Aké jedlo nedávate svojim deťom a prečo?
Môžte napísať aj vek.
Čo im nedovoľte?
Ja nedovoľujem (škôlkarom) lizatka, cukríky veľmi zriedka. Radšej dám dobrú kvalitnú čokoládu.
Nemám rada keď muž dáva deťom parky/ špekačky, vegetu, prisála hrnce lebo vraj slabo dochucujem...
Áno, prvé obdobie prikrmov boli u nás hádky. Potom som zhodnotila že mi nestoja za pokazené manželstvo. Polavila som. Snažím sa zdravšie dávať deťom, občas prezmurkam keď im dáva hovadiny.
Parky kupuje najkvalitnejšie, vegetu som kúpila domácu sušenú ( zdravsiu variantu), muž má klasickú do každej polievku to je 🤮🤢 každá polievka mu chutí podľa mňa rovnako.
A nemám rada keď k skoro každej polievke deckam dáva pečivo...aj k jogurtu ,🤦 našťastie málokedy chcú 😅🤣
Ja dám deťom všetko čo si zamyslia:D (2,4r) coca colu, hranolky,jablko, keksíky, lízatko🙂
@veronikastrickova nie, s tym nesuhlasim, ze VSETKO, ale s mierou. Ano, zlata stredna cesta, ale su potraviny, ktore ani dospelym neprispievaju, take polotovary, fast food, udeniny s rychlosolou, colove napoje ci sladkosti plne chem. farbiv.. Vsetko sa da plnohodnotne nahradit, cize chute rozvijat, ale dbat aj na to cim.. A hlavne kedy.
ze rocne dieta zje cosi, co nie je pren vhodne a bezprostredne po mu nic nie je, este neznamena, ze mu to neskodi..
Zaklad je vyvazena strava a nezakazovat, vysvetlovat, ako tu trefne poznamenala @stanislavicenka ..
cize detom nezakazujes napr. sladkosti, ale radsej im ponuknes akceptovatelnu alternativu.
co tym myslis, ze rozdiel vo vychove v stravovani?
@elizabet173 ja mam rovnaku skusenost ako
@vevesh ..
V skolke za odmenu taky cukrik, hentaky cukrik, na moju prosbu obmedzit to nereagovali. Inym rodicom sa to zdalo ok, ved je to "len" sladkost a ak aj nie, nemali to zaujem riesit..
V skole to pokracuje.. Ak ma nejake dieta narodeniny/ meniny donesie vsetkym sladkost.. Deti je vela, kvalitne sladkosti drahe, cize velmi casto ide o fakt ze sladky odpad.. A to ani nehovorim, ze sladkost je u mnohych deti sucastou ci dokonca nahradou desiaty...
Okrem morskych plodov vsetko uplne jedia (4.5 roka a skoro 2)
Nedavam jej to co jej nechuti.. Inak zje vsetko doradu aj sladke aj navarene aj slane aj mekac raz za cas.aj spekacku..vsetko doradu
@simona20201309 keď som bola malá vždy boli u nás na stole sladkosti. Aj ja mám. Môj syn ich ani neje. Za to keď prídu decká,ktorým rodičia sladké nedovolia až sa trasú a kebyže môžu,doslova zožerú všetko. Má rád gumových mackov haribo.Ešte aj teraz mám veľkonočné kinderka na skrinke. Asi ich otvorim a vyberiem hračky 🤣.
@tetapetra ako mozes takto generalizovat. Ty poznas vsetky deti, ktore nemozu sladkosti? 🤦
neviem, preco u niektorych zien existuje len moznost A - deti jedia bez kontroly vsetok sladky odpad, rad radom , alebo B - deti maju zakazane vsetky sladkosti..
Ziaden extrem nie je dobry...
Preferovanie sladkej chuti je u deti prirodzene, ale od toho je rodic, aby zhodnotil, co sladke dietatu ponukne..
Baby tak najviac čo som videla, pol ročný jedol guláš s chlebíkom .. a doktorka na poradni že už môžete začať s prvým príkrmom..mrkvičku a pomaličky pridávať zeleninku..skoro som odpadla...🤣 chlapec má teraz 20 rokov a zdravý ako dub...😊 takže všetko s mierou a čo uznáte za vhodne, každý má iné návyky...
@beronsche tak to nezávidím, my sme mali asi rozumnejších rodičov, stačilo chvíľu argumentovať na rodičovskom a boli sme dohodnutí. Deti sladkosti nedostávali a to bolo kopu rokov späť. S tými sladkými desiatami súhlasím, to kedysi nebývalo, síce som chodila do školy v čase dinosaurov 😂, ale sladké desiate si nepamätám, že by niekto nosil. Zároveň ale obézne dieťa bolo raritou, sladký bol raz za týždeň obed, cez víkend koláč a občas nejaký keks alebo čokoláda, to viac menej na narodeniny alebo meniny. Celé dni sme lietali po vonku, nesedeli za PC.
@lucciia toho polročného ten guláš s chlebom nezabil, aj keď mu mohol spôsobiť tráviace ťažkosti, na druhej strane mu ani nič nedal.
@dzulli1980 Haha...len aby sa z "ochutnania" čokolády a spol. nestalo pravidelné jedenie každý deň, že áno...
Bože, to čo je za názor, že dieťa musí ochutnať sladkosti,
aby sa v budúcnosti vyhlo tráviacim problémom ?????? Vôbec nemusí a pochváľ kolegyňu, čo 2,5 ročného tým nedopuje.
Moja od 3 rokov pomaly sem- tam aj kvalitnu sunku, len vodu, sladkosti tie detske susienky, alebo kukuricne nesolene sulce. Teraz ma 15, nam varim zdravsie, alo co zje vonku netusim 😂. Urcite aj pizzu, mekac. Je zdrava, bez alergii a velmi lubi sladke....
Nedavam detom kupovane sladkosti, ked od niekoho dostanu hned to vyhodime.
Myslim ze riesite vazne hluposti ked su tie parky kvalitne a aj vegeta domaca tak co
@elizabet173 ano, v ms. A presne ako @beronsche , deti mnoho a na miesto toho, aby upiekli kolac na narodeniny, nakupili kopec lacnych sladkosti. A uplatky boli u nas gumene medvediky, sice ho v poslednych rokoch nahradil hroznovy cukor. Tiez nic moc...a kecup bol hlavna priloha k akemukolvek jedlu🤐
@dzulli1980
@marzuz89 Moji rodicia boli vyse 30 rokov dozadu zrejme dost pokrokovi, tiez mi nedavali sladkosti. Do 3 rokov urcite nie, potom akurat ked mi raz tyzdenne doniesol starky volaco male, ked prisiel na navstevu. Nemam problem s travenim, ani s nadvahou, ani som sa nikdy "neotrhla z retaze", ked som zrazu mala sama pristup k sladkemu (co je casty argument mamiciek). Takze za mna super. Mam dve deti a tiez sa snazim menej sladkeho. Do 3-4 rokov starsia dcerka tiez nic nedostavala, iba domace kolace, mladsi tak okolo 3 rokov uz dostal, lebo chcel, ked videl starsiu... Sladke ma starsia tak raz za den, ked dobre zje obed, ale skor kusok cokolady ako cukriky. Mladsi vacsinou len raz za tyzden, ked ideme k babke... Vyprazane tiez moc nerobim. Zjedia mi kopec zeleniny, ovocia, len jedine dost peciva jeme, toho sa nejako nevieme vzdat... Ale snazim sa aspon domaci chlieb.
@vevesh koláč na narodeniny nesmel nosiť, ale s balónikmi, bublifukmi a pod nebol problém. Nerozumiem tým úplatkom, u nás neexistovali, učiteľky si vedeli poradiť ak bez nich. A kečup ako píšem, bol zakázaný, ale ty myslím nežiješ na Slovensku, či?
@elizabet173 aj tu na svk su skolky, ktore uplacaju deti, aby zjedli obed. A rovno lentilkami, medvedmi🤦. Realita s uplatkami je taka, alebo teda s odmenami, ze je to len medvedia sluzba. Pretoze hovori dietatu, aby zjedlo tu "tu hroznu" polievku, a dostanes za to tu dobru lentilku. Robia to, bohuzial, aj rodicia doma.
@stanislavicenka ako generalizujem. Samozrejme,že by som nedávala sladké dieťaťu, ktoré sladké nemôže. Ale videla som ako také deti chcú a hlcu pohľadom všetko sladké okolo seba. Zákaz ešte nikomu neprospel. Mám okolo seba mnoho detí a vidím, ktoré dieťa je hotové "z kocky cukru" a ktorému to je šum a fuk. Ja som nezakazovala, samozrejme ani nevnucovala, doteraz nepije pocukrovany čaj, pije čistú vodu a raz za čas, keď niekam ideme si dá malú kofolu. Ešte aj krupica musí byť len zo zrnkom cukru. Ako náhle by som dala viac,nezjedol by.asi toľko k téme sladké
@elizabet173 nie, nezijem. Ale v rodine maju to iste na dedinskej skolke- uplacaju deti, aby robili po voli👀👀👀. Za nasich cias to teda nebolo. A kecup je taka nemecka uchylka- su schopny ho dat aj k tarhoni a reznu na prirodno🤦♀️🤦♀️🤦♀️ono je to potom tazke korigovat, ked ranajky sice dietatu nabalis zdrave, v skolke dieta podplatia sladkym+ kecupom ku kazdemu jedlu a potom jedine "ozajstne jedlo" je doma vecera (ktoru musim varit, lebo jedla v skolke boli tiez veeelmi diskutabilne- myslim tie kombinacie). Jedine pozitivum bolo, ze varili z kvalitnych surovin a s vela cerstvou zeleninou a ovocim.
