icon

Ako dávať kašu večer 6 mesačnému dieťaťu?

indie6
25. aug 2013

Milé mamičky, ako dávate kašu vy? Doktor mi povedal, že by som malej mala zaradiť do jedálnička kašu na večeru. Tak sme dali, ale myslím, že to len zhoršilo jej spánok, ktorý aj tak nebol ukážkový. Po tri či štyri posledné večery sme mali doma večer neskutočný cirkus, rev, plač, ukľudniť sa nedala ani hojdaním, ani nosením ani nijako, úplne záchvatový plač... a brutálny nepokoj, neviem, či to bolo kašou, ale asi hej, lebo dnes večer som jej ju nedala, a zaspala kľudne, síce už párkrát zaplakala zo spánku, aj som ju musela učičíkať na rukách, ale spinká ďalej.
Chcem sa spýtať, ako dávate kašu... či priamo pred spaním, alebo pred kúpaním (my kúpeme každý deň), a po kúpaní ešte dáte mliečko - teda systém 1. večera + 2. večera. Či dávate lyžičkou, alebo do fľašky? Robíte ju podľa návodu, alebo redšiu/hustejšiu? My už sme na umelom mlieku, asi dva týždne dozadu sme pomaly prestali kojiť... ešte možno doplním, že malá nevie zaspať sama v postieľke, musím ju uspávať na rukách, a cez deň spí buď v kočíku, alebo ju hojdám v kočíkovej vaničke. Poraďte... zaťažuje kaša na večer bábätku žalúdok? Ona jej zje celkom dosť, tak 150 - 200 ml, lebo jej to chutí...

kaciatko2912
26. aug 2013

@indie6 Neboj zeleninku sa ti nauci papat, treba jej dat trosku casu a ona sa nauci, kolko ti ma malinka??

nibocka
26. aug 2013

@kaciatko2912 v krabicovom mlieku nemas ziadne vitaminy.

kaciatko2912
26. aug 2013

a na to si kde prisla??? Myslis, ze tie umele mlieka co robia pre deti su z coho vyrobene????Neberiem ti hypoalergenne a ine zvlastne. Kedysi nebolo ziadne umele susene mlieko a aki boli ludia zdravi a odolnejsi voci chorobam, a dnes? Dieta je kazdu chvilku chore..... V klasickom mliekou mas viacej vitaminov, vapnika a to co dieta potrebuje, mam vysoku skolu a tam sme to preberali aj rozne studie, takze to viem na isto. Ale v poriadku je to tvoj nazor mamina.

hameeda
26. aug 2013

@indie6: ja pridávam kažu normálne do fľašky do um, kašu do nestle moja prva kaša sa volá, to som pridávala od 4 mesiaca teraz ma mala 11 mesiacov kašu stále pridávam, aj starším som tak pridávala, a pridávam aj v noci 😀

althejka
26. aug 2013

@kaciatko2912 aj my sme nasli Hami a skoncili sa koliky a problemy s bruskom 🙂

nativanativa
26. aug 2013

@kaciatko2912 ty si davala kojenemu dietatu prikrmy od 3,5 mesiaca ?? ...... 😒 😒 a to krabicove mlieko ...... 😖 😖 😖

kaciatko2912
26. aug 2013

Ano davala, a to 1 krat do dna, postupne,ked mal 4-4,5 mesiaca sme presli na 2x denne....a mozem povedat, ze mi pekne asti je zdravy a nic mu nechyba....pozri robila som dlho v jaslickach s malymi detickami, ked som videla ako boli niektore maminky........ a dietatu nedavali jest to co treba bolo mi ich luto....si predstav, ze 1,5 rocne dieta nepoznalo chlebik, vianocku a pod. Vsetko mu mamina mixovala na kasu co je chore....z tych mnohych skusenosti co mam, ci uz od malicka alebo z prace viem, ze svoje dieta naucim papat vsetko co treba.A to neznamena, ze co nemam rada ja, ze mu to nedam. Radsej nech sa napapa ako sa patri ako pchat do neho nejake vitaminy vo forme praskov, sirupcekov.....mam vyhodu, ze mam zahradu a tak mnoho z potravin mame domace, teda nie je to striekane....a to mlieko je fajn maminy.Ale nevravim, ze kazdy musi so mnou suhlasit.

