Vzťah bez manželstva
Mamičky ako ste si zvykli na to, ze žijete s partnerom, s ktorým nie ste zosobaseni? Nevadilo vám to?
@veronika19895 nechápem, na čo po toľkých rokoch riešiť ,,papier,, ak si vo vzťahu šťastná. Ak nie si, máš to jednoduchšie.
@veronika19895 nuz autorka od zaciatku vztahu mate zjavne ine hodnoty...pre tevba je svadba dolezita a pre neho nie...dost ze si si s nim urobila deticky...u nas to bolo tak, ze uz teraz manzel,vedel od zaciatku ze ak mame mat raz deti ja ich chcem len do manzelstva...pre mna dolezite je, chcela som aby sme boli kompletna rodina...vzali sme sa po 6 rokoch, milujeme sa a nemali sme dovod preco to neurobit oficialnym zvazkom..pre mna je manzelstvo nieco krasne, intimnejsie 🙂 moja sestra je v rovnakej situacii ako ty..maju s priatelom dieta, svadbu stale jej partner slubuje ale uz par rokov nic.ona je z toho smutna a on nie je schopny to pre nu urobit aj ked ju miluje (sprava sa k nej krasne, pomaha..) ..osobne si myslim ze ked su vo vztahu dvaja ludia ktorym to vyhovuje bez manzelstva tak ok, ale ked len jeden z nich svadbu chce a druhy nie nebude to dobre fungovat. 🤔
@bykaterina No jedine, že by boli najprv manželia a až potom by spoločne zo spoločných peňazí kúpili pozemok a spoločne začali stavať. Aj ľudia, ktorí nie sú manželia, si môžu spoločne niečo kúpiť, či postaviť a bude to ich oboch. Ale táto žena na tom dome nevlastnila nič. Aj keby sa týždeň pred jeho smrťou zobrali, nevlastnila by nič. Len potom, po dedičskom by vlastnila štvrtinu. BSM neznamená, že všetko je zrazu spoločné. Ale že spoločné je len to, čo nadobudli, ako manželia. A aj to ešte s výnimkou darov a dedičstva.
My tiež nie sme zosobášení . Malý má priezvisko po priateľovi. Každý sa ma pýtal preco som dala malému priezvisko po priateľovi . Moja odpoveď bola na to taká ,že obaja vieme ,že ostávame spolu . Keby som mala pochybnosti tak jasne ,že nedám ale nemám žiadne. keď som ležala stále v nemocnici tak chodil stala za môj aj keď neboli navstevy aspoň aby ma videl na 10 minút a to ma uistilo ešte viac . Síce O ruku má ešte nepožiadal ale o svadbe hovorí stále 😁😁😁 každý sa nás pýta ,že kedy sa zoberieme . Som povedala keď malý bude mať cca 4-5 rokov aby sme si svadbu užili všetci . Malý už bude samostatny a nebudeme musieť okolo neho tak behať . A musíme ešte nieco dosetrit 🤣 áno je pravda ,že môžme mať svadbu na úrade o svedkoch ale povedali sme si ,že keď už svadba tak poriadna a všetko čo má byť okolo toho . Síce nie som moc na takúto svadbu ale je to raz za život tak to budem musieť zvládnuť 😅.....
My sme sa vzali tento mesiac pred narodením nášho druhého dieťaťa. Po 14rokoch vzťahu a 2 spoločnych hypotékach/nehnutelnostiach. Zásnubeni sme boli snáď 8 r. Celkom mi to bolo jedno, potrebu vziať sa mame len z pragmatickych dôvodov - ako bonus na manželku, v prípade ťažkého stavu v nemocnici ho ku mne pustia a pod, nech mam rovnaké priezvisko ako deti. Nič to inak u nás nemení, pre mňa formalita uplne. Ale tu môj muž to nechával na mne, kedy chcem, a ako chcem, tak to zrealizujeme.
@h2 už sa v tom zamotavas. Pointa bola úplne inde. Že keby boli zobraty by bola inde ako je teraz keďže jej dieťa má iba nárok na 1/3.
@bykaterina 😂😂😂 Ako a kde sa zamotávam? Keby boli zobratí, mala by teraz nárok na 1/4 a jej dieťa tiež na 1/4. Čiže bola by teraz inde o 1/6 oproti stavu bez manželstva. Tam je skôr problém v tom, že dovolila, aby sa k nej takto zachovali. Že si to od nich nechala. Nemyslím si, že by na ich správaní k nej niečo zmenil fakt, ak by si ju proti jej vôli zobral za manželku.
@h2 ešte ráz keby boli zobraty automaticky pri stavbe mali BSM. (Dá sa zrušiť súdnou cestou) a tým pádom ona by mala 1/2 a nebohy 1/2 domu. A tá jedna polovica by sa dedila na štvrtiny. Ona by dostala 1/4, jej dieťa 1/4. A tie dve detí z bývalého vzťahu 2/4. Takže keď to matematický zratame ona s dieťaťom by mala 3/4 domu. A 1/4 by mali detí z predchádzajúceho vzťahu. Teráz má ona na rok na prd a iba jej dieťa na 1/3. A je z nej bezdomovec aj napriek tomu že to stávali spolu.
