Aké jedlo nedávate svojim deťom a prečo?
Môžte napísať aj vek.
Čo im nedovoľte?
Ja nedovoľujem (škôlkarom) lizatka, cukríky veľmi zriedka. Radšej dám dobrú kvalitnú čokoládu.
Nemám rada keď muž dáva deťom parky/ špekačky, vegetu, prisála hrnce lebo vraj slabo dochucujem...
Áno, prvé obdobie prikrmov boli u nás hádky. Potom som zhodnotila že mi nestoja za pokazené manželstvo. Polavila som. Snažím sa zdravšie dávať deťom, občas prezmurkam keď im dáva hovadiny.
Parky kupuje najkvalitnejšie, vegetu som kúpila domácu sušenú ( zdravsiu variantu), muž má klasickú do každej polievku to je 🤮🤢 každá polievka mu chutí podľa mňa rovnako.
A nemám rada keď k skoro každej polievke deckam dáva pečivo...aj k jogurtu ,🤦 našťastie málokedy chcú 😅🤣
Z coho su deti take obezne…? Niekedy boli v triede 1-2, teraz uz v skolkach vyslovene obrovske deti… V skupine “prvacikovia 2022” su take tlste a velke dievcata, ze mi to rozum neberie…
@patka06
Jeme všetko, ale nedávam hranolky, rezeň raz ročne..... sak o com píšem ja?
Až na ten rezeň- ten nerobíme lebo nám to nechuti...
Samozrejme ze na Vianoce robíme šalát, aj koláče si dáme na svadbe. Ja nepíšem o extrémne.
Dcéru nevychovavame na zakazoch, ale ideme jej príkladom. Je pre ňu prirodzene jest zdravé veci. Nestrcim jej do ruky brumika, ale radšej nosím so sebou ovocie alebo chlieb s prilohou...
Chapem, že som sa niekoho dotkla. Netreba sa urážať, treba sa zamyslieť.
Lebo keď niekto napíše všetko, tak ja pod všetko rozumiem - colu, čokolády, chipsy, hranolky, rezne, klobásy, salámy, a pod.....
A nikto ma nepresviedca ze stihli človek toto konzumuje denne
@pallacinka29 presne tak.
@simona20201309 musím ťa sklamať, mama môjho partnera bola príkladom nezdravého stravovania, toľko sladkostí sme nezjedli my dvaja za rok, čo ona stihla sama za týždeň. Celý život bola štíhla, dožila sa vyše 90 rokov. Moja bývalá kolegyňa detto, štíhla, až chudá, naj obed boli parené buchty, šišky, zalievala všetko colou. Nepohrdla ani slaninou.
@dzulli1980 v škôlke dochucujú minimálne, jedine soľou, aj to vo veľmi malom množstve a bylinkami, inak nič. A o tráviacich ťažkostiach, ktoré plynú z toho, že dieťa nejedlo v detstve sladkosti tiež nič neviem, nemala som ich zakázané, ale nikdy mi nechutili, ani nechutia. Nie som za extrémy, ale lízatká a cukríky, na pitie sladké žbrndy som do troch rokov nedávala, na čo? Ale ovocný, tvarohový, či makový koláč som bežne piekla.
@simona20201309 Nijako sa ma to nedotklo, ani sa neurážam .... v prvom príspevku som napísala všetko, čo jeme my .
Všetko záleží na "spaľovaní" organizmu, keď som bola mladšia jedla som naozaj všetko .... klobásu o 10tej večer, čipsy aj čokoládu /300 g Milka = žiadny problém / , denne samé "nezdravé" veci a mala som 56 kg na 175 cm.
"Milujem" tieto diskusie ktorá mama to robí lepšie 😅
@elizabet173 na to ti poviem len jedno. Tuční ľudia nechápu z čoho sú takí tuční, lebo si myslia, ze veľmi málo jedia. Chudí ľudia zas tvrdia, ze jedia neskutočne veľa, a aj tak sú chudi. Len to čo je pre tučných málo počas dňa, to chudi nezjedla ani za tyzden.
