Vzťah s Egypťanom
Zdravím vás, chcela by som sa opýtať aký máte názor na vzťah s Egypťanom.
O ňom: Jedného som nedávno spoznala, je z Kahiri, končiaci študent na Univerzite. Jeho rodinná je na to finančne priemerne dobre. On žil celý život v Kuvajte a až na vysokú prišiel do Egypta späť. Spoznali sme sa online a už niekoľko mesiacov si píšeme. Z jeho rečí má človek pocit, že je viac liberálny a otvorení zmenám, proste už taký prispôsobený modernej dobe. Aj keď je muslim, ani sa nemodli 5krat denne. Pýtala som sa ho na viacero názor o právach žien, o fungovanie domácností a iných veciach a jeho názory sú úplne normálne. Naozaj sa mi zdá byť úplne v poriadku.
Problém: Viem, ze veľa žien končí zle v takýchto vzťahoch, že ju len využije na financie, či visa do Európy. On má o peniaze nikdy nepožiadal a práve naopak nemá problém za mnou prísť do Európy na dovolenku na pár týždňov za svoje vlastné peniaze. Aj čo sa týka víz, tak má dom zdedeny po rodine v Kahire, čiže až tak po Európe netúži. No po čítaní tých zlých skúseností, ktoré ženy mali mám trocha obavy. Veľa píše, že aj 5 rokov ich Egypťan bol normálny a po svadbe sa zmenil alebo ich zadlžil a podobne.
Vedeli by ste mi dať nejaké rady a vlasnre skúsenosti? Viem, že vzťah s ním bude iný ako vzťah so Slovákom. Viem, že sú tam kultúrne rozdiely. Ide o to, že ak by bol naozaj taký ako hovorí a tvári sa tak by to bol pre mňa ideálny partner. On už mal jeden vzťah a nevyšiel mu, žiadne manželstvo len priateľku Egypťanku a ja som tiež už jeden mala ale to mu nevadí.
@lenkakravcova neviem ako to funguje v islamskom svete,len má kus zaujalo,to rozdelenie,ktore si spomenula v úvode,nedá sa porovnávať mormon,či jehovista s katolíkom,či protestantov,ja som si myslela,že všetci moslimovia veria v Alaha?Nie je to tak?Len som zvedavá😉
@elementissa ale s takou povahou sa Slováci určite o teba bijú😂😉
@rorino
Základné rozdelenie je na muslimov:
a.) tradičných - sunnitských (väčšina) - uznávajú ako priame slovo Božie Korán od Boha + hádisy (tradované 2-3 storočia ústne) - títo sa delia na 4 základné právne sunnitské školy a potom na ďalšie vetvičky..
b.) šítskych - tí majú vlastné tradície - uznávajú ako priame slovo Božie Korán od Boha + hádisy šítske (tradované 3-4 storočia ústne) - delia sa na 7 základných šítskych právnych škôl a potom ďalej rozvetvujú..
c.) koránskych - - uznávajú ako priame slovo Božie Korán od Boha. Hádisy považujú len za historický doplnok, nie za Boží zákon, keďže neboli zapísané hneď počas alebo po smrti proroka, nie sú rýmované ako Korán (nie je tam taká dobrá ochrana predchádzania zmene slov..). Tu sú 2-3 základné právne školy, ktoré medzi sebou diskutujú.
Ja osobne sa radím k C.)
Áno, všetky tie smery veria v Jediného Boha, ale sú tam rozdiely v šárii (islamské právo).
Napr. podľa Koránu je zakázané klamať - v každom prípade. Nie sú tam výnimky. V hádisoch je výnimka povoľujúca klamstvo v prípade vojny, nebezpečenstva a v prípade lichôtok. Pre mňa ako koránsku muslimku nie je povolené klamať nikdy. Pre sunnitov platia popísané výnimky.
Alebo iný príklad: Ja ako koránska muslimka mám predpísaný Bohom v Koráne slušný odev zahaľujúci prsia, pohlavné orgány, druhotné pohlavné znaky (takmer všetko, čo nás oddeľuje od mužov - širšie boky atď.). Boh v Koráne nepredpisuje ženám šatku na vlasoch, ale ani nezakazuje - necháva to na žene samotnej, čo považuje v tomto ohľade za slušné.
