Výber partnera
Asi to vyznie hlúpo, alebo ako sa často píše v diskusiách, vyberám otca pre svoje dieťa. Mám už vyšší vek a deti ešte nemám. Mám hypotéku, snažím sa šetriť kde sa dá. Mám priateľa, ktorý je ju mne veľmi dobrý, je do mňa zaľúbený, tiež ho ľúbim, avšak nemá ani vlastné bývanie, a ani vzdelanie, ma len maturitu, neovlada jazyky, nie je hlúpy, ale čo sa týka práce, berie čo príde a samozrejme jeho výplata je tiež taká skromnejšia, častokrát pred výplatou už čaká na výplatu...a to teda nezivi mňa a ani dieťa, nemá rodinu, ale vážne mám obavu, že by to do budúcnosti nemuselo byť najruzovejsie, minimálne počas materskej by som chcela aby sa vedel finančne postarať. A tu to asi nevychádza. Neviem či sa ho mám na financie pýtať, ale on nemina ani na jedlo, lebo sa chodí každý deň stravovať k rodičom. Neviem či nejaké úspory má, ale ak by ich mal, prečo by pred výplatou sa tváril že nemá peniaze ani na nutné veci? V jeden mesiac mi povedal ako bol náročný mesiac a preto nemá, lebo zaplatil auto v servise a ďalšie nepredvídateľné výdavky ktoré mal, áno to znelo rozumne, nemám voči tomu výhrady, ale ja naozaj neviem či nemá žiadnu rezervu, na ktorú nesiaha, to v tom lepšom prípade, alebo minie každý mesiac vždy všetko? Nerada by som sa dostala do situácie, byť od neho závislá a trieť biedu s dieťaťom, preto sa fakt tohto bojím. Ja sa sama snažím byť nezávislá, pre seba mám dosť, ale na dieťa byť sama určite nechcem. Neviem či mám preto to s ním ukončiť, alebo si len nerobiť deti, on po deťoch túži. Ja som v tomto tak, že ak by som mala dobré zázemie, tak ich chcem aj ja, ale nie ak by sme rátali každé euro.
@bbshop no presne tak je to ako si to opísala. 😐
@lily246 no v podstate aj keď si berie dovolenku, tak aj za ňu má minimálnu sumu.
Autorka: 1300E nie je malicko. Cca 300E stoji prevadzka bytu s internetom, takze disponuje s tisic eurami. On naozaj nemusi zarabat 2300E, aby tisicku dal banke za uver na najblizsich 20 rokov
Byt ma, aj ked je pisany na rodicov. V pripade rozvodu, manzelka odchadza s tym, s cim prisla. Rozchadzat sa s niekym, lebo ti to baby na MK poradili. 🙄🙄🙄
Ja by som to tak hrozne nevidela. Ty mas aky velky byt? On? Dalsia vec, pocas materskej sa bude splacat tvoja hypoteka, nie jeho. Takze peniaze z prenajmu pojdu na splatky tvojho uveru.
Zeny tu znegovali dobreho muza, nie si najmladsia, myslis, ze najdes pana Perketneho.lusknutim prstov? Aj ty mozes prist o dobre platenu pracu a on moze taku najst. Rozide sa s tebou, lebo nemas peniaze?
@kornelies tak ja viem, že to môže byť aj takto ako ty píšeš, do budúcnosti nevidíme. Môžem len hádať podľa toho ako je to teraz.
Keď cca 300e stojí prevádzka bytu, kde teraz dáva 1000e? Je minimálna mzda na papieri perspektíva do budúcna? Takýto chlap zázračným lusknutím prsta nezmení svoje finančné návyky. Bez detailného rozhovoru o jeho príjmoch, výdavkoch a celkovo financiách a majetku by som s ním vo vzťahu nepokračovala.
Mne by sa ani nepacilo, ako sa sprava k mame.. na navarenie je dobra, ale on tam len pride, zoberie si obed, ani sa s nou nebavi, nezaujimaju ho jej reci? Tvoje reci ho zaujimaju?
@o__o ja si nemyslím že sa k nej správa zle.
@lily246 len tu je otázka, že keď sa ho na to aj spýtam, tam nemusí mi povedať pravdu, on mi povedal len že jeden mesiac už nemal nič, lebo čo všetko v tom mesiaci zaplatil, to dávalo zmysel, ale mňa prekvapilo, že či nemá žiadnu rezervu...? Alebo to má tak odložené, že toho sa nikdy nechytá a radšej počká 4 dni už na ďalšiu výplatu? Môže to byť tak aj tak. Zase nevidím na nom, že by míňal na hlúposti. Čo sa týka práce, on je taký verný typ, nemá rád zmeny a je im vďačný že ho zamestnali, ale tak mne sa to nepáči, tá minimálka a podobné praktiky tam. Predtým robil v tej istej práci inú prácu, ta ho aspoň bavila, teraz ho preradili tam, kde sa mu až tak nepáči, ale taku majú zmluvu všetci, že ich môžu preradovat kam práve potrebuju.
