icon

Výber partnera

7. aug 2023

Asi to vyznie hlúpo, alebo ako sa často píše v diskusiách, vyberám otca pre svoje dieťa. Mám už vyšší vek a deti ešte nemám. Mám hypotéku, snažím sa šetriť kde sa dá. Mám priateľa, ktorý je ju mne veľmi dobrý, je do mňa zaľúbený, tiež ho ľúbim, avšak nemá ani vlastné bývanie, a ani vzdelanie, ma len maturitu, neovlada jazyky, nie je hlúpy, ale čo sa týka práce, berie čo príde a samozrejme jeho výplata je tiež taká skromnejšia, častokrát pred výplatou už čaká na výplatu...a to teda nezivi mňa a ani dieťa, nemá rodinu, ale vážne mám obavu, že by to do budúcnosti nemuselo byť najruzovejsie, minimálne počas materskej by som chcela aby sa vedel finančne postarať. A tu to asi nevychádza. Neviem či sa ho mám na financie pýtať, ale on nemina ani na jedlo, lebo sa chodí každý deň stravovať k rodičom. Neviem či nejaké úspory má, ale ak by ich mal, prečo by pred výplatou sa tváril že nemá peniaze ani na nutné veci? V jeden mesiac mi povedal ako bol náročný mesiac a preto nemá, lebo zaplatil auto v servise a ďalšie nepredvídateľné výdavky ktoré mal, áno to znelo rozumne, nemám voči tomu výhrady, ale ja naozaj neviem či nemá žiadnu rezervu, na ktorú nesiaha, to v tom lepšom prípade, alebo minie každý mesiac vždy všetko? Nerada by som sa dostala do situácie, byť od neho závislá a trieť biedu s dieťaťom, preto sa fakt tohto bojím. Ja sa sama snažím byť nezávislá, pre seba mám dosť, ale na dieťa byť sama určite nechcem. Neviem či mám preto to s ním ukončiť, alebo si len nerobiť deti, on po deťoch túži. Ja som v tomto tak, že ak by som mala dobré zázemie, tak ich chcem aj ja, ale nie ak by sme rátali každé euro.

alickapusinka
7. aug 2023

@simona92101 u mňa je nemá žiadnu školu je že ma len zš. On má maturitu. Takže ak vedela že chce vzdelaného mala si hľadať inde.

autor
7. aug 2023

@simona92101 jemu sa nechcelo učiť, vyberal najľahšiu školu, ale zase je pracovitý veľmi a vie všeličo si začať, aj brigády sem tam, aj pomôže, aj v práci pracuje až moc, určite nie je flakac, ani nemám pocit, že by míňal bezhlavo a na hlúposti. Ale fakt ma to trochu vydesilo, že žije od výplaty do výplaty, neviem či to bola záležitosť iba jedného mesiaca alebo je to tak pravidelne, musím mu o mojich obavách povedať.

joesvk
7. aug 2023

Možno doteraz nebol nútený viac sa snažiť, možno ak budete mať dieťa, začne byť zodpovednejší...možno....
A možno nie.
Vždy je to určitý risk -mať s niekým dieťa. Vždy ťa ten človek môže sklamať...
Máš chlapa,ktorý je ku tebe dobrý a ľúbi ťa. Dosť na to,aby si s ním maká dieťa? To už musíš rozhodnúť sama.

simona92101
7. aug 2023

@autorka tak to je potom ine,ked pracovat vie..tak bud ozaj setri bokom a nevies o tom,alebo dava niekam peniaze do hluposti 🤷‍♀️.je to zalezitost jednorazova alebo kazdy mesiac pozera cez prsty?
Najlepsie bude sadnut si a otvorene sa porozpravat,inak budu vsetko len tvoje domnienky.

