icon

Prečo sa mladí rozhodujú mať skoro deti?

22. apr 2024

S kamarátkami sme mali debatu o babách 19/20r, čo majú teraz deti. Uvažovali sme, čo ich vedie k rozhodnutiu tak skoro sa stať rodičom. Došli sme k záveru, že buď sa im “zadarilo”, alebo práve nevedeli čo so životom, boli zároveň príliš lenivé pracovať alebo študovať a tak si povedali, “urobíme si bábätko”. Akú máte vy teóriu, alebo ak je to váš prípad, čo vás viedlo ku tomu, mať tak skoro deti?

minenkak
23. apr 2024

@ivik4 to nevymysliš to je život😅🤣😅🤣

babulkomale
23. apr 2024

@drahomirrra strasne si ma pobavila 😂 šťanda po tridsiatke a taketo pripecene nazory? Ani osemdesiatnicky take sproste nazory nemaju.
Ano, je kopec zien, ktore vyzeraju po 40 ako tety, ale je stale viac zien, ktore proste nie su zhindrovane alkoholom, tyranim, maju dobrych muzov, sportuju, staraju sa o seba plus genetika a vyzeraju fakt perfektne.
Verit mi nemusis, ale o mne si proste mladez na prahu dospelosti, ktora zvykne povazovat kazdeho za stareho, mysli ze mam o 10 rokov menej, to iste brigadnici vo firme boli v soku ked sa dozvedeli kolko mam rokov. Ze to by absolutne netipovali, ze mam vek ako ich mama, ale uplne ine nazory, aj behat viem, aj futbal hrat...velmi zalezi od vyzarovania, drzania tela, vlasov atd.
A samozrejme, diagnoz, ktore ma niekto uz ako mlady a niekto ako starsie ich nema.

darina77
23. apr 2024

@ivik4 akože niektoré nám tu chcú nahovoriť že rodič pred šestedesiatkov bude lepšie zvládať pubertu svojho dieťaťa, to isté
Mala som kolegyňu, čo mala starších rodičov, mala 25 rokov a namiesto užívania si života ich musela opatrovať, otec ležiak, mama na vozíku s odrezanou nohou, obaja už mali po 65. Strašný život pre to mladé dievča. Ale vtedy to bola rarita, onedlho bude viac takých mladých čo namiesto rozvoja vlastného života budú nútení opatrovať rodičov

mateson
23. apr 2024

Prvý krát som rodila mesiac pred 19 narodeninami. To bol rok 89. Druhý krát v 34. A teda môj názor je, že prvý krát to bolo skoro (vtedy absolútne nič nezvyčajné) druhý neskoro. Ideál za mňa tak 25.

luccija
23. apr 2024

@darina77 mám rada tieto katastrofické scenáre.CMP či rakovinu, odrezať nohu môžu aj diabetikovi koľko ľudí má dnes nadváhu a cukrovku.

taga
23. apr 2024

Zavidim vsetkym zenam, ktore mali dietatko v takom mladom veku, ci uz planovane alebo neplanovane.. zena a jej telo oveka viac vladzu, je si s dietatom mentalne blizsie, ma to podla mna ovela viac vyhod ako mat dieta vo vyssom veku..
Autorka, neskutocne rypes, neda sa s tebou diskutovat... pohrdas zenami, pokial by ich jedinou ambiciou bolo "byt matkou"? Ja teda nie! Matka je to najdolezitejsie "zamestnanie" na svete, vychovava totiz ludi!

hruska91
23. apr 2024

Celý príspevok mi príde (z rétoriky a toho ako reaguješ na iné ženy ), že tá názor iných nezaujima. Len sa chces “povýšiť” alebo opovrhnut matkami, ktoré mali deti (už z rôznych dôvod ) skôr. Podla teba je to zle a nemajú žiadne ambície a žiaden život. Cize nerozumiem načo sa pýtaš, keď odpoved tá nezaujima, len rozduchavas vášne. Toľko môj názor.

