icon

Prečo siahame po nevere?

24. júl 2025

V intímnej sfére od partnera štandardne očakávame vylúčenie tretej osoby. A predsa nevera je pomerne častou. Prečo? Prevláda nevera na podnet zvonka, alebo na podnety zvnútra vzťahu? Ak žijete v trojuholníku, ako to vnímate? Porozumenie môže byť prevenciou aj terapiou. Možno neveru považovať za odsúdeniahodnú, alebo je prejavom slobody voľby?

autor
25. júl 2025
@anonym_2ecf33

@anonym_autor Môj muž tvrdil, že po ňom vyštartovala a on neodolal, že je proste zdravý chlap a už to išlo. Prešlo odvtedy 35 rokov, ale stále ju mám pred očami, ako mu fajčí vtáka. Ostali sme spolu, ale z hlavy to neviem vymazať. Mimochodom, sama sa mi prišla pochváliť, bývala o bránu vedľa a vraj netuší "ako k tomu došlo"🙈 Odpustila som, mali sme dve malé deti, tak som po niekoľko mesačnom plakaní prehodnotila stav a ostala som s ním. Urobila som najväčšiu chybu života a dodnes preto pykám.

@anonym_2ecf33 nepoznám priebeh tých nasledujúcich 35 rokov s prečo ich vnímaš, že stále pykáš za vtedajšie rozhodnutie, zrejme bol spoločný intímny život trvalo poznačený, ale ak to bola jednorazovka, tak by toľký čas už mohol v tomto priniesť nejaký nadhľad, nie?

anonym_923854
25. júl 2025

Zásadne som proti nevere. Som v manželstve už 20 rokov a nikdy som manžela nepodviedla. No ako pribúdajú roky, normálne už za seba neručim. Vzťah stereotyp absolútne sa o seba nestará ( nemyslím tým dennú sprchu ).... píšem to úprimne. Akurát večer som sa nad tým zamýšľala. Je to už o takom zvyku. Povedala som mu aj otorene,čo má má priťahovať večerný chrapot, prdy pri zaspávaní prípadne na večer neodolá cesnaku ???Takže normálne prichádzam po tých rokoch k záveru, že ja sa ani nedivím,ak niekto podvádza. Nie každý vie odolať a absolútne,ani už neodsudzujem. ( A to kopu ponúk som odmietla 😄)

anonym_e6c947
25. júl 2025

@anonym_autor s mojím partnerom je vzťah už dlhšie na bode mrazu, je veľmi výbušný, nikdy neviem, ako zareaguje, vybuchne, nikdy neviem predpokladať, z akého dôvodu. Vybuchne aj doma a aj na verejnosti. Naposledy na verejnosti v obchode, kedy som si premeriavala jeden rozmer kufra na palubu lietadla, a všetky boli väčšie, tak zvýšil na mňa hlas, ako keby ja som mohla za to, že nemali vhodný kufor v tom obchode. A doma naposledy včera. A to ma rozladi na veľmi dlhý čas, nemám chuť na sex s ním, aj keď on by chcel aj každý deň. A pritom mám hroznú chuť na sex, niekedy ma ide roztrhnúť, ale s ním nie. Neviem, ako to riešiť, Neveru odsudzujem a nepodviedla som ho. Je to ťažké. Chodíme aj k psychológovi (tomu istému), ale mám pocit, že náš vzťah sa zhoršuje.

autor
25. júl 2025
@anonym_e6c947

@anonym_autor s mojím partnerom je vzťah už dlhšie na bode mrazu, je veľmi výbušný, nikdy neviem, ako zareaguje, vybuchne, nikdy neviem predpokladať, z akého dôvodu. Vybuchne aj doma a aj na verejnosti. Naposledy na verejnosti v obchode, kedy som si premeriavala jeden rozmer kufra na palubu lietadla, a všetky boli väčšie, tak zvýšil na mňa hlas, ako keby ja som mohla za to, že nemali vhodný kufor v tom obchode. A doma naposledy včera. A to ma rozladi na veľmi dlhý čas, nemám chuť na sex s ním, aj keď on by chcel aj každý deň. A pritom mám hroznú chuť na sex, niekedy ma ide roztrhnúť, ale s ním nie. Neviem, ako to riešiť, Neveru odsudzujem a nepodviedla som ho. Je to ťažké. Chodíme aj k psychológovi (tomu istému), ale mám pocit, že náš vzťah sa zhoršuje.

