Som zamilovaná do moslima
ahojky, zamilovala som sa do moslima, zatiaľ ešte spolu oficiálne nechodíme ale máme medzi sebou veľmi blízky vzťah. Keď som to povedala okoliu všetci ma zato odsúdili, že nech si s ním dám pokoj, že nebudem šťastná a podobne. Je tu niekto kto mal vzťah s moslimom? Ako to dopadlo? Oľutovali ste to niekedy? Najlepšie keby sa tu našla žienka kresťanka-katolíčka zaujímalo by ma akú reakciu mali jej známy veriaci a či niekedy sa s tým "zmierili". A ešte jedna vec všetci mi hovoria, že ma bude týrať keď s ním ostanem, no pre mňa to je kúsok prehrotený názor máte aj s tým nejaké skúsenosti? Zatiaľ ako chlap mi príde veľmi láskavý, milý, zaujíma sa o mňa, všímavý... jednoducho žiadne náznaky, žeby bol tyran ale odkedy som to povedala okoliu tak sa celkom bojím...
@janage Práveže logiky je tam ajajaaj. Ty to ako nemuslimka nevidíš..
Skús sa na to pozrieť očami muslimky:
Muž musí zabezpečiť, aby boli deti vychovávané v islame. Ako to zabezpečí jej nemuslimský manžel? Nebude naopak deti brať k neviere?
Ako si predstavuješ, že by fungovalo manželstvo muslimky a nemuslima? Že ona by sa modlila a zahaľovala a jej manželovi by to neprekážalo? Žeby mu nevarila bravčové, postila sa počas ramadánu?
Máloktorý vzťah s nemuslimom by toto vydržal.
Ja som rada, že môj muž sa konečne prikláňa k islamu a konečne môžem praktizovať tak, že s tým súhlasí aj on. Je to veľký rozdiel voči tomu, keď medzi muslimov nepatril. A poviem ti úprimne: som skutočne rada.
Žena, ktorá je muslimka a pracuje, neprispieva tieto peniaze do domácnosti (sú jej), takže si ich môže šetriť koľko chce. Ona nemá povinnosť živiť rodinu.
Neviem o tom, žeby žena s dieťaťom nemohla cestovať.. ale celkovo keď žena cestuje na veľké vzdialenosti, mala by cestovať v doprovode mahram (mahram je akýkoľvek rodinný príslušník, alebo iná muslimka). Pre ochranu.
Áno, žena by mala vždy mužovi povedať kam ide, aby ak sa niečo stane, im vedel prísť na pomoc. Písomný súhlas určite nie je nutný (to som v živote nepočula). Len je potrebné to manželovi oznámiť, aby vedel ako sa zariadiť (a napr. necestoval tiež preč, kedy ak by sa niečo stalo, nebol by po ruke žene).
@janage To nieje, že nepracuje nemá. 1.zene pri výdaji náleží Mahr aký si od budúceho manžela zaziada. Ten je povinný. Môže to byť čokoľvek cez rôzne sumy, dom atď. 2 počas manželstva všetko čo muž zarobí ma povinnosť zdieľať s manželkou, zatiaľ čo ak niečo zarobí žena, nemusí sa deliť s nikým. Ani len s deťmi alebo mužom keby ostal o hlade bez práce. Môže, keďže sú to jej peniaze a môže s nimi teda nakladať ako chce, ale nikto nemá právo ju o nic žiadať. To je jeden z dôvodov (a toto je obľúbený pseudo argument haterov) prečo dcéra dedí polovicu z toho co syn po rodičoch. Jednoducho preto, že dedičstvo prináleží výhradne jej a nikto nemá právo naň čo i len pozrieť. Zatiaľ čo syn je povinný živiť a deliť sa so svojím majetkom s celou rodinou. + v dnešnej modernej dobe keď častokrát ženy prispievajú do domácnosti môžu rodičia to co by sme dnes vnimali ako nerovnosť vyvážiť tým, ze okrem dedičstva odkazu dcére "dar". Čokoľvek hodnotné co vyváži hodnotu dedičstva, nehnuteľnost, a pod.