@kornelies ale veď presne to je kameň úrazu, že z jeho peňazí mu nič neostáva a to žije v byte rodičov..je finančne negramotný..vôbec sme ho tu nezhejtovali pre nic za nic a oficiálne na papieri ma len polovicu z toho. Okrem toho také naivne myslenie, ze moze sa to zmeniť, môže si nájsť lepšiu prácu atď atď už zničilo mnoho životov..takyto prístup k životu aký má on sa nezmení nikdy
@bbshop Dovolim si s tym nesuhlasit. Poznam slobodneho muza, vek 35 rokov, vlastny, prerobeny 3 byt , nadstandartne zariadeny, bez uveru. Zaraba priblizne rovnako a ku koncu mesiaca si od priatelky poziciava 20 euro. Tiez jej zacali blikat kontrolky, az kym po dlhom patrani zistila od jeho matky, ze odklada kazdy mesiac 500E a zije zo zvysku vyplaty. Detto chodenie domov k rodicom na veceru.
Hlavne si treba uvedomit, ze vela rodicov ma dostatok financii a radi sa podelia o ne s detmi. Inych ludi to zaujimat nemusi a nech nehovoria, ze ma hlboko do vrecka, ked nemusia vediet pravdu. Ludia, ktori maju imanie a rozum, peniaze neukazuju. Ina chudaci sa ukazuju na socialnych sietach.
@kornelies akože nič v zlom, ale keby odomna pýtal peniaze len preto lebo si odkladá viac než si môže dovolit a necháva si taku čiastku z ktorej nedokaze vyzit..to tiež o niečom svedčí. To je tiež slabá finančná gramotnosť...sedieť na peniazoch a zadlžovať sa lebo odmieta použiť tie ktoré "si šetrí" je prinajmenšom usmevne...tiež poznám ľudí, ktorí za nič na svete nepoužijú úspory a ver mi, že ich rodine sa s nimi veľmi ťažko žije.. to chce tak prežiť aj celý zvyšok života aj keď budú mať deti? Že jeho peniaze sú jeho peniaze a ona nech pozicia ku koncu mesiaca? Lebo on si odkladá 500€ ale žiť nemá z čoho? Pre ňu tých 20€, ktoré mu dá moze mať väčšiu hodnotu a môže to byť väčšia strata než jeho 500€, ktoré si môže dovoliť len tak odložiť, ale odmieta sa ich dotknúť
Takéto sporive typy sú tiež druhý extrém..využívať všetkých naokolo, rodičov, priateľku, ale on svoje peniaze nepoužije..bude ich odkladať jedna radosť a ostatní sa budú o neho starat..a nejde o to, že či rodičia na to majú alebo nemajú..ide o povahové vlastnosti, že keď sa raz naučí, že je o neho postarané a že sa ma kde najesť tak priateľka aj keby sa na hlavu postavila, nezmení jeho prístup k životu..a rodičia tu večne nebudú..ako ho vyhovujú tak sa bude správať aj ku svojej žene a deťom..jedného dňa to bude vyžadovať od nej aby mu varila namiesto mamy
@bbshop mozno tych 500eur investuje, na tomto konkrétnom pripade nevidim nic zle, tiez mam rezervu, na ktoru nechcem siahat. Samoztejme ak by islo o vaznu vec tak ju pouzijem, alr mam konkrezny cieľ na nieco nasporit, tie peniaze nechcem minut, radsej styri dni pted vyplatou odlozim kino a kavicky a pojdem po vyplate... Len toto asi nie je auzorkin pripad, ale mozno sa mylim
Už ste hodili reč s priateľom? Potom daj vedieť, ako to dopadlo.
@stevvvka áno súhlasím s tým, ze človek nechce siahat na úspory, ak si na niečo šetrí alebo investuje..ale pýtať ku koncu mesiaca od iných ľudí dlhodobo je problém. Aj so šetrením má narábať tak, aby dokázal vyžiť..radšej si odpustiť niečo ako stále pýtať od iných..to nie je správny prístup sa na toto spoliehať, že niekto mu tie peniaze da..musí proste hospodáriť tak, aby mal svoje peniaze a keď už sme pri tom nebolo by odveci keby on bol ten čo ešte priateľku financuje..a nie ona jeho..on raz bude živiteľ rodiny, on ma mať tie peniaze navyše aj pre deti a pre ženu na materskej..a nie že ona jemu dáva 20€ ku koncu mesiaca a to ešte ani deti nemajú
@janickacrazy zatiaľ nie, dám vedieť.
@kornelies myslela som si to len som to takto nechcela narovinu napísať, že lakomec..každopádne obe extrémy sú zle..aj takto chorobne šetriť, ale aj chorobne minat a čo z toho to je v autorkinom prípade je otázne..kým sa neporozpravaju, tak sa nedozvie čo robí s peniazmi a prečo ich stále nema

Minimálnu mzdu a zvyšok na ruku? Tak to nikdy. Môže sa rozlúčiť s hypotékou. Keby sa niečo vo vašom živote prihodí, dostane minimálne sumy PN, OČR, invalidného...také malé, že nevyžijete. Bože to je trápny trulo, chce ukázať rodičom, že sa to dá aj inak a dokázal im presný opak. 😀 Ruky preč od neho. To bude taký kecálek, snílek a všetko by si ťahala len ty a od bábätka by si musela rovno padať do roboty, a aj tak by ste živorili.