icon

Čo môže papať 6 mesačné dieťa?

lucia006
11. apr 2013

Ahojte,co este okrem zeleninky,ovocia a kasicky davate svojim drobcom ? Okolo toho 6mesiaca? 😉

lucia006
autor
11. apr 2013

@xlucia a vnoci miesto 15krat vtane 5krat co je premna velka ulava .lebo uz bola ako chodiaca mrtvola a nevedela som co mu je. 😒

kattrin5
11. apr 2013

Moja bola plne kojena 🙂

aliza
11. apr 2013

@lucia006 ale 4 mesacne dieta ma byt iba na mlieku predsa. Akoze intervaly....tak radsej castejsie mlieko, ako zacat s tuhou stravou tak skoro, kedy organizmus nie je absolutne prirpaveny na jej travenie a je to velka zataz na oblicky.... Ze dieta je hladne....tomuto ja fakt nerozumiem, ako moze byt 4 mesacne dieta tak hladne, ze ho ziadne mlieko nezasyti a ako ho moze zasytit tych par lyzic prirkmu. Dieta ma rastove spurty, raz su intervaly kratsie a raz dlhsie, to je normalne, dieta predsa nie je robot, ktory otvori usta presne na hodinu a minutu... 😎. U nas je to proste cele zle, pediatricky sa zabudli niekde 30 rokov dozadu. Moj syn bol na UM a zacala som prikrmovat az okolo 6.m. a nic sa mu nestalo, krasne vsetko papa, v zivote nemal zapchu, ani ine traviace problemy a zje naozaj uplne vsetko, doteraz. A tie keksiky, neverim, ze tam nie je cukor. Ako rob ako chces, ale naozaj si treba toho viac nastudovat a nielen pocuvat okolie a najma starsiu generaciu. Prikrmy su prikrmy, cize pomalicky, postupne, po par lyzickach a nie plnohodnotne nahradenie mlieka.

lucia006
autor
12. apr 2013

@aliza tak vsade pise prirmovanie od 4mes.ked je dietatko na um,a vy vravite inac potom,tak ja uz poom fakt nevem 😒

sedmokravka
12. apr 2013

@lucia006 kam sa ponahlas? ved to telicko len zacalo papat, lyzicku denne, dve lyzicky denne. a ty si sa dopracovala uz k tolkym druhom? o par mesiacov tu zalozis temu, dieta mi nechce papat, pomozte!

(sory ale presne toto sa tu opakuje dokola, kto ta tlaci do toho aby si svoje babo uz krmila na noc? mama? babka? doktorka? vsak sama seba pocuvaj, ty vies najlepsie ci ti je babatko vecer kludne. ak je, tak to robis dobre)

jasminet
12. apr 2013

@lucia006 ak malemu kupujes nestle baby susienky, tak si precitaj zlozenie, nie iba co ti pisu na oblbnutie - psenicna muka, cukor, rastlinny olej, susene mlieko, kypriace latky, atd atd - nic co by dieta tak nutne pre zdravie potrebovalo... v 5,5 mesiaci
ak nieco do ruky, tak ryzovu alebo kukuricnu chrumku. staci 1 varene jedlo denne - zelenina + kvalitne masko pridavat postupne - kura, kralik, telacie, morcacie...

lucinocka
12. apr 2013

@lucia006 ahoj, mala je nekojena od 2 mesiaca, zacali sme prikrmovat presne ked skoncila 5.mesiac..najprv mrkvicku, zemiacik, tekvicku maslovu, sladky zemiacik, brokolicku, spenatik tak kombinacie vsetky mozne..skonceni 6 mesiaca som zaviedla kuracie masko, pred dvoma tyzdnami jahnacinku, jasne ze vsetko v malych davkach.. pred tyzdnom som prestala mixovat lebo mi mala nechcela nic jest, pucim len vidlickou.. vcera mala napr. na obed zemiacik a mrkvicku a masko v tekvicovom privarku / tekvica a jej mliecko rozmixovane/ a predvcerom mala sladky zemiacik, masko a kompotik /jablcko uvarene v cistej vode, aby sa nedusila kuskami maska/ a velmi jej chutilo..alebo polievocku hustu zo zeleninky co doma najdes, kus maska, par zrniek ryze..
.. z ovocia zatial papala len bananik a jablko.. kase nechce vobec, pred spanim ma flasku mlieka

