Čo robiť, aby 5-ročné dieťa pribralo?
Ahojte mám 5 ročnú dcérku. Nohy a ruky má ako paličky. Papá v poriadku brala aj sirupy na chuť a zje fakt dosť pestrej stravy. No nepribera. Aj ja aj jej otec sme nižšieho vzrastu obaja sme chudí ja som v páse taka úzka ze keď ma chytí oboma rukami spojí ich. No oproti iným deťom moja vyzerá vychudnutá. 😭 Je zdravá tak neviem. Z čoho by pribrala?
Obaja rodičia sú chudí po kom má byť dieťa tučné? Podľa pediatra je zdravá a v normálnej rastovej krivke? Tak nič nerieš nech je čo jej chutí.
Hold genetika nepustí
u pediatra ste boli? odber krvi ci nechyba zelezo, vitamin D, ci ma hormony v norme, ci nema celiakiu atd. ak bude odber v poriadku, neriesila by som, ak zje dost jedla.
No toto je velmi zaujimava tema. Sem sa pridam. Mne sa to este nepodarilo a to s tym bojujeme od 3 rokov. Uz som skusala vsetko co existuje okrem liekov. Nema ani gram tuku na sebe. Jeho dr je tiez chudy, tak on to neriesