Chcú vaše deti papať všetko?
Ahojte. Mam dcéru ma rok a pol a zacala vymyslat s jedenim. Odmieta maso, jogurty, vyzivy...a kopu ineho trva to asi 2 tyzdne. Castokrat jej navarim (a mozem to vyhodit)...a tazko donej nieco dostat. Doteraz s tym nebol problem. 🤷♀️ Zje akurat vyvar a ciste rezance s maslom...a neviem ci jej to dat dookola lebo to chce, a nejako sa snazit sem tam nieco ine ci nutit ju jest co nechce. Snad to coskoro prejde no 😅 mali ste aj vy takyto problem?
Vacsinou mam este nieco ine navarene a ked zlyha aj to...tak jej spravim prazenicu alebo si popyta flasu s mliekom to teraz často...
ja by som neustupovala, ked sa nenaje tak ju nechaj tak, ked bude hladna zje co je navarene...ja som bola tiez tak vychovavana a nemam z toho ziadne traumy z jedla ani nic podobne :D dieta musi mat vyvazenu pestru stravu, a obcas treba zjest aj veci, ktore chutia menej
netreba jejnamiesto odmietnutehojedla dat nieco ine lebo to ju len utvrdi v tom, ze ak nieco nechce, tak staci odmietnut a dostane nieco ine....tiez sme s tymto bojovali, tak viem ake to je. Dieta ak je ozaj hladne tak zje, co mu navarite. Ak nie je velmi hladne odmietne a caka na nieco "lepsie", co mu bude viac pochuti. Deti skusaju a snazia sa posunut hranice dalej a dalej, cize rodicia by nemali velmi ustupovat, lebo si sami v podstate zmensuju svoj rodicovsky priestor...
Takmer vsetky deti zacnu v istom veku vymyslat s jedlom. Nedavaj jej nahradne. Zje, zje, nezje, nedostane nic ine. Inak si pleties na seba bic. Samozrejme, ze treba respektovat, ze ako aj dospely, tak aj dieta urcite jedla neznasa. Tych bude ale len par a nezje ich nikdy. Ani flasu s mliekom by som uz nedavala. Flasu mozes zrusit uplne, mlieko do hrnceka. Predstav si, ze mas miesto nej dvojcata a este jedno starsie a kojenca k tomu, by si sa zblaznila.
@elizabet173 praveze mam ju a este 3 mesacne :D :D
moj jedaval vsetko do cca 2 rokov bez problemov. Odvtedy ovocie a zeleninu ani za nic... :( proste vzdy nalozim na tanier, ale on radsej bude hladny ako by zjedol :(
Nútili ma, keď som bola malá a doteraz niektoré jedla tak neznášam, že by som radšej zomrela od hladu ako tieto jedlá zjesť. Určite by som ju nenútila jesť nasilu.
Možno by pomohlo v tejto fáze, aby bolo jedenie trochu viac príťažlivé pre oči. Vyskúšaj servírovať tak, aby to bolo pekné a zábavné alebo pripomínalo napríklad snehuliaka alebo Minnie (jeden veľký kruh a nad tým dva malé ako uši - napríklad uhorka sa takto stala najobľúbenejšou zeleninou).
Ja tiež radšej zvrtnem rýchlo niečo jednoduché akoby som mala trápiť dieťa aj seba jedením nasilu alebo čakaním kým vyhladne natoľko, že zje aj podrážky z topánok.
Zlate a overene pravidlo je nenutit, dat jedno jedlo na stol a dat na vyber: budes jest alebo nebudes jest. Ked to nehme zobrat prec a ponuknut az olovrant
Potom nerozumiem, na co si takto komplikujes zivot. O rok to budes mat krat dva? Je to na tebe, ja som take nieco nepraktizovala. Pozri si tu zopar tem o mamickach, ktore maju velke problemy s jedenim u dietata. Presne takto to vacsinou zacinalo
Som príliš lenivá a neznášam varenie natoľko, že by som nikdy nevarila kvôli zdravému dieťaťu niečo zvlášť. Od roka jedia s nami a majú vždy na výber dve možnosti: zješ to, čo je uvarené alebo budeš hladný. Podotýkam, že jedávame tradičnú domácu kuchyňu a kupujem kvalitné suroviny, ale žiadne moderné zdravé veci.
Vytrucovali sa doma aj v škôlke a čuduj sa svete, dodnes žijú, prosperujú a zjedia takmer všetko. A neviem ani o tom, že by sa nejaké dieťa v širokom okolí vyhladovalo na smrť.
A v chuti do jedla výrazne pomáha pobyt a pohyb vonku, na vzduchu, najmä teraz v zime.
