Nálady mojej priateľky
Ahojte, chcem sa spýtať ale aj zveriť s jedným problémom, ktorý mám vo vzťahu.
S partnerkou sme necelý rok a ona máva aj pár krát do mesiaca striedavé nálady / depresie, kedy sa správa aj týždeň alebo niekoľko dní ako len známy človek ku mne, nechce dotyky a ževraj uvažuje, či so mňou vlastne má byť, že necíti k nikomu nič vtedy. Sama si to priznala, že týmto trpela už pri jej ex a od puberty ma takéto stavy. Bavili sme sa veľa krát o tom, lebo máme aj dobrý kamarátsky vzťah a ona ma má veľmi rada aj v posteli to klape, len nemôže s týmto nič urobiť, keď to na ňu príde. Pre mňa je to dosť ťažké, lebo ju ľúbim a ťažko potom cítim veľkú neistotu do budúcnosti, keďže jeden deň tak a druhý je iná. Máte niekto podobné skúsenosti ? Domnievam sa, že to môže byť aj nejaká porucha alebo diagnóza, ale nie som odborník.
Psychiater.
@thor21 osobne som mala skúsenosti s takou babou,chodila s niekym s rodiny a uplne ho dogabala,dodnes a to je uz tomu par rokov nema vzťah ten muz,natahovala ho mesiace aj roky myslim takto ako macka s mysou ,rozisli sa ale om ro prenášal,neustal to proste dalej do vztahov
Ona mala traumy z bitia a tyrania a takto sa to prejavovalo
Pozri moze sa ro vyriesit otazka je len ze kedy a ci ty si ochotny
Nebude to lahke naozaj nie
@thor21 berie antikoncepciu? Ja som s tým v mladosti mala problém.. plus mnoho ďalších.. boli to vedľajšie účinky toho ze mi ta chemia ovladala prirodzený cyklus..povedala som o tom gynekologovi a vysadil mi antikoncepciu..po pár mesiacov sa to upravilo do normálu. Nevravím ze je to jej prípad ale aj takáto je možnosť.
@thor21 podobná téma len ju píše žena. Udáva problémy aké má tvoja priateľka. Moc jej tam toho neporadili, ale ten posledný komentár môže taktiež súvisieť. Skus pozrieť https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/mavam-vykyvy-nalad/
Mozno netreba hned psychiater, ale navrhnut terapeuta to je uplne ine, len jej musi sadnut, aaaale to musi chciet ona a nie ty. Inak sa zdas byt fajn chalan, tak ak nebude chciet pomoc a je si vedoma problemu, tak to ukonci, budes len trpiet …. drziim palce
@thor21 Každý máme z času na čas blbú náladu, ženy samozrejme aj z objektívnych dôvodov, keďže každý mesiac majú svoje dni. Avšak ak je to také ako na hojdačke s výkyvmi nálad, tak okrem toho, že sa s tým trápi ona, budeš sa s tým trápiť aj ty. Poznám to z osobnej skúsenosti, dopadne to neskôr bohužiaľ väčšinou zle.
Ak spolu nemate dlhorocnu historiu ci deti, vezmi to z kratsej cesty. S touto zenou ta cakaju len problemy. Teraz je to takto, a co potom ked budu deti? Poporodna depresia a hormony atd.? Naozaj, toto nevyzera vobec vobec dobre. Dala by som tomu sancu ak by mala zaujem to aktivne riesit. Ale ona nema a ty vyzeras byt dost zaslepeny laskou, s ruzovymi okuliarmi.
@thor21 nech sa nu pozrie psycholog, moze byt trauma z detstva, diagnoza, cokolvek...
@thor21 keď ma takéto stavy, neciti nič len k tebe, alebo ju nebaví ísť von ani s kamoškami, do spoločnosti, športovať či venovať sa inému koníčku?
Ak ju nebaví nič vo všeobecnosti, tak to s tebou a jej citmi nesúvisí. Skôr je to príčinou hormónov, ktoré sa volajú neurotransmitery (dopamin, seratonin), tie sú zodpovedne za pocit šťastia, spokojnosti, motivácie.. Ona v tej chvíli nemusí cítiť nič k nikomu a ničomu, skratka to nejde. Nemoze za to, nemala by sa cítiť za to vínna.
Pomôcť môže skôr psychiater (lieky), pohyb (napr. joga), kvalitná a zdravá strava, vitamíny, psychoterapia, hudba, pobyt v prírode, nesedieť doma.