kuko55
23. apr 2024

@luccija mňa celkovo fascinuje, že keď sú ženy tehotné a je jedno či majú 20 alebo 40 idú sa potrhat za vybavickou, povinné rodinné foto a potom majú zraaaazu deti 10 plus a "mam pokoj".... je však pravda, že skôr si to povedia mladučke matky, kt.prosto chyba ta sloboda, o kt.sa skoro pripravili, staršie matky sú skôr ochotne sa venovať dieťaťu aj v čase puberty....
A tá pozn.o tom ze na co je dobre deti vláčit po krúžkoch to nebudem ozaj komentovať.....nech si každý urobí názor sám....lebo všetci úspešní ludia získali úspech tak, že drvili playko a tiktok a ich rodicia "mali pokoj"....

kuko55
23. apr 2024

@mateson myslím, ze si to vystihla najlepšie 👌

darina77
23. apr 2024

@luccija
@luccija ide o to že prírodu nikto neoklame, keď má niekto dieťa neskoro, tak to dieťa bude mať omnoho skôr starosti s rodičmi. Samozrejme nie vždy, len je väčšia pravdepodobnosť

dadis
23. apr 2024

@kuko55 Toto je ozaj hlupy nazor. Starsie zeny sa venuju pubertakom a mladsie ich ignoruju? Kolko deti si ty vychovala?

kuko55
23. apr 2024

@dadis čítaš?
Píšem že je jedno či majú 20 alebo 40....

zuzanockamt
23. apr 2024

@darina77 A vás mladých rodičov bude kto opatrovať? 50-ročné dieťa? Či 20- ročné vnúča? Zase netreba to preháňať. Mať dieťa neskôr nie je tragédia pre nikoho - a už vôbec nie pre to dieťa.

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
autor
23. apr 2024

@simca06022011 -veľa ľudí nepotrebuje vlastné bývanie v 20tke, dokonca podľa mňa je to dokonca kontraproduktívne a zvazujuce??? 🤣 tak mať vlastný byt je podľa teba zvazujúce, a mať dieťa v 20 je čo? Tak aspoň som sa dozvedela z tejto diskusie, že nech už čokoľvek vedie tak mladé ženy k rozhodnutiu mať skoro dieťa, logika a rozumné argumenty to nebudú.
@drahomirrra - zdá sa mi, že najviac útočia tie “štatistické výnimky” ak sú spokojné a šťastné, neviem prečo majú potrebu sa toľko obhajovať, že sú výnimka a netreba ich hádzať do jedného vreca 🤣 až sa šúľam od smiechu, ako krvopotne argumentujú otrepanými drístami a tvária sa, že nechápu komentárom. Ako dúfam, že sa iba hrajú na nechápavé, lebo s takou úrovňou argumentačných schopností ma človek nepresvedčí, že vybudoval závideniahodnú kariéru… no možno ako kaderníčku alebo kozmetičku by som si to vedela predstaviť, ale tak každý asi za úspešnú kariéru považuje niečo iné…

Ďakujem pekne za príspevky, pekný zvyšok dňa prajem 🫶

elalala
23. apr 2024

Mám pocit, že každá jedna sa tu oháňate inými štatistikami a vidíte čierno alebo bielo... Každá žena je iná, každé materstvo je iné, rovnako ako každé dieťa je iné...aj rodinné okolnosti, zázemie, financie, práca, čokoľvek...a nikto nemá právo sa povyšovať a posudzovať...všetky ste tu dokonalé pánečku

doriiis
23. apr 2024

Autorka....aké sú tvoje logické a rozumne argumenty mať vôbec dieťa?

doriiis
23. apr 2024

@elalala ....myslím,že z nich hovorí hlavne nasratost nato,že niekto dokáže niečo už v 20 tke,zatiaľ čo iní ledva v 30 tke a neskôr.

dadis
23. apr 2024

@elalala jo suhlas, dieta je dar, ci v 18 ci v 45. Aby niekto odsudzoval mlade ci starsie mamicky - non sense

drahomirrra
23. apr 2024

V pohode autorka, ja som uz zvyknuta na zlietanie sa supov, a ich vzajomne pritakavanie. 😅😅 Tu na MK. Ale toto ma uz nebavi. Nemam rada, ked sa nevie normalne argumentovat a tu na mk je pravidlom, ze vzdy sa nejaka citi veeelice dotknuta a hned jej kamosky pridu na pomoc, s emocnymi klbkami hysterie sa neda normalne.