@veronika19895 mnohe tu riesia nepodstatne veci,rovnake priezvisko,majetky a pod.,ale podstata manzelstva ako institucie tu uplne unika.nie je to ziaden papier navyse,je to status,z ktoreho vyplyvaju prava,ale aj povinnosti (co v partnerskom vztahu neexistuje),prehlasenie a zavazok na cely zivot,ze s tymto clovekom ho chcem prezit,mnohe vobec nerozumia,co byt v manzelstve znamena.bojuju za nho aj homosexualne orientovani ludia,preco asi?lebo to nie je len papier,len skoda,ze mnohi heterosexuali s velkou podporou suhlasia pre manzelstva homosexualnych parov,ale heteresexualne zhadzuju ako nepodstatne a nedolezite.vsetko naopak
avsak autorka v tvojom pripade z toho co som citala,manzelstvo vztah nespasi,ma byt dobrovolne,chcene a zavazujuce v laske,u vas prave tato podstata zrejme chyba
Inak vyraz na hromadke je fakt od veci.
Autorka ked nie si spokojna ako to mate treba to riesit, ale je mi to jasne ze ked uz mate deti neni to take easy odist len tak, ked tvoj priatel svadbu nechce a ty ocividne ano. Zial tak ako ste si to zariadili tak to teraz je.
S priatelom sme spolu skoro 14 rokov. Zasnubili sme sa po roku a pol s tym ze raz sa vezmeme. Potom sme sa rozhodli pre dieta to sa nam aj hned podarilo. Vraveli sme ze ked bude mat maly rok vezmeme sa ale potom sme riešili stahovanie a zariadzovanie bytu tak sme tu temu nechali tak. Nejak mi potom bolo uplne jedno ci mame papier alebo nie. Potom sme chceli aj druhe dieta a mame aj to. Priatel vedel ze raz sa chcem vidat, vzdy som mu aj vravela ze bud sa vidam do 40 alebo uz nikdy. Minuly rok v lete po 13 rokoch muz nadhodil ci sa nevezmeme tak sme zacali pomali planovat. Svadbu mame teraz v auguste taku malu pre 40 ludi, ja som ani nikdy velku svadbu nechcela. Nemyslim ze papier o manzelstve ti nieco zaruči, my sme boli spolu štastni aj bez neho. Ale rozdiel je v tom ze my sme vzdy vraveli ze sa vezmeme aj ked sme nevedeli kedy. Si si ista ze tvoj priatel nepocita zo svadbou ani v dalekej buducnosti?
@veronika19895 možno má nejaký problém.mozmo sa boji svadby..nikdy nevieš ..čo muži prezivaju.
@romana1110 každá rozvedená si v čase svadby myslí, že je to raz za život a naveky - ale tak to nefunguje ! Každý muž je zo začiatku dobrý - ale nie je to navždy - tu sa môžu vyjadriť len tie, čo to zažili,Koľkokrát po rokoch zistíte,koľko partnerov/partneriek zhodilo masky. Lebo osobnosť a charakter sa pozná iba v krízových situáciách a v "nesnázích " - nie vtedy,keď je dobre.....V ťažkých chvíľach preveríš, či si so správnym mužom/ženou - a či s papierom,alebo bez je v podstate jedno.....Okrem zákonných nárokov a ochrany ženy a dieťaťa v prípade rozchodu/rozvodu,kde značne má vyššie skóre manželstvo.
@naniki no mnohé zažili aj situáciu,že je to navždy.
@terezka1947 iba vdovy,lebo nikdy človek nemôže povedať že sa to neskončí....Heriban sa rozviedol v 64 rokoch a Alenka si myslela že majú krásny vzťah a navždy...takže tak to bolo myslené....
@naniki no do manželstva by sa malo vstupovať "navždy". Už život prinesie kadečo. Narážala som na to,že sú aj 30,40,50r.manzelstva,kt.su pekne.
@terezka1947 áno súhlasím,je to relatívne....teraz sú pekné,ale ktovie čo bude napr. o rok....tak to bolo myslené...nie,že neexistujú pekné manželstvá.....preto som uviedla aj príklad Heriban - aj jeho dcéry dospelé sa vyjadrili že žili v krásnej harmonickej rodine,aj jeho žena a BUM - po 40. rokoch zvrat,ktorý by nikto v ich rodine nepredpokladal.....
