icon

Vzťah bez manželstva

veronika19895
31. mar 2023

Mamičky ako ste si zvykli na to, ze žijete s partnerom, s ktorým nie ste zosobaseni? Nevadilo vám to?

janewithane
1. apr 2023

Autorka dufas, ze svadba ti prinesie viac ucty ale pritom je to presne naopak - keby vo vasom vztahu bola ucta tak sa o svadbe viete spolu bavit a riesit to

zmrzlinka2021
1. apr 2023

@veronika19895 vydávala som sa z lásky, nie kvôli deťom. Manželstvom sme sa stali rodinou a mohli sme začať fungovať v spoločnej domácnosti. Ako riadna rodina, až do smrti. Vydávala som sa po dvoch rokoch chodenia, pričom pred začiatkom chodenia sme vedeli, že chceme obaja byť spolu navždy. Bez toho by neprišlo ani chodenie.

Druhé najlepšie rozhodnutie v mojom živote. Sme spolu 15 rokov. Ak majú ľudia viac ako 23 rokov, po 2 - 3 rokoch vzťahu musia vedieť, čo ďalej. Z môjho okolia, všetky dlho chodiace vzťahmi sa rokmi ukončili. Tu na MK tiež som čítala názory mamiciek zľahčujúcich manželstvo... po rokoch uzs tými dlhoročnými frajermi boli rozidene. Nakoniec vysvitlo že žili v nefunkčných vzťahoch, neraz s alkoholokom

zmrzlinka2021
1. apr 2023

@sheila121 nemyslím si že finančná závislosť je automaticky niečo zle. My ako manželia sme jedno telo, jedna duša, a spolu ťaháme, dopĺňame sa. Ja zarábam podstatne viac, ale z minúty na minútu sa to môže zmeniť. A ja manželovi dôverujem. Keď som bola v živote na dne, vždy stál pri mne. A tak to má byť vzájomne.

aurora33
1. apr 2023

@veronika19895 ono zrejme ti ľudia, čo spolu žijú ,,bez papiera” ti tu budú pisat, že su s tým v poriadku a papier nepotrebujú. Ľudia, ktorí su v manželstve, ti budú tvrdiť že manželstvo nie je len papier. V podstate je to ale na vás, ako si to vyriešite.
Mám kamarátku, ktorá žije tak ako ty. Ich dieťa chodí do prvej triedy, ale už od škôlky sa pýta prečo sa ocko a maminka volajú ináč. Ona tvrdí, že svadbu nechce, ale myslím si, že sa o tom skôr snaží presvedčiť samu seba.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
anonymous87
1. apr 2023

Necitala som diskusiu… za seba (uz som to pisala v inej diskusii). Sme spolu 13 rokov. 2 deti. O manzelstve sme sa velakrat rozpravali, nikdy sme to nedotiahli do konca. Nie je to pre nas priorita. ALE sme takto nastaveni obaja. Cize neriesime. Napriek tomu sme rodina. Neexistuje moje tvoje. Vsetko je NASE. Nase deti, nase financie, nas byt.. Ano, vieme ze nie de jure. Ak sa raz vezmeme, tak naozaj iba z praktickeho hladiska. Lubit sa budeme rovnako. Ale opakujem, takto musite byt nastaveni obaja. Inak to fungovat nebude 🤷‍♀️

fireman666
1. apr 2023

@veronika19895 už len z tohoto jediného dôvodu by som si ta zobral ako tvoj priateľ, ze mate spolu deti.,ked už aj pre nič iné. Proste náhodou partner zomrie a ty nedostaneš nič. Takto by si dostávala aspoň vdovske a sirotske.

h2
1. apr 2023

@charliee1980 Ale ty asi budeš vydatá, podľa toho, čo píšeš. Tak keď jej záležalo na tom, aby vybavovala pohreb a bola v budúcnosti pochovaná vedľa neho, mala mu to takto povedať, nech sú ju zoberie, aby mohli byť pochovaní spolu.
Ja som už písala, že vydatá nie som. Je mi absolútne jedno, kde a s kým budem v budúcnosti pochovaná.