lucia006
autor
12. apr 2013

@sedmokravka no uz momentalne je kludny odkedy papa aj ine ako mliecko,a zacal mi aj kakat co je premna zazrak pretoze mal nekutocne zapchy od narodenia nic mu nepomahalo ,a teraz som prekvapena co mi snim tam zeleninka spravila.dokonca si myslim z ta zelenine je zdravsia a prospesnejia ako tie umele mlieka, 😖

lucia006
autor
12. apr 2013

@jasminet no nieco som mu do rucky chcea dat na zuzlanie lebo vsetko kuse co mu idu zubky a uz by mohol tu kukuricnu chrumku? Ten keksik mal len raz ,skr mu davam jablcko do sietky a varene mu davam len raz denne zatil zeleninka neskor sa chystam uz aj biele masko,doma mame domacu kuru tak kuracie najskor 😉

jasminet
12. apr 2013

@lucia006 teraz sa odporuca do 6 mesiaca +- zaviest aj lepok, tak mozes skusit na zuzlanie aj rohlik suchy, to bude mat aj tak iba na hranie zatial 😀 a urcite lepsia kukuricna alebo ryzova NESOLENA chrumka nez nestle susienka. nehovorim, ze som pri malej take nedavala, ale az daaavno po 6 mesiaci. malemu este zatial ani raz a to ma 9,5m
kase by mali byt posledne pridane do jedalnicka.
najskor zelenina, potom maso, ovocie, jogurty (biele smotanove neochutene) a kase posledne.

lucia006
autor
12. apr 2013

@lucinocka dakujem pekne za nowe receptiky zatil som tekvicu cukinu spenatik neskusala ale urcite sa dopracujeme ktomu.moj bude mat onedlho 6mes.vtedy chcem to masko vyvar,zatial mal mrkvicku zemacik kalerab a karfiol a raz brokolicku ta mu nechutila tak ju momentalne nepridavam doobedika.ja uz nemixujem ale prepasirujem cez sitko takto to je jemnejsie.ovocie som skusala len jablcko uvarene na olovrant ,a vyzivu,ale radsj budem robyt jablcko varene predsa to je aspon bio,a vyzivky mi vari babka .

lucia006
autor
12. apr 2013

@jasminet parkrat som dala mliecnu kasu od nutrilonu no uz mu nedavam staci nam mliecko nutrilon. 😉 no tak skuim potom aj rozok len sa bojim nieze sa mu dostane niejaki vecsi kusok dopusy a zacne sa dusit 😖

lucia006
autor
12. apr 2013

a este som citala ze vajecny uvareny zltok sa ma podavat moze byt? 😕

jasminet
12. apr 2013

@lucia006 ved daj cely rohlik, alebo bagetku mensiu. z toho by nemal uhryznut ked nema zubky a budes ho snad sledovat, tak zasiahnes keby naaahodou vacsi kus odtrhol 😀 😀
inak, dcere som potom ked som kase davala robila do umeleho mlieka toto https://www.dojcenskavyziva.sk/Content/images/p... alebo kukuricnu. bez cukru, iba prirodny teda... a do toho ovocie alebo vyzivku. urcite lepsie ako tie sladene kase kadejake.
a zltok ano, ked davas masko, tak 6x tyzdenne maso a 1x uvareny zltok. na zaciatok staci 1/4 zltka... ale ja vacsinou davam iba maso, alebo uplne bez. na to zltko si malo kedy spomeniem 🙂))

lucia006
autor
12. apr 2013

@jasminet aha tutoo som videla tusim v dm,no skusim neskor ten zltok a to ho mam rozpucit dotej zeleninky co papa na obed? 😉

jasminet
12. apr 2013

@lucia006 ano 🙂 a ano, v dmke ju aj predavaju. ja som striedala obe, aj ryzovu aj kukuricnu a veeeelmi dlho ju dostavala a zjavne sa jej neprejedla 😀

