icon

Čaje pre 7 mesačné dieťa

7. dec 2020

Ahojte 🙂
Zvykli ste podávať deťom nejaké čaje na pitie? Dieťa má 7mes., dojčené + ku príkrmom ponúkame vodu. Čaje sme zatiaľ žiadne nedávali. Ako ste to mali by?
Vďaka za každú odpoveď 🙂

blondiee83
7. dec 2020

Ja som davala caj aj popri kojeni. Dcerka si to vyzadovala, jej na uhasenie smadu mat.mlieko nestacilo.
Normalne som jej spravila detsky caj, pridala trochu C vit. v prasku. Neskor som jej dala aj med - ale niekto je proti medu do 1-2rokov, ja nie. Takze to len pre info, sama urobis tak, ako uznas za vhodne

martinals
7. dec 2020

Dávala som rôzne detské čaje podľa veku z lekárne.

yanni
7. dec 2020

Ziadny caj netreba. je to len zafaren voda. Ked davas vodu, tak to je to najlepsie. nech sa ti nauci na vodu.

lenkakravcova
7. dec 2020

@blondiee83 Med sa nemôže dávať len kvôli botulotoxínu.
Botulin je ale termolabilný a ničí ho teplota nad 60 °C. Takže keď niektorá používate med do čaju, kým je čaj horúci, tak je to úplne vporiadku 🙂

ckatka
7. dec 2020

Tiež som len za čistú vodu. Krpec reálne začal pit čaj až teraz s nami keď ma cca 4 roky...aj to štýlom ze cvrknut trochu do vody na zafarbenie...😂 lebo my s mužom sme brutal "čajoví" tak chce s nami piť.
Dovtedy max materinu dusku dostal keď sa nevedel vykakat. Inak vodu.

lenkakravcova
7. dec 2020

@yanni Záleží od toho aký čaj.
Napr. keď varí fenikelový čaj (alebo iné priamo sypané čaje) tak ten určite nie je vodou. Čaje obsahujú silice, ktoré sú zdraviu prospešné (samozrejme nie všetci môžu všetko a detičky tiež nie).

Pre deti sú vhodné čaje z:
- šípok, malín, jahôd, čučoriedok, jabĺk - ovocné čaje, fenykelový čaj, pŕhľavový čaj.
V malom množstve lipový čaj (ak sú choré), občas čaj z kvetov bazy, dúšky m.
Pri hnačke pomôže čajík z repíka.

simonkaba
7. dec 2020

najlepsie naucit na vodu ja som caj zacala davat az po roku ked som prestala kojit do vtedy mala ku kojeniu cistu vodu... teraz kombinujem vodu a caj s troskou medu a citronom... a davam sipkovy, rakytnikovy, ovocne detske alebo potom medovka pripadne mam taky mix bylin ktore pijem aj ja.. rano si vypije flasu caju a potom cely den cistu vodu aby mi ju neodmietala

blondiee83
7. dec 2020

@lenkakravcova ano, citala som si, ked som zacala davat med, takisto som to konzultovala so vcelarom, od ktoreho sme med kupovali. Kojencom sa neodporuca vobec med podavat. ale myslim, ze v neskorsom veku 9-10mes. to uz nie je problem. Ale jasne, kludne pockat do roka, ako odporucaju 🙂
Zalievam caj 70st.vodou, takze sme to mali uplne v pohode 🙂

lenka1993
7. dec 2020

@lenkakravcova prečo lipovými cajik len v malom množstve ? Ja mám doma nasusenu Lipu a synovi chuti najviac.

lenkakravcova
7. dec 2020

@lenka1993 Denno denne by sa lipa piť nemala kvôli kombinácii flavonoidov a éterických olejov ktoré obsahuje a ktoré sposobuju potenie.
Odporúča sa max 2 týždne vkuse a potom dávať prestávku. Nemala by nejako špeciálne človeku uškodiť (zdravému neuškodí ani dlhodobo) ale môže predstavovať záťaž na obličky a vyučovací systém.
Deti by ju teda nemali piť denne. Lepšie je im ju dávať iba keď sú choré. 🙂

lenka1993
7. dec 2020

@lenkakravcova vau dobre vedieť. Ja mu varím čaj obden + má stále v druhej flaši cistu vodu. Vypije tak 2deci max. Ale obmedzím to. Ďakujem 🙂

lenkakravcova
7. dec 2020

@lenka1993 🙂
Keby niečo, pýtajte sa. S rodičmi sa venujeme zberu a pestovaniu byliniek a študovala som eko poľnohospodárstvo (aj predmet liečivé rastliny), takže čo viem, poradím 😀

siska53
7. dec 2020

Nedavalq som caje. Max.vodu.

patka06
7. dec 2020

Od narodenia som dávala aj čaj, striedala som s vodou, začali sme feniklovým a harmančekovým, postupne som pridávala aj ovocné cca od 4 mesiacov /keď som začala s príkrmami/