Prečo sa mladí rozhodujú mať skoro deti?
S kamarátkami sme mali debatu o babách 19/20r, čo majú teraz deti. Uvažovali sme, čo ich vedie k rozhodnutiu tak skoro sa stať rodičom. Došli sme k záveru, že buď sa im “zadarilo”, alebo práve nevedeli čo so životom, boli zároveň príliš lenivé pracovať alebo študovať a tak si povedali, “urobíme si bábätko”. Akú máte vy teóriu, alebo ak je to váš prípad, čo vás viedlo ku tomu, mať tak skoro deti?
Jediné dievča v tomto veku v mojom okolí, má dieťa kvôli "nerozvážnosti mladíckej", inak o deťoch ešte neuvažujú.
Nehovorím, že je to tak u všetkých na svete, ale ja osobne naozaj nepoznám človeka, ktorý by mal menej ako 25 rokov a mal plánovane dieťa, vždy to bola nehoda🤷♀️
To vážne nad týmto premyslas? 🤔 Ak by sme to mali zobrať z hľadiska toho, že práve 20 ročná žena je po fyzickej stránke na tom najlepšie, aby tie deti mala, tak to fakt nie je nič divné, ak ich má. Skôr je na zamyslenie práve to, prečo je dnes "normalnejsie" mať prvé dieťa pi 35-ke, keď už to častokrát ani nie je možné.
Toto je rovnake ako ked si vela ludi povie na rodicov jedinacikov ze im uslo. Ja som mala dieta v 22 ( v 19tke som o dve deti prisla pocas tehotenstiev) a rovnako mam jedinacika cize mix oboch. Viedlo ma k tomu to ze mamina ma mala v 36tke a vtedy to nebolo bezne ako teraz.Vela krat sa mi deti smiali ze ide dedo, alebo o mamine si mysleli ze je moja babka. Pritom ani az tak staro nevyzerala, len ine mamky boli mladsie. Mam s rodicmi skveli vztah,nikdy sme sa nehadali ako to tu casto citam, no nevedela sa so mnou uz tak zasmiat alebo chapat take tie bezne babske veci ako mami mojich kamosiek . Rozhodla som sa mat dieta cim skor nielen pre toto ( za dobrych podmienok)ale aj preto lebo som vzdy chcela jedinacika a v 35tke,za mna super vek, mat uz pohodicku. Rovnako aj mamina mi tisic krat omielala ze mam mat dieta ovela ovela skor nez ona.
Inak, ja zas nechapem ze ma niekto dobrovolne planovane dieta v 40tke ale nerozoberam to, no nenapadlo by ma ze je za tym lenivost, ci hlupost alebo cokolvek z toho co si myslis o mladych mamach 🙄.Nechcela by som sa v tom veku babrat s ucenim ci tahat uplakane dieta do skolky. ALE to som ja
Prosim baby ktore ste sa narodili tiez starsim rodicom, nemusite mi pisat ze Vam sa nik ako decku nesmial, ja pisem o svojom zivote ,nie o Vasom a to ma dost ovplivnilo. Dik 😁
myslim ze ak ide o takto, cerstvych maturantov atd, ide o nahodu/nehodu alebo to co opisujes. Neskor, ale je to uz to ze proste napr. zena deti chce, ma nejaku predstavu a nechce ich v 30tke.. ja som napr. pistala doma chlapovi uz ako 21r ze chcem dieta :DDD tak tolko k tomu.. rozdiel bol v tom ze my sme vyliezli z gympla ako 18r, ja som s kludom pracovala aj chodila do skoly naraz, nemala by som problem s nicim :D bezne som ja aj spoluziacky uz pocas strednej pracovali/brigadovali... proste som vedela, ze deti po 30tlke nechcem, lebo pre mna, cim skor tym lepsie (jednak u nas v rodine to bolo bezne, okrem toho ja som bola spokojna, moji rodicia boli na mojej maturite fit, mladi, spokojni ludia...). Bohuzial vdaka zdravotnym zalezitostiam (vela veci sa pred rokmi neriesilo, mk neexistoval.. alebo ani by ma to nenapadlo hladat a googlit) sa podarilo az o dobrych par rokov neskor... a poznam teda maminy aj moje rovesnicky co mali deti pred 25 a poviem to tak bud nehoda, alebo ten pripad ako ja... ale to aj v neskorsom veku plati. Ved kolko deti je stale neplanovanych ? :DD aj vo vyssom veku.