sedmokravka
12. apr 2013

@lucia006 skus tu cukinu aj baklazan, aspon moja dcera mala toto najoblubenejsie a dodnes velmi lubi zemiaky zmiesane s uvarenou cukinou. mne poradili takto: 6x do tyzdna masko (u teba staci za lyzicku malu, postupne zvysovat mnozstva ako bude rast, to uz odhadnes aj sama) a 1x do tyzdna ten zltok uvareny, som to zmiesala s jedlom ako prazenicove to vyzeralo. ale tiez len kusok, polovicka staci. ja som raz dala cely (moc jej chutilo) a chudatko mi preplakala cely vecer, bolo to moc na nu. vecer kasicky som zacala davat az po 9 mesiaci, to uz si aj pytala nieco viac vecer ako mlieko. to zbadas na babatku. a ako pisu, pocas dna stale chrumat korku alebo tie kukuricne nesolene chrumky, tie susienky a kadejake nestle susienky dostane obcas, aj to jednu. zato tie chrumky u nas idu nonstop 🙂

lucia006
autor
12. apr 2013

@jasminet mozme skusit aj mi 🙂

lucia006
autor
12. apr 2013

@sedmokravka no zo zaciatku mi spapal zo dva lyzicky,ale teraz spapa na obed jeden zemiacik,pol mrkvi,stvrt kalerabika aked mam dam aj ruzicku karfiolu.on mi to spapa skoro stale cele malokedy necha.rozrobim to jeho mlieckom aby nemal take huste .no skusim radsej tie chrumky.ale zatial mi spokojne zuzle saje to jablcko cez sietku 😵

13betina13
12. apr 2013

ahoj, ak dojčíš, šesť mesiacov nepotrebuje dieťa nič. Stačí mu tvoje mliečko. Ak nedojčíš, v piatom mesiaci možno začať s príkrmami. Najprv zelenina, vždy len jeden druh, aby si za pár dní odsledovala, či nemá na danú potravinu nejakú alergickú reakciu. Potom pridaj ´další druh zeleniny. Ovocie až potom, ked si zvykne na zeleninku, lebo je sladké a keby si zvyklo najprv na ovocie, mohlo by neskor zeleninku odmietať.

lucia006
autor
13. apr 2013

@13betina13 dojcila som iba prvy esiac,takze je nedojceny a zacala som sprikrmami cca 4.a pol mes.ked mal,tak mi kazaka dr na poradni,a predsne som zacala ako vravite tri dni jeden druh zeleninky potom dalsi dalsi a teraz ich ma pokope 4 druhy.dnes vari uz aj masko biele zo zeleninkou a toto mudam na obed. 😉

13betina13
13. apr 2013

@lucia006 dobre robíš. Postupne okolo siedmeho mesiaca môžeš dať aj lepok - čiže napr. piškótky...Ďalej vajíčka -Kedysi platilo, že do jedného roka sa môže dávať iba žĺtok, lebo bielok je alergén. najnovšie štúdie nás zase presviedčajú, že treba postupne dieťatko zvykať aj na bielok a to už v prvom roku života. takže najprv žĺtok a keď je v pohode, pomaly aj bielok. 🙂

lucia006
autor
13. apr 2013

@13betina13 dakujem pekne za rady 😉

luna303
13. apr 2013

Ahojček, máme skoro rovnaké detičky tak pišem svoje postupy 🙂 nám tiež na poradni kázali od 4,5 mes začať prikrmovať, ale bolo skoto, malá odmietala. Prvé papanie tuhé spspkala až po 5 mesiaci. My zatial kombinujeme zeleninku so zemiačikom a kuracím či morčacím mäskom. Zeleninku papá mrkvu, petržlen, karfiol, brokolicu, baklažán. To má na obed, na olovrant má ovocie jablko, hrušku a dnes sme skúsili banán. Takže raňajky a desiata mliečko nutrilon, obed tuhý + nutrilon, olovrant len ovocie a večera len mliečko. A jeden krát týzdenne, u nás v stredu má bezmäsitý deň, kedy dávame len žltko so zemiačikom. Kaše a keksy žiadne, plánujem až po 7 mes a to ryžové a kukuričné. Tekutiny stačí 30 ml dojčenskej vody, občas tam pridám kávovú lyžičku z vývaru, v čom sa varilo jablko či hruška 🙂 velmi jej chuti, lebo je sladšie, vedela by si hneď zvyknúť 🙂 Ozaj sa netreba nikam ponáhlať, keď zavádzam niečo nové, papá to dcérka aspoň tri dni, kvôli alergii, aby som vedela. Nič iné zatial nepapáme okrem toho čo som ti písala, už aj to je dosť. N základ je aj tak nutrilon, musí stále byť číslo jeden! 🙂

