icon

Staršia žena a mladší muž

littlefiona
24. aug 2020

Ahojte dievčatá a ženy. Viem, že sa to tu už riešilo, ale chcela by som vedieť a spoznať Vaše životné skúsenosti vo vzťahoch, kde je staršia partnerka a tým myslím 10+, vzťahy s vekovým rozdielom 5-6r. za veľký vekový rozdiel nepovažujem. Mám 40r. a 28r. partnera, ja bezdetná a on rozvedený, jedno dieťa. Potrebujem nájsť odvahu do toho ísť naplno a nemať obavy. Ďakujem.

acrobaleno
25. aug 2020

@littlefiona Za mňa môžem povedať, že mne osobne to vadí. Nechcem sa teraz chváliť, tak to prosím neberte tak, ale mne píšu o 10 rokov mladší a mne to veľmi vadí. Mne vadí aj vekový rozdiel 5 rokov. Keď to tebe nevadí, jemu nevadí...koho čo do toho, bude mať takmer 30. Prečo neskúsiš a hlavne čo očakávaš.

acrobaleno
25. aug 2020

@sterea 30 ročná žena + 18 ročný zajko to je moc...to je ešte decko a za mňa fuj.

littlefiona
autor
25. aug 2020

@acrobaleno mne neprekážajú mladší muži, pretože mám pocit, že muži po 40tke majú záujem o dosť mladšie partnerky. A na druhej strane, ja som slobodná a bezdetná, takže sa venujem sama sebe, žijem príjemný a spokojný život a to aj s chlapom či bez chlapa. Jasné, že každá žena túži byť milovaná, ale ja som dlhé roky pred týmto vzťahom bola sama a nadmieru spokojná. On je pre mňa bonusom, ktorý mi ten môj život ešte vylepšil. Čo bude o 10r.netuším.

littlefiona
autor
25. aug 2020

@acrobaleno mňa tu skôr zaujímali reálne skúsenosti žien, ktoré v takomto vzťahu, či manželstve žijú.

acrobaleno
25. aug 2020

@littlefiona Poznám..18 ročný rozdiel. Chalan mal 20 keď sa dali dokopy a už to bude 13 rokov? Ona už nestíha a strašne žiarli. Ďalší pár, on môže mať tak 28? a ona 44...a opäť je tam žiarlivosť. Ale napríklad režisérka Sam Taylor-Johnson s manželom, tak to vyzerá že im to klape.

panelacikova
25. aug 2020

@littlefiona no to si teraz vystihla, že muži po 40-tke, lepšie povedané po 50-tke majú záujem o mladšie partnerky. aj ten tvoj nápadník raz príde do veku 40-50. a ty budeš mať v tom čase 52-62. ver tomu, že nebudeš preňho zaujímavá. a ak nepotrebuje matku a opatrovateľku, tak ti odíde za mladšou. a o láske na večné časy si pri takomto vekovom rozdieli môže hovoriť kto chce čo chce...

littlefiona
autor
25. aug 2020

@panelacikova to kľudne môže aj chlap v rovnakom veku ako ja, záruka nie je nikdy🙂

karolinakr
25. aug 2020

Ja som raz mala o 15 rokov mladšieho dominantneho chalana a to bola jazda ! To už človek nezažije.Ked volaš rano do roboty, že si berieš dovolenku kvoli sexu

littlefiona
autor
25. aug 2020

@karolinakr haha, si ma pobavila🙂, aj u nás aj sex funguje na 110%, podľa mňa žene po 40tke stíha práve takýto mladý chalan😉

melbak001
Autor odpoveď zmazal
littlefiona
autor
25. aug 2020

@melbak001 vieš, tam hrá rolu veľa faktorov, kto je vitálnejší a v lepšom zdraví a vo vyššom veku už sú tie priority vo vzťahu úplne iné.

panelacikova
25. aug 2020

@melbak001 a ty máš koľko rokov?