slabé svaly na rukách u muža v misonárskej polohe 🤭
My sme sa brali ked som mala 21 ..prve dietatko som potratila a druhe som rodila 22 rocna. Boli sme vtedy spolu uz 6-7 rokov a nebrali sme to ako nerozvaznost. Mali sme vlastne byvanie, muz stabilnu robotu a ja som tiez mala robotu na tpp a pocas pn mi ju predlzili na neurcito...okrem toho som zarabala peniaze od prveho dna ako to bolo mozne..od 16 rokov som brigadovala kazdu volnu chvilu takze ani za lenivu by som sa nepovazovala. Proste sme spolu boli uz dost dlho, mali sme podmienky tak sme sli do toho. Teraz m 30, 2 deti pomalicky ale isto odrastaju a cely krasny zivot este pred nami.
@ivik4 presne tak. 100% súhlasím.
Aj ja som mala dieťa 22 ročná, neviem si predstaviť mat ho napriklad v 40, toľko mala moja mama keď ja som mala 18🙈 neviem, ja vidím samé výhody mat dieťa skoro, ale samozrejme nie každý na to ma financie, mozgovú kapacitu atď... Ja som za to ze sa všetko ľahšie zvláda keď je človek mladší, či už vynosit dieťa, alebo Ptoom aj behať okolo neho...
Btw, to už čo je za názor ze boli lenivé ze nechceli ísť robiť alebo študovať tak si spravili dieťa🤦♀️
Poznám kočky, u ktorých to bola nehoda, potom takú, ktorú do toho viac-menej dotlačil výrazne starší partner, ale tam to bolo celé zlé, hrozný toxický vzťah a tiež jednu, ktorá to tak proste s manželom chela, boli vtedy spolu už zopár rokov, stabilný vzťah, stabilný príjem, vlastné zázemie, ona ako baletka začala pracovať mladučká a vždy chcela veľkú rodinu, takže v čase, keď ja si začínam predstavovať prvé (27), ona má na ceste tretie 😊
a co vedie zeny rodit po 30tke? 40tke? proste kazda to inak citi a kazdej sa inak zadari ... byt mladou maminou ma aj svoje vyhody .. ja som moju mala v 33 ale keby som nemala problemy pristala by som na dieta v 20tke.. pre mna je to krasny vek na dieta ... a kedysi uplne normalny .. to len teraz sa kazdy nahana za karierou peniazmi a neviem cim este
@lucia13022023 moja naj kamoska kedysi velmi opovrhovala mladymi mamami. Teraz ma 31 a cochvila sa jej narodi dieta a nedavno sa mi priznala ze velmi lutuje ze dieta nemala davno, ako som ho mala ja . Ale toto je samozrejme individualne, ja som za svoje rozhodnutie najstastnejsia na svete a nebolo chvile kedy by som olutovala ze som ho mala skoro . Hlavne teraz ked uz vidim rovesnikov ( aj ovela starsich) alebo susedov s miminkami a my uz s velkym chalanom
Však niekomu mozog zaťuká túto potrebu v 15tke, niekomu v 45ke. Každý je iný čo je na tom na zamýšľanie sa?
@ivik4 teda vlastne si mala skoro dieťa, lebo po 35 už chceš mať pokoj?
@lucia13022023 a aké máš životné ambície celkovo, okrem dieťaťa?
