icon

Prečo sa mladí rozhodujú mať skoro deti?

22. apr 2024

S kamarátkami sme mali debatu o babách 19/20r, čo majú teraz deti. Uvažovali sme, čo ich vedie k rozhodnutiu tak skoro sa stať rodičom. Došli sme k záveru, že buď sa im “zadarilo”, alebo práve nevedeli čo so životom, boli zároveň príliš lenivé pracovať alebo študovať a tak si povedali, “urobíme si bábätko”. Akú máte vy teóriu, alebo ak je to váš prípad, čo vás viedlo ku tomu, mať tak skoro deti?

elalala
23. apr 2024

Mám 23 a dieťa bude mať o chvíľu rok. S manželom sme si povedali, že je čas, keď sme obaja v práci boli spokojní, mali sme vlastný domov a v srdci miesto pre bábätko. Prvé dieťatko mi zomrelo, druhé sa narodilo zdravé v termíne. To najlepšie, čo som mohla urobiť. XY ľudí mi hovorilo a uvažovalo tak obmedzene ako aj ty...že je to ešte skoro, pokazím si život a blabla... Žena vie, kedy je čas. A prípadov, že sa omylom zadarilo je rovnako veľa do 25r ako aj do 35r.

kuko55
23. apr 2024

@doriiis ďakujem za odpoveď, zaujímavý pohľad, v niečom súhlasím, v niečom vôbec nie.
1)ano, aj ja si myslím ze deti majú mať mladí, ale dovolím si povedať ze od tej 24 je taky ideál....viem to povedať, že vtedy som už bola ozaj vyburena a pripravená venovať sa rodine....
Osobne mam aj v rodine 40tnicku co mala deti v 18tke a "drblo" jej, chodí na disco so synom, umelé mihalnice, ultra mini...prosto vyzerá to nedôstojne...same lacne pozy na FB...až sa za ňu kus hanbím 🙊
Ale jasne sú aj také ci si robia VS externé
V každom prípade z mojho pohľadu na rodinu kašlú ...aj ty spomínaš ze aké si mala tempo, že si bola kariérne úspešná ked bolo dieta malé....tak toto je pre mňa "v žiadnom prípade ".....ja som bola taka aktívna pred pôrodom a kariéra išla bokom a mohla som sa na 120% venovať rodine....ja to vnímam ako dar ze si môžem materstvo vychutnať bez pracovných stresov....

2)sme ročníkovo rovnako staré, ja pri predstave ze mam doma 13rocne diera, asi prepadnem panike, v mojej 40tke aby pri mne stal pomaly 20 ročný syn/dcera, tak z tejto predstavy sa uprimne neroztapam

3) pomoc
Osobne mam svokru 68 r.a mamu 52 r.....svokra maká muža v 32r, moja mama mňa v 18tke
Hádajte kto mi pomáha keď niečo potrebujem?
Mama vôbec, nevládze práca je únavena, naopak svokra oddychnuta keď potrebujem (vynimocne) pomoc so strazenim môže doslova z minúty na minúty....
Aj to je dosť dôležitý fakt😄

4) zázemie
No ak niekto napíše že v 20 som ho mala, hneď po maturite son pracovala a mala vlastný byt, tak to mi nejak nevychádza...možno v roku 2010...ale teraz jedine tak podnájom- co pre MNA NIE JE bývanie, kde by som pokojne dokázala fungovať a pracovať polroka tiež nie je kariéra....🤫

5) ano aj mne asi aj kazdej by sa páčilo mat deti okolo 24 rokov, mať svoje bývanie, kariéru a žiť si, no je to častokrát mýtus....
Tlak, obrovskyyyyy.....aj ženy čo majú 36 rokov a zakladajú rodiny na to majú svoj dôvod...
Ja si myslím, nech si každá urobí tak ako to považuje za správne, lebo najhoršie je žiť podľa predstáv iných...

doriiis
23. apr 2024

@kuko55 ....však ja sa nehadam a netvrdím,že takto alebo inak je to správne.
Každý má právo mať deti vtedy,keď to uzná za vhodné.Ja som sa rozhodla,keď som mala 20 rokov a bolo to jedno z najlepších rozhodnutí v živote.

drahomirrra
23. apr 2024

Tak zázemie v 20tke mohli mať skutočne len tie, čo si mladé žaby narazili starého chlapa. To sa tu zas netvárme, že nie. Podľa klasického vzorca v 19tke mladí maturujú. Tak kedy asi tak vlastné bývanie?