zuzuliennka1
1. apr 2023

@sheila121 prave naopak, dnesne zeny nerodia tak, ako v minulosti, vsetky chcu byt strasne “nezavisle”, najprv sa zabezpecit, vsetko postihat (da sa to aj s detmi, dieta nie je kotva na nohe, s ktorou sedis doma 20rokov, len si to treba vediet zariadit), a max jedno dieta
ked to beries tak, ze chlap chodi do roboty a ona nic, mas to riadne popletene, ale tvoja vec.
tak podobne to totiz vnimaju aj niektori nezreli a nedospeli muzi, o ktorych pisem vyssie - vrana k vrane sada - a potom tu zeny zakladaju diskusie, kde si samy pred sebou obhajuju zbytocnost manzelstiev, dospelych zrelych rozhodnuti prijat zodpovednost a zavazok v podobe manzelstva 🙂

h2
1. apr 2023

@fireman666 Sirotské dostáva dieťa. Je úplne jedno, či matka s otcom boli zosobášení.

zmrzlinka2021
1. apr 2023

@sheila121 lenže to nie vecou manželstva, ale ľudí v Tom vzťahu. Máš baby, čo žijú iba s frajermi, majú deti a rozmýšľajú tak.

aurora33
1. apr 2023

@sheila121 ty to máš dosť tak pomýlené. Čo ma spoločne manželstvo a nerovnocennost? My sme manzelia a sme si absolútne rovnocenní. Ja som finančne nezávislá. Mame deti, ale nebola 3,6,9 či 12 rokov na materskej. Naopak počas rodičovskej dovolenky som si vďaka svojmu manželovi a jeho pomoci tak zvýšila vzdelanie že sa máme super. V mojom okoli mám veľa takýchto šikovných žien/ manželiek ktoré sa veľmi vymakali. Skôr by som povedala že ,,priateľky” ťahajú za kratší koniec.
Neviem ako je to u vás a prečo nechceš svadbu, je to absolútne tvoja vec, ale mne sa napríklad veľmi páči keď ma môj manžel niekde v spoločnosti predstaví ako jeho manželku. Pre mňa to znamená naozaj veľmi veľa.

aurora33
1. apr 2023

@zuzuliennka1 absolútne s tebou suhlasim.

janewithane
1. apr 2023

@sheila121 preco by takuto sebecku zenu chcel muz vobec za partnerku? Inak myslim, ze v dnešnej dobe je takych zien malo, ktore by ocakavali, ze sa o nu cely zivot bude starat muz, skor vo svojom okoli vnimam muzov, ktori sa nechcu rovnocenne podielat na starostlivosti o deti a domacnost.

galioska
1. apr 2023

@veronika19895 keby som tak mala zit tak jedine v registrovanom manzelstve, ja som za manzelstvo ma to viac vyhod.

zmrzlinka2021
1. apr 2023

@aurora33 na nete sa toho píše 😏 Niet nad osobné vzťahy, tam človek aj sám od seba prezradí svoje dôvody. Lebo ma v teba dôveru a potrebuje sa zdieľať.

Ja som mala na svojej svadbe super kamošku, s frajerom žila aj 5 rokov v spoločnej domácnosti. Svadbu radikálne odmietala. Po pol roku sa s frajerom rozišla. Dôvod? Ich vzťah sa vobec neposuval, chcela byť jeho žena.

zmrzlinka2021
1. apr 2023

@janewithane stačí ísť do regiónov, ako Orava, Kysuce...tam stále žijú ženy a muži ako pred 30 rokmi. Chlapci prdeli v zahraničí, žena doma 3-4 deti vo veľkom dome, večer slope... Veľmi častý úkaz

charliee1980
1. apr 2023

@h2 Ale teraz si nepíšeme o tom, co mohli a nemohli…..prislo to náhle, nikto s tym nepočítal a toto je následok. Aj oni si mozno povedali, ze sobáš im ku šťastiu nechýba.
A samozrejme, ze som vydatá. Na mojom šťastí/nešťastí to nijak neubralo/nepridalo, ani na rodičovských povinnostiach, no ako manželka mam záruku, ze v pripade akéhokoľvek nešťastia mam narok na to, co manželke a detom vyplýva zo zákona.
Lebo….neviem ako stare deti ma napr.autorka….ale ak by sa náhle nieco stalo, pri malych detoch sotva odide do prace, ktore su v skolke viac chore ako zdrave. Napr.
Keby tato matka, nedajboze, velmi tazko ochorela….to su veci, ktore zivot prináša. Neviem, kolko mas rokov, v 25r som nad tymto nerozmyslala ani ja. Ale dnes uz Ano.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
fireman666
1. apr 2023

@h2 ano. Pokiaľ bol otec zapísaný ako otec dieťaťa...