brumka
26. aug 2013

ahoj ja som davala kasu alebo vseobecne jedlo az po kupani, pred kupanim deti nemaju jest aby im pri kupani nedoslo zle. nam doktorka kazala davat zeleninu na vecer nie kase ze vela dei to zle znasa aboli ich brusko na spanie ale nasa kasu tolerovala aako lyzickou

kaciatko2912
26. aug 2013

@brumka ahoj je mi divne, ze ti doktorka povedala, ze zeleninu jest na vecer. Celkovo zo zeleniny zduva, a preto sa nesmie davat zelenina a ovoci na vecer detom aspon do 1 roka. Ked uz je väcsie tak ano,

brumka
26. aug 2013

@kaciatko2912 zeleninu na obed aj na veceru, mliecne kase su tazke na vecer, ja keby som take nieco zjedla tak do rana nespim

lucymk
26. aug 2013

@indie6 ja som prvej dcere robievala ryzovu kasu s um cca 2-3hodiny pred vecernym spanim a na vecer som jej dala mliecko.Nevidela som ziaden rozdiel v dlzke spanku.V noci ked sa prebuila ci som jej ponukla mliecko,alebo cajik tak vzdy pekne zaspinkala a aj tak stale vstavala co 3hodiny asi do 9 mesiacoch

salome_82
26. aug 2013

@indie6 Podľa mňa kaša na večeru malej zaťažuje žalúdok, nevie zaspinkať, lebo ju bolí bruško. Ja by som jej prestala dávať na večeru kašu a dávala by som zeleninku. Teda ja to tak robím. Malá má 7,5 mes. a zatiaľ som jej kašu nedávala. Dávam jej ovocie, zeleninku s mäsom, ryžu... Večer jej dávam príkrm hodinu pred kúpaním, celkovo to vychádza hodina a pol pred spaním. Papanicu jej dávam lyžičkou. Tak skús buď zmeniť príkrm alebo čas alebo kašu viac rozrieď 🙂

jadinka
26. aug 2013

@indie6 ja davam kašu akolo piatej - šiestej a pred spanim mliečko..dávam takú hustejšiu a po lyžičkách. Najprv malý chcel kašu iba z flase, potom mi ju odmietal uplne a teraz chce iba lyžičkou 🙂 a to, že nezaspi sam je myslim si v poho, aj maly mi najprv sam zaspaval v postieľke, no teraz ked mu idu zubky (ma 6 mesiacov) musím uspavať, tak, že pri nom ležím a spi so mnou v posteli..a cez den tiež zaspinká iba na rukách..tlačia sa mu zúbky, potrebuje ukľudniť a cítiť moju blízkosť, takže som už prestala riešiť to, že už nezaspinká sám v postieľke..aj ked mi rodina hovorí, že som si ho "pokazila", že som si ho na noc začala dávať k sebe, no ja predsa najlepšie viem, čo malý potrebuje a kde sa cíti najlepšie 🙂

indie6
autor
26. aug 2013

@kaciatko2912 Ahoj, malá bude mať za týždeň 6 mesiacov, ja viem, že sa naučí, chce to čas 🙂)
Inak ja si nemyslím, že by boli ľudia dakedy zdravší, to len teraz sú menej odolnejší v tomto "prechemizovanom, technológiou popretkávanom" svete. Ale určite sa zdravšie žilo kedysi, akurát nemali toľko liekov, čo je dnes k dispozícii... čo tiež bohužiaľ dnes nie je vždy len na osoh... a inak hej, v sušených mliekach je predsa kravské mlieko, tak potom mi ale nejde do hlavy, prečo kade tade čítam, že by malé deti nemali piť kravské mlieko tak do roka, alebo v extrémnych prípadoch som dokonca čítala, do troch rokov! ale sušené mlieko obsahujúce kravské mlieko je ok? Ty si čo študovala? 🙂

vziskova
26. aug 2013

Ahoj...nasa mala papa umele mliecko od 3mesiacov...mame teraz 5m...kasu papame od ukonceneho 4m....ja davam bebu AR a kase od nestle....na noc davam vylucne kasu na dobru noc po odporucani lekarkou...nemame problem...spi celu noc...od cca 20:30 do 8:00..krmim po kupani a do polhodinky zaspi...cez den papame kazde 3hodiny...rano vzdy mliecko, na desiatu mliecko, na obed zeleninu,ovocie a to jej zarabam s trozkou kase ryzovej....pohankovu nam doktorka neodporucala... Olovrant mliecko a tuha strava na striedacku,ako si pyta...na noc je mix ryzovej a kukuricnej....je lahsie stravitelna a zaroven sita 🙂 davala som aj na desiatu ovocie a zeleninu, ale tazko sa jej kakalo tak som sa vratila k mliecku a papa len obed zatial.