Príroda je jedna vec, že áno, medzi 20-25 sa to považuje za ideál, ale za mňa to ideál ani náhodou nie je. Argument, "chcem byť mladá mama" je smiešny, bez obsahu. Alebo že v "35tke chcem mať pokoj". Akože pokoj od čoho? Od vlastného decka? Pokoj na čo? Na výlety, wellness a influencerské obedy v reštikách? Alebo ako mám tomu rozumieť? Že ide prísť nová puberta, diskotéky, alebo cvičenie v posilke? A decko za to, že má vtedy 12-13 je akože pasé, alebo čo? Ako, skutočne, na koni vidno, ako sa rozumná argumentácia stráca, proste bezobsažné frázy. Toto býva výsada mladých matiek, že si myslia, že keď budú mať v 35tke 14r. tínedžera, asi sa z nich, modeliek zloží svet, lebo majú čas na seba 😀 OMG.

Drvivá väčšina žien, čo poznám a mali dieťa v tomto veku, tak to bola nehoda. Alebo silná katolícka viera. Sa tu bijete do hrude, všetko, čo môže robiť 20r môže aj 40r žena. Veď áno, fyzicky áno. Ale mladosť, tá ozajstná, tá je v 40tke dávno preč, nech tvrdí kto chce, čo chce.
Ale ešte horšie je, keď napíše 42 ročná, že začali plánovať bábätko, že už je čas, to je priam desivé.

lucia13022023
23. apr 2024

@drahomirrra muž má 25r. Strednú skončil 18 ročný, brigádoval aj, aj on. Popri výške robil, teraz ma super prácu kde zarába dosť ako it technik.
Ja som maturovala v 18, taktiež som brigádovala, popri skole som si spravila veľa kurzov, mam nasliapnute na veľmi dobrú kariéru aj s dieťaťom v mladom veku..Byt sme kupovali pred dvoma rokmi. Všetko sa dá keď chceš a vieš čo robíš.
A nepotrebujes na to sugar daddyho 🤣

simca06022011
23. apr 2024

@drahomirrra veľa ľudí nepotrebuje vlastné bývanie v 20tke, dokonca podľa mňa je to dokonca kontraproduktívne a zvazujuce. A dieťa som teda.chcela skoro, žiadneho sponzora som nepotrebovala... ale iná doba, iná výchova, iní rodicia.. aj dnes sú aj 20r šikovní mladí ľudia a sú takí co naozaj sami neurobia jic bez rodičov... A veľa je takých aj pred 30tkou..

drahomirrra
23. apr 2024

@lucia13022023 Ale však dobre. Prosím ťa, len pre ozrejmenie mi teda napíš, kde ste ako študáci brigádovali, lebo SŠ má dennú dochádzku. A aké kurzy si si teda popri SŠ urobila. Toto ma fakt zaujíma.

doriiis
23. apr 2024

@drahomirrra ....teba musia mladi,úspešní ľudia teda riadne štvať🙂.

diana20
23. apr 2024

@drahomirrra popri strednej je úplne normálne brigádovať, či už cez víkend alebo ja som napr. robila aj cez týždeň od 15h alebo 16h do 21h, v bižutérii, po škole do roboty plus víkendy..

drahomirrra
23. apr 2024

@simca06022011 Ja v žiadnom prípade neznevažujem 20ročných ľudí. Áno, sú šikovní ľudia a menej šikovní a vek nehrá rolu. Ja hovorím o prirodzených podmienkach, limitovaných vekom. Maturita je v 19tich. Dnes ide podľa štatistík prevažná väčšina ľudí na VŠ. Tak kde potom hypotéky? Kde byty? Kto dá hypotéku študentovi VŠ? Klikneš na profesiu na stredoškolské pozície, tie platy sú na zaplakanie. Tak ako potom?

@doriiis Mňa skôr unavujú také ako ty, čo nevedia diskutovať, normálne, kultivovane argumentovať, znižujú sa k ad hominem, proste nulový parťák do diskusie. Všetko je závisť, všetko je osobné, všetko je emočné. Vyčerpávajúce. Mám 32, teda dovolím si povedať, že niesom stará, ani o dobrú robotu a peniaze nemám núdzu. Zaujímajú ma drobné nuansy, ktoré proste v dnešnej dobe nesedia.
@diana20 Jasné, takže z brigády v bižutérii sa dá našetriť na byt, alebo zábezpeku na hypo, hej?

jaond19
23. apr 2024

V tomto veku (18-20r) boli v mojom okoli (a vsetkych co som poznala) tehotenstva - nehody. Tie plánované zacinali (a aj moje), okolo tych 24-25r.