kepassa
25. aug 2020

Teraz si 40tnicka on 30tnik krasna kombi ale o 10r budete obaja inde..budes riesit,ze si pre neho stara, upodozrievat ho,ze pokukava po mladsich kolegyniach,predacackach,casnickach...aj ked to tak nebude (muzi logicky pozeraju) uz budes na to celkovo citlivejsia...kvoli nevyhode v ktorej budes...ze si podstatne od neho starsia.on bude na vrchole, ty budes uz pomaly riesit menopauzu...ako mozno blbo napisane ale myslim,ze ak by som to riesila na tvojom mieste rada by som sa na to pozrela realne ako veci su...ano,samozrejme, mozes byt stihla,starat sa o seba a investovat do seba ale mozes naopak vyzerat na svoj skutocny vek (aj 50tnicky su stale pekne zeny neurazam ale vek maloktora zakamufluje...) budes chciet mat zrejme viac kludu,pohody,oddychu..on bude aktivnejsi...bud sa prisposobis alebo vas to bude rozdelovat...atd atd...nehovorim,ze sa mate hned rozist ak vam to momentalne vyhovuje uzivajte si co je teraz ale brat to s rezervou a nadhladom..a uvidite casom...mozno sa rozidete o pol rok a nebudes ani riesit co bude o 10,15r tym padom..a mozno Vam bude tak fajn,ze pride aj na spolocnu domacnost a dieta a ta to omladi a nebudes riesit vobec...co ma byt bude...

panelacikova
25. aug 2020

@littlefiona veď práve.. prepáč mi tú drzosť, ale najprv píšeš, že sex funguje na 110%. a presne vzápätí uvádzaš, že vo vyššom veku sú priority už iné. ty máš povedzme 40, on 28. ty teraz sexuješ o život, lebo je to fajn a baví ťa to a všetko klape. o 12 rokov bude mať on 40 a bude chcieť fikať jedna radosť, ale ty už budeš mať vo veku 52 rokov s najväčšou pravdepodobnosťou iné priority. no a záver? môže ti to zbytočne psychicky ublížiť, lebo taký život bude o ničom. zrejme ťa čaká časom rozchod-rozvod alebo nevera...

littlefiona
autor
25. aug 2020

@panelacikova ja som optimista a sexuálne aktívna je aj moja 72r. mamina, tak snáď sa gény nezaprú😉🙂 a tými prioritami som nemyslela, že človek nemá mať sex vo vyššom veku.

panelacikova
25. aug 2020

@littlefiona no veď ani ja nie tak úplne, ale nevadí. veď sama si presvedčená, že do toho ideš, len ťa tu väčšina žien odrádza od toho na základe svojich skúseností alebo skúseností svojich známych. ale asi si to potrebuješ vyskúšať sama....

littlefiona
autor
25. aug 2020

@panelacikova asi tak, potrebujem to vyskúšať sama, som šťastná a vyhovuje mi a ako som už písala vyššie, tú záruku, že ma muž neopustí by som nemala ani s mužom v primeranom veku. Ono treba asi aj nejaké to duševné súznenie, zrelú osobnosť a potom ten vzťah zvládne aj ťažšie etapy. Uvidím čo bude, určite napíšem.

majkeel
29. aug 2020

Dnes zaznela hlaska v a od Dr.House:
40 rocna zena je na zozname muzov, ktori nie su na zozname ziadnych zien. 🙂
V preklade, o 40 rocnu zenu maju zaujem muzi, ktori si z nejakeho dovodu netrufnu na rovesnicku, alebo rovesnicky o nich nemaju zaujem. Co nemusi byt problem, nakolko 40 rocna zena uz vacsinou stoji na vlastnych nohach.

