icon

Ako presvedčiť dieťa, aby jedlo rôznorodejšiu stravu?

23. okt 2025

Ahojte moje zlate dostala som sa do zúfalej situácii moje rocne babo nechce nic jest okrem jogurtov,výživy,nejakej tej polievky a UM..... nechce zeleninu nechce čerstvé ovocie mozem mu ja vyvarat nechce....doktorka nám doporučila vitamíny ale ja si myslím ze to nepomôže... co mam spraviť aby mi začal niečo aspoň trosku varené jest ? Skúšala som aj kupovane prikrmy olizne jazykom toľko bolo kúsky ani nevravím ze chce... minule sa mi skoro zadrhol s rozkom... kukuričné chrumky zje a toľko bolo... včera bol zázrak a vecer zjedol 5 lyziciek krupice.. co mam robiť aby mi začal pekne papať:( uz neviem co mu mam vyvarat aby sa chytil do jedla... jedine co spravi prevrati tanier a macka sa v tom ale do úst ruku s jedlom nedá.. a ked mu dávam ja uz som skúšala aj pri rozprávke aj ho zabaviť nic nezaberá... ale mlieko doňho ide včera vydržal od pol jedenástej do pol tretej na dojčenskej vode.. spravila som mu 2 variace jedla ani jedlo všetko vyhodené:( potom som uz od zufalosti dala to mlieko všetko vypil... ale na jogurt hneď otvorí usta ach

Strana
z2
denithestrange1993
26. okt 2025

To vobec nie je take zle ked zje jogurt,vyzivy,polievky. Vies co by som ja dals zo to keby moja takto v 1roku jedla? Ona zacala v 1roku vymyslat a tusim ani to jej neslo. Skus mu narezat ovocie na kusky a mozete jest spolu, uz spominame cestoviny suche to fakt kazdy nejedak zje, pecivo do rucky - chlieb,rozky,zemle. Sväty gral vsetkych nejedakov - vyvar,mozes mu do toho nakrajat masko alebo potom zvlast mu dat masko z polievky. Skus najst jeho oblubenu zeleninu skusaj roznu aj ked nezje aj ked sa s tym hra to nevadi,deti tak objavuju svet. Dalsie oblubene nejedacke palacinky,lievance,wafle kludne aj len ciste. V pripade nejedakov fakt len skusat skusat skusat, vzdy dat k jedlu 1 vec co ma rad a 1 novu

anonym_50d0e8
26. okt 2025

Podla mna si naplni brucho mliekom a ine nechce.Moje deti nejedli do odstavenia od dojcenia skoro nic ine.Az potom postupne zacali.Takze znizit davky mlieka,ponukat,jest spolu.A nestresovat.

janamoto78
26. okt 2025

@anonym_autor moje deti tiež takto “jedli”, žiaľ, niektoré deti sú také. Neterka papala ukážkovo, zato synovec nechce vôbec. Pediater mi povedal: “daj mu to, čo mu chutí. On sa rozje”. Mal pravdu. Ale tak trvalo to cca do 12 rokov. Ako desať ročný zjedol jednu palacinku. Ale ani dnes ako dospelý sladké jedlá nemá rád. To, čo ľúbil, bolo mlieko, jogurt, zelenina, ovocie, a hlavne mäso. Ale v minimálnych množstvách. Ale aspoň to jedol.

heln
26. okt 2025

@anonym_autor hlavne z toho nerob vedu, lebo sa do toho zamotavas. normalne uvar jedlo, polievku pre seba a dietatu daj to iste. ked zje, tak zje, ked nezje, tak nezje. babre sa, nech sa babre. dieta ma jest ked je hladne, urcite za nim cely den nebehaj s lyzicou a nedokrmuj kadecim. moja dcera bola slaby jedak, ked mala 2 - 3 roky jedla asi len spagety a kuraci gyros. ked som si tak zhodnotila co zjedla za cely den, socialku by som na seba zavolala. v skolke vraveli ze malo je, rodina do mna hustila. pediatricka povedala, ze zivena je dobre, pribera, krvny obraz dobry. treba len povymyslat vychytavky, u nas sa ujalo pit polievku slamkou. a najviac zjedla, ked manzel prisiel z prace, nalozil si jedlo na tanier (to iste jedlo, co dostala ona na veceru a nezjedla nic), odniesol si to do obyvacky na stol a kym si siel do kuchyne zobrat kecup, tak ona mu z toho jedla jeho vidlickou.

wella47
26. okt 2025
@anonym_f4c099

Veľa šťastia. Tiež mam doma take dieta. Už ma 3 roky. Všetky výsledky v poriadku, podľa doktorky mu nič nechýba. Nepomohlo nič. Stále je iba svoje veci dokola. Suchý chleba, suché cestoviny, suchu ryzu, sem tam nejaká zelenina. V skolke nezje nič, hladuje do 16, kym neprídem po neho. Už som rezignovala. 3 roky nejedol mäso, nevyužije ziadne mlieko, ziadne mliečne výrobky. Každý radi ze obdobie, ja stale čakám a čakám. Skusala som všetko. Pekne pri stole jest, aj s hračkou, bez hracky, s mobilom, bez mobilu...jednoducho to vypluje z úst.....skusala som nič nedať jest, nechať vyhladovat ako povedala doktorka, myslíš ze pomohlo? Tvrdili ze vsak v skolke sa naučí jest, uvidi deti? Myslíš ze pomohlo? Trt...tak stale čakám a verim

@anonym_f4c099 moja má 11 rokov a stále iba kol-dokola svoje jedlá.🤷tiež čakám,kedy začne jesť aj iné.Má to v hlave.Syn tento problém nemá.

bambulkaaskatulka
26. okt 2025

Doktorka vám na to odporúčala vitamíny... myslíš BeVitko? To skúste, u nás pomohlo aspoň trochu. A čo vraví naša doktorka - znížte prísun mlieka. Má rado mlieko a nebude papať iné, keď vie, že nakoniec to svoje mlieko dostane. Deti sú múdrejšie než si myslíme. My sme mali problém aj s príjmom tekutín, tak u nás to znižovanie pridelu mlieka bolo náročné, ale ... Skúsiť treba

ddenuliatko
12. nov 2025

@anonym_autor Ako vám papal synček pred 1 rokom? Dieťatko do 1 roka je na prvých príkrmoch. Zoznamuje sa s jedlom, jeho vôňou, chuťou a štruktúrou. Sú detičky, ktoré spapajú plnú misku a iné papajú pár lyžičiek. Po 1 roku sa karta neobrátil, pokiaľ nám dieťatko doposiaľ nepapalo ♥️ dôležité je postupne budovať vzťah k jedlu, pomôcť môžu senzorické hry s potravinami. Nám dcérka do 13 m bola takmer len na UN a Píla ho 5 - 6 x denne. Dôležité je nájsť potravinu, ktorú bude synček ako tak papať a odraziť sa od nej. Skúšať jednoduché jedlá, často len samostatné potraviny, aby ste videli, ktorá zaberie. Vyvarovať sa snackom a náhradami, ktoré dokážu naplniť bruško a následne neostáva priestor na nič iné. Jedlo so rúčky, spoločne jedenie, potraviny zvyšujúce chuť do jedla 🙂

Strana
z2