Svokra mohla.jest sladké na kila, a možno to bolo jej jedine jedlo počas celého dňa.
Niektorí ľudia dokážu zjest naozaj veľa, ale potom im stačí jablko na celý deň.
Na tému obezity som písala záverečnú prácu a keďže ma tato tematika veľmi zaujímala, dosť som o tom studovala.
Apropo ... obezita sa nededi, dedia sa stravovacie navyky"
@pallacinka29 to sú len “pevné” deti, alebo chúdence so “štítnou žľazou” 🤪 Hádam si nemyslíš, že ich rodičia nezdravo stravujú, veď to sú deti, čo jedia kilá ovocia a zeleniny denne a sladkosti, múčne jedlá, hranolky, pizzu, burgre poznajú len z rozprávania. …
Mne stačí, keď tu dávajú fotky, čo dávajú deťom na desiate, to by normálne stačilo dieťaťu na desiatu a aj obed (na to sú povodne tie krabičky aj určené, keďže v zahraniči často nie sú obedy a deti aj na prvom stupni sú v školách do 3, takže si ten obed musia doniesť) a aby to chúdence do toho obeda vydržali, tak tam je vždy šupnuta aj nejaká sladkosť. O 2 hodiny po takejto “malej” svačinke sa idú naládovať plnohodnotným obedom.
@sisaka hahahahahaha… my sa doma tolko razy sami seba pytame, ze co davaju ti rodicia detom jest… ved ked dieta je 5 krat denne normalnu stravu a hybe sa, neexistuje, ze bude mat take brucho a nohy ako dospely tucny clovek…
Isto v tom zohrava aj to, ako si budu fotit jedalnicky v skolke a frflat, co im tam varia - moj syn chodil do obycajnej statnej skolky a mal normalnu stravu - maso, zelenina, ovocie, natierky a pod. Len ked dieta z domu nenaucene, matka navari “cestoviny s cottage”, tak jasne, ze maso na stave/tuniakovu natierku nezje.
Na margo sikany a toho, ze deti vedia byt krute… moj syn nepovedal na taketo svoje spoluziacky zo skolky, ze su “tlste alebo tucne” (lebo to doma nepouzivame), ale opisal mi ich, ze “take su obrovske” - cim to presne vystihol…, lebo mnohe deti naozaj take su a 90 percent preto, ze sa k tomu vypapali…
sladkosti na vecer pred spanim...a kombinacie z kt by ich mohlo boliet brucho... a alergeny detom do roka.
@sisaka a este k tym krabickam mi neda povedat… tiez to krasne odrzkadluje dnesnu domu… su schopne hodiny travit tym, do akeho “boxu” (sa mi koprivka robi pri tom slove) davat desiatu, kazdy den tu taky prispevok pribudne… lebo to je najdolezitejsie…, a nie riesit stravu
Nedávam také veci že rôzne dochucovadla ala glutaman, veci plne éčok. Čiže dávam aj rôzne nezdravsie jedla ako napriklad parky, ale s kvalitnejsim zložením aspoň. Zas nie nejak často. Ale vlastne jedine co ozaj nikdy deťom nedávam sú sladké vody. To nepijeme ani my starší. Keď ideme do kaviarne tak dostanú džús, to je taka vynimka
Nedavam udeniny, teda ani parky, spekaciky. Obcas ak sne ba vylete a je tam hot dog, tak dam. To iste s hranolkami. Sladkosti maximalne raz do dna, aj to malicko a predtym ponuknem ovocie. Dcerka ma 5 rokov.
Mam 2.5 rocneho a z nezdravych jedal ktore jem ja, nedavam zemiakove lupienky a davam do varenia menej soli aby mal zdravsie, ale pre seba si osolim na taniery.