kristina331
31. aug 2020

@majkeel manžel je starší 🙂

lucilus
24. nov 2020

Nerieš, užívaj si 😊

lemra
24. nov 2020

Moja sesternica ma 12 rokov rozdiel a mužov bratranec 12 ročný rozdiel.ja s mužom 5 rokov a je to v pohode.nezáleží na veku ale na tom ako si rozumiete

elementissa
24. nov 2020

Je to veľmi o nastavení dvoch ľudí. Celkovo, z evolučného hľadiska je také zvláštne, aby muž mal staršiu ženu. Muži sú genetickí naprogramovani na to, aby čo najviac rozvetvovali svoj rodostrom, muž je plodný aj v 70tke, žena má časovo obmedzenú kapacitu rodiť. Toť evolučné hľadisko. Avšak, ako vieme, žijeme v dobe, keď je ľudský druh ako populácia extrémne premnožený (áno, 8mld kusov je extrémne premnozenie) a keďže na nás už neplatia choroby ako v minulosti, príroda sa vysporadúva s týmto javom vlastným spôsobom. Každá populácia, keď je premnožená, začne sa regulovať znútra, bežne sa pri premnožených populáciách (napríklad hlodavcov) pozoruje zvýšené množstvo chorôb (to sme my vylapali), genetická neplodnosť, homosexualita rozšírená vo veľkej časti populácie a aj to, že jedince si podvedome vyberajú partnera, s ktorým sa nedá spáriť (je už mimo rozmnozovaci cyklus ci ma rôzne vady, ktoré rozmnožovaniu zabraňujú). Je mi jasné, že ľudia si ešte stále myslia, že spadli z Marsu a prírodné zákony na nich neplatia a sami sa regulujú. Avšak, to je len ľudská zaslepenost. Sme živočíchy, rovnako ako iné druhy na tejto planéte a platia na nás tie isté prírodné zákony ako na ostatné populácie.

Takže toľko k psychobiologii. Nízka pôrodnosť, vysoká neplodnosť, homosexualita na vzostupe, sú všetko mechanizmy riadenia rastu populácie.

Avšak to, či určitý ľudský vzťah fungovať bude alebo nie je súhrou mnohých faktorov, keďže človek, podobne ako niektoré iné druhy tvorí dlhoročné /celoživotné páry. (pričom pri niektorých druhoch vtákov platí, že celoživotné sú celoživotné, u človeka je to stále častejšie že len niekoľkoročné, ale to je mindsetom, nie biológiou). Teda úlohou ľudského vzťahu nie je iba splodiť potomkov, ako je tomu pri iných populáciách. Preto si vyberáme partnerov, ktorí nielenže naplnia rozmnozovaci inštinkt (ktorý sa napríklad u mnohých jedincov v premnožených populáciách vôbec nevyvinie- nakoniec, všetci poznáme ľudí ktorí nemajú deti, nechcú mať deti a nikdy nebudú chcieť mať deti, lebo prokreovanie nemajú v sebe, hoci sa s veľkou radosťou a láskou starajú o deti, ktoré splodil niekto iný- alebo jednoducho žijú bez detí celý život), no úlohou partnerov je aj spoločne prekonávať životné prekážky. Totiž, život človeka jd pomerne dlhý a ako jediný nedokáže bez pomoci žiť vo svojom prirodzenom habitate. Preto sa ľudská populácia vylevelovala na spoločnosť, v ktorej každý niečo prináša, musí pracovať, aby spoločnosť dokázala prežiť a na oplátku si užíva výhody invencii spoločnosti, ktoré mu zjednodušujú život natoľko, že človek bol schopný na tejto planéte (pri svojej neohrabanosti) prežiť 6-10tis rokov (každý dáko inak udáva). Ľudské páry sú základnou zložkou spoločnosti, práve preto, lebo dokážu tvoriť rodiny a dokážu spoločne zvládať nástrahy osudu (v minulosti prírody).

Avšak - žijeme inú dobu. Dobu, kedy prokreovat nie je dôležité, práve naopak, ľudia svojvoľne aj príroda systematicky rast populácie regulujú a znižujú len na udržateľné minimum.

Ak by niekto pred 500 rokmi vyhlasil, že mladý plodný muž si našiel staršiu ženu, ktorá je už priamo pred menopauzou, bol by to nepriateľ spoločnosti. Načo ti je žena, ktorá ti nedá dieťa?