Skús si pozrieť niečo o depresii, bipolarnej poruche, aby si tomu viac rozumel, či zistil, či sa môže jednať o toto. Ohľadom tej stravy je pekne video napr.
precitajte si o relationship OCD a potom smer psycholog
@tiika no pýtal som sa jej to včera a neodpovedala, nezávisle od tvojho príspevku, lebo ms to zaujímalo a chce mať pokoj a byt sama, čo viem, len neviem či píše a je aj ku kamoškam taká, rad by som to vedel, včera mi už napísala, či by ki nebolo lepšie pri inej, že ma také nálady a vtedy nič necíti ku mne, je protivná a že ona iná nebude a či vlastne ma byt celkovo vo vzťahu a to na základe debaty, žeby sme to spolu riešili, veľmi slušne netlačím na ňu, keď viem že to je aj pre ňu ťažké vo vnútri a miesto konštruktívnej debaty som dostal takúto odpoveď, že ich ma zase častejšie tieto nálady ale keby to je len že nemá náladu, lenže to je ako keď by to bol iný človek zase, cudzí chladný bez života
@regsy Hej, však nemať náladu je normálne, to zase človek vie rozlíšiť, len keď po krátkom čase po začiatku vzťahu som to prvý krát zažil, že raz je taká a potom, že ona nevie či ma lubi, ja že to potrebuje čas a potom od vtedy to bolo že mi hovorila že ma lubi a pohoda a potom príde jej nálada hocikedy nezávisle na jej dňoch alebo pred alebo po a necíti nič a úplne ma ma na háku a je to iný človek a to nemáme deti, spoločne problémy a ani ona čo viem svoje nejaké, nič jej nechýba celkovo, čiže mám obavy do budúcnosti, s takým človekom zakladať budovať čosi
@liv1 Keby to je len horšia nálada, alebo že chcem byt teraz sama, ale stále vidím že je moja partnerka, ale ona úplne je iný človek a už viac krát mi to vysvetľovala, že vtedy ku mne nič necíti a rozmýšľa, či ma byt so mnou, že to mala aj pri ex a to sme necelý rok spolu, čo by bolo pri spoločných problémoch, deťoch
@zuzikq91 Skúšal som, nechce riešiť doktora a včera to otočila proti mne, že na ňu tlacim a ona je len unavená a hormóny a zabudla dodať, že čo mi hovorila aj písala, že to príde na ňu kedykoľvek a neurobí s tým nič, neustále počujem potom pravidelne, že ona už nedokáže ľúbiť ako kedysi, pritom tu prvú lásku mala len takú platonicky, nebola s ním a čoraz viacej dochádzanie na to, že aby som to ja v pohode dal, možno nastane aj rozchod postupne, ak to nebude chcieť ani riešiť trochu
@liv1 To je pravda, zaľúbil som sa aj ju mám veľkí rad, ma dobre srdce aj je pokorná, len tvrdohlavá a tieto nálady, skôr by som to nazval depresiami alebo nejakým ťažším stavom psychickým, čo horšiu náladu mám aj ja, ale nemenia sa mi city ani neni pre mňa cudzia, vždy mám aspoň to pekne slovo v písaní
@thor21 skús sa teda o tom porozprávať s jej kamoskou, rodičmi, s niekym koho dobre pozná a mohol by ti pomôcť trochu bližšie to objasniť a pochopiť.
Problém je, ze to nerieši, ze verí tomu, ze problem je v jej povahe, a ze sa to nedá zmeniť. Keby skúsila liečbu, alebo by sa s nou nejaky doktor alebo človek, ktorý si tým prešiel porozprával, skôr by uverila tomu, ze sa jej da pomôcť, moze jej byt lepšie a aj váš vzťah by mal perspektívu.
@kittykat22 Ak ju príjme takú, aká je...bude to v budúcnosti ťažšie ak prídu deti 😔 a potom nebude trpieť len on, ale aj tie deti ...ona sa sama so sebou naučí žiť, ak to nechce riešiť...ale bude to sakra ťažké pre iných, naučiť sa žiť s ňou...čo si aj sama uvedomuje, len nechápem, prečo, keď vie, že niečo nie je OK, to nechce riešiť...
@tanyag ako to mozes vediet? ved ani nevies co jej je. pises blbosti. to, ze ma problemy neznamena, ze z nej bude zla matka.
@mamamasama presne...pms jak vyšite. A plus urcite ma slečna okolo 20 rokov. Vtedy som aj ja raz milovala, potom ani videt, potom zas rozchod, potom zas laska 🤣🤣🤣🤣
@kittykat22 ja som nikde nepísala, že z nej bude zlá matka, sama píšeš, že to je diagnóza. Ja tvrdím, že ak to nebude chcieť riešiť. Poznám ľudí v okolí, ktorí to neriešili a dopadli tak, že ostali samé, alebo nezvládli starostlivosť o deti atď. Ja píšem, čo môže byť a nie, že to musí byť.
A netvrď, že píšem blbosti. To by som si ja nedovolola napísať nikomu, kto má iný názor ako ja.

Ďakujem vám za vaše názory, cením si to