Som zamilovaná do moslima
ahojky, zamilovala som sa do moslima, zatiaľ ešte spolu oficiálne nechodíme ale máme medzi sebou veľmi blízky vzťah. Keď som to povedala okoliu všetci ma zato odsúdili, že nech si s ním dám pokoj, že nebudem šťastná a podobne. Je tu niekto kto mal vzťah s moslimom? Ako to dopadlo? Oľutovali ste to niekedy? Najlepšie keby sa tu našla žienka kresťanka-katolíčka zaujímalo by ma akú reakciu mali jej známy veriaci a či niekedy sa s tým "zmierili". A ešte jedna vec všetci mi hovoria, že ma bude týrať keď s ním ostanem, no pre mňa to je kúsok prehrotený názor máte aj s tým nejaké skúsenosti? Zatiaľ ako chlap mi príde veľmi láskavý, milý, zaujíma sa o mňa, všímavý... jednoducho žiadne náznaky, žeby bol tyran ale odkedy som to povedala okoliu tak sa celkom bojím...
@lenkakravcova každý má "svoje sväté a jediné pravé knihy z ktorých ti bude takto citovať.
Kde je slobodná vôľa tvojej dcéry až by zmenila názor a chcela sa vydať za nemoslima?
Ak vezmeme počet útokov, pri ktorých hromadné hynuli nevinní ľudia kvôli náboženstvu tak moslimské náboženstvo v posledných rokoch vedie jednoznačne(a myslím tým aj útoky moslimov na moslimov). Ako to je možné? Je mi jasné, že ti páchajú zradikalizovany ľudia, ale ako je možné že sa to medzi tými obycajnymi ľuďmi tak ujme a v tokom mnozstve?
Nepočula som tiez o krestanoch, čo by roky žili v krajine prijatia a zrazu sup vyhodiť mešitu, zrazat ľudí na chodníkoch, vraždiť cudzích ludi, v ich očiach nepriateľov ich Boha
A necerpam z Evitoviek. A je mi tiež jasné, že pár storočí dozadu sa v mene náboženstva vraždili katolíci a protestanti vo veľkom.
A ešte jeden postreh, ak kresťan žid a iný príde do moslimskej krajiny, či ako turista alebo žiť buď sa prispôsobí jej pravidlám alebo ju musí opustiť.
Ak je to opačne moslimská komunita sa neprisposobi ani nechce odijst, ale presadzuje svoje požiadavky na život.
Presne v duchu vtipu, poburuju ma spravy o počasí, tak od teraz ich nebudete čítať ani vy.
To mi ani trocha rešpektujúce nepripadá.
Na ďalšiu debatu by bola tzv. svätá vojna. Nevedela by som žiť v súlade s náboženstvom, ktoré takto šíri svoju vieru.
@haley7897 co pre niekoho posobi laxne v jednej viere, pre ineho posobi prehnane v inej viere. Ja rozhodne nejdem nic obhajovat, argumentovat, ja to nepotrebujem. Do dokazovania ktora viera je ta viac prava sa nedam zatiahnut. Tolerujem a respektujem. Kazdy mame svoju hlavu, svoje srdce, tak ich pouzivame po svojom. A kazdy mame na to pravo.
@lenkakravcova vidíš a ta rehoľná sestra úprimne veriaca miluje svojho brata a necatratila ho, ani to, že mu kúpila takýto dar neznamená, že je vlažná či pochybujúca vo svojej vlastnej viere.
Myslíš, že by bolo možné, aby v moslimskej komunite kúpila sestra pre brata kresťana napr. ruženec?
Zrejme ako prvé povieš, že raz moslim navždy moslim
Po druhé už dávno by bol v prípade konverzie vylúčený z komunity a rodiny.
Oprav ma ak sa mýlim.
A toľko k respektujucemu prístupu moslimov k iným náboženstvám.
Asi ako môj k pavúkom. Všetko OK kým sú ďaleko odo mňa. Potom bud ja alebo pavúk (cítim sa proste ohrozená)
@janage Neviem ci je to možné. Ja by som to ale nekúpila lebo je to vec modloslužby. Túto reholnu sestru si mozno Boh skzre jej brata povolia k islamu. Zahalovanie ma zamknuté už na jednotku. 🙂
Proste keď si človek nie je istý svojou vierou tak tvrdí že všade je kus pravdy. To však ale znamená ze aj v tej jeho viere je "len" kus pravdy a nie pravda celá. Ktorá časť tvojej viery je nepravdivá, ak neveríš ze je len jedna pravda?