Mam muza 10 rokov a je to ten najlepsi muz..ale zavisi od mentality rodiny,odkial je, nie je dolezite, ci je moslim alebo nie.
@lenkakravcova na ja si myslím, že to je veľmi chaby argument. Lebo ako žena moslimská zabezpečí, aby deti boli vychovavane ako moslimovia. No žeby tak isto ako muž? Aké má muž teda páky na to (čo iné môže použiť ako žena), aby tak boli vychovávané jeho deti ako moslimovia? Už tu vidno podriadenosti ženy mužovi, ktorú moslimské náboženstvo predpokladá.
Tiež mi akosi z tvojej odpovede vyplýva, že deti automaticky budú vychovavane podľa náboženstva moslimského. Čo ak s tým druhý partner nemoslim nesúhlasí? By ma zaujímalo, či aj o tejto podmienke budúci nádejný partner autorku informoval
A ďalšia vec to tak pekne všetko znejú. V realite mnohých žien však ak manžel nepracoval a žene pracovať nedovolil, ak nemá majetok a pod. ako tej žene dá čo si zaziada? Onen povinný dar. Ak ona nikde nepracuje roky nemá prakticky nič svoje.
Ak jej súhlas dá na cestu ústne ako sa to preukazuje? Čo ak jej ho nedá? Co ak dá a pri kontrole povie, že nedal?
A úprimne nemá sa cestovať pre jej ochranu? Však to automaticky predpokladá, že ostatní by ju napadli. Kto muži, ženy? Co to potom napovedá o tej spoločnosti ako takej?
Pre mňa podmienka doprovodu je len kontrola pohybu pod plastikom ochrany ženy.
A tiež by bolo fajn si ujasniť o ktorej vetve učení islamu sa bavíme. Lebo tak ako sa členia kresťania na viac vetiev, viem, že aj moslimovia sa členia na viacero prudov
@janage Ako by si ty vychovávala svoje deti ak by si bola kresťanka a tvoj mu ateista?
To nie je slabý argument. Takéto vzťahy sú veľmi ťažké.
Muž nemuslim by dovolil podľa teba obriezku u synov? Dovolil by svojej žene aby sa zahalovala? Opýtaj sa svojho manžela, či by ti dovolil, aby si od dnes nosila von šatku. Uvidíš jeho reakciu. Povedz mu ze syn pôjde na obriezku, že ty budeš od dnes nosiť šatku a ze doma už nebudete variť NIKDY nič bravčové. A uvidíš tu tvoju teóriu v praxi.
No to je snáď už každému jasné, že dieťa pochádzajúce z muslimskeho zväzku, ktorého otec je Muslim, je vychovávané v islame. To som písala aj autorke, aby s tým rátala.
Islam nedovoľuje vychovávať deti k modloslužbe, takže ak je to praktizujú i Muslim, tak deti budú vychovávané ako muslimovia. Poznám jednu ženu, ktorá sa dohodla s mužom ze budu deti vychovávať pol na pol. Ona ich viedla ku kresťanstvu, on trochu k islamu (aj keď moc ani nie). Dnes má ich dcéra 19 rokov a aj keď s mamou chodila do kostola kým vyrastala, po tom co odišla študovať oficiálne konvertovala k islamu.
Ten dar, veno, dáva žene pri svadbe. Nikah. Pri ktorom je jej otec alebo brat (wali) ako svedok. Ak by sa rozviedli a on by jej veno vzal, tak by si ho wali podal. To mi ver.
Áno, nemuslimovia často napádajú ženy. Keď si pozrieš štatistiky znásilnení, tak USA má 200x viac znásilnení ako Saudská Arabia. Je to kvôli tomu, že tam ženy cestujú samé a zároveň ze sú tam slabé tresty za znásilnenie. V islame za znásilnenie výdatnej ženy môže byť až trest smrti.
