20 mesačná dcéra vypľúva jedlo

lola92
1. nov 2021

Ahojte dámi , chcem sa spýtať mamičiek ktoré máte doma ratolesť typu : jedlo nieje moj naj kamarát a stretli ste sa s fázou - že dieťa si samo niečo pyta - jablko - uhorka - kapusta atd a pozuje - užije si chuť ale hmotu vypľuje … ? U nás to tak mame , na jednej strane sa tešíme že konečne žuje keď už ma skoro všetky zuby ale nechce to prehltnúť - prehltne len mäkké veci - banán - Kinder rezy - občas ryžu a inak všetko jej musíme mixovat a to hneď len hltá , keď sme skúšali len popucit tak to nechce … už neviem čo mame robiť aby to prelomila … mame to neriešiť ? Moja sesternica tiež musela do dvoch rokov synovi všetko mixovat a po dvoch začala jest aj tuhé .
Ďakujem za diskusiu .

alzbeta311
1. nov 2021

Kinder rezy ani nie 2 ročnej 🤦‍♀️ potom sa nečuduj, že nechce normálne jedlo

lola92
autor
1. nov 2021

@alzbeta311 Bože moj :D nebud premotivovana , raz za mesiac dostane dva hryzi od otca :D ja som to dala len ako príklad že ake veci prehltne - čo sú mäkké a kvázi sa rozpustia so slinamy , apropo - mala ma take chute že chce jest cibuľu , citrón , kyslé uhorky , kvasenu kapustu a podobne lahôdky 🙂 a keď nemáte čo povedať do diskusie tak radšej nenapíšem nič a kludne dávajte svojmu dieťaťu do 5rokov len bio šošovicu a patizon - keď budeš mat doma dieťa čo zásadovo odmieta jest tak budeš rada ak zje hocičo len nech je .

alzbeta311
1. nov 2021

Ja som neni premotivovana, ja som tym chcela povedať, že v živote sa naje takych kravin este dosť. Má na to ešte kopec času. Skôr jej dať do ruk klasicku piskotu, s nou nech sa potrapi, alebo chrumky, striedku z chlebika. Ja by som mixovala nadalej, pokiaľ sa naje aspon vtedy dobre tak by som vôbec neriesila, nebudete mixovat do maturitneho ročníka. A dávať mäkké ovocie (banan, marhula, broskyna, ..) , keď nebude mať problém s nim, prejsť na tvrdšie (jablko, hruška,..) alebo ich skusit nastruhat a ponúknuť tak.

marianarem
1. nov 2021

@lola92 Ja by som to asi zatial nesilila, super je, ze prejavuje zaujem dat do ust. Su deti, ktore co vidia, to prehltnu. A potom na opacnom konci su deti, ktore sa najprv zoznamuju s jedlom vizualne, potom je uspech, ked zoberu do ruky, dalsi uspech ked oliznu, vlozia do ust, pozuju..a prehltnutie je posledne stadium. Pre niekoho je zjest nieco samozrejmost a pre niekoho nie.
Mozno skusit dat nejake mini kusky alebo ultra tenke. Ja mam doma tiez problematickeho jedaka, 23m, a doteraz mu vela veci, aj tu uhorku, musim krajat na platky najviac 1mm hrube. S jablkom ma obdobia kedy v pohode schrume cely platok, ale potom pride zase obdobie vypluvania ako u vasej. Aj
s masom a inymi vecami je to podobne. On ma problem s niektorymi strukturami a konzistenciami jedal. Ked ma ozaj dobre obdobie, ze ziadny zub sa ani omylom netlaci, je zdravy a vyspaty atd., tak je ochotny prehltnut vselico. No akakolvek drobna nepohoda a tolerancia ide dole, bud ma problem dat vobec do ust, alebo presne pozuje a vypluje. Nejako extra to neriesim, pride mi, ze by bolo kontraproduktivne na to nejako tlacit. Snazim sa aby bol pestro najedeny, prisposobim suroviny a konzistencie tak, aby co najmenej odmietal a do toho podstrkujem zopar tazsie prijatelnych veci a skusam, ci uz sa to nezmenilo.