@marca12 nemas pravdu, zrely chlap ktory ma skutocny zaujem o zenu a je si isty ze je to zena jeho zivota..taky ju po relativne kratkom case poziada o ruku, poziada aj jej rodicov o zvolenie, pekne s kyticou aj pre buducu svokru, a po kratkom case si ju aj vezme pred zrakom vsetkych, na ktorych obom zalezi..a nema to nic spolocne s vekom, majetkami a vyhovorkami potom ked ..vsetky, co tu riesia, ze ich chlap nepoziadal ziju skratka v nespravnom vztahu..tolko moj nazor a nemyslim, ze staromodny, skor pravdivy
@bykaterina krasne povedane..a predpokladam ze ty si nemusela manzela nutit do svadby..take by mali byt vsetky manzelstva..😊
@lacibo, to je síce krasna teoria, len v praxi jej nestacia nohy, na kolkych by mala krivat. Podla nej by manzelstva vznikali len medzi dospelymi a vyzrerymi ludmi a hups, ono to tak nie je. Vztahy su podstatne zlozitejsie, neda sa vytvorit univerzalny recept na to, ako je to "spravne". A teda, ked by ma v 25 ten "spravny" poziadal po troch mesiacoch znamosti o ruku, tak asi uteciem, lebo si budem mysliet, ze sa zblaznil. A dvakrat, keby saskoval s kyticou pred rodičmi. Suhlasim, ze idealny stav je dobre manzelstvo. Ale podstatne je to slovicko dobre a nie manzelstvo. Ludia sa vyvijaju a menia a zleho partnera sa zbavim ľahšie ako zleho manzela. To su tie fakty z druhej strany.
@naniki za ten čas čo sme spolu sme si dosť toho prežili . Boli veľmi zle situácie a ešte aj horšie ... Nikto nikomu nevidí čo domácnosti . Ja poviem len toľko za mňa prežili sme toho už dosť a vseliake situácie a ustáli sme to a to nás aj presvedcilo ,že proste sme spolu a ešte viac nas to spojilo a ľúbime sa ešte viac . To je všetko za mna ...
@naniki velmi zvlastny nazor...ja som sa raz rozviedla a som vydata druhykrat a nemyslim si,ze by niekto ukazal svoju tvar az po rozvode,skor vidim aky sme boli obaja nerely a nerozumny,ze sme sa rozhodli vziat,ako sme si mysleli,ze svet je gombicka,hoc sa tisickrat uz pocas chodenia ukazalo ako sa vyrazne rozchadzame v hodnotach...skor si myslim,ze je to prave o tom - vidime s kym chodime,vidime ako to funguje,lenze napriek tomu sa vezmeme a cakame zazraky...ale tak to nie je a vinit netreba len toho druheho,ale vidiet aj seba...
@lacibo nie veru nemusela po pol roku má sám požiadal o ruku a do roka čo sme sa poznali sme sa brali
@veronika19895 mne nie.
Nevadilo, kým sme len chodili a žili spolu v zaciatkoch. Ale postupne pribúdali situácie, kedy mi začalo vadiť, že sa musím predstaviť alebo niečo riešiť, a necitila som sa komfortne, keď som mala označiť chlapa či nan odkazovat... Príklad, riešili sme spolu nájom, hypo, či po nasťahovaní sa rôzne vybavovačky, volala som chlapíkovi, ktorí nám išiel robiť skriňu a mala som mu povedať, že ja nie, ale bude doma ... A trošku som sa zasekla.. že vlastne kto? Partner? Priateľ? Druh? Jednoducho ako dospelej žene v takých dospelackych situáciách mi to naozaj zacalo vadiť, ale my sme sa samozrejme nebrali kvôli tomuto, ale preto, lebo sme sa brať chceli, bolo to samozrejme a prirodzene, len píšem, kedy som pociťovala nejak prirodzene, že už mi vadí byť označovaná ako "priateľka".
@oblecenie99 Presne. Ja som sa s mamou roky hadala, lebo ona staromodna ze svadba musi byt a ja ze je to len papier. Ked sme zacali s muzom zit, vsetko bolo happy a asi po 2 rokoch sa nas casnicka v nasej znamej restike medzi recou opytala ci sme zobrati, alebo spolu len chodime. Ja som ostala bez slov lebo to bolo prilis osobne, ale moj vtedy frajer bez mihnutia oka odpovedal ze: "len chodime". A v tom momente mi doslo ze toto uz nechcem zazit.
@veronika19895 my tak žijeme úplne normálne nezosobášení ako manželia len bez papieru. Záleží aký máš na to úhol pohľadu. Pre mňa je to iba zbytočný papier, no doležité je ak ste v srdciach ,,zobratí" a lúbíte sa.
@renca1992 keby to tak vnimala, neopyta sa vo fore taku otazku, aku sa opytala 🙂 jej to ale prekaza, svadbu chce, jej partner nie
a cim dlhsie sa to bude tahat, tym mensia sanca ze svadba aj bude (ja si dovolim tvrdit s takmer 100% istotou, ze v ich pripade svadba uz nebude, z jeho pohladu: naco)

@h2 keby boli manželia a mali by BSM tak by to tak bolo.