Sunnitsky islam.
v uk kopec zien zije s moslimom, musis sa prisposobit, tak isto ako aj k hocjakemu chlapovi, je jedno akej rasy😅🙏🏼 samozrejma ina kultura , vsetko ale ostatne je na tebe😉
@janage Po prvé, tvaris sa akoby takto nebola nastavená spoločnosť po celom svete bez ohľadu na vierovyznanie. Osobne poznám pár kde je ona muslimka a muž kresťan, kde sú deti vychovavane v islame vedené matkou. Nieje takých párov veľa, ale sú. Vo väčšine prípadov to je však nereálne, ako som písala, väčšina mužov bez ohľadu na vierovyznanie pretlaci svoj názor a žena nasleduje alebo sa minimálne musí uchýliť ku kompromisom. A čo sa vám non muslimom môže zdať ako nevinný kompromis (oslava Vianoc, bagatelizovanie dôležitosti viery a pod) sú pre nás kľúčové momenty. A nie, nechceš argumentovat tým ze kamaratkin muž ateista nemá problém s Vianocami ani deťmi chodiacimi do kostola každú nedeľu. Na prijímaní vianočných darov totiž nieje nič ťažké, každý sa takto rad obetuje a žiadny chlap neodmietne voľnú nedeľu na gauči. Islam kladie iný level nárokov a obetí. Konzistentne. Každý deň a v mnohých aspektoch. Vo všetkých týchto zákonoch je v skutočnosti veľa logiky.
A je samozrejme, že ako Muslim považujem za absolútne samozrejme a dôležité aby moje deti boli tiež vychovávane v Islame. To ako sa ohľadom toho cíti druhý partner je na diskusiu ešte pred svadbou. Neviem si predstaviť ako by toto mohlo prísť ako prekvapenie.
K príjmom; zakazovať pracovať žene je absolútne v rozpore s Islamom, to je (ne)kultúrna záležitost. Neviem či treba rozvíjať viac, lebo sa ideme točiť dokola a odpovedať čo už bolo zodpovedané. Mahr je podmienkou pre sobáš, nie ze muž nedá co si žena zaziada. Nedá, nieje svadba. Ak žena nepracuje, je to jej voľba (za predpokladu, že si nezobrala despotu bez ohľadu na vieru), v takom prípade ako žena kdekoľvek na svete musí počítať s tým, že nebude mať nasetrene na akúkoľvek nepredvídanu situáciu. Počas manželstva a doby trvania prípadného rozvodu ma stále nárok na manželove financie a musí, MUSÍ ním byť zabezpečená. Takisto deti.
Súhlas na cestu... C'mon, to už sa dnes ani nedeje. To má pôvod v dobách keď bolo cestovanie pre ženy naozaj reálne nebezpečné, dnes ženy, muslimky cestujú úplne bežne po svete. Aj samy na vlastnú päsť keď sa im chce.
@janage a teda na dovysvetlenie to ze deti zostávajú s rodičom muslimom nieje preto, že Islam "nadrziava mužom" ale toto pravidlo chráni deti a zaručuje im že budú vychovávané v islame. A nevidím ako by toto pre Slováka mohlo byt nepochopiteľné ak uvazime, že kresťania krstia deti a viažu ich tým k viere krátko po narodení. 🤷🏻♀️
@lasoli No ja ti neviem neviem, že keby sme sa stretli naživo, ktorá z nás by bola reálne submisívnejšia. Či ty, alebo ja. 😄
@janage to je pravda, kresťanom akoby nezáležalo ci ich dieťa bude vedené k viere. Akoby viera bola len módny /kultúrny doplnok. Zvláštne. Vyvstáva otázka ; "veríte teda vôbec?"
