckej cirkvi. Veľmi ťažko títo ľudia privedú k spáse človeka, ak nerozumejú. A nemusíš človeka strašiť peklom, úplne inak ťa vníma okolie, ak to čo vravíš aj žiješ, vlastne nemusíš ani toho veľa povedať, lebo to ľudia vidia a teda je to o inom. Kňaz a teda človek, ktorý nepozná Ježiša, nežije Božie Slove vo svojom živote ti nemože dať, to čo nemá. Tak ako farizeji, žili len pravidlami. No len ťažko debatovať na túto tému, ak to človek nevidí a vkuse niečo nezmyselne obhajuje. Samotná katolícka inštitúcia nikdy Bohu neslúžila a ani nebude. No všade sú úprimní ľudia idúci za Bohom, aj u katolíkov. Ale! ak ideš za Bohom celým srdcom, proste v nej neostaneš a časom odídeš, lebo konajú proti Bohu. Už len samotné zariadenie v kostoloch je o modlách a na to sa nedá pozerať, prepáč. A vždy máme najprv poslúchať Boha a dodržiavať Jeho zákon ako zákon človeka, či ide o prezidenta, panovníka alebo farizeja, funguje aj tu hierarchia a tiež stačí trochu zdravého úsudku. V Biblii je dosť príkladov, aby tomu človek porozumel, ak chce.

makodob
17. júl 2024

@maja22 inak si vlastne pekne popísala ako to u katolíkov vobec nefunguje, je to všetko robené naoko. Vieš, mňa strašne štve ako sa takmer každý človek nazve kresťanom, lebo ,,tradícia” v rodine, dedine a pod. Presne toto robí Bohu hanbu a odháňa hľadajúcich ľudí pravdu od Boha. Lebo si davajú nálepku kresťan a nemajú šajnu, čo znamená nasledovať a žiť podľa Ježiša. A teda chodenie do kostola a na spoveď neznamená nasledovať Ježiša. A potom ostatní ľudia majú z toho všetkého chaos, lebo tu ,,kresťan” kradne, tam ,,kresťan” alkoholik, hentam ,,kresťan” pedofil, ďalší ,,kresťan” tiran a pod. Skutočne naozaj je tých pravých kresťanov na Slovensku chabá menšina. Len Boh vie ktorí sú celým srdcom Jeho a tí žijú viditeľne inak.

soffyee
17. júl 2024

Ak chcete môžte mi napísať ... vysvetlím tiež som to riešila pre rokom 🙂

oblecenie99
17. júl 2024

Ešte by som možno opravila v tejto téme označenie kresťania, kresťanská náuka, za označenie katolíci, katolícka náuka. Protestanti (napr. kalvíni) sú tiež kresťania, a oni sa k otázke antikoncepcie stávajú inak, ako katolíci a antikoncepciu akceptujú a nezakazujú.

maja22
17. júl 2024

@makodob nenasla si svoje stastie v katolickej cirkvi, to je v poriadku, mozes hladat a nachadzat Boha slobodne. Ja ho nachadzam prave skrze katolicku cirkev v plnosti, dakujem mu za to, ze ma do nej povolal a som stastna. Uz si sa ma snazila vo viacerych diskusiach presvedcit, aka je rkc zla. Ja ju poznam, poznam jej hriechy a poznam aj jej svatost. Cim viac ju poznavam fo hlbky, tym viac ju milujem.

hylary
17. júl 2024

@maja22 ty si dobre mimo.. bez urazky

maja22
17. júl 2024

@hylary bez urazky... ulavilo sa ti? 😄

hylary
17. júl 2024

@maja22 hej.. už dlho som nestretla taku fanaticku.. šialené bože môj 🫣

maja22
17. júl 2024

@hylary Neviem, akych ludi bezne stretavas. Ja som obycajny veriaci clovek, ktory vie, komu uveril. Studujem do hlbky, co vsetko k mojej viere patri. Koho sa Boh dotkne, ten malokedy ostava vlazny.

hylary
17. júl 2024

@maja22 prečítaj si po sebe komentáre. Si fanaticka, bohužiaľ.. škoda, že to nevidíš...

maja22
17. júl 2024

@hylary A v com ty vidis fanatizmus? Ako definujes veriaceho "nefanatickeho" a veriaceho "fanatickeho"? Mozes mi rozsirit obzory 😉

ferox
17. júl 2024

Nájdi si jedného spovednika, najlepšie takéto, čo pracuje s rodinami, mladými... Tomu treba objasniť okolnosti, a je možné, za e na určité obdobie to bude možné ako

thirstymonk
17. júl 2024

@hylary Nevidim v nej žiaden fanatizmus. Normalna veriaca, ktora sa neboji pomenovať veci tak, ako su.

maja22
17. júl 2024

@thirstymonk vdaka 🙂

thirstymonk
17. júl 2024

@maja22 Veľa šťastia, kiežby som mal takú vieru ako ty.

ferox
17. júl 2024

Ale je dôležité vnímať priority v živote, Božie riadenie, nie len naše racio....
Vždy si nejaké okolnosti ktoré ťa môžu blokovať...

maja22
17. júl 2024

@thirstymonk Moja viera sa formuje 43 rokov... A v kazdej etape mojho zivota so mnou Boh pracoval tak, ako som vtedy potrebovala. Velmi ma posunul vpred po duchovnej obnove, na ktorej som absolvovala generalnu sv. spoved, ku ktorej ma volal niekolko mesiacov. Velmi mi pozehnal ten cas. 🙂 Nech ta Boh vypocuje a zehna 😉🙏🏻