@anonym_e6c947 keby si ho vymordovala aspoň 2-3krát za večer, opadol by mu testosterón, vyskúśaj aj takúto terapiu

anonym_e6c947
25. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_e6c947 keby si ho vymordovala aspoň 2-3krát za večer, opadol by mu testosterón, vyskúśaj aj takúto terapiu

@anonym_autor náš vzťah je tak narušený, že nemám na to náladu. Keď máme sex, tak potom pár dní je taký milučký, že je to až neprirodzené a potom zasa vybuchuje a tak dokola

anonym_2f75b4
25. júl 2025

Ja som bola neverna v byvalom vztahu preto, lebo partner mal problem s erekciou (kvoli predkozke) a 5 rokov to odmietal riesit (mal do 30r). Rozpravali sme sa, prosila som ho, ku koncu sme sa aj hadali. Odmietal sexuologa, urologa, hociaku pomoc. Zmieril sa s tym a uzavrel to v sebe, ze "on sex nepotrebuje" a ja sa mam s tym zmierit tiez. Okrem toho vo vztahu nefungovali ani ine veci (napr. pozornost, blizkost...) a preto som okrem fyzickych pudov neverou riesila aj toto.

gabi15959
25. júl 2025

Je to len môj názor,ale myslím si že keď to vo vzťahu nefunguje, alebo niečo chýba vo vzťahu,tak miesto toho aby sme ukončili vzťah,si nájde ten jeden alebo druhý vo vzťahu bokovku.A tohto sa aj ja bojím, že ma priateľ podvedie alebo si nájde inú 😔

moonlight1210
26. júl 2025
@bystrozraky

@majka36912 S týmto nemôžem súhlasiť. Monogamia sa vyvinula evolučne, lebo kedysi, keď ešte neexistovali žiadne zákony, podpory, a hocikto mohol prísť a niekoho udrieť po hlave (polícia neexistovala tiež 🙂), ľudia bežne umierali aj od hladu (čo, žiaľ, aj dnes, ale nie vo vyspelých krajinách). A ak ten partner odišiel za inou, tak deti mali malú šancu prežiť a bolo ťažké ich uživiť. Preto sa selektívne rozmnožovali len jedinci, ktorí mali rodičov, čo boli monogamní. Toto sa až o veľa tisíc rokov neskôr premietlo tak, ako si napísala. Samozrejme, že sa rozmnožovali aj nemonogamní jedinci, len to percento bolo veľmi malé – a tí sú tu tiež. Samozrejme, dnešná doba je oveľa lepšia a každý sa máme asi tak miliónkrát lepšie, takže teoreticky za pár generácií sa nám môže taká prirodzená monogamia vytrácať. Napríklad flirtovanie je vlastne zisťovanie, ako sú partneri schopní reagovať – a tak si najmä žena vyberá chytrého partnera (vzdelanie s tým má málo spoločného). Proste takého, čo bude vedieť zohnať potravu a ochrániť ju a jej deti pred nebezpečenstvami. Preto vznikol špeciálny pocit – láska. Láska sa spustí, ak sú všetky z evolučného hľadiska naprogramované veci splnené. Proste, ak si partneri zle vybrali, tak ich deti sa nemohli rozmnožovať. Preto bola láska tak veľmi dôležitá. Bola to ozajstná láska. Samozrejme, že chlap síce mohol opustiť partnerku, ale potom sa jeho gény nepreniesli – a on je tu práve preto, lebo sa jeho gény preniesli. Preto, aj keď sa to nezdá, miera promiskuity je zhruba rovnaká v oboch pohlaviach. Proste pred tisíckami rokov sme cítili život úplne inak. No prajem pekny den 🙂

@bystrozraky “Preto sa selektívne rozmnožovali len jedinci, ktorí mali rodičov, čo boli monogamní.”