@tetapetra ja mam dieta "hotove z kocky cukru" a pritom zakazy nemalo...pre pokoj v rodine mal povolene sladke veci od roka a ako to dopadlo? zacal odmietat vsetko jedlo co nie je sladke! Dodnes nechce normalne jedlo jest a to ma 4. Za to sladkosti by zral furt. A do toho ziskal kvantum alergii a histaminku. Nevravim, ze je na vine cukor, ale isto tomu nedopomohol. Takze za mna decku radsej ani nedat sladke aspon do 2-3rokov...Doma sladkosti vobec ziadne nemat a hlavne a v prvom rade ist detom prikladom. Nejest nic co nemoze dieta samo a jest naozaj zdravo. U nas je problem uz len ked tatinko chce nieco co nemoze koli alergii a maly len place a place. Nedokaze to pochopit, preco tolko veci mu skodi a tatik odmieta s nim drzat a jest to co ma.zakazane az ked spi🤷
@tetapetra nikto ani nehovori o zakaze. Detom sa vysvetluje, nie zakazuje, a to myslim vsetko. Rovnako vysvetlujem aj stravu. Preco nieco nejeme, preco to nekupujeme. To nie je o zakazoch, to je o vedomom jedeni. A ano, prirodzene je cloveku blizsia sladka chut, ved je to prva chut, ktoru ochutname, chut materskeho mlieka.
Moj maly si vyberie hrozno, ked mu dam na vyber cokoladu a hrozno. Ale papa detske parky, pretoze maso donho inak natlacit neviem. Papa ovocie a zeleninu na kila. Uvidime, ked Zacne chodit do skolky😁
Moji majú 5 a 2 a jedia všetko okrem surovej zeleniny 😂 teda starší už vzal na milosť uhorku. Ale teda mame pravidla… na raňajky pecivo alebo kasa… na desiatu len ovocie. A kto chce poobede sladké musí zjesť obed. Poobede už im dovolím aj dobrotu. Sladký obed max raz za týždeň. A v ten deň väčšinou hustá zeleninová mixovana polievka. Starší v škôlke objavil čokoládové guličky do mlieka. No nebola som z toho nadšená. Často si to pýtali… ale trvalo to asi tri mesiace a potom ich to prešlo. A nevieme dojest ani otvorený balik čo mame. Tak nerobím z toho vedu a veľmi malo veci zakazujem. Myslim si, že najdôležitejšie je ukazovať dobrý príklad a deti raz začnú jesť vyvážene, zdravo.
@tetapetra ja si toto podla mojej vlastnej skusenosti nemyslim. Dcera ma sladke strasne rada, ak ju nebrzdime, zje tolko kolacov/inych sladkosti, ze jej je zle...opakovane, nikdy sa nepoucila, nikdy nepovie, ze jej staci. Syn sladke az tak neoblubuje, jasne, ze pyta, najma ked vidi ze ostatni maju, ale da si trochu a je spokojny. Pristup som mala k obom od zaciatku rovnaky, dostavaju ked je cas na dezert co si sami vyberu, plus ked sme na navsteve, ci ked im niekto prinesie
Nedávame a ani vôbec nekupujeme sladené nápoje. Kolu, vineu alebo Kofolu si kupujeme domov len na štedrú večeru a keď robím na jeseň doma husacinu. Inak pijeme celý život čistú vodu, manžel robí bazový sirup a ten si dáme občas k obedu. Aj do školy deti nosia iba vodu. Sladené nápoje považujem za úplne zlo pokiaľ sa pijú denne ako súčasť pitného režimu. Asi to má aj svoj efekt, nakoľko moje dcéry majú 8 a 12 rokov a nemajú doteraz jediný zubný kaz, k zubárovi chodia len na prevenciu a dentálnu hygienu.
A kým ste sa vzali ste co jedli ? Tak asi ste mihla vedieť už dávno že deti budú jesť to co rodičia a ak ste nezmenili jedalnicek pred tým tak nečakajte že keď sú deti že sa niečo zmení 🤦♀️

@vevesh prepáč, v akých verejných stravovacích zariadeniach uplácali deti gumovými medvedíkmi a kde mali tony kečupu? Myslela si MŠ? Dúfam, že nie. Moje dieťa chodilo do MŠ veľmi dávno, ale nikdy ho tam nikto neuplácal gumovými medvedíkmi, dokonca sme sa rodičia dohodli, že na narodeniny budú deti nosiť ostatným nie lízatká a cukríky, ale ovocie, omaľovanky, bublifuk, jojo a pod. blbostičky. Kečup nemal za štyri roky nikdy, myslím, že bol a je zakázaný. Bola to bežná štátna dedinská škôlka. A v reštaurácii jedol to, na čo bol zvyknutý z domu, nie som žiadna bio matka, ale nevidím dôvod ládovať dieťa cestovinami s grankom, alebo kečupom, hranolkami a pod. jedlami s nulovou výživovou hodnotou, ale zase som sa nerútila, keď si dal občas čokoládu alebo zmrzlinu