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
barborachors
7. aug 2023

myslim si ze sa k sebe nehodite a nie som si ista, ci tento vztah dieta ustoji.Je to moj nazor, ale nerovne pary zvycajne nekoncia idealne. Jemu imponuje tvoj stav, vzdelanie no bodaj by ta nechcel si ta uviazat deckom. Hladala by som si seberovnejo partnera.

autor
7. aug 2023

@simona92101 ja som si len raz všimla, že pár dní pred výplatou nemal peniaze, ale minul fakt na potrebné veci do domácnosti, mal ten mesiac nepredvídateľné výdavky. Teda mimoriadne. Nemám dojem že by míňal na hlúposti.

zmrzlinka2021
7. aug 2023

Nešla by som s ním do záväzkov. Nemať pred výplatou a našetrené hovorí o jeho nízkej finančnej gramotnosti

deti95060810
7. aug 2023

@alickapusinka dnes aj bez maturity dokážu pekné e zarobiť... Vš už pomaly nič neznamená - a určite nie super zárobok...😉
autorka je staršia tak vymýšľa - len aby nedomyslela ako stará dievka....

spadnutaslivka
7. aug 2023

autorka, zbytočne tu polemizuješ... je xy vecí, kam sa môžu peniaze stratiť - vlastné dlhy, vlastná naivita a kamarátove dlhy, alkohol, automaty, ľahké dámy, ... možno si na začiatku mesiaca vyčlení polku výplaty na "šetrenie/investovanie" a zo zbytku sa snaží vyžiť do výplaty, možno platí alimenty,... pokiaľ sa s ním na rovinu neporozprávaš, my tu môžeme len strieľať do vetra a hlavne úplne zbytočne 😉

ahhola
7. aug 2023

Nemáš na čo čakať, prídeš mi upäta strnula a pasívna. Cez víkend hor sa do jeho rodiny, na prieskum, z akého hniezda vtacatko vyletelo. Už bežným pohľadom zistíš, ako sa v rodine hospodári a aké základy "bankovania" si z nej tvoj chlap zobral. Možno ma veno par tisíc, šetrných rodičov. A možno sa ide od výplaty do výplaty s plnými popolníkmi, haldami časopisov ci gurmanskou papkanicou. Nezistís, keď nenavštívis. Povedz mu modernú floskulu o posunuti sa😂a sobotu preskúmaj terén.

joesvk
7. aug 2023

@ahhola Super nápad 😄.Nielen kvôli financiám. Je to velmi dôležité-pozrieť si aké vzory asi má.

kornelies
7. aug 2023

Ked sme pri tom vzdelani. Budme realisti, vacsina muzov, ktori robia remeslo, maju ovela vyssie mzdy ako vysokoskolaci. Dokonca viacnasobne. Nakupca s VS, ovlada jazyky, mzda 1500E. Sikovny vodar, elektrikar, stolar bez maturity 3000E a viac. Takze neexistuje VŠ=vyssie mzdy.
Vies vysku jeho vyplaty, dokazes urcit akym smerom sa kotulaju peniaze. Kazdy ma svoju "uchylku" , co sa tyka minania penazi.
Na RD moze byt aj otec dietata, zabezpecit rodinu mozes aj ty. Mozno tvoj priatel zdedi viacej ako mas ty a ani si nemusi odtrhat od ust.

mamusa123456789
7. aug 2023

Toto tu vyzerá ešte na zaujímavú debatu 😁 autorka, treba sa pýtať a potom sa možno aj dozvieš 😉

autor
7. aug 2023

@joesvk on ma vzory veľmi dobre, rodičia vzdelaní, úspešní, ale on sa práce preto vraj vydal opačnou cestou, aby im dokázal, že aj takto sa to dá 😅