Pred 200 rokmi by to bol považovaný za chorého.
Pred 100 rokmi takí boli, no ľudia na nich pozerali cez prsty, ako na cudakov a uboziakov, ktorí si nevedia nájsť normálnu ženu.
Pred 50 rokmi by nad tým možno niekto pokrútil hlavou, no dialo sa to
Dnes je to čoraz bežnejšie. Populácia sa musí regulovať, toto je jeden zo spôsobov.

Autorka, dúfam, že ti nenapadne rodiť ako Beňovej v 52ke (ja som 3.dieta mojej mamy, ktoré sa podarilo len "náhodou", pretože už bola blízko menopauzy. Nevidím žiadne výhody toho, že keď ja som nastúpila do prvej triedy ZŠ, ona už bola na dôchodku. Nevidím žiadne výhody toho, že moja mama mala toľko rokov ako babky mojich spolužiakov a moja sestra toľko, čo mamy ostatných. Ani žiadnu výhodu toho, že som celé detstvo strávila sama, žiadne výlety, dovolenky... Lebo 60,65 ročný človek už bohužiaľ toľko nevládze. Ani som nevidela žiadne pozitívum toho, že keď ja som mala stužkovú, moja mama mala už skoro 70. A absolútne nemáme dobrý vzťah, lebo 50 ročná priepasť vo vnímaní sveta je proste moc. Už rodičia, ktorí sú id svojich detí vzdialení 20,25 rokov majú niekedy problém pochopiť svoje deti, nieto 50nici.) to len k tomu, že nie, nie je to dobrý napad, aj keď ti bude každý hovoriť, ako je to fasa najlepší vek mat dieťa. V 50tke. No nie je.

Tvoj partner už dieťa má a preto tam vidím veľkú šancu, že váš vzťah, ak bude postavený na silných základoch vydrží. On už dieťa má, ak je nastavený tak, že jedno je enough, tak je už vybavený s otcovstvom a v tebe hľadá aj matku pre svoje dieťa, no už nebude prahnut po ďalšom.

Avšak toto je niečo, čo si treba naozaj dobre prediskutovať na začiatku. Naozaj mu jedno dieťa stačí? Nie, že si o 5 rokov zmysli, že ešte chce a pôjde za nejakou, ktorá ešte bude schopná rodiť a tebe ostanú oči pre plač.
Určite na tom nie je vobec nič zlé, že mladý sa zamiluje do staršej, ale zamilovanosť veľa vecí prehliada.
Byť na tvojom mieste, keďže si staršia, máš viac odzite, on je rozvedený s dieťaťom, teda má asi viac odtrpene, s nim dám veľmi hlbokú reč, kde sa vidí o 5 rokov. Je ochotný znášať to, že ty budeš v 65ke na dôchodku a on bude mať do dôchodku ešte stále 12 rokov. Ci je ochotný znášať aj to, že ak prídeš o 10 rokov vyzdvihnúť dieťa zo školy, budú sa ťa teoreticky učiteľky pýtať, či si jeho babka (ako mojej mamy). Ze na vás bude možno okolie ukazovať prstom. Lebo áno, Slovensko je veľmi zadubena krajina, ktorá ostala svojim zmyslanim 30 rokov za opicami. Treba si uvedomiť, že tu ľudia nemajú životnú filozofiu zi a nechaj žiť, ale "panebože, umrela mi krava, daj nech aj susedovi umrie", že deti na školách vo veľkom sikanuju spolužiakov, ktorí sa len trošku vymykaju z toho, čo je deťom vtlkane ako norma. Ze všetko co je odlišné ci nové je automaticky zle ci nebezpečné. Chalan je mladý, možno po uši zaľúbený, ale čo bude potom keď veľká zamilovanosť opadne- o pol roka, rok. Kde pracuje? Muži sa rovnako rozprávajú o ženách ako ženy o mužoch. Pracuje v muzskom kolektíve? Ako bude zvládať, ak nejaký buran mu bude hádzať netaktne poznámky o tom, čo za starú babu to trtka a ci ti nerozhrna pavučiny? Tak ako čisto ženské kolektívy sú mor, tak aj čisto mužské. Je jeho láska k tebe taká veľká a silné jeho presvedčenie, že chce s tebou stráviť celý život, aby ho takéto reči okolia (napríklad aj jeho rodiny) neodradili a nevymenil ťa za nejakú mladšiu? 28 ročný chalan nie je na zahodenie. Viem si predstaviť, že ak zasa pracuje v zmiesanom kolektíve, pracujú s nim aj mladé ženy. Si si istá, že o 15 rokov, keď ty budeš mať 55 a on len kúsok cez 40, tak sa nedá zlákať do postele na služobke s nejakým mladým mäskom? (ja viem, toto hrozí každej, aj tej, čo ma muža rovesníka... No napríklad, keďže môj muž je odo mňa starší o rok, tak keď ja budem mat 55, on bude mať 56 a keďže nie sme majetni ani nepracujeme na vysokých pozíciách, tak nepredpokladám, ze 25ky by sa lepili na starého a ešte aj chudobného deda, aj keď samozrejme, stať sa môže všetko, no je to určité menej pravdepodobne ako keď je žena staršia o 10,15,20 rokov. Ale pozri, napríklad taká Studenkova ma mladšieho partnera a celkom fajn (teda, ak sú ešte spolu, nejaký tento show biznis nesledujem)