Potom su veci co povazujem za nezdrave a nejem ich ani ja a samozrejme ani nedavam synovi. Sladenne napoje, parky, sackove polievky.
Potom je dost vela nezdravych jedal, ktore bezne jeme, ale davam ich synovi len vo velmi malych mnozstvach: Cokoladu, popkorn, zmrzlinu, hranolky, slaninu, lupacky a ine taketo pecivo.
Mam celkom stastie ze je dobry jedak a zje vela zdraveho jedla a nema rad sladke jedla. Tak beriem stravu dost uvolnene.
V jasliach na jednej strane davaju vela zeleniny a ovocia ale na druhej strane aj krekry a susienky plne umelyn a aj tie hnusne zamrazene farebne vody v plastovych tubach.
Moj muz zase nepouziva pri vareni sol. Normalne da varit hrniec plny zemiakov a 2x nad tym pohrka solnickou a to je vsetko. Vsetko co vari si ja musim drasticky solit na tanieri a to nemam rada. Podla mna je to uplne inac chuti ked je ta sol vo vnutri cestovin, ako len na povrchu. Muzovi ta sol nechyba, lebo na vsetko si dava super stiplavy zos a tak neciti vobec nic (ani to ze je to bez soli).
@dzulli1980 aha, takze nevies to ani len zdovodnit, hlavne ze ti to je na smiech. Aj som si myslela 🙂
@pallacinka29 Moje deti jedia vsetko, vzdy boli najmensi a najchudsi v triede. Sama mam tendenciu priberat, cely zivot si strazim, co jem. No ex jedil vsetko, od sladkosti po sladke napoje s chipsy kazdy den. Ovocie neje skoro nikdy, zeleninu malo. Stale je aj skoro v 50tke stihly. Ja sama nerozumiem tomu, cim to je, ze jeden je stihly a druhy obezny.
@pallacinka29 vies co, normalne si mi pripomenula, ako sme na namesti na terase videli asi 9mesacne dievcatko, krasne saticky, masla cez celu hlavicku, mama ju mala na kolemach a tlacila do nej riadny zakusok plnkovy.. Nemusim pisat, ze faldiky dievcatka ani mamy roztomile vobec neboli 🙄
@dzulli1980 ja som nepisala že nedochucujem! Ja uvarím aj osolím, mne to stačí aj deťom. Muž ani neochutna jedlo a prvá vec, berie soľ a solí. V jeho rodine solia extrémne veľa, tam ísť na obed tak som presolena na celý deň keďže solia od zeleniny všetko....
@tamvtme presne s týmto môj muž nesúhlasí... Robiť niečo na tajnasa a ukazovať jej to 🙂
@simona20201309 joj to na sladké vody som uuuuplne zabudla, sirupy ani nič nula bodov u nás, občas keď muž kúpi dzus ( tiež neskacem od radosti) 😅 tyčinky síce kupujeme, chipsy teda tiež nedovoľujem ale keďže ich nejeme tak nepýtajú.
Jediná väčšia neresť sú údeniny, muž ich veľmi ľúbi občas takže dá aj deckam kúsok údeného mäsa, slaninu ....
@dzulli1980 ale i Tom to je, naučiť ich že môžu si dať ale všetko s mierou podľa mna
3 roky dávam mu všetko 🙂 jedine nie huby a údeniny.
Dcéra má 4, nezakazujem jej prakticky nič okrem kofeínu a drog 😄 ale veci, ktorých nie som fanúšik (tj rafinovaný cukor a údeniny), doma takmer nemáme a keď si ich dá raz za čas u niekoho iného, neriešim.
@marzuz89 presne, to nie je u tych deti taky roztomily trosku “baby špek”, ale normalna dospelacka tlstnota…
Nič mi nenapadá. Jedia všetko, čo my. 🤷♀️
Vidím že vo vnútri to asi moc prežívam.
Ani my nedávame nič okrem vody a občasne džús. Snažíme sa čo najkvalitnejši prípadne stavu ( buď kúpim alebo keď je veľa ovocia robím).