Inak islam nevedie ani zďaleka v počte mrtvych. Prekrucanie toho, že muslimovia páchajú terorizmus je dosť závažná vec. Terorizmus je páchané zla na nevinných.
Áno, raz za čas nejaký blázon vyhodí niečo do vzduchu - ak si pozrieš správy, včera to bola mešita v Pakistane.. Títo blázni sú ale platení. Robia to kvôli peniazom ktoré idú tak ich rodinám. Tie peniaze prúdia z Izraela. Viem, znie to divne.. Ale reálne sa zamysli: prečo terorizmus samovrážd existuje iba 100 rokov pričom islam už 1400? Prečo by muslimovia zabíjali muslimov keď podľa Koránu za to je večné peklo?
A inak okrem toho keď si spočíta š náboženské vojny v Európe. 1. Svetovú, druhu svetovú.. To nie je stredovek. Bolo to nedávno. Holokaust nespachali muslimovia. Masaker v Sebrenici tiež nie. A genocída v Rwande? Katolíci proti protestantov, pred 20r. USA a Rusko - kresťania okupujú muslmske národy a spôsobujú tam občianske vojny.
Par dni sa nám tu už bijú ďalší. V Európe. Žeby muslimovia? Ba - nie. Kresťan s kresťanom. Dva slovanské národy. Dva kresťanské národy. Takže tie bájky o hrozných muslimoch a super krestanoch, tie môžeš písať vieš komu. Keď na nás hodí jadrovku Putin pod jeho "svätou vojnou" , tak za to nezabudni viniť islam.
@andreanova
Ty co žiješ v Afganistane? Nič v zlom ale nejako veľa tých tvojich kamošiek malo mužov muslimov a ešte takých chrapunov.
Môžeš nabudúce trosku menej okato KLAMAŤ? Muslim nemôže mať 5 manželiek. V Bode č. 5 si sa riaaaadne sekla.. Sa ti tým klamstvom asi domotala klávesnica.
@andreanova vypni televízor prosím ta...
@lenkakravcova písala som o vojnách a útokoch v mene náboženstva. Táto posledná v mene náboženstva nie je zďaleka. Platení Izraelom ach jo. Hlavne tí v Európe, ktorú Európania považovali za bezpečnú. Či kedy naposledy za 100 rokov sa toto v takom počte dialo v Európe.
A ti moslimski radikaly čo vyhlasujú islamský štát a terorizuju vlastných?
A predstav si, že môže byť aj človek aj dobrým a nepatriacim k žiadnej cirkvi, ale respektujuci ich.
Len zatiaľ čo on pripúšťa, že môže mať iný človek aj iný názor a rešpektuje ho, druhá strana má svoju neomylnu pravdu.
Z radikalizmu vzniká nenávisť a z nenávisti sa rodí utrpenie.
Naozaj ja nie som schopná považovať za správne náboženstvo, ktoré vyžaduje rešpekt od iných a samé ho nedáva.
@janage Musím ťa sklamať. Islam nevedie rebríček teroristickych útokov. Možno tak ich medializácie. To áno. Samovražedné útoky celkovo tvoria okolo 1% zo všetkých teroristickych útokov vo svete. ( Keby hneď všetky patrili tzv. Islamistom. Btw, Islam nepodporuje tieto skupiny, su pre nás vydedenci ktorý sa odklonili od Islamu.)
Celkovo útoky o ktorých hovoríš tvoria mizivé percento oproti teroristickym útokom v západnom svete pachanymi domácimi. Vyše 40% streľba (napoviem, zväčša kaukazky typ).
Minulý rok sa v UK odpálil kresťan pred nemocnicou 🤷🏻♀️ áno stáva sa. Ale toto nieje hra kto ma väčšieho.
Oveľa viac útokov z nenávisti v západnom svete sa pácha na muslimov ako je pachanych muslimami. London, Canada, minulý rok mladý chalan zámerne zrazil a usmrtil rodinu na prechádzke, vrátane malých detí. Koncentračné tábory plne Uyghur muslimov v Číne. Hovoríme v miliónoch v prítomnom čase. Rozdelené rodiny, deti odobraté od rodičov, ženy nútené spať s cudzími mužmi a popierať vieru, nútení jest bravčové a pod. Len kvôli viere. Milióny v tak zúfalých podmienkach, že sa niekto z rodiny kto ma príslušníka v koncentračnom tabore pred časom pýtal, či nexistuje fatwa ktorá by im udelila výnimku aby mohli spáchať samovraždu.