Ak áno, ako to ze je prístup k vedeniu deti k viere taky laxny? Veľa krát som tu čítala od kresťanov "ja deti k viere nebudem viesť, nájdu si cestu samy ak budú chcieť". Pochopila by som to od ateistu, ale veriaci človek? Každý deň každý jeden z vás núti deti robiť úlohy do školy, učiť sa, pripravovať sa na testy v škole aby uspeli v tomto dočasnom živote, ale nezáleží vám na tom aby uspeli v tom najdôležitejšom teste v deň posledného súdu?
Zaujímavé.
Nám na tom záleží. Nieje nič, čo by malo vyššiu prioritu.
@lenkakravcova nejako mi stále uniká ako muž na rozdiel od ženy dosiahne aby deti boli vychovavané ako moslimovia? Ty fakt nevidíš tu nerovnosť prístupu, kde sa automaticky považuje žena za tu co sa prispôsobí. Neviem co by poved môj muž na šatku, ale viem co by som mu povedala ja. Ty vychadzas z pohľadu, že žena sa musí prispôsobiť vždy (v náboženských otazkach). Muž naopak.
A ak by to praxi fungovalo tak ružovo ako tu píšeš, tak raz nerozumiem, prečo to tie ženy nedávajú. Však úplná idyla. Bez srandy. Muž ju musí zabezpečiť aj deti, ona nemusí nič. Jej majetok je iba jej, v prípade rozvodu je zabezpečená, starostlivosť o deti spravodlivo posúdená.
Pre mňa bohužiaľ je moslimské náboženstvo jedno netolerantne , čo striktne len svoje videnie sveta presadzuje aj tam, kde o to vôbec nestoja.
Áno aj katolíci sa krstom zaväzujú k výchove, ale keď zmenia názor za život oni, či ich deti, nikto nebude vychovanej katolícke, kde sú obaja rodicia katolíci zakazovať sobáš s iným vierovyznaním. Rešpektuje sa jej slobodná vôľa. Neodporúča sa, ale nemá to príkazom, zákazom.
Ak to vezmem do krajnosti, ty si o svojej dcére rozhodla o jej živote bez nej. V čase keď ona vôbec nerozumela o c6o ide, nerozhodla sa pre to sama a dobrovoľne. Verím, že to vychádzalo z tvojho dobrého úmyslu. Ale ja by som chcela mať na výber.
Fanaticky viera, že moje náboženstvo je jediné pravé je niečo s čím sa ja nedokážem stotožniť.
@haley7897 vidíš a ja deti ani do tej školy nenútim. Bez srandy. Chápu dôležitosť vzdelania od mala. A majú slobodnú voľbu co a ako budú po povinnej školskej dochadzke študovať. Koho si zvolia za partnera.
Vedia, že ľudia môžu mať rôzne názory a ze nikto nemá patent na rozum. Že existuje viacero náboženstiev a filozofii a tie sa časom menia. Že k názorom druhých treba mať uctu(neznášam napr. posmievanie na adresu veriacich hocijakeho nabozenstva), aj keď s nimi nesúhlasíš. A to by bolo celkovo najdlhšie.
Dalo by sa povedať, že v každom náboženstve je kus pravdy a zároveň sa všetky mýlia a len to umocňuje ich pocit vlastnej neomylnosti
@janage Muž chodí so synmi do mešity. Žena nie. Resp. nemusí.
Však sa ho opýtaj a uvidíš. Alebo sa bojíš opýtať?
Nadávam na to niekde? 😀 Muž nám zabezpečil bývanie. Kupuje mi všetko čo chcem. Rovnako deťom. Co si zarobím, kúpim si z toho co chcem ja.. Si myslíš ze to tu budú písať ženy, ktoré sa nesťažuju? Vždy píšu len tie, ktoré majú problémy.. A keď si otvoríš toto fórum tak je tu xy tém kresťanom a ateistom ktoré robia od rána do večera, muži sa deťom nevenujú a len oni dru na dve šichty.
V tom prípade ak na tom katolíkom takto nezáleží (rozumej povolia to), tak je to pre nás len plus.
Islam Boh prispôsobil tak, aby zvíťazil. Aj keď sa to neveriacim nepáči..