Sackove polievky, popcorn a hranolky mi ani nenapadlo písať, to tiež teda vôbec nemavame.
Ja skôr keď muz deťom spravi večeru/raňajky a k chlebíku údené mäso tak v duchu len si vravím nech to nejedia 😀
Po tejto konverzácii budem mať trošku väčší kľud na duši tuším.
Ja aj čokoládový jogurt beriem ako sladké 🤣
@simona20201309 s obezitou úplne súhlasím, teta robí v nemocnici na obežnej ambulancii pre deti... Vraví že katastrofa a tie príbehy čo porozpráva obcas🤦
@patka06 to nie je až tak pravda s tým ihriskom... Naše dieťa keď malo 2.5roka bolo jedno koľko toho pojedlo, mohli sme jej dovoliť aj sladkosť alebo byť na oslave a zakusok, akonáhle jej dal niekto niečo do ruky tak nevedela to prekusnut že to dostane iný deň prípadne keď to bola veľká vec, že dostane len kúsok a spustila hystericky plač.
Dodnes dokáže spustiť rev že ono chce veľku sladkosť a nie malu. Aj v obchode si vyberá podľa veľkosti. A síce sa snažím zdravo ho stravovať ale dostane aj sladkosť aj sladké jedlo aj koláče.... Takže keby malo na raňajky krupicu kašu, na obed tiež niečo sladké tak poobede vie trvať že si prosí sladkosti. Proste je to pre deti tak návykové podľa mňa.
Ale teda mám zásadu že obedy nevaríme sladké, keď tak večeru či raňajky
@dzulli1980 tiez by ma zaujimalo, ake traviace problemy hrozia dietatu, kt. do 2,5r neochutna cukrik, lizanku a podobne. Nech viem, na co sa pripravit.. 😁
verim, ze mi to bud ty, alebo uzivatelky, kt. ti tu hlupost "lajkli" radi vysvetlite.
takyto nazor je uplne nepochopenie podstaty zdr. vyzivy... Tie sladke kraviny, zvycajne plne umelych farbiv, dietatu nijako neprospeju. Detsky traviaci system sa v takom veku stale vyvija. A ano, mozno nezdrave veci zvladne bez problemov, ale na co je dobre, ho nezdravou stravou zbytocne zatazovat?
Ziaden extrem nie je dobry..
Ani davat "vsetko", ani nedavat "nic".. Najlepsia zlata stredna cesta.
A aby som odpovedala na povodny prispevok, detom bezne nedavam (ani s muzom tomu neholdujeme) fastfood, vyprazane jedla a udeniny (nie, ani detske parky 😁) ,polotovary, sladke vody, cipsy a ani im bezne nekupujem sladkosti plne umelych farbiv a stuzenych tukov. pri sladkostiach v podstate sledujem zlozenie a podla toho im ich vyberam, maju ich dost, aj ked nie denne, urcite v tomto nestradaju...
Avsak raz za cas, si dozicime aj vyslovene nezdrave jedlo, takze deti to poznaju a chapu, ze sa to nejedava denne a nemaju potom ani potrebu sa kravinami napchat, ked sa k nim dostanu. Napr. na dovolenke casto jedavaju hranolky, u starych rodicov nutelu.. A na navstevach a oslavach jedia co chcu, tam ich tiez nijako neobmedzujem.. 🙂🙂
Tak nedávam im piť pivo ani iný alkohol ako tu často vidím na veľmi roztomilých fotkách že haha. Ale hlavne že s alkoholikom by tu žiadna nežila.
A vyprážané veci - syr, hranolky a pod. Samej je mi z toho ťažko tak to nedám ani decku. 4 a 6 r.

@dzulli1980 predstav si ze moje dieťa za tými hluposti nejde. A nie nebojím sa toho co píšeš.
Ty s tvojim manželom môj názor nezmeníš.