saska247
26. aug 2013

@indie6
@kaciatko2912 maminky,ciste kravske mlieko obsahu kopu tukov,ktore su tazsie stravitelne pre detsky zaludok oproti umelemu ci materskemu mliecku,ktore maju ine zlozenia...male teliatka ked piju kravske,maju predsa komplikovany zaludok zlozeny z niekolkych casti,nemaju problem ho stravit..ale male babatko? ja som za kravske mlieko,ale urcite po roku, aby zaludok a oblicky stihali spracovat jeho zlozenie...

kaciatko2912
26. aug 2013

@indie6 ano to musim s tebou suhlasit....vtedy bolo vsetko ine ako dnes, mam strednu v potravinarstve ako cukrarka, nadstavba v spol. stravovani a vyska 3 roky ekonomic. zameranie. Mala som tam spoluziacku majsterku kucharov a ta sa teda perfektne venovala potravinarstvu a raz sme to spolu preberali pitie kravskeho mlieka do 1 roka, a vyslovene povedala, ze to odporuca, ale pokial ma diet problem teda alergiu na krav.m. tak vtedy samozrejme nie. A ako som tu pisala vsetky normalne mlieka su vyrobene z kravskeho mlieka. Jedine mlieko, ktore sa moze pit neskor je kozie a to sa odporuca az tak kolo 3 roku, bo koza sa pasie kade tade a zozerie vsetko....a sory ak som dlhsie neodpisovala, ale akurat maly papal mlieko 🙂 . A vypil 120ml ako blesk a je spokojny.

kaciatko2912
26. aug 2013

@saska247 suhlasim s tvojim nazorom, ale pozri, ked to malemu nerobi zle,je spokojny, vysmiaty a ma plne brusko tak preco nie? Akonahle by mu to vadilo dal by to najavo, a stolicu ma perfektnu a nastastie sme nikdy nemali problemy s bruskom. A moj maly ma velmi dobre travenie.. aj ja by som take chcela.

saska247
26. aug 2013

@kaciatko2912 tak je to super,ked nemate problemy,ja to skusat napr.nebudem skor ako po roku,moj manzel ma intoleranciu laktozy, jeho mama mu tiez davala priliz skoro kravske a dodnes ma hnacky,ked vypije mlieko,takze my skusime urcite neskor...tesim sa,ze ste zdravi,len tak dalej 😉

kaciatko2912
26. aug 2013

@saska247 dakujem pekne, tak prajem vela uspechov s mlieckom.

indie6
autor
26. aug 2013

@saska247 u nás tiež na tata mlieko pôsobí tak isto ako u vás, vypije mlieko a ide na záchod :D a okrem toho ja som alergička, tak sa bojím trošku toho kravského mlieka - dať ho malej už teraz , lebo má celkom nábeh na to, že by jej nerobilo dobre, preto asi počkám do toho roka a uvidíme... joj ale ako sme prešli od kaše k mlieku :D

saska247
26. aug 2013

@indie6 no ak je to v rodine,urcite by som pockala,aby sa to potom nelutovalo...o nic nepride...
co sa kase tyka...zacala som v polroku,kupila som ryzovu nemliecnu a zmiesala ju s materskym,neskor,som dala pol na pol prevarenu vodu a materske a nakoniec prevarena voda s kasou a do toho trosku ovocnej vyzivky...davala som okolo siestej-pol siedmej a o hodinu spanok...dnes uz kupujem mliecne kase, napr. babylove krupicova je bio a ma super cenu ku pomere na gramaz...

indie6
autor
26. aug 2013

@kaciatko2912 ozaj, a ty aké mlieko dávaš malému? Nízkotučné, polotučné, plnotučné? Nejaké špeciálne, či hocijaké z obchodu? 🙂

alenitka
26. aug 2013

@kaciatko2912 ale kupujes cerstve mlieko ci trvanlive ?