Ak ty si rozhodnutá, že je to ten pravý a budeš s nim až kým neumries a on je rozhodnutý, že ty si preňho tá jediná prava a vyvolená a prekoná kvôli tebe všetky posmesky a vždy sa ťa zastane a nakoniec všetci uvidia, že si našiel tu najsamlepsiu ženu, tak to bude určite v poriadku a ak máte rovnaký mindset, tak budete mať harmonicky vzťah.
My sme sa s manželom brali mladi, no nešli sme do vzťahu po hlave. Na prvých rande sme len sedeli pri káve a rozprávali sa o svojich víziach, o tom, akú mame predstavu o práci, o deťoch, o bývaní, porovavali sme svoje názory na život, na prírodu, na ostatných ľudí, na spôsob života aký si predstavujeme, bavili sme sa o rodičovstve, p výchove, o vzdelaní, o tom, ako sa staviame k riešeniu problémov atď atď... Nie, že páči sa mi cavo, párkrát sa s ním vyspím, potom otehotniem a potom sa narýchlo berieme, ako je to dnes moderné. Ja som mala veľmi zlú skúsenosť z predchádzajúceho vzťahu s oveľa starším mužom (10+) a teda som presne vedela, čo chcem, čo nechcem, čo hľadám a co potrebujem a môj manžel presne zapadol do rovnice. A ja do jeho. Avšak, niekedy na nás pozerali ľudia, že prečo sme takí racionalni, prečo nie sme pojaseni zaľúbenci.... No lebo. Lebo také vzťahy sme mali a ostali nám po nich rany na duši. Takže ano, chémia je nepopiwratelne dôležitá. No tu chémiu zazijes s viacerými ľuďmi. A ona po chvíli opadne. To, čo robí harmonické páry tak šťastnými je podobný mindset, zvládanie prekážok, to, že sú si stále oporou a nehľadajú zadné vrátka