Zilo sa skupinovo (komunitne) a cela skupina sa starala o deti. Nebola to vylucne praca rodicov, ze zvysok skupiny na tie deti kaslal. Monogamia nebola az tak potrebna, ani dolezita, ani nemala taku hodnotu, aku jej neskor udelilo vlastnictvo majetku, hlavne pôdy (prezitie/obziva viazana na jedno konkretne miesto, ktore si treba udrzat a uhajit, nedelit).
Do toho sa okraslila gloriou moralky, aby sa posilnila jej dolezitost a hodnota, kedze nasledne dedenie chcelo byt zabezpecenim uz iba svojho potomstva a od toho odvijala potreba uistit sa, ze potomstvo je iba legitimne. Teda sa tlacilo na panenstvo, atd. …
Tak sa to preklopilo od nie nutnosti monogamie (monogamny bol ten, kto chcel) k vyzadovaniu monogamie, ako povinnosti (zaruky).

Ale clovek je v skutocnosti seriovo monogamny, asi ako drobne vtactvo. V dany rok dany par ostava spolu, kym mladata nevyletia z hniezda (su samostatne). Dalsi rok uz hniezdia s niekym inym, ale zas cely cas monogamne, kym potomstvo nie je samostatne.

U človeka je to cca okolo 10 roku zivota dietata, resp. 10 roku existencie vztahu, ked prichadza totalna kriza a potreba zmeny (je pripraveny na zmenu).

Je malo parov a su vynimkou, ze ostavaju spolu bez nevier a potreby zmeny.

lubossi
27. júl 2025
@gabi15959

Je to len môj názor,ale myslím si že keď to vo vzťahu nefunguje, alebo niečo chýba vo vzťahu,tak miesto toho aby sme ukončili vzťah,si nájde ten jeden alebo druhý vo vzťahu bokovku.A tohto sa aj ja bojím, že ma priateľ podvedie alebo si nájde inú 😔

@gabi15959 prečo sa zaoberas myšlienkami na veci, ktoré nevieš ovplyvniť? Vzťah s druhým clovekom predsa nie je o tom vlastniť ho. Ak sa tak sám rozhodne, ostane navždy len s tebou. A ak sa ty tak rozhodneš, ostaneš tiež len s nim.

anonym_056c9b
30. júl 2025

@anonym_autor naozaj zalezi na situacii. teta zacala podvadzat manzela az ked ju tyral, aj fyzicky. hladala vychod von.
Skomplikovalo sa to, lepsie je najskor odist a az potom zacat novy vztah.

Niektori ludia tak riesia to, ze sa nudia, alebo ze maju krizu stredneho veku a vidia cez nostalgicky filter mlade roky, ze ake vtedy bolo vsetko lahsie.

Niektori ludia maju slabu empatiu. Vadi im ak ich podvedie partner, ale zda sa im, ze ved sa nic velke nedeje, ak to urobia oni sami, ze ved to je len chvilkova zabava.

miniovecka
Odpoveď bola odstránená
gabrielabydzo
30. júl 2025
@mikadooo

@anonym_autor nevera je jednoduchšie riešenie ako popracovať na vzťahu 🤷. Ako popremýšľať o Tom, čo by som mohla na sebe zmeniť, aby som bola vo svojom vzťahu so svojim chlapom spokojnejšia. Tam totiž treba vyjsť z komfortnej zóny,. Naopak nevera otvára ešte komfortnejšiu zónu, s druhým chlapom sa zrazu všetko zdá úžasnejšie a lepšie ako s tým okukaným doma, u ktorého poznám všetky negatíva (ten nový ich zatiaľ skrýva, tak ako aj ja skrývam tie svoje, veď som predsa za chrumkavú a za všetko zlé môže jednoznačne môj starý). A platí to aj naopak, aj keď som vyššie písala v ženskom rode. Samozrejme sú aj všelijaké toxické vzťahy z jednej či z druhej strany, tie týmto nemyslím, v tomto prípade môže byť nevera (a že vzťah môže fungovať aj ináč) vykúpením.