Vidíš len povrch z médií. Islam je otvorený každému ak budeš naozaj chcieť, sama isto nájdeš cestu k informáciám. Nieje nikoho miesto presviedčať ťa.
A odporúčam začať slovíčkom Jihad. Nie, neznamena to zabíjanie, naopak, verím, že aj ty vedies jeden vlastný jihad ako my všetci, len si nepoznala význam slova v arabcine.
Btw. Ak sú Islamské krajiny netolerantne voči iným náboženstvam, ako vysvetlíš existenciu kostolov postavených pre turistov v islamských krajinách. A nepovolené mešity na Slovensku...
Alebo že z rešpektu nazvali v Abu Dhabi mešitu "Marry, mother of Jesus Mosque".
@martinajurkechova Ľuďmi knihy sa nazývajú veriaci : židia, kresťania aj muslimovia. Co konkrétne máš na mysli?
@lenkakravcova nie, nežila som v Afganistane, ale v UK. žila v som v štvrti, kde bolo veľa moslimov, a veľa som spoznala v práci, škole, v slovenskej komunite,atd. žila som tam cca 10 rokov, tak som počas tej doby spoznala viacero ludí, a niektore boli ženy čo si vzali moslimov. Ak si si všimla, 4 z nich su slovenky, jedna češka. stretávali sme sa, jednej som pomalaha sa vratit na Sk.
Vidno, že nemáš, skusenosti, informácie, inak by si nepísala, čo píšeš. nemám za potreby klamať. samozrejme, ich mená tu nebudem uvádzať...a, k tomu bodu 5 - ako som uviedla, jeho rodina nepovažovala z moslimskeho hladiska ,,nemoslimku,, za manželku, aj ked sa vzali. A, moslimovia, považuju iba (vacsinou?) zakony koranu , za tie, ktore musia dodržať. on si tie dalsie manželky nevzal na europskom urade, ale u nich, a postupne priviedol, . chod žiť do cudziny, uvidis. nebudeš písať, čo píšeš.
@lenkakravcova a nikde som nepísala o super krestanoch.
Ja každý fanatizmus považujem za škodlivý. Jedno či kresťan, žid, moslim, hinduista, budhista.
Svet mal, má a bude mať veľa rôznych aj veľkých náboženstiev. A tak isto veľa dobrých ludi, ktorí nepatrili k žiadnemu z nich.
Svet potrebuje dobro a mier, nie presviedčanie jednej skupiny druhou, že jej spôsob života je jediný správny a mier nastane až keď sa všetci budú riadiť práve jej pravidlami.
@haley7897 no ďakujem, už som sa dočítala v ďalších príspevkoch, preto som aj komentár zmazala.
@janage dlha cesta este veru pred nami... pokial budu medzi ludmi rasove, nabozenske dotahovacky, ktora rasa je ta lepsia, ktore nabozenstvo je to prave a pokial bude jedna strana vytahovat na tu druhu stranu historicke a politicke kontexty aby ju mohla pred tou druhou zdiskreditovat aby tu svoju polovicu vytiahla aspon na chvilu obhajoby do toho lepsieho svetla, potial sa bude medzi ludmi sirit nenavist a zloba. Celkom zbytocne, lebo sme vsetci len ludia. Kazdy iny a predsa rovnaky. Len kazdeho ovplyvnilo nieco ine, vyrastal v inom prostredi, tak prirodzene tam rozdiely su.
@lenkakravcova ako si myslela tento tvoj komentár o vymyslenej trojici? Toto je presne jadro sváru medzi islamom a kresťanstvom. Ty chces aby sme rešpektovali tvoje náboženstvo, aj keď si myslím, že by ťa to rýchlo prešlo, keby si žila na blízkom východe, ale to naše zosmiesnujes. Islam je jedno neznasanlive, agresívne náboženstvo a ty si toho živým príkladom.
@haley7897 kostoly pre turistov? By som chcela vidieť tú reakciu moslimov, keby boli v Európe mesity a modlitebne pre turistov.
A čo s najväčším chrámom kresťanov na východe prerobenom na mešitu? Hagia Sofia? So zamalovanim historických pôvodných fresiek lebo moslimské náboženstvo nedovoľuje zobrazovať boha? Prečo ho nenechali kresťanom, ale prispôsobili a idú využívať ako mesitu napriek pôvodnej dohode?