luna303
13. apr 2013

A ešte som zabudla dodať, tiež mám svokru, babku, švagrinú... stále mi dávajú rozumy, že na čo čakám, že ich deti už v tomto veku jedli skoro všetko, ale prepočúvam jedným uchom dnu a druhým von! 😀

lucia006
autor
14. apr 2013

@luna303 dakujem pekne ze ste sa zapojili,no ja tiez keby som ich pocuvala uz by jedol asi aj klobasku 😀 ja idem skoro ako vynvtom prikrmovani len moj ete petrzlen a baklazan nemal a ani bananik.len to co som pisala,a smaskom som zacala vcera prvykrat skuracim. 😉 a tiez pije nutrilon 5 flasky denne 180ml a vnoci este jednu dve kedy ako.takze preneho je mliecko ttez na 1mieste 😵 a co dam dalsie sa uvidi mozno niejaku cukinu alebo baklazan.kasicky tiez nedavam mal zo 3krat lebo som myslela ze bude sytejsi,ale naopak,bol hladnejsi papakac jeden 🙂

lucia006
autor
14. apr 2013

A este mi vypije tak 3-flasky dvojdecove cajiku.on neskutocne smadny je stale 😉

luna303
14. apr 2013

@lucia006 a aký druh čajíku dávate? Moja ešte nikdy zatial čajík neskúsila, nám to pediater zakazoval, vraj k nutrilonu netreba, že má dosť tekutín aj bez toho. V podstate mal pravdu, nikdy som na nej nebadala že by bola smädná. Mokré plienky má stále, suchú pokožku ani pery nemá, slzičiek má tiež hodne 🙂 akurát ju učím na tú vodičku, ale zatial toho mocnvypije, uvidíme keď bude teplejšie.
Naša tiež cez deň vypije po 180 ml mliečka a na raňajky a večeru po 210 ml, v noci nepapá, prespí celú noc, niekedy sa zobudí, že chce dudlík 🙂

aliza
14. apr 2013

@luna303 ja som robila tak isto, syn bol na UM a ziadne ine tekutiny nepil a v noci tiez spal, nepil mlieko. Cez den som len po prikrme ponukala vodu z poharika, vypil tak jeden-dva glgy, zvysok povylieval, ale casom zacal pekne pit. Takze podla mna netreba ziadne caje, ja osobne som proti cajom, ci sackove alebo granulove, je to vsetko chemia, pokial si clovek nepestuje bylinky sam doma...a aj tak nemyslim, ze je to pre deti vhodne, podla mna sa ziadne vyskumy o tom nerobili, nikde vo svete babatka caje nepiju tak, ako nase deti. A nase deti maju rad radom oslabene imunity, alergie, pokazene zuby, zapchy.... nehovorim, ze je to z caju, ale clovek nikdy nevie, u nas ta cajova kultura je fakt extrem. A voda je dolezita, caj sa dokonca za pitny rezim nerata, len voda.

luna303
14. apr 2013

@aliza vďaka za príspevok! To ma nenapadlo z pohárika vodičku, možno sa aj moja ujme 🙂 bo z flašky čistú vodu moc nechce, odtial čaká len mliečko 🙂 vypije trochu keď jej tam nakvapkám šťavu z ovocia vareného. Tiež nie som moc zástanca čajíkov, sj keď velkú kritiku počúvam od rodiny. Naozaj človek sa môže sa môže spolahnúť len na to čo si sám doma vypestuje. Tiež malej dávam domácu stravu a varím všetko, aj ovocné výživky..