drahomirrra
23. apr 2024

@babulkomale Mna si pobavila ty, prvy riadok extremne nad vecou a dalsie obhajoba samej seba, ako mlado vyzeras, ako ta mladeznici tipuju na mladsiu o dedat rokov a kolko toho zvladas 😂😂
Akoze, pred kym sa potrebujes obhajovat, ze vyzeras na udajne o 10 rokov mladsie? 😅

dadis
23. apr 2024

@drahomirrra Preco mas potrebu vzdy niekoho urazat? Tebe nie je jedno, co si kto o sebe mysli?

drahomirrra
23. apr 2024

@dadis Asi mame diametralne odlisny nazor na to, co je urazanie. Keby som tu niektorej zene napisala, ze je pripecena krava, tak ano, to je urazanie. Ak niekto povazuje za urazku to, ze iny clovek si mysli, ze po styridsiatke to uz nejaka mladost nie je, tak potom to ale nie je moj problem, lebo to ma od urazky na kilometre daleko.

mell27
23. apr 2024

Nepoznám takú okrem jednej, ktorej sa "zadarilo"

babulkomale
23. apr 2024

@drahomirrra nepotrebujem sa vobec obhajovat, len som ti chcela dat vediet, ze kazdy je taky stary, ako sa citi a je to velka pravda.
Prajem ti, aby si sa dozila aspon mojho veku a zistila, ze skutocne este nebudes stat nad hrobom.
Aj ked, ktovie, s tolkou zatrpknutostou 🤭

dadis
23. apr 2024

@drahomirrra Vyslovene reagujes arogantne, dehonestujes. Ano, pre mna to je urazka. Nie, zena v 40tke nie je stara. Pisala som uz davnejsie, obe moje stare mamy mali deti po 40tke, jedna pred 68 rokmi a druha pred 52 rokmi. A boli to deti zdrave a zivotaschopne. Jedna zo starych mam mi este zije, zajtra oslavuje 94 rokov, ano uz je stara. Ale pred 52 rokmi mala este moju tetu len pod srdcom. Takze vsetko je velmi relativne. A to este nepisem, ze bola od dedka starsia o 5 rokov, toho prezila.

drahomirrra
23. apr 2024

@babulkomale Nechapem, preco zatrpknutost. Ste uz podaktore normalne? Ja som nikde nenapisala ze 43 rocna stoji nad hrobom, vidis ake ste hysterky, ako nenormalne prekrucate? Vsak to je normalne na diagnozu. Rovnako ako je na diagnozu vypisovat pre vlastne potesenie, ako je vlastne 40 rocna zena na roven (ak nie lepsie) 20 rocnej, vsak to je absolutne smiesne. Nikdy jej nebude na roven, lebo ich deli celogeneracny rozdiel a mohla by jej byt matkou. Uz ma toto nebavi, na rozdiel od teba ma tu nelomcuju emocie, lebo mi ktosi sliapol nazorom na citlive miesto. Pre 15tku som stara ja. A som s tym uplne v pohode a nepotrebujem tu vypisovat ako dokazem bicyklovat a ako ma maju kolegovia za dvadsiatku, vsak je to trapne.

babulkomale
23. apr 2024

@drahomirrra vobec nepisem, ze 40- rocna je "na roven" 20- rocnej, to kde citas. Pisem, ze uz roky sa citim rovnako, nemam pocit ze starnem. Jasne ze biologicky ano, ale pocitovo nie.
Kazdopadne, ja mam lepsi zdr.stav ako som mala v dvadsiatke, citim sa velmi dobre, nemam dospele deti, udrziavam sa v kondicii.
Staroba je nieco uplne ine a nastava o desiatky rokov neskor, nieco si o tom precitaj.

dadis
23. apr 2024

@drahomirrra Uz sa iba strapnujes..

bluka2
23. apr 2024

Možno proste iba chceli 😉