Od 30. rokov 20. storočia budova fungovala ako múzeum, no existovali snahy tureckých konzervatívnych nacionalistických, či islamistických kruhov o jej opätovnú premenu na mešitu. V roku 2020 turecký Najvyšší správny súd anuloval rozhodnutie o zriadení múzea z roku 1934 a turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan krátko na to podpísal dekrét, ktorý umožňuje využívanie Hagie Sofie na náboženské účely (t.j. jej i premenu na mešitu). Turecké vládne kruhy deklarovali, že nová situácia neovplyvní navštíviteľnosť budovy. Turecké snahy o premenu budovy na mešitu vyvolali vlnu odporu v prevažne ortodoxnom Grécku a krok odsúdil aj ekumenický patriarcha. Poľutovanie či znepokojenie nad aktom prejavilo aj UNESCO, viaceré krajiny, či pápež František. Krok odsúdili aj niektorí Turci.[3][4][5][6][7]
Hovorím o teroristoch v Európe, ktorý autom vrazaju do nič netusiacich ľudí na vianočných trhoch, zabíjajú ich teda podľa teba sem tam iba na uliciach v mene náboženstva.
Ja už túto debatu končím. Ty vidíš len svoj názor, pre Teba je tvoje náboženstvo mierumilovné a správne. Pre mňa rovnaké ako socializmus. Myšlienka možno v začiatkoch dobrá, ale v konečnom dôsledku trpia obrovské množstvá ľudí. Lebo v praxi si len jedna skupina presadzuje svoje na úkor všetkého ostatného. Vodca je neomylny a nesúhlas či život podľa iných pravidiel sa tvrdo trestá.
Predstavitelia každého náboženstva na svete či naopak neveriaci boli a sú postihovaní za svoj názor, práve tými inými ideami, ktoré si myslia, že sú jediné správne.
Preto každé nerespektujuce náboženstvo či filozofia voči iným prináša utrpenie.
Ja jedno nechápem, ak všetky hlásajú lásku a mier prečo ich neprinášajú? Prečo nedokážu fungovať v súlade vedľa seba?
@autorka, rozhodne odporúčam prejsť debatu aspoň jedným okom, urobíš si aký taky obraz o zmyslani, praktizovani a tolerancii moslimskej viery.
A určite odporúčam zistiť a naštudovať pravidlá spolužitia s moslimom.
To isté by som urobila aj pri inom náboženstve či kultúre.
Ja si myslím, že už aj tu vidno, že pri chápaní mnohých vecí sú tie rozdiely priepastné ak si iného vyznania či filozofie.
@janage nepoviem ti prečo sa z kresťanského chrámu stala mešita nepoznám pozadie vývoja, čím som si istá je, že v Turecku stále nájdeš kostoly a nikto nemá problém s kresťanmi.
Ja som zase hovorila o kresťanskom teroristovi v UK ktorý sa odpálil pred nemocnicou a kanadskom teroristovi ktorý to autom napálil do muslimskej rodiny lebo mu to prišlo ako fajn nápad. Vidíš len čo sa ti hodí. Co nie, na to ani nereagujes....
@0silvia0 celkom sranda co píšeš, lebo my sme sem prišli len zodpovedať otázky ohľadom Islamu v kontexte tým co to obnasa v manželstve, rodicovstve. Neprišli sme so žiadnym porovnávaním alebo snahou zdiskreditovat ako píšeš. Ale klasicky ženy neodolali a prišli nám prezradiť aký je Islam zlý, netolerantny (co je komické vzhľadom k tomu ze práve ony nedokázali tolerovať príspevok o islame bez potreby súdiť), ako utlaca atď atď
My sa tiež nechodíme vyjadrovať do tém o kresťanstve a písať kde si myslíme ze robíte chyby... Kde sa mame vyjadriť k Islamu ak nie v téme ktorej sa to týka?
@0silvia0 ale vieš čo, chodil taký dokument tuším na viasat history o dejinách náboženstiev a končil veľmi povzbudivo, ako v jednom meste na jednej ulici vedľa seba funguje tuším 5 cirkví a každý mesiac sa ich predstavitelia zijdu v jednom z nich a rozprávajú o tom, čo dobré by mohli urobiť pre komunitu, mesto kde žijú. To je pre mňa posolstvo lásky a tolerancie. A ak Boh existuje, tak verím, že toto by sa mu páčilo 😊 Prinášať dobro tam, kde žijem. Také jednoduché.