elalala
23. apr 2024

@drahomirrra no asi chúďatko ostaneš prekvapená, ale ja som maturovala v 18 a už vtedy som začala pracovať na skrátený úväzok, v 20 som na seba vyrobila tak, že som potiahla podnájom, poistku, sporenie a ešte som pomáhala mojej mame...v 21 sme s mužom kúpili dom a v 22 som mala všetko, čo som chcela, chýbalo nám dieťatko...môj manžel má teraz 25, takže nie, nenarazila som si starého chlapa, aby ma dotoval alebo mi vybavoval miesta, všetko som si odmakala sama bez nijakej pomoci...netvrdím, že každý prípad je taký ako ja, ale ty až zúfalo hádžeš všetky mladé matky do jedného vreca... prečo? Čo im závidíš?

doriiis
23. apr 2024

@drahomirrra ...je úplne zbytočne s tebou diskutovať,lebo keď ti poviem,že sme ako 20 a 21 roční ľudia zobrali hypotéku na byt v BA tak mi aj tak neuveríš.Presne ako sa bavis
@diana20 .
Maturovala som ako 18 ročná a v dvadsiatich rokoch som už mala 2 roky stabilnú prácu v BA.Od 15 tich brigádovala,od 18 tich bývala sama s frajerom
V 25 tke sme kupovali dom mimo BA bez hypo,hotovosť.Pekny deň.😂

diana20
23. apr 2024

@drahomirrra ale nikto tu nikde nenapísal, že našetril na dom len z brigády popri strednej.. len reagujem na tvoj komentár, že kde brigadovali keď SŠ má dennú dochádzku, tak ti hovorím, že dá sa aj popri tom a nehovorím o prázdninách kedy sa dá ešte viac zarobiť, navyše bývaš ešte u rodičov a úplne všetko si môžeš odložiť ak chceš, takže nie na dom, ale základ na dobrý začiatok určite môžeš mať!

diana20
23. apr 2024

@doriiis neviem prečo mne toto píšeš, keďže presne to tiež píšem tej istej užívateľke ako ty, že dá sa to 😊 úprimne gratulujem v každom prípade, že ste takto s frajerom uspeli 😊

limoncino
23. apr 2024

Ja som mala prvé dieťa mladá a dnes, keď som vo veku, keď ženy rodia svoje prvé dieťa mám ja dve dospelé samostatne deti a môžem sa venovať napríklad aj kariére, ktorú nemusím rušiť odchodom na MD, či nie nemôžem ísť na služobku, lebo mám doma malé deti. Nie, neplánovala som to takto, ale nič lepšie sa mi nemohlo stať. S deťmi mám skvelý vzťah, aj kvôli tomu, že ja som relatívne mladá, hlavne duchom som niekedy na ich úrovni 😂

drahomirrra
23. apr 2024

@elalala Zase ďalšia, ktorej závidím. Och, Ježiši.

No nič dievčatá, toto nemá význam. Tak potom tuto mládež okolo mňa, čo býva iba a len s rodičmi, lebo argumentujú, že sa nedá dostať k hypotéke a zarobiť - klame. Tak potom štatistiky o mladých ľuďoch a najdlhšie bývajúcich s rodičmi klamú tiež. Profesia a ponuky platu klamú tiež, alebo ste vy partička výnimočných žienok, čo hneď po SŠ na stredoškolských pozíciách zarobili tisíce na zábezpeky a domy na hotovosť. Však super. Asi vás ale skutočne bude menšina.

diana20
23. apr 2024

@drahomirrra mne sa to napríklad nepodarilo tak ako tuto ostatným dievčatám ale to neznamená, že lebo ja som nebola taká schopná, že nikto iný nemôže byť... a tvoje štatistiky tiež určite nehovoria, že 0% ľuďom sa podarí kúpiť dom do 25r... určite je ich menšina, ale možné to je pre väčšinu, len si to treba zariadiť a zorganizovať, aby sa to dalo..

lucia13022023
23. apr 2024

@doriiis presne je to úplne zbytočné diskutovať tuto s pani, jej keby aj odfotim diplomy a pošlem životopis tak by jej bolo niečo zle a čudné a nepáčilo by sa jej to. A keby jej poviem ze som si obetovala letné prázdniny a bola som na brigáde v nemecku aj s mužom, kde sme nasporili pekne penaize, to by neverila už vôbec🤣
Všetky mladé ženy ktoré majú to, čo ona v 22 rokoch nemala sú len prizivnici, museli zdediť alebo majú doma 50 ročného muža za vodou 💁‍♀️