@mikadooo no to si trafila kliniec po hlavičke.Ja mám uvažovať nad sebou keď ma chlap ponižuje,uráža ma a nedbá má aj kopnúť alebo škrtiť??Ano za 10 rokov som sa nauvažovala kde robím chybu.Nič sa nezmenilo.Asi iba to že ja som zamilovaná.Žial v práci 😭

anonym_ccc1b6
30. júl 2025

v prvom manželstve som mala časom pocit, že som tieň... žiadny záujem, kamaráti, pivo (ja som na to nefrflala, veď nie som xantipa), až som zistila, že mi vlastne vyhovuje, keď niekde zmizne a mám pokoj. ale chýbal záujem, pocit, že som milovaná a objavil sa jeden externý kolega, s ktorým to začalo. doma to išlo dolu vodou, proste som mu chcela dať pocítiť, že mi je už ukradnutý tak, ako som mu bola ja... nasledoval rozvod, paradoxne to začalo haprovať aj s tým milencom (lebo zakázané ovocie najlepšie chutí), až som to ukončila aj s ním. teraz mám nového muža, ale som na tom asi podobne ako s tým prvým mužom (ak nie horšie ☹ ) a už ma opäť prenasledujú všelijaké myšlienky.

lubossi
30. júl 2025
@anonym_ccc1b6

v prvom manželstve som mala časom pocit, že som tieň... žiadny záujem, kamaráti, pivo (ja som na to nefrflala, veď nie som xantipa), až som zistila, že mi vlastne vyhovuje, keď niekde zmizne a mám pokoj. ale chýbal záujem, pocit, že som milovaná a objavil sa jeden externý kolega, s ktorým to začalo. doma to išlo dolu vodou, proste som mu chcela dať pocítiť, že mi je už ukradnutý tak, ako som mu bola ja... nasledoval rozvod, paradoxne to začalo haprovať aj s tým milencom (lebo zakázané ovocie najlepšie chutí), až som to ukončila aj s ním. teraz mám nového muža, ale som na tom asi podobne ako s tým prvým mužom (ak nie horšie ☹ ) a už ma opäť prenasledujú všelijaké myšlienky.

@anonym_ccc1b6 presne jak z ucebnice. iny vztah nie je naplast na ten prvy. tiez sa opotrebuje casom, ked sa on dvaja nestaraju

isabella15
30. júl 2025
@mikadooo

@anonym_autor nevera je jednoduchšie riešenie ako popracovať na vzťahu 🤷. Ako popremýšľať o Tom, čo by som mohla na sebe zmeniť, aby som bola vo svojom vzťahu so svojim chlapom spokojnejšia. Tam totiž treba vyjsť z komfortnej zóny,. Naopak nevera otvára ešte komfortnejšiu zónu, s druhým chlapom sa zrazu všetko zdá úžasnejšie a lepšie ako s tým okukaným doma, u ktorého poznám všetky negatíva (ten nový ich zatiaľ skrýva, tak ako aj ja skrývam tie svoje, veď som predsa za chrumkavú a za všetko zlé môže jednoznačne môj starý). A platí to aj naopak, aj keď som vyššie písala v ženskom rode. Samozrejme sú aj všelijaké toxické vzťahy z jednej či z druhej strany, tie týmto nemyslím, v tomto prípade môže byť nevera (a že vzťah môže fungovať aj ináč) vykúpením.

@mikadooo úplne súhlasím

salije
30. júl 2025
@anonym_2f75b4

Ja som bola neverna v byvalom vztahu preto, lebo partner mal problem s erekciou (kvoli predkozke) a 5 rokov to odmietal riesit (mal do 30r). Rozpravali sme sa, prosila som ho, ku koncu sme sa aj hadali. Odmietal sexuologa, urologa, hociaku pomoc. Zmieril sa s tym a uzavrel to v sebe, ze "on sex nepotrebuje" a ja sa mam s tym zmierit tiez. Okrem toho vo vztahu nefungovali ani ine veci (napr. pozornost, blizkost...) a preto som okrem fyzickych pudov neverou riesila aj toto.