autor
7. aug 2023

*prave

ibajaanikiny
7. aug 2023

Ahoj,necitam komentare,ale zarazilo ma viac veci. Neviem,ci sa vyjadrim spravne,aby som sa ta nedotkla,ale s tym vzdelanim by som to nespajala,ma maturitu a kazdy nemoze byt s titulom. Ono,mnoho ludi s VS robi pracu stredoskolaka,takze v tomto smere by som ho “nepodcenovala”. Co mu vsak zazlievat mozes,je to,ze nema “chtic” popracovat na lepsie platenom mieste. Doucit sa jazyk,urobit si nejaky “kurz”,pomaturitne alebo cokolvek. Ak sam vie,ze je s peniazmi na tesno,sam by sa mal zamysliet a nieco pre to robit. Ja poznam ludi “len” so strednou skolou a mnohi su uspesni,tiez mam suseda,ktori vie urobit cokolvek,pracuje v susednom state a prinesie domov velmi dobry plat. VS nema. Zaroven nikde nepises,ze spolu zijete,iba to,ze ty mas byt. Preco si pyta dieta a spolu nezijete?chcete si urobit dieta,ale nezdielate jednu domacnost,spolocne nehospodarite,nevies,kde dava peniaze,na co mina,ci je zodpovedny,ake ma navyky,co ti bude/nebude vadit a na akych kompromisoch musite zapracovat…taku podstatnu vec riesite,riesis,co s bytom,kam pojdete byvat,ale este ste to ani spolu neskusili. Vsak nech ide on k tebe alebo ty k nemu,zacnite spolu nakupovat,varit,zit ked su aj zle dni a nie len tie “pekne” a potom ries dieta. O par mesiacov zistis,ci to vziat z kratsej cesty alebo ci ti pomaha a zacne makat na tom,aby ste sa mali lepsie. Tiez nemusis byt s dietatom doma tri roky,mozes zacat pracovat skor,ale nejaky ten standard by mal na uvod zabezpecit,kym bude dieta male,teda obaja by ste mali mat aspon taku rezervu,aby si neriesila ci mas na plienky alebo nie…pridete mi v tomto taki neuvazeni,chcete to vziat z opacneho konca a zariskovat…

patricia255
Autor odpoveď zmazal
patricia255
7. aug 2023

Hovoríš mi z duše, nedávno som riešila presne tento istý problem.
Chodila som s mužom čo ma fyzicky priťahoval, brutálna chemia medzi nami, rozumeli sme si, fakt bol super. Vzdelanie len stredne, práca taká normálna a úspory - absolútne žiadne, každý mesiac išiel do nuly. Ja som presný opak (som ako ty) - mam hypotéku, úspory, peniaze na extra výdavky

On... Nemal nič len auto a keď mu prišla platiť poistka tak živoril celý mesiac. Ostal marod.. zas mu len chybali peniaze, každý mesiac mi bez hanby povedal že je na mizine

Mne to vadilo, lebo keď sme šli do kaviarne, na výlet, niekam na wellness, na noc prespať... Prisahám ťahala som to za dvoch, lebo on nemal peniaze a ja som bola hlupa a chcela som s ním zažiť pekné chvíle a bolo nam fajn... Len ja som pri ňom prišla o dosť veľa úspor...

A dokonca som to aj komunikovala, snažila som sa mu poradiť ako si niekde ušetriť... Nemal záujem... Ja som proste nedokázala toto prehliadať.
Prisahám že som ho ľúbila a bola k nemu citovo veľmi naviazaná ale cez toto som sa nevedela preniesť... Keď som videla ako kamošky majú frajerov čo ich berú na večere, dovolenky, do zahraničia, majú krásne bývanie.... Zrazu som sa bála že mňa potiahne dolu vodou a proste nebudem žiť život aký chcem, lebo všetko je o peniazoch v dospelom živote

Chlap čo nemá rezervu a celú výplatu ma len pre seba, je nezodpovedný, nemyslí na budúcnosť, je pohodlný... Tiež viem rozhádzat všetky prachy, to vie každý... Ale šetriť každý nevie a ver mi čaká ťa s ním boj