littlefiona
autor
24. nov 2020

@elementissa ahoj, vďaka za koment a názor. Ja by som povedala, že my dvaja sme nastavení rovnako, mne na ňom imponuje to, aký je starostlivý, zodpovedný a rodinne založený. Jemu na mne, že som láskavá, zrelá a spontánna. Otázku dieťaťa máme vyriešenú a predebatovanú, to bola pre mňa priorita od začiatku mať v tom jasno, takže karty boli na stôl vyložené okamžite. Nemyslím si, že sme nejako bláznivo zaľúbení, skôr sa s ním cítim v pohode, v bezpečí, a že môžem byť sama sebou. Samozrejme otázky, čo bude o 10-20r. som najprv aj ja riešila, ale žijem tu a teraz, budúcnosť je vždy nejasná. Jeho a ani moja rodina problém vo vekovom rozdiele nevidí, aj jeho ex bola staršia. Akurát tá ma desí, lebo je tak trocha psycho, snažím sa k nej nájsť cestu v záujme ich spoločného dieťaťa, ktoré je našťastie úžasné, milé a vychované a fungujeme spolu veľmi dobre. Vieš, ja som preskákala tých vzťahov niekoľko, boli lepšie a horšie. Ak aj boli dobré, ja som bola mladá a nechcela som v tej dobe rodinu a deti, vždy som chcela mať najprv vybudované zázemie, čo sa mi aj podarilo. Partner pracuje v mužskom kolektíve, poznám aj zopár kolegov a sú to normálni, inteligentní muži, ktorí neriešia náš vekový rozdiel a popravde ani netuším, ktorí z nich o tom vie, pretože ja napriek 12r. plus vyzerám mladšie ako partner. Neuveriteľné, ale je to tak. Mladšie ženy v jeho okolí neriešim, pretože ho poznám a skôr by ma mali tie staršie trápiť, a však ja mám zdravé sebavedomie a nezaoberám sa takými blbosťami, nehľadám problém, kde nie je.
Čas ukáže, či k sebe patríme, alebo nie.

jana005
24. nov 2020

@littlefiona užívaj si ďalej život s ním, istotu, že ťa nechá pre inú, nemáš v žiadnom chlapovi.
Keď vám je spolu dobre, buďte spolu a čo má prísť, príde.
Držím prsty a želám veľa spoločných šťastných chvíľ

littlefiona
autor
24. nov 2020

@jana005 ďakujem🙂

okko
14. jan 2021

Tak prispejem aj ja. Som chlap 33r. Žijem so ženou o 13 rokov staršiou v jednej domácnosti. Recept na lásku a vzťahy podľa mňa neexistuje. Ide o to ako sú obaja ľudia vyspelí, čo od vzťahu očakávajú, s čím do vzťahu išli, čo pre nich ten druhý znamená. Máte kopu mladých ľudí ktorým sa po narodení dieťaťa rozpadne manželstvo a ide o ľudí +- vekovo podobných.
Ja s mojou žijem už 4-rok a nemenil by som. Na svoj vek je to veľmi atraktívna žena po všetkých stránkach, dopraje mne ako mužovi kľud, nieje hysterka a v živote nad vecou. Mal som priateľky aj v mojom veku, ale poväčšine riešili totálne kraviny. Ako moja mi hovorí, vie čo chlap potrebuje - prázdne gule, plné brucho a čas aj pre seba, do určitej miery aj pokoj. To isté platí aj mojej polovičke. A ide aj vyspelosť muža, názory, hodnoty atď. Človek nikdy nevie čo život prinesie, ale viem jedno, sú to moje najkrajšie 4 roky v mojom živote a nikdy nikdy nebudem ľutovať - čas, ktorý som s ňou mohol prežiť.

kotulicek
14. jan 2021

@littlefiona jasné choď do toho vek je len číslo pokiaľ si rozumiete nieje očom... My s partnerom 15 rokov a v pohode

panelacikova
14. jan 2021

@okko veď vyčkaj ešte tak cca 15 rokov a budeš iné točiť 😀 ty v najlepších rokoch a ona šesťdesiatnička 🙂

malinka158
14. jan 2021

Ja mam 28 a moj priatel 20(o par dni 21) a nemenila by som ho za nic na svete. Presne ako pisu, aj rovesnik moze utiect za mladsou🤷‍♀️

katkati
15. jan 2021

@panelacikova Ale čo by malo byť? Veď niektoré 30 ročné ženy vyzerajú horšie a ako niektoré 40-níčky a nehovorím o mužoch, ako poniektorí zanedbane vyzerajú pri svojich rovesníčkach. Takže udržiavaná a plus povahovo sympatická inteligentná žena a vyspelý mentálne aj výzorovo mladší muž, nemusí byť iba dočasný vzťah, naopak. môže ísť o šťastnú dvojicu až do konca. 🙂