@anonym_2f75b4 chapem to, sam si za to mohol, tym ze sa on zmieril ze ho “nepotrebuje” este neznamena, ze sa musi aj zena zmierit.

brest9
30. júl 2025
@anonym_923854

Zásadne som proti nevere. Som v manželstve už 20 rokov a nikdy som manžela nepodviedla. No ako pribúdajú roky, normálne už za seba neručim. Vzťah stereotyp absolútne sa o seba nestará ( nemyslím tým dennú sprchu ).... píšem to úprimne. Akurát večer som sa nad tým zamýšľala. Je to už o takom zvyku. Povedala som mu aj otorene,čo má má priťahovať večerný chrapot, prdy pri zaspávaní prípadne na večer neodolá cesnaku ???Takže normálne prichádzam po tých rokoch k záveru, že ja sa ani nedivím,ak niekto podvádza. Nie každý vie odolať a absolútne,ani už neodsudzujem. ( A to kopu ponúk som odmietla 😄)

@anonym_923854 Tak ďalšiu už neodmietni 👍🤣

anonym_c2b09f
30. júl 2025
@anonym_923854

@anonym_923854 presne toto bol moj postoj. nevera bola no go, ale uz to postupom casu chapem.

autorka, ja by som teraz podviedla mojho muza bez mihnutia oka. keby bola prilezitost. drsne viem. ale.
sme spolu skoro 20 rokov, skoro rok sme spolu nespali. postupne ma zacal v posteli zanedbavat, vyhybat sa intimnostiam a vies si predstavit ako sa citi odmietnuta zena? moja sebavedomie bolo na nule. nema proste chut ( nie, milenka tam urcite nie je), vyhyba sa diskusii o tom, tym padom to je pre mna znamenie, ze mu na mne nezalezi, ked vie, ze ja trpim. a ked jeho to nezaujima, preto by som ho podviedla.
je to hrozne, kedze bez intimnosti nie su medzi nami ziadne bozky, objatia, dotyky. tolko som sa naplakala. som slaba sa rozist, aj ked on neho nie som majetkovo ani financne zavisla.

autor
30. júl 2025
@anonym_c2b09f

@anonym_923854 presne toto bol moj postoj. nevera bola no go, ale uz to postupom casu chapem.

autorka, ja by som teraz podviedla mojho muza bez mihnutia oka. keby bola prilezitost. drsne viem. ale.
sme spolu skoro 20 rokov, skoro rok sme spolu nespali. postupne ma zacal v posteli zanedbavat, vyhybat sa intimnostiam a vies si predstavit ako sa citi odmietnuta zena? moja sebavedomie bolo na nule. nema proste chut ( nie, milenka tam urcite nie je), vyhyba sa diskusii o tom, tym padom to je pre mna znamenie, ze mu na mne nezalezi, ked vie, ze ja trpim. a ked jeho to nezaujima, preto by som ho podviedla.
je to hrozne, kedze bez intimnosti nie su medzi nami ziadne bozky, objatia, dotyky. tolko som sa naplakala. som slaba sa rozist, aj ked on neho nie som majetkovo ani financne zavisla.

@anonym_c2b09f tak možno jemu to už nechýba, nepíšeš koľko máte rokov, ale po 20 rokoch už sex vo vzťahu nemusí byť alfou a omegou... keď sa vyhýba diskusii, nemusí to znamenať, že mu na tebe nezáleží, to by sa prejavovalo aj inak, možno mu to už nefunguje, tak neprovokuje... a nemá chuť sa blamovať...

brest9
30. júl 2025
@anonym_c2b09f

@anonym_c2b09f nechcem tu byť za mudreho, ale raz som čítal veľmi trefny citat: Čokoľvek Ti život prinesie, nezabúdaj žiť! Si ešte mladá baba, tak si to porieš, jeminecku 👍 Život plynie brutálne rýchlo!! Držím palce!!!😉

anonym_c2b09f
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_c2b09f tak možno jemu to už nechýba, nepíšeš koľko máte rokov, ale po 20 rokoch už sex vo vzťahu nemusí byť alfou a omegou... keď sa vyhýba diskusii, nemusí to znamenať, že mu na tebe nezáleží, to by sa prejavovalo aj inak, možno mu to už nefunguje, tak neprovokuje... a nemá chuť sa blamovať...

@anonym_autor ale funguje. ja mam 38 a on 44. nemusi byt alfou omegou, ale pre mna je ta intimita dolezita.

ekip
30. júl 2025
@7lenka11

Tak ono veľa ľudia žije v oficiálnom manželstve len na oko, alebo len kvôli deťom. Ale vzťah je v skutočnosti dlhodobo nefunkčný. Vo svojom okoli mam dva také pary. Predpokladám, že majú aj bokovky. Jeden pár sa tvári ako šťastná rodina kvôli malým deťom, druhý má zase doma náročných pubertiakov. V podstate len prečkávajú nejaké obdobie, aby potom išli od seba. Nie je to samozrejme ospravedlnenie nevery.