kaciatko2912
26. aug 2013

Kedze nemam k dispozicii auto aby som sla kupit mlieko z automatu-napr. pri hypertescu v ZA maju ten automat na cerstve kravske mlieko, tak ked budem mat auto pojdem malemu take kupit, bo nie je pasterizovane. Ale zatial mu davam klasicke krabickove mlieko znacky jednota-to vyraba Tami, a vsetky vyrobky od Tami su velmi kvalitne to vam mozem zarucit, bo polovicka robila v Nitre pri Tami a odtial nosil domov syry, termixy.....a poznal sa s ludmi co tam robia, je to nase slovenske mlieko a vyraba sa u nas. Ale k tomu pitiu mlieka, malemu chuti je spokojny a vobec nemame ziadne problemy s bruskom. TAkze zatial taketo mlieko davam, ked bude moznost dam mu cisto kravske mlieko. Ma to vela vitaminov a najmä vapnik co deticky potrebuje na svoj rast a pre zubky. Mile maminy mozem len odporucit, a to preto, bo moj syn sa mi narodil v 33t +3 dni, a bol malinky....a ako som uz vyssie pisala od 3 mesiaca zhruba, som mu davala prikrmy. Zacala som najskor zeleninivymi, mrkva, mrkva+zemiak,....a postupne som pridavala ine zeleniny, a je velmi vyborna cuketa, karfiol, kalerab, petrzlen, zeler a potom slo kuracie mäsko, bravcove, hovädzie. Dnes ma akurat 8 mes. a 3 tyzdne a poviem vam, mam krasneho syna a ten kto ho vidi by v zivote nepovedal , ze sa narodil predcasne.

indie6
autor
26. aug 2013

@kaciatko2912 no ja sa ti normálne spýtam na toto pitie kravského mlieka mojho pediatra na ďalšej prehliadke, som strašne zvedavá na jeho názor, že čo mi povie. Napríklad som sa pýtala známej (je doktorka), že či už dáva jej 13 mesačnej dcérke kravské mlieko... a ona že nie, že nebude jej zbytočne zaťažovať žalúdok a dáva jej dáke ryžové mlieko, ale to nepoznám.... Nuž ale kolko ludi tolko názorov, len potom si človek nevie vybrať, keď jeden tvrdí, že je to zlé, druhy zase, že je to dobré...kto sa v tom má vyznať? Ach jaj.....

kaciatko2912
26. aug 2013

Po pravde ti poviem, ze väcsinou doktorky tvrdia maminam nieco ine a robia uplne inak...nehnevaj sa, ale poniektore nie su ok.....ak 13 mesac. dieta neochutna mlieko krabickove a ma mamu doktorku, tak potom tu nie je nieco v poriadku. To potom lutujem tie ostatne maminy, ktore ku nej chodia ako ku dets. lekarke. Vies oni sa to ucili a budu ti vraviet co sa naucili z ucebnic...ale ak mas este svoju maminu opytaj sa jej a tiez ti povie, ze mlieko kludne moze. Jasne ak sa vyskytnu neziad. ucinky-vygrcka ho cele, prezenie ho...ci popripade ma bodky po tvari, tak jasne treba pockat, Aj mne doktorka zakazala davat malemu termixy a po pravde ti poviem, ze uz od 7 mesiaca ich papa a nic mu neni......ale je pravda, ze kazde dieta je ine. bude, cakat na tvoju odpoved som zvedava co sa dozviem,,,,a normalne si ma pobavila.

indie6
autor
26. aug 2013

@kaciatko2912 ahoj. No ona nie je detská lekárka...to som zabudla objasniť, zaoberá sa iným odborom. Ale študovala medicínu a tak som skor narážala na to, že ludia, čo študujú medinu by teoreticky mohli mať všeobecný prehlad o tom, ako to v ludskom tele funguje...no a preto urcite aj vie aké zloženia majú jednotlivé potraviny a ako ich dokáže spracovať detské telo...no možno jej malá má nejaké problémy s trávením, tak preto jej nechce dať kravske mlieko...neviem, o tomto sme sa nebavili...ja by som tiez mojej kludne dala kravske, ale ja som alergička a preto si pri malej davam pozor s jedlom a vždy sledujem dáke prejavy, aby aj ona neschytala alergiu..

kaciatko2912
27. aug 2013

@indie6 aha...tak ok, a chcem sa ta spytat na co si alergicka???? a to vies, ze akonahle si na nieco alergicka a mas na to lieky, ze dieta by malo dostavat hypoalergenne mlieko? ( ked uz mamina nemoze kojit, sa jej neda) viem to preto, bo moja sestra je silny alergik a ked uz sa jej nedalo kojit, tak jej doktorka teda malemu dala to hypoalerg. mlieko- inac ti poviem to je iny hnus.

indie6
autor
27. aug 2013