11-mesačná dcérka veľmi málo zje

4. jún 2023

Ahojte, dcerka ma momentalne 11 mesiacov, od 6m davam prikrmy, inak je dojcena. Od zaciatku nebola extra jedak, ale zda sa mi ze sa to nemeni, stale som si vravela ze snad sa rozje okolo toho roku, ale pride mi ze len par lyziciek zje a uz vymysla chce ist dolu zo stolicky....Ked je to nieco dobre zje aj viac(napr. vyziva), a hlavne na veceru mava apetit ze nejaku ovsenu kasu do nej aspon dostanem. Skusam jej davat aj kusky na stol nech sa krmi sama, aj ju krmim pritom s lyzickou nejakym jedlom co mame my, len v trochu jemnejsej konzistencii....Je tu niekto kto mal podobny problem ? Zacali ste davat po roku nejake vitaminy, alebo je mozne ze sa mi este rozje??

zuzkaa1991
4. jún 2023

Nepamätám kolko zjedla ale viem ze velmi malo.sledovala.som cas.ze cca.kazde 3 hod som ponúkala jedlo.jej nemyslim snaky rozjedla.sa az v 4.5r🤣🤣🙈 odvtedy aspoň zavalq.zacala ochutnavat...dovtedy čistý chleba ciste cestoviny (prilohy ryza) vsetko.len ciste

divokykonik
4. jún 2023

Môj malý bol nejedák, bol podľa tabuliek dlhodobo podvýživený. Potom sa pred prvým rokom dosť rozšupol, lebo jedol viac jedál a pil menej mlieka (mlieka vždy pil málo, preto tá podvýživa). Teraz má rok a 8 mesiacov, fufní všetko 🤣. Niečo je lepšie, niečo horšie. Už je dokonca tabuľkovo priemer vo váhe.

nikol789
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
4. jún 2023

@zuzkaa1991 a kolko toho zjedla? lebo mne akoz zje kadeco ale fakt malicko...aj sa tvari obcas ze jej chuti a po par lyzickach nechce 😃

autor
4. jún 2023

@divokykonik tak gratulujem ze vam to takto dopadlo :D este je nadej aj pre nas teda 🙂 no my mame od podvyzivy daleko, buclata je dost, len sa bojim aby jej nieco nechybalo, a proste ma to celkom hneva ze pripravujem kadejake lahodky a ona dokopy nic nezje...a mlieko tiez velmi nechce, to tak v spanku ju kojim aspon :D

ildiko36
4. jún 2023

Kolko vazi tvoje dieta?

autor
4. jún 2023

@ildiko36 priblizne 9,3 kg

marianarem
4. jún 2023

No moj bol tiez velmi slaby jedak, boze co som sa naspievala a narecitovala pri prikrmoch 🙈 Robila som ich take, aby v kazdom suste bolo co najviac kalorii a vitaminov, lebo tych sust ktoviekolko nezjedol. V roku na poradni nemal ani 9kg, ale inac bol zdravy a prosperoval, vyvijal sa krasne, nic mu nechybalo. V podstate podla toho sa treba orientovat, nie podla predstav, ze kolko ma dieta zjest. Iba podla zdravia a prospievania. Tie zjedene mnozstva sa medzi detmi fakt vyrazne lisia.
Co ta asi nepotesi, tak ma 3.5 roka a nejaky extra jedak to nie je doteraz. Ale dari sa nam pomalicky rozsirovat repertoar toho, co zje. U nas pomohlo aj namotavat ho na jedlo vlastnym nadsenim - ja rada varim a jem. Takze citali sme si knizky o jedlach, bravam ho k vareniu, peceniu, dostava ochutnavat, ovoniavat, pomoze, teraz uz aj sam cosi vyrobi, co si potom zje.
Prikladam link na jednu knizku, co nam dost pomohla. Zacali sme ked mal tusim 14 mesiacov a doteraz sa k nej vracia. Pozeral obrazky a niektore som videla, ze ho zaujali viac ako ine. Tak som mu potom doniesla danu vec ochutnat. Ked to poznal z toho obrazku, tak vacsinou bol ochotny. Potom neskor som sa ho uz pytala, co dalsie by chcel ochutnat. Nie vsetko chutilo, ale aspon skusil.
https://www.megaknihy.sk/puzzle-leporela/334950...