@janage pisat moj pribeh sa mi nechce… nemam naladu niekoho presviedcat ze to moze fungovatni roky…. chcem len reagovat na vycestovanie s detmi…
zijem v Turecku kazde leto cestujem na prazdniny na Slovensko a nikdy som nepotrebovala ziaden suhlas… ci na letisku, ci na pasovej kontrole…
podotykam ze som nekonvertovala , slavim nase sviatky i v TR papame bravcove a zijeme si normalne
@haley7897 nemyslím si, že si vyberám čo sa mi hodí, skôr sa snažím poukázať práve na rozdielny prístup vo vnímaní rôznych náboženstiev.
Tiež mám skúsenosti z okolia a stručne, žiť s moslimom je jednoducho ako ocitnúť sa v úplne inom svete.
A bohužiaľ pre naše baby hlavne nemoslimky často nie v pozitívnom zmysle slova.
A možno by bolo dobre aj dať do kontextu, že kde vy žijete. Či v moslimskej alebo nemoslimskej krajine. Či ste boli v krajine manžela. Či žijete v krajine, kde platí civilné právo alebo náboženské? Lebo to všetko bude vplývať na to ako žijete.
A potom také praktické veci ako kontakt mužov a žien mimo rodiny. Niekto tu spomínal, že muži a ženy fungujú oddelene a veru aj ja som už videla, že v rekreačnej zóne na jednej deke muži na druhej ďalej ženy a deti.
V inom dokumente zas muž vysvetľoval, že nemôže podať ruku žene (u nás bežný európsky zvyk pri predstavovaní považovaný za elementarnu slušnosť) lebo náboženstvo to nedovoľuje a plno ďalších vecí z praxe.
Ale čo asi mnohí prijímajú s nevôľou je práve to, že miesto toho, aby moslimská komunita rešpektovala zvyklosti krajiny, kde sa rozhodla usadiť, presadzuje rešpektovanie zvyklosti svojich. Lebo tie jej vychádzajú podľa nich z jediného pravého náboženstva. A potom sa to spolužitie stáva komplikovaným. A to isté sa podľa mňa deje aj v manzelstvach ak žena nepristupi na pravidlá spolužitia podľa muža moslima resp. jeho viery. On sa samozrejme jej názorom prispôsobovať nebude lebo jeho náboženstvo je to pravé
A aby bolo jasné neschvalujem žiadny útok v mene takého Či onakeho náboženstva. Ale faktom pre mňa ostáva, že pred 20 rokmi sme Rakúsko, Nemecko a všeobecne krajiny našich susedov a ich susedov mohli považovať za bezpečné čo sa náboženských útokov týka.
A pravda mam napozeranych a načítaných viac kníh a dokumentov z histórie ako náboženských.
@maria200981
1. foto - stretavka krajaniek v Turecku - slavenie Mikulasa… s nasimi detickami
2. a 3. foto - moji moslimski svokrovci somnou slavia kazdy rok 24.12. Vianoce…
zijem v moslimskej krajine takze tie hrozostrasne komenty by som malampisat ja… kedze vokol mna zije milioni moslimov …. a i ked niesom moslim a neuznavam ich vieru , nemozem na ludi ako takych povedat nieco zle…. nikdy nieje nic cierne a ani nic biele
@maria200981 tak ale to podľa predchádzajúcich diskutujúcich ma od praktizujuceho moslima trocha ďalej.
V každom prípade fajn, že Ti to vyšlo a ste v pohode.
@maria200981 ešte sa môžem spýtať, žiješ vo veľkomeste?
Deti sú vychovavané v moslimskom náboženstve?
Si praktizujuca krestanka, či taká sviatočná? Ako to berie rodina manžela?
Nemusíš odpovedať len ma to zaujíma.

@0silvia0 súhlasím, že netreba nikoho súdiť a všetci sme na vlastnej ceste k Bohu. To je pravda. Pekne napísané.
Pointou v debate bolo vysvetliť prečo je pre nás dôležité ponechať deti po rozvode v Islame, keďže naše nároky co sa týka denno denného praktikovania sú o čosi vyššie a striktnejsie. Žiadny kresťan ani človek inej viery nevstáva za tmy na fajr, nemodli sa 5x denne, nemá náboženský dané reštrikcie v strave (presnejsie mali ste, ale zrušili vám ich), nedrzitepost 2x týždenne atď atd
A proti argumentom bolo, že kresťania majú tiež pravidlá, ale nestavajú na nich pokiaľ ide o to kto bude vychovávať dieťa po rozvode... Áno, to znie ako laxne ponímanie viery.