Ja som sa s ním prestala stretávať... Mala som psychiku v prdeli, chybal mi, vyplakala som si oči, lebo som sa vzdala niekoho koho som lubila a mala rada... Nikdy som takú bolesť nezažila ale proste keď si vyberas partnera nerob kompromisy v dôležitých veciach lebo on sa len tak nezmení a môžeš si skomplikovať život

zobaka
7. aug 2023

otazne je, ked zena necha dobreho muza, lebo nie je bohaty, ci si najde dobreho muza a bohateho vobec niekedy, ci to racio netreba niekedy aj odlozit

patricia255
7. aug 2023

@zobaka chlap ktorý si necha za seba platiť lebo je lenivý si ušetriť.. je dobrý chlap? Akože nedá sa plánovať budúcnosť s niekým kto nevie plánovať ani svoje výdaje. Nemá deti, nemá hypotéku a nevie si ušetriť... To je v dnešnej dobe lístok do pekla

A ak žena tieto veci vie lebo sa snaží a chce mať lepší život a nie len prežívať z výplaty do výplaty... Tak so premysli koho si k sebe priputa

Akože ten môj ex bol taký sebec, že nemal síce na to aby zaplatil aspoň polovicu z pobytu kam sme šli, ale mal ma to aby si kupil cigarety a nejaké zbytočnosti pre svoje potešenie... Kto nezažil, nepochopí...

Ale ja ako žena ktorá si šetrí aby sa mala aj dobre, si k sebe nebudem viazať niekoho kto roztrieska každú vyplatu... A už vôbec by som s ním neplánovala rodinu, keď sa nevie o seba postarať, nie to ešte o dieťa a ženu ktorá ma len rodičák

zobaka
7. aug 2023

@patricia255 chapem, co pripad, to individualny, jasne, ked nema ziadne vydaje, tak ta vyplata sa niekde splachuje, ale su muzi, ktorí zarobia malo, zaplatia povinne poplatky a koniec...

patricia255
7. aug 2023

@zobaka no ten moj zarabal to isté čo ja a ešte aj menej platil za bývanie... A ja som si usetrila aj 300€ a on na konci mesiaca nemal za čo jesť... Proste fakt ak je tu reč o dospelom vzťahu tak je aj toto dôležité
Nie som na prachy, nechcem aby ma niekto živil ale zas treba mať hranice

A sú aj dobrý chlapi ktorý vedia aj hospodáriť...
Akože nebolo to ľahké rozísť sa... A dodnes to bolí... Ale viem že som spravila pre seba dobre

fantaghiro21
7. aug 2023

To ze ma"len" maturitu,v tom nevidim absolutne problem.
V tom,ze sa spolieha,ze ho budu stale financovat rodicia,varit,...tam uz problem vidim,lebo nema ziadne ambicie,takze karierny rast,skola nikdy neocakavat ..
Nema problem s alk?Dlhy?
Lebo niekde zarobene peniaze,aj ked malo musi niekde vrazat....

lily246
8. aug 2023

Bojíš sa rozhovoru o financiách s dlhodobým partnerom, čo chce svadbu a dieťa? Veď to je kľúčová vec pre váš ďalší život, ty musíš poznať jeho financie skôr ako sa s ním pustíš do závažných životných krokov. Ten chlap podľa opisu bude k ničomu, absolútne by som si nerobila dieťa s niekým, koho kompletne živia rodičia, on prd zarobí a na konci mesiaca nemá nič, čiže všetko rozfláka a nevie hospodáriť. Len krútim očami, čo ti tu vypisujú, furt riešia, či si napísala že nemá vzdelanie. Kašľať na to, keď nevie zarábať a už vôbec nie hospodáriť. 🙄 Čím skôr otvorený rozhovor a úplne sebavedomo! Otvorí ti to oči a môžeš ho kopnúť do zadku. Nemáš za čo.