Šítske muslimky (viď Irán) majú predpísaný povinný závoj na vlasoch (podľa šítskych hádisov), ktorý môže viať vo vetre, ale musí byť na vlasoch. Sunnitské muslimky majú predpísaný ako povinný podľa hádisov hijáb omotaný a zahaľujúci vlasy komplet.
Čiže takéto rozdiely tam sú potom. Ale gro viery v Jediného Boha, poslov, anjelov, Súdny deň atď. ostáva rovnaké u všetkých.
@lenkakravcova už keď som do toho zabudla,v Egypte to bolo krásne viditeľné,to oblečenie a zabalenie,jedna vo farebných satach,až po zem,nemala zahalenú hlavu s vedľa nej celá v čiernom zahalená celá ešte aj cez tvár mala nejakú sieťku.To je to rozdelenie o ktorom píšeš?Tie rôzne "odnože"?
@rorino V Maroku toto bolo velmi viditelne - ale skorej by som to priradil k rodinnej tradicii - zopar zahalenych, zopar v ciernom, vela vo farebnom a velmi vela europske oblecenie (aj ked vacsina s dlhymi rukavmi na trickach). Tipujem ale ze to boli moslimky rovnakeho zamerania, len inak vychovane.
@rorino Áno, to môže byť to.
Tá prvá mohla byť koránska muslimka /ja tiež takto nosím farebné šaty, aj nohavice +dlhé trička+kardigán..) (alebo mladá nepraktizujúca konzervatívna muslimka).
Tá druhá bola asi konzervatívna časť sunnitskej vetvy /wahabi/salafi/ (tie nosia "nikáb" - tj.zahalenie tváre okrem očí) 🙂
@rorino Inak my to máme podobné s kamarátkami, keď sme sedeli raz v mešite na oslavách po ramadáne:
- ja dlhé šaty, dlhý rukáv, vlasy v drdole
- vedľa mňa sufi sunnitka - závoj na vlasoch, farebné oblečenie
- vedľa mňa z druhej strany šítka v nohaviciach blúzke a jemne prehodenom závoji
- vedľa nej sunni stredná vetva - závoj na vlasoch a bielo čierno, monochrom oblečenie
- vedľa nej salafi sunni v nikábe svetlomodrej farby
- vedľa nej konzervatívnejšia sunni salafi v čiernom nikábe
Takže pekný mix - a to teda bolo v mešite na Slovensku 🙂 V islamských krajinách je to väčšinou tiež dosť variabilné. Svoju rolu v odeve však tiež môže hrať vek a výchova, ako uvádza aj @hiro vyššie.
Mam kamaratku ktora ma muza egyptana a zije si dobre.. ja som mala tiez..ale rozisli sme sa,lebo som nemala moznost stale chodit hore dole do egypta.nakolko som pracovala..atd...Leti niektora z vas do egypta teraz?? Alebo chce?? Ja by som isla ale nemam s kym...prosím napiste mi...
@lenkakravcova preco ju strasite..Ja osobne som zila v moslimskej komunite 20r..Viete co su 100 krat lepsi narod ako slovensky!!!Daju vam aj srdce. Ja som za 20 r poznala uzastnych ludi,ich jazyk..konkr.pisem o egyptanovch a iraq..Nie kazdy Egypťan je taky ako ste opisala.Ved aj slovak vam tak moze ublizit,ze sa zena a deti nikdy nespamataju...
@kika3777 ako ju starším? 😄 Však na sama som muslimka.

@laura2468 až teraz čítam tvoj príspevok... Moja známa je vydatá za Egypťana, Spoznali sa pri práci. (Nemajú spoločnú kanceláriau). Žijú si šťastný, harmonický život. Chodia na dovolenky do Egpta aj jeho rodina chodí na SK. Nemenila by.
Sme rôzn., Tak ako i Slováci. Veľa žien i tu na koníku píše ako sa rozvádza, chce odísť od manžela. Majú problémy. Takže ani Slovák nie je vždy ideálny.
Ak si vydiskutujete všetko pred svadbou a dáte do predmanželskej zmluvy, niet sa čoho . obávať.
Poznám i jednu Češku, čo sa vydala za Tunisana. On tam žil sám. Má dom. Žijú tam teraz spolu.
Niektorí sa z vypočítavosti chcú oženiť s Europankou, aby mohli cestovať po Europe. Všetci nie sú takí.