Keď to tak vidíš, tak tomu ver. Ja verím v to, že všetky náboženstvá sú dielami ľudí a odklonom od islamu. A iba islam (podriadenie sa Jedinému Bohu) je náboženstvom od Boha.
@janage muz sa ma podla ucenia islamu venovat rodine a travit s nou co najviac casu, s detmi, so zenou, krmit zenu rukami, hrat sa s nou, byt milujuci muz. A za kazdy moment straveny s rodinou v laske bude odmeneny na druhom svete. Zena so svoje peniaze nechava, a kazdy cent co minie na rodinu sa rata ako charita, a bude za to odmenena.
@janage deti treba od mala viest k islamu, aj matka aj otec, je to povinnost oboch. A nie nutit, ale logicky vsetko vysvetlit, kazdu otazku zodpovedat. Pokial raz pochopis o com je Islam, z logickejo uhla pohladu, a pochopis ze Koran je postaveny na vedeckych faktoch, niet cesty spat.
Nerozumiem prečo žena nechodí zo synmi do mešity a co dcéry? Ja tu zas vidím len postavenie ženy ako niečoho menej, kde sa predpokladá, že ona zlyhá.
Ci to mam chápať tak, že len muž môže s tými synmi chodiť a žena za náboženskú výchovu už nie je zodpovedná?
Nerozumiem co sa mam báť opýtať a koho. U kresťanov často práve žena chodí s deťmi do kostola a viac vychováva, ideálne samozrejme obaja. A tiež je to dobre prebrať pred manželstvom.
No a posledná veta vysvetľuje všetko. My jedine pravé, všetci ostatní mimo.
A čo tá slobodná vôľa človeka, tá kde ostala?
Predstav si seba, vychovanu ako židovskú či iné náboženstvo tak, že by ti bránili konvertovať, slobodné vybrať partnera a podobne. Pričom ty v dospelosti by si mala už iný pohľad na vec a chcela konvertovať napr na islam, považovala by si to za správne? Že rozhodli o teba, bez teba na celý život?
@janage " nejako mi stále uniká ako muž na rozdiel od ženy dosiahne aby deti boli vychovavané ako moslimovia? " nevadí. Ono to bude asi aj tým, že netušíš, čo žiť v islame v skutku znamená. A áno, do mešity chodia aj s deťmi obaja rodičia. Rozdiel je snáď len v tom, že muži majú v tomto smere povinnosť kým u zien je to dobrovoľne. (zo zatajeným dychom čakám, že aj tu vyzdvihnes nespravedlnost - tentokrát voči mužom 😐)
Ale tu nejde o to aby sa žena nútene prisposobovala. Máš zlý náhľad na islam a mylnu mienku, že v islame majú ženy podradenu funkciu. To nieje pravda. Hoci je to jedna z najrozšírenejších miskoncepcii o islame. My rovnako chceme aby naše deti vyrastali v islame a už ti Lenka písala, že nieje pravda, že deti idú automaticky otcovi. Bola by to jednoduchšia debata keby ste nemali za relevantný zdroj nejakú evitu a bez dcéry neodidem 🤷🏻♀️ ale reálne si dohladali co vas zaujíma z relevantných zdrojov. Koniec koncov fatwy niesu tajné.
Ženy niesu nútené, NEMALI by byť k ničomu nútené. Ak má muž pocit, že žena nieje dostatočne oddaná viere, nemal by si ju proste brat. A naopak. Ja deti tiež vediem k Islamu, ale je mi jasné, že jedného dňa urobia vlastne rozhodnutia. Do tej doby ale budem robiť všetko čo považujem za najlepšie v ich záujme.
A btw, to ze ich vediem určitým smerom neznamená, že nevedia o svete nič viac. Samozrejme sa tiež učia o iných vierach, dovolím si povedať, že viac ako bežné deti mimo islam keďže je dôležité aby chápali rozdiely v náboženstvách a samozrejme všetko toto s rešpektom voči iným.