laurita285
1. apr 2023

@janewithane Tak tak, dokonca mužov pracujúcich v Rakúsku cez agentúry často agentúra ponúkne či nechcú ísť na prietrty do bordelu 😀 skvelý život, jednoducho domov pošleš nejaké malé bubáčiky nech hlupaňa s faganmi má čo žrať a aby si si mohol doma užiť keď prídeš na tých pár dní z mesiaca ale už sa nevieš dočkať ako vypadneš naspäť na stavbu lebo ťa tvoja neschopná žena a uvrešťané decká neskutočne serú.

aurora33
1. apr 2023

@zmrzlinka2021 nerozumiem tvojej reakcii

barborachors
1. apr 2023

@veronika19895 tak a tu mas odpoved preco si ta nevazi... vie, ze mas holy zadok a si na neho odkazana a preto si ta nebere. Nema strach ze ho opustis, lebo nie je kam ist. Si v pasci a si to memento pre vsetky zeny, ktore sa chcu vydavat a urobia si hned deti s takymto manipulatorom. A presne takto to nema vyzerat. Najprv fara, potom Mara. Chces dieta? Tak az po svadbe. A ked sa zadarilo, mala si zariskovat, lebo vtedy si mala sancu mu dat ultimatum, bud dieta a rodina a svadba - rozumej "balik sluzieb", alebo tabletka a dovi dopo, ked ta nechce na cely zivot, preco by si mu mala porodit, ako haloooo...
Lenze zeny sa boja riskovat (muzska vlastnost) a potom trpia a este debilovi aj druhe decko porodia. Teraz uz to nechaj tak a pracuj na sebe, vzdelavaj sa. aj to je investicia- sice nemas kam ist ale budes na sebe makat, zacne mu to byt divne a budes mat viac sebavedomia... mozno sa v nom nieco zlomi a uvedomi si co moze stratit.

aurora33
1. apr 2023

@sheila121 ano to som si vsimla, ja reagujem na to kde si písala že ženy v manželstve len rodia a su doma. Samozrejme že su aj také.

h2
1. apr 2023

@charliee1980 Mám 48. Práveže ako mladá by som sa možno skôr chcela vydávať. (Hoci si nespomínam, že by som niekedy v živote naozaj túžila po svadbe.) Ale v tomto veku už naozaj načo? Jediný dôvod "pre" by bol asi len ten vdovský dôchodok, ale nie som naňho odkázaná a nechcem sa vydávať, aby som mala prospech z mužovej smrti. Ináč je pre mňa v mojej situácii svadba skôr nevýhodou, ako výhodou.
Jáj, ešte jeden dôležitý dôvod som zabudla: môcť byť pochovaná vedľa manžela!!! 😃

h2
1. apr 2023

@fireman666 Tak hádam keď niekto s niekým žije a má s ním dieťa, tak ako otec zapísaný je, aj keby neboli manželia!

zuzanockamt
1. apr 2023

@zmrzlinka2021 Ty žiješ v takom regióne ako Orava, Kysuce? Ja áno, to, čo píšeš, je hlúposť.

anonymous87
1. apr 2023

@h2 nemusis nikoho presviedcat ani vysvetlovat preco ste sa tak rozhodli. Vam to vyhovuje a bodka. Nerozumiem preco ludia nechcu akceptovat, ze niekto zije inac ako oni 🤷‍♀️ Pre niekoho je manzelstvo alfa omega, pre ineho nie. Sme rozdielni. Nechapem tymto prehovarackam a dokazovaniu si, ze kto je “vác”…

charliee1980
1. apr 2023

@h2 Kazdy asi podla vlastnej situácie.
Este doplním, tento konkrétny pripad, ktory som opísala….
Keby bola manželka, nikto by ju nemohol vypoklonovat z domu a bola by to ONA, ktora by rozhodla, ako sa naloží s ich rozostavaným domom a nie jeho rodicia- najbližší príbuzní. Takto si mohla zbaliť svoje caky paky a hladat si byvanie. Tebe by sa to pacilo, keby teba “svokrovci” vyhodil na ulicu so 4-r dietatom pod pazuchou ? A pritom zili stastne, normalne….? Zaslúžila si to ta zena a jej dieta ?
Takze asi ako u koho…..niekto nema o co prist, ani získať. Tomu fakt moze byt jedno, aky status bude mat. Mne to uz napr. jedno nie je….
Okrem inych dôvodov, samozrejme.