gagik
8. aug 2023

Pises o nom ani nie ako partnerovi ale o nejakom blízkom známom s ktorym uvažuješ o dieťati, len preto ze uz nie si najmladšia. Plus ma plán , ze svoj byt prenajmemes a pojdes byvat do bytu, ktory on nevlastní, ale s tymto ty nesúhlasíš….takze plán “B” so spoločným bývaním je aky teda? Nepripada mi,ze ste si natoľko blízky any ste zakladali spolu rodinu, nemate vyjasnených kopec inych dôležitých veci….este by som pockala

autor
8. aug 2023

@gagik veď ja netvrdím, že idem zakladať rodinu teraz hneď, ale premýšľam nad tým, lebo môže sa to stať aj náhodou, proste nevidím svetlo na konci tunela čo sa týka spoločného bývania, jemu by ani hypotéku nedali, lebo nemá nič našetrené a plat minimálka... toto su také veci, z ktorých mám strach s ním pokračovať ďalej, lebo sa bojím, že by som bola na dieťa sama. Čo sa týka, že by bol lakomy, to nie, síce skoro spolu nechodíme veľmi nikam, ale keď už ideme, tak zaplatí, aj keď sa snažím minimálne pol na pol, ale tak isto aj on sa to snaží, aby som nedoplacala ja na neho.

patricia255
8. aug 2023

Ty ešte ani nie si tehotná a už sa bojíš že ostaneš na dieťa sama... Tu máš odpoveď. Nerob si s ním žiadne deti!! deti by totižto nemali mať deti...
Skoro nikam s ním nechodíš... Áno to poznám, chlap čo je každý mesiac na nule ťa nikam nebude moc pozývať... Môžeš zabudnúť

Mne nepríde ani ako partner vhodný na randenie, vôbec nie na plánovanie života a rodiny... Teda ak nechceš žiť skromne, obracať každú korunu, nechať sa stiahnuť dole vodou, živoriť a 99% roka chodiť do práce alebo sedieť doma, lebo nebudú prachy na nič iné

A ak by si ostala na rodičaku s dieťaťom na krku, môžeš byť nie na nule ale v minuse a v poriadnych srackach

Taký chlap sa o vás nepostara a nezmení sa to zazrakom... Čo ak sa mu náhodou niečo stane a ostane PN? Mesiac, dva?
Nemá ustrene ani euro... Taký človek ťa proste stiahne do pekla

majka99999
8. aug 2023

Ja by som sa porozpravala, ze teda on chce dieta, ako budeme fungovat. Ty zarabas tolko a tolko, takato je hypo a ine vydavky mesacne, tolkoto usetris. A potom on nech ukaze karty. Potom taka vec, ze ci bude svadba, kolko deti chce mat, ako si predstavuje, ze ked ty budes na materskej/rodicovskej. Momentalne su tie peniaze celkom slusne (pred 8 rokmi rodicak, bonus a pridavky na 2 deti cca 300 eur, dnes na 2 deti 800 eur+), ale to sa moze zmenit. Nie si najmladsia, ak by ste chceli 2 deti, tak len rychlo za sebou. Co ak bude dieta postihnute, mysliet treba aj na toto, po 35ke je vyssie riziko. Kde budete byvat? U nho a tvoj byt sa prenajme? Ako to bude s navratom do prace, bude aj on chciet byt doma na materskej/rodicovskej? Skusili ste byvat spolu? Odporucam, ak mate podobny vek, mate uz svoje zvyky, mali by sa obrusit, nez otehotnies. Mate rovnake hodnoty? Date dieta/deti ockovat? Ak nebude svadba, bude ok s tym, ze dieta sa bude volat po tebe? Proste chce to rozhovor, lebo dieta je zasadne rozhodnitie na mnoho rokov. Vies si s nim predstavit fungovat dalsich 20 rokov? Co tvoji rodicia (nezachytila som, ci ich este mas), su s nim ok?

cukricek4
8. aug 2023

presne tak, absolutne sa netreba hanbit vo vztahu diskutovat o comkolvek. nepoviem, keby si sa ho hanbila ci bala spytat na nove praktiky v posteli alebo co, ale toto? toto je velmi dolezita a podstatna vec pre vas oboch 🙂