@7lenka11 A čo je teba do toho?

miadi
30. júl 2025

Nemyslim si ze je to velka “ sila” ako tu pises ked sa manzelia podvadzaju a su spolu koli “ detom .” To je tak stara vyhovorka . Su spolu koli majetku. Ovela vacsia sila je ked je zena samozivitelka . Ked odide z nefunkcneho manzelstva. Deti nie su hlupe. Ich neoblbnes to sa ludia Sami sebe opeknuju ze vraj koli detom. Deti uz dospele vedia ze rodicia su Uplna fraška ze tam nie je laska a ani nemaju chut k takym rodicom chodit . Lebo sa im to hnusi. Ta falos a pretvarka mozno oblbne susedov a znamych . No clenovia rodiny dobre vedia ako to naozaj je a vedia to od malicka.

andreatytler
31. júl 2025
@anonym_autor

Je bežné, že za mlada, hľadajúc partnera pre založenie rodiny, prestriedame niekoľko intímnych partnerov, niekedy ešte jeden vzťah neskončí a ďalší už začne, čo je ranná partnerská nevera, aj keď nie manželská. Siahnuť po nevere v trvalejšom vzťahu podľa mňa nesvedčí o vysokej kvalite vzťahu a takomto jeho vnímaní z oboch strán partnerov, teda kto siaha po nevere, nepovažuje svojho súčasného partnera za dostatočne kvalitného, perspektívneho, hodného zachovania vzájomného vzťahu, resp. v tom, s kým sa spúšťa, vidí partnera perspektívnejšieho, preto je vnímanie nevery zo strany podvedeného zraňujúce.

@anonym_autor
..."teda kto siaha po nevere, nepovažuje svojho súčasného partnera za dostatočne kvalitného"...
Nevera casto nema nic spolocne s partnerom. Vztah je v poriadku a muz ma velky zaujem zostat s manzelkou. Povazuje ju za kvalitnu partnerku, ale neverou si kompenzuje svoje posahane ego. Tym ze ho chce aj dalsia zena mu rapidne stupne sebavedomie. Proste je to clovek co je slaboch. A casto je to naucene spravanie. Otec bol nevernik a mama mu to tolerovala. Syn sa nauci ze je ok podvadzat, dcera sa nauci ze je OK byt podvadzana.

7lenka11
31. júl 2025
@ekip

@7lenka11 A čo je teba do toho?

@ekip mne je to uplne u prdele, len som napísala skúsenosť zo svojho okolia.. nemôžem?

ekip
31. júl 2025
@7lenka11

@ekip mne je to uplne u prdele, len som napísala skúsenosť zo svojho okolia.. nemôžem?

@7lenka11 posudzuješ ostatných pri tom sama možno podvádzaš prvú ligu

autor
31. júl 2025
@ekip

7lenka11
31. júl 2025
@ekip

@ekip jasne, pri dvoch deťoch s ročným rozdielom na materskej nemám čo lepšie na práci ako zahýbať muzovi 🙈🙈🙈 vidím, že niekto sa sem prišiel vyventilovať… možno stačí nezabúdať, že je to diskusné fórum a tu sa diskutuje, ja nikoho nemenujem, neprezrádzam identitu a nikto tu ani len netuší, o kom píšem.. takže pokoj, nádych-výdych

autor
31. júl 2025
@7lenka11

@ekip jasne, pri dvoch deťoch s ročným rozdielom na materskej nemám čo lepšie na práci ako zahýbať muzovi 🙈🙈🙈 vidím, že niekto sa sem prišiel vyventilovať… možno stačí nezabúdať, že je to diskusné fórum a tu sa diskutuje, ja nikoho nemenujem, neprezrádzam identitu a nikto tu ani len netuší, o kom píšem.. takže pokoj, nádych-výdych

ekip
1. aug 2025
@7lenka11

@7lenka11 Hneď napíšeš slohovku kde sa obraňuješ. Tým dávaš jasne najavo, že som zahral na notu. 🙂