OH a na margo toho ze vnucujeme Islam kde "nás nechcú". Môžem ťa uistiť ze žiadny muslim nepotrebuje nikoho nasilu ťahať k islamu. Každý je pozvaný a vítaný, ale to je tak všetko.
@ummimaryam uvedom si že to isté, len inými slovami povie ortodoxný žid, katolík atď. doplň podľa potreby. A všetci budú presvedčení, že ty sa mýliš.
Ci chceš povedať, že učenci tých druhých náboženstiev sú čo? Hlupáci čo nechápu, nedostatocne študovali korán.
Iba moslimovia majú pravdu? Tak každý úprimne veriaci človek vidí známky pravosti logiky a správnosti toho svojho náboženstva.
@janage Žena má povinnosť ísť do mešity len dva krát do roka. Muži majú povinnosť každý piatok na spoločnú modlitbu. Keď som bola naposledy v modlitebni u nás, tak sme tam boli tri ženy (aj to sme sa vopred dohodli, že prídeme) a kopa (asi 30) mužov so synmi.
Boh nám dáva slobodnú vôľu. Vybrať si medzi tým ci prijmeme islam a možno sa dostaneme do raja, alebo ho odmietneme a skončíme inde. Je to na každom z nás. A ci sa ti to páči alebo nie, tak tak to funguje (k tým, ku ktorým sa islam nedostal - ti sú iná kapitola, ti budu súdení podľa svedomia). My tu nie sme na to, aby sme Bohu rozkazovali. Sme len jeho služobníci.
@haley7897 tak ako je moslim a moslim, tak je i krestan a krestan. Niektori su vlazni, niektori su praktizujuci. Fakt nechapem odkial si zobrala tebou spominanu vzorku "Akoby viera bola len módny /kultúrny doplnok"... z precitanych tem z modreho kona? Ani nevies, ako sa mylis...
Ale dotahovat sa nejdem. Ani dokazovat pravost toho praveho vyvoleneho nabozenstva. Z celeho srdca je mi neprijemne nadradovanie jedneho a podradovanie ineho nabozenstva. Kazdy ma pravo si vybrat svoju vieru a ma pravo verit nabozenstvu, ku ktoremu inklinuje.
@janage Hovoriť si môže akýkoľvek veriaci co chce.. Ale posledne zjavenie hovorí jasne:
"Jediné náboženstvo u Boha je islam. (Korán, 3:19)"
"A či iné náboženstvo než Bohom určené by chceli? Jemu sa pritom oddal každý, kto je v nebesiach a na zemi, či už dobrovoľne, alebo nedobrovoľne. A k Nemu bude ich návrat. Povedz: „Uverili sme v Boha a v to, čo nám bolo zoslané, v to, čo bolo zoslané Abrahámovi, Ismailovi, Izákovi, Jakubovi a kmeňovým spoločenstvám a v to, čo bolo dané Mojžišovi, Ježišovi a prorokom od ich Pána; nerobíme rozdiely medzi nikým z nich a my sme Mu oddaní“. Ktokoľvek by chcel iné náboženstvo než islam, nebude od neho prijaté a bude v živote poslednom patriť medzi tých, ktorí prehrali. (Korán, 2:83-85)"
@0silvia0 samozrejme s tým súhlasím. S oboma časťami. Nie každý Muslim je praktikujuci muslim. A slobodnu vôľu nám dal Boh, neplánujem v tomto smere naozaj nič robiť a vnucovať svoj názor iným. Len odpovedám na otázky a misconcepcie. Lebo nejaká Evita ci kto tu bol spomínaný fakt nieje relevantný zdroj.
OH, a myslím ze sama musíš vidieť ze na slovensku ale vlastne všade vo svete prevládajú "vianocni kresťania", ľudí ktorí naozaj praktikuju je minimum.