Moja v tomto veku tiež mala obdobie nejem nič. Mäso nejedla do 3 rokov, proste nechutilo. Ovocie len pár druhov. To prejde. Tetaz je väčšinu toho čo varím. Samozrejme nevarim veci čo fakt viem že nelubi. Napr rajcinovu polievku. Ja som ponúkala náhradu, pretože ináč by nejedla aj týždeň. Ale nie pri každom jedle. Mala obdobie že jedla len chlieb vo vajci, vyvar so slizami, krupicu a syr s paprikou 🤦🏽♀️
nemoze to byt reakcia na surodenca? najma ked vravis ze casto chce flasu s mliekom? kojis babo? kojila si starsiu ? ak ano tak dokedy? mozno ziarli na surodenca. na kojenie. moze to byt u nej regres. kojit sa nechce?
Ty varíš pre ňu samostatne a pre Vás dospelých samostatne? Tak mi to vyznelo z úvodného príspevku... Ze to môžeš rovno vyhodiť...
Mne mala take obdobia ked jej sli zuby viem ,ze jedla vsetko dala som oblubene jedlo a zacala ho odmietat a menej jest a pytala si mlieko potom to preslo
Zienky, tie co radite nedavat nahradne jedlo, poradte...
Ak nechce napriklad maso s tekvicou, mam ho nechat bez obeda v ten den alebo ponuknut to maso s tekvicou na veceru a dufat ze uz bude dost vyhladovany aby to zjedol a ked nezje ani na veceru, nedat nic nahradne ani na veceru?
Alebo vynechat len ten obed ak ho nechce a na veceru ponuknut to co bolo povodne planovane (chlebik s maslom)... ak mam postupovat takto, tak neviem ci ho to nieco nauci lebo ak mu potom o par dni zase ponuknem to masko s tekvicou, myslite ze si bude pamatat ze pred 4 dnami to nezjedol a bol hladny a tak to dnes radsej zje?
Ja som ho raz zabudla nakrmit na veceru a ani nemukol... on nie je velky jedak a nikdy sa nestazoval ze je hladny, tak neviem ci ten hlad bude dost dobra motivacia...
@andreatytler Tak tekvicu veru nejeme, ale mäso so zemiakmi, či s ryžou som im pokojne dala na večeru, keď nechceli na obed. Medzitým samozrejme žiadne sladké náhrady, či chrumky a pod. A veľa pohybu vonku, žiadne vozenie, ale prechádzky, prípadne odrážadlo. A väčšinou potom niečo zjedli - hlavne to mäso, sú mäsožravci.
Čo som mala osvedčené bolo, že na tanieri som im to nikdy nemiešala, ani som nič nemixovala - pekne kúsky na drobno pokrájaného mäska, vedľa kôpku ryže/zemiakov a kôpku nastrúhanej /nakrájanej zeleniny. A jedli, čo im chutilo. Aj keď len pár lyžíc.
Časom vybadáš, čo mu chutí. U nás to bolo kuracie a morčacie mäso, králik, vývar, zeleninová polievka - ale nie krémová, rizoto s kuracím mäsom a brokolicou, ryba, zemiaková kaša, hranolky, cestoviny s vajíčkom, sladké jedlá... A to som varila prakticky dookola, takže jedli celkom dobre. Ostatné jedlá som zaraďovala postupne.
@heleninamama Dakujem. 🙂
@andreatytler ide o to, ci to maso s tekvicou inokedy zjedol s chutou, alebo je to jedlo, ktore nikdy nechcel jest. Ak ho pred casom zjedol s chutou, tak by som mu uz nedala nic, ved mal na obed polievku, ponukla olovrant a na veceru nieco ine. Ak mu to jedlo nikdy nechutilo, tak by som mu ho uz neponukala vobec. Dieta ale musi zistit, ze ak odmietne jedlo, nahradne nedostane.
@elizabet173 dakujem. ano predtym to bolo jeho oblubene a posledne ani za nic😞
Asi sa chce podvedome odkyskit, ked nechce maso, vyzivy a jogurty, je to este male dietatko ... zeleninu korenovu, ryzu, cestoviny, vyvar zje? Tak to je v pohode ... Moja starsia dcera nejedla do 2 rokov takmer nic ...
@andreatytler deti vymyslaju aj s jedlom, skusaju posuvat hranice, to je bezne. Ide o to, co s tym rodicia urobia.
@elizabet173 Takze myslis ze mu ta tekvica zase zacne chutit? Mam stale ponukat? Uz asi 5x som vyhadzovala skoro vsetko. Ono je mozne ze sa mu aj chute menia...
Vies ja tekvicu neznasam... normalne ma napne ked len oliznem jeho lyzicku. Davam si ale pozor a tvarim sa ze je to super chutne... ale mozno ma prekukol.🙂

a ked nezje co je navarene, tak jej co namiesto toho das?