To je u každej ženy inak, tie ktoré si nájdu vhodného partnera ako 20 ročné, majú potrebné zázemie, môžu mať aj ako 20 ročné, tie ktoré stretnú vhodného partnera ako staršie, majú ako staršie. Ale k tomuto sa píše, že ženy majú do 35 rokov lepšie šance na otehotnenie, lebo po 35 rokoch to už klesá, nehovoriac o tom, že môže rokmi prísť do cesty aj nejaká vážnejšia diagnoza a potom to už nejde. Tam nejde o to mať pokoj, je veľa žien, ktoré študujú aj popri MD.
Ty necitas poriadne ?
Napisala som ze mna moje skusenosti ako dieta starsich rodicov ovplivnili natolko ze vzdy som chcela dieta skor ( deti sa dnes smeju za uplne vsetko, su zakerne a nechcela som aby sa mojmu smiali este aj skrz moj vek ako to robili mne ked som bola mala) a ano aj preto lebo vek 35-50 povazujem za najidealnejsi na venovanie sa hlavne samej sebe, zena je stale mlada, plna energie ale ma uz nieco odzite. Vzdy som to tak chcela a kvazi som si to vybojovala kedze som si presla peklom aby som naozaj dieta mala.
Inak, kedze mna mala mamina tak neskor , som fest rada aj za to ze si vnuka este stale plne uziva ked su spolu. Keby ho mam neskor,je to ine, nemusela by vladat a kedze som jedinacik, neviem si predstavit starat sa o rodicov a zaroven aj o male dieta ci mimino .Velmi narocne by to bolo
Ja som velmi túžila po dietatku, brutálne. Od tych 10tich rokov som kazdu chvilu pýtala na kočíkovanie iné bábätká, jedna rodinka mi dovolila byť aj pri večernej rutine, roztápala som sa čím ďalej tým viac. Ked sa narodil bratranec, nevedela som sa od neho odtrhnúť, od jeho narodenia som s nim chcela byt stale, to som mala cca 14r. Keby som mohla mať svoje v 15tke tak mám, vzdy som to tvrdila. Skoro vsetko sa mi splnilo ako som chcela ♥️ prvý syn po 18tke, normalne som si dokoncila individualne školu, normalne som chodila do práce. Ked som mala 22r ,velmi sme chceli ešte dievčatko, ale bohuzial len 2 anjeliky nám boli dopriate, no ked som mala 24r sen sa stal skutočnosťou 🥰🙏🍀
Okrem toho, že som sa tešila na moje detičky ,materstvo a tú nekonečnú lásku, mam este nadej, ze sa dozijem celkom vitálna vnúčatiek ( nic nie je isté samozrejme) ,a ze budem pre ne tou najlepsou babkou aku som mala ja 🥰 verim, ze aj toto sa mi splní 🙏🍀
Takže odpoved, niekto proste jednoducho po detoch tuzi aj v skorom veku
Tak ja prispejem svojou vlastnou skúsenosťou.Svoje prvé dieťa som porodila,keď som mala 20 rokov.Druhe,keď som mala 26.Mat deti takto skoro bolo najlepšie rozhodnutie nášho života.
A prečo som sa tak rozhodla? Lebo už ako 20 ročná som mala prácu,vlastné bývanie a skvelého partnera.Nebolo na čo čakať .
Dnes mám 34 a dve už väčšie deti.A je to najlepšie,čo môže byť.Kym moji rovesníci kocikuju,snažia sa o dieťa a nejak začínajú život,my si už ten život užívame.
A nie vážené,nebola to nehoda.V živote som bola tehotná,iba keď som to chcela ja.
Dnes keď si predstavím,že teraz by som mala mať dieťa,tak by som ho už nemala.