ankare
4. jún 2023

Neboj, je dojčena, v mliečku má všetko, čo potrebuje. Je to doslova tekuté zlato. Ona sa pomaly rozpapa, veď ešte len ochutnava. ♥️

aliaray1
4. jún 2023

Ano, nasa zacala jest az ked som jej spievala ludovky a detske pesnicky a mala nieco v ruke (grahamova tycinka, mrkva, uhorka)

titla
5. jún 2023

Pises, ze kojis. Nepotrebuje tolko papat, lebo doplna mliekom.
Ja som tiez kojila a moj syn absolutne nechcel prikrmy. On prvych sust proste boj. On len mliecko. Kolko som sa natrapila, vymyslala kombinacie, zabavala pri jedle... do 11m jedlo max tak ochutnaval. Potom sa trosicku rozjedol, ale teda ziadna slava. Pritom bol riadny pampuch. V roku mal myslim 11 kg.
Ked som ho v 13m odstavila, nabral zrazu taky apetit... maly srotovnik. Maso, prilohy, ovocie, zeleninu dusil jedna radost. Akurat abolutne odmietal UM. Doteraz ziadne mlieko nevypije a to bude mat 4.
A inak zo svojho okolia poznam dost pripadov, ked sa kojene deticky rozjedli po odstaveni.

autor
5. jún 2023

@marianarem wow diky za tip, to je super napad !!!

autor
5. jún 2023

@titla
@ankare no len v mliecku uz nema zelezo, alebo teda nie dostacujuce mnozstvo, takze o to mam obavy :-/ a tiez nejako extra sa nekoji, jedine ked chce je pred spanim alebo pocas noci, inak ze by sa poriadne napila cez den to nehrozi...cize to vychadza tak 4-5 krat denne max....no ale tak hadam aspon nejake kalorie a vitaminy tym ziska, ze nebude snad podvyzivena...

autor
5. jún 2023

@marianarem ano zalezi ako sa vyvija, len nasa dr. je taka dost tabulkova...tak uz mam obavy co povie ak dcerka nepriberie tolko kolko by mala...za posledny mesiac co som ju vazila tak nepribrala vobec, no ale je vcelku buclata aj tak, si to nadbehla predtym...

autor
5. jún 2023

@titla mozem sa opytat, preco ste odstavila uz v 13m ? tym ze nechcel UM nechybalo mu potom nieco ?

titla
5. jún 2023

Odstavila som preto, ze sa v noci v kuse kojil. Nadranom chcel spat uz len s mojim prsom v puse, ako cumlom a sem tam si pricucnut. A ja som sa uz potrebovala vyspat. V tom case uz cez den mlieko nepil vobec, prso dostal len na uspavanie na obed, ale v noci pytal kazdu chvilku.
Takze som si povedala, ze stacilo. Rok som kojila na poziadanie, svoje dostal a uz to bolo na moj ukor.
A ako som spominala po odstaveni sa krasne rozpapal.
A sama na sebe som si potom uvedomila, ze aj ked sa to na prvy pohlad nezda, kolko zivin si kojenim bral. Ja som potom niekolko kil pribrala a musela som si upravit jedalnicek - mnozstvo a kolko sladkeho som pojedla. Ale velmi mi pomohlo, ze som mala dostatok spanku.
Totizto po odstaveni mi prespal celu noc.

autor
5. jún 2023

@titla fiha super, tak to uplne chapem....nastastie my s nocnym kojenim problem az tak nemame, to som rada ze aspon vtedy sa mi napapa v klude :D ....ale mozno pridu aj take casy....joj s tym priberanim ani nevravte, kolko kg ste pribrala ? ja si to tak uzivam teraz ze vselico mozem pojest a vaha nestupa....:O

ankare
5. jún 2023

Neboj sa, podľa mňa má všetko v poriadku. A aj tak nebudeš dieťaťu pchať nasilu jedlo do úst. Môj syn točí 10 jedál dookola, žiadna zelenina, z ovocia len banan a všetky krvné testy má v poriadku.

titla
5. jún 2023

Asi 3-4 kg, kym som sa uvedomila, ze uz nepotrebujem take velke porcie a tolko sladkeho. Mala som roztiahnuty zaludok. Sladkym som zahanala unavu, doplnala cukrom rychlu energiu (v zivote som nejedla sladke ochutene jogurty, ale kym som kojila 2 denne som zjedla, k tomu keksy, coko, nanuk a chuda som bola) ale po odstaveni, ked som uz nemala deficit spanku, stacilo sa mi par dni zapriet, vedome potlacit chut na sladke a dala som sa do normalu. Mne tych 6 hod nepreruseneho spanku neskutocne pomohlo. A vaha sa mi potom znova ustalila.
A tym, ze syn uz nemal moje mlieko, zacal normalne jest a vsetko. Jogurty, syry, maslo papal, takze UM nebolo nevyhnutne. Nastastie az na par potravin nebol vyberavy, takze stravu mal pestru. Skor teraz vymysla, ako je starsi, ale stale je dobry jedak, ked ho porovnam s inymi detmi.