Vo svojom okolí poznám 3 ženy, vydaté za moslimov. Jedno z manželstiev je už minulosťou. Mladý muž sa medzi cudzími o svojej žene vyjadroval mimoriadne neúctivo, v podstate bola preň vstupenkou do EÚ. Druhý pár je spolu už cca 30 rokov, istý čas žili aj v materskej krajine muža, polovicu manželstva sú na Slovensku. Je to veľmi harmonický pár, pán je mimoriadne slušný a je vidno, že svoju manželku miluje a váži si ju. Aj tretí pár je funkčný, aj keď mne osobne je pán nesympatický (vlezlý a na môj vkus príliš familiárny), čo je ale môj problém, ak to jeho žene nevadí. Takže je jedno, čo si myslia cudzí. Skúste to a uvidíte, či bude pre Vás ten pravý.
@haley7897 neviem z coho posudzujes, ak podla modreho kona, tak to vyzera ze slovaci su "Vianocni" krestania. Ja na Slovensku zijem a praveze mam v okoli krestanov s naozaj silnou vierou. Len tito sa neprezentuju na socialnych sietach, ale makaju pre svojich bliznych a pozna ich hlavne ich komunita. Moja kamaratka je ucitelka, popri praci sa venuje dievcatam z rozvratenych rodin a vedie ich k viere. Spolu s manzelom ich beru na vylety, vedu rozhovory... Sama tragicky prisla o syna. Druha kamaratka je reholna sestra, starala sa v hospici o zomierajucich... ja mam vo svojom okoli naozaj praktizujucich krestanov, na neveriacich posobia az fanaticky. Ale samozrejme nepoznam vsetkych na Slovensku. Ale viem, ze su taki aj onaki, ale vsetci sme na ceste. Ale nejdem sudit vieru ineho, kto veri viac a kto menej, kto veri spravne a kto nespravne. Toto nie je v mojej kompetencii a zivot ma naucil, ze nie vzdy je vsetko take, ako sa zda. Z kazdej odsudzujucej/posudzujucej myslienky som bola v zivote preskusana, takze sa to snazim nerobit.
@janage tu je akákoľvek debata zbytočná , jedna jediná a nemenná pravda je len islam @haley7897
@lenkakravcova a nič iné nebude rešpektované. Čokoľvek napíšeš je to zbytočné....všetci ostatní na zemi sme mimo, len islam je jediná cesta a netreba rešpektovať iné názory, keď niekto žije mimo islam treba ho hneď odsúdiť 🤣✌
@0silvia0 Teraz si mi pripomenula jednu situáciu, ktorá sa mi endavno stala. Mala som objednávku na koberček modlitebný a nejaké iné veci islamské. Prebrala si ich rehoľná sestra v habite. Nedalo mi to, tak som sa pýtala ze ci to chce na vyučovanie alebo načo? A ona ze pre svojho brata ako darček. 🙂 Tak aj taky je život na Slovensku.

@lenkakravcova tak už tu vidno tu nerovnosť v prístupe muž žena. On sa môže oženiť, ona nesmie vydať. Logika prepáč pre mňa žiadna, ale že absolútne.
A síce všetko vyzerá pekne, ale ak sa nedohodnú, tak žena je zjavne bez šance. Nemá prácu, nemá nič. A s urazený mužom sa zrejme dohaduje ťažko. Ak by sa chcela vrátiť do svojej pôvodnej nemoslimskej krajiny, aby mohla napr.pracovat a mať oporu v svojej rodine, tak verím, že ten urazený chlap jej z princípu tie deti nedovolí vziať so sebou.
A úplne stačí ak ako dôvod uvedie, že nie je iste ci ex bude deti v islame vychovávať.
A ešte ma napadlo u nás pokiaľ nie sú manželia rozvedení môže s dieťaťom bez problémov jeden, či druhý vycestovať.
Je pravda, že v moslimských krajinách tak manželka môže urobiť len so súhlasom manžela? Tuším písomným.
Ako je to ak chce vycestovať samotná manželka tiež by ma zaujímalo a malo by aj teba milá @autorka.