elalala
23. apr 2024

@drahomirrra ale veď ty vidíš len jednu stranu...tie mladé ženy okolo teba...čo vedia? Kde bývajú? Čo majú vyštudované? Kde si hľadajú prácu? Vedia jazyky? Dá sa zamestnať, dá sa aj podnikať, dá sa aj praxovať...moja sestra je prípad, ktorý ty popisuješ, ale nie preto, že by nemala školu alebo nebola šikovná, ale ona nechcela robiť popri škole, lebo chcela chodiť po diskotékach a blabla, chcela iné veci. Ja som od strednej robila, vďaka tomu mám o pár riadkov v CV viac proste...to je ako porovnávať lekárov a upratovačky platovo...ty nemôžeš vedieť, čo ktorá žena robí a ako zarába...je X nízkopríjmových rodín a Y vysokopríjmových...ak muž je automechanik a žena učiteľka po VŠ a ich známi sú ITčkár a podnikateľka...čo myslíš, kto si skôr kúpi dom? Veď uvažuj aj mimo škatuliek, nič nie je len čierne a biele...to je jedno, či patrím k menšine alebo väčšine, ale hovoriť, že mamičky do 25r sú matky, lebo sa im pošťastilo...prepáč, ale to je tak primitívne, že človek nevie, či sa tomu smiať alebo plakať

drahomirrra
23. apr 2024

@diana20 Nie, toto štatistiky nehovoria. Kto s nimi vie pracovať vidí, že slováci sú druhí v eú, ktorí najdlhšie žijú s rodičmi, nakoľko nemajú na vlastnú nehnuteľnosť. Horší sú len bulhari.
Netvrdím, že sa to nedá, tvrdím, že je to na SK výnimočné. Ale ja som už zvyknutá, že na MK sú len výnimočné ženy. Ja som žiaľ chcela robiť prácu, na ktorú je VŠ nutná, takže najprv som skončila tú, až potom zarábala tisíce.

@lucia13022023 Ty sa hlavne ukľudni, nikde nikto nepíše to, čo si tu vymýšľaš. Vôbec netuším koľko máš rokov, ale tvoj spôsob komunikácie evokuje šialený nedostatok sebavedomia a rozvahy, nakoľko každého potrebuješ presviedčať o svojej pravde. Však v pohode, maj aj tisíc diplomov. Ty kokos, koľké útoky 😀 😀

lucia13022023
23. apr 2024

@drahomirrra to nie sú útoky, nikde na teba neutocim, to sú fakty ktorymi vyvraciam tvoje tvrdenia, že mladá žena do ma dieta, musí mať starého muža. Lebo ak niekto maka, vidí aj výsledky. Toť vše, ďalej s tebou už nekomunikujem, lebo to nemá zmysel.

elalala
23. apr 2024

@drahomirrra a ešte jedna vec mi napadla...sama mám viac kamarátok, ktoré aj z veľmi nízkeho platu boli ochotné zobrať hypo, proste sa zadĺžili na maximum len preto, lebo proste chceli mať vlastné...strašne veľa ľudí zobrali hypo, lebo boli dostupné, boli nízke sadzby, dalo sa...a veru netrebalo im na to ani tisícové platy, stačilo 800eur... takže to, že mladá rodina má vlastnú nehnuteľnosť ešte neznamená, že si mladá narazila starého chlapa a nechá sa živiť...ale to ti už štatistiky nepovedia

drahomirrra
23. apr 2024

@doriiis Ešte by ma zaujímalo, koľko máš rokov. Lebo ak si mala 20 v roku 2007, tak chápem, že si si zobrala hypo na byt v BA.

drahomirrra
23. apr 2024

@elalala Hej, to sú tie, čo tu teraz vypisujú, ako im končí po 5r fix, banka dvíha splátky a nebudú mať čo jesť. Yes.

doriiis
23. apr 2024

@drahomirrra ...mám 34 rokov.20 rokov som mala v roku 2010.Brali sme hypo 65 000.Nikdy na to nezabudnem.🙂

elalala
23. apr 2024

@drahomirrra žiaľ, to je ich rozhodnutie...ale vidím, že teba baví každého len kritizovať.

babulkomale
23. apr 2024

@doriiis kupovali dom bez hypo - ale asi nie za 350 000€, však?

doriiis
23. apr 2024

@babulkomale ...nie,v roku 2015 boli ceny nehnuteľností iné.Ak vezmem do úvahy koľko peňazí sme investovali a ako išli ceny nehnuteľností hore,tak nás dom dnes stojí 3 násobok toho,za čo sme kúpili
Ale hypo sme mali pred tým na byt v BA.

drahomirrra
23. apr 2024

@elalala Opäť raz: vieš ty vôbec rozoznať kritizovanie od diskusie?
Ja mám občas pocit, že už chápem, prečo je Slovensko na tom zúfale ohľadne čítania s porozumením, ja som až šokovaná, aký je každý vzťahovačný, hneď emočne, hneď sa vkladať do všetkého osobne, och....