@autorka vedela si, že dieťa nie je jediné čo sa dá v živote dosiahnuť? A teda nemyslím si, že my sme kamošky aby som ti rozprávala o svojich snoch a ambíciách, či mýlim sa? A vieš o tom ze sa dá pracovať pri dieťati? Aj keď ma pol roka? A dá sa aj študovať pri dieťati? A nie, nemusi byt v jaslickach. Ci ty poznáš len robotu na 3 zmeny a dovidenia? Lebo teda ja pracujem a popri tom dávam synovi všetko čo potrebuje. A ma 14m🙈 asi to bude tým ze som ho mala tak skoro, tak vladzem 💁♀️
No mam take kamosky a mali rozne dovody, niektore chceli z domu a mat teda dieta bola cesta. Dalsie chceli , lebo su veriace a nevideli zmysel cakat branit tomu, tiez tam boli take co videli deti po 30tke ako nieco neprirodzene pre telo, ze budu stare na deti. Proste kazdy to ma inak riesene ohladom deti
Chcela som
A teba je čo do toho? Nie každá žena chce študovať, budovať kariéru a vecne sa za niečim naháňať. Stačí jej po md často obycajnejsia kludna práca. Materstvo je celkom zahul, keď to žena neflaka a pre niektoré je to poslanie, ktoré ich maximálne napĺňa. To sa môžem pýtať prečo si robia deti ženy, ktoré by im mohli byt babkami…ja som mala prvú dcéru v 25, pre teba som bola asi stále
moc mlada, druhu v 32. Keby na to nemsm zdravotne dôvody mám skôr. V 25 to bolo pre mna omnoho jednoduchšie.
@lucia13022023 nie neblázni, to som vôbec netušila, ešte šťastie, že si mi to tak ochotne vysvetlila 😉
Som rada, že som ťa niečo naučila ;)
@lucia147852 aha teda pre teba bola priorita materstvo, veď to je v pohode, mohla si napísať rovno len, že ti stačilo byť matkou k spokojnému životu 😊
Všetci, ktorých poznám, ktorí mali dieťa vo veku pod 20 rokov, ho mali neplánovane.
Je veľmi jednoduché myslieť si, že mladé ženy majú deti len preto lebo sú zaručene lenivé, nemajú ambície, neštudovali, nechcú pracovať. Myslím si, že do 25 je ideálny vek mať dieťa pokiaľ majú zázemie, financie, sú na to pripravení. Niektorá stretne toho pravého v 20-tke niektorá po 30-tke. Nevidím dôvod tvrdiť, že sú len lenivé alebo sa zadarilo. Práveže tieto ženy najviac vládzu, majú energiu a stíhajú toho viac ako by mali dieťa pred 40-tkou. Sú aj také ženy samozrejme. Ja osobne by som dieťa po 30,35 a v 40 už vôbec nechcela.
Poznam vo svojom okolí páry, ktorí dieťa plánovali a boli práve v tomto veku. Nepatrím síce do vekovej kategórie, ktorú autorka spomenula, ale čakám svoje prvé dieťa, pomerne možno neštandardne skôr v 25 rokoch. Nič viac som si nemohla želať, keďže mám po svojom boku partnera, čoskoro manžela, ktorý pre nás a ja preňho spravím všetko. Bábätko bolo vysnené, neplánovali sme, že sa ale podarí okamžite. Svoju prácu milujem, vyštudovala som vysokú školu a priebežne som už pracovala. A mať dieťa nie je jediným snom. Rovnako si viem plniť sny a mat svoje ambície aj pri dieťati. Či už cestovanie, tvorenie alebo práca.
Myslím, že ide o zázemie- proste ak si nerobia vš, tak už aj v 20 vedia mať prácu, manžela, domov…
Ja som rodila v 24 rokoch, dieťatko sme plánovali- bola som vyše 2 roky vydatá, mala som skončenú vš, vyše roka odrobené, stabilnú prácu, mali sme kde bývať. Z toho pohľadu som si už nepripadala “mlado”, hoci teda v pôrodnici nebolo veľa mladších žien.
Tak ja som mala prvé v 17tich.. a chcela som (nie nezadarilo sa) .. bola som dosť vyspelá a hlavne od malého dievčatka som túžila po rodine.. a hlavne mala som chlapa ktorý bol veľmi pracovitý, vyspelý a zodpovedný.. teraz mam 22 som vydatá a už druhé dieťa na svete má 1 rok... a nie nelutujem.. mladosť som si užila a keby sa mam rozhodnúť tak to urobím znova .. som vďačná za moju rodinu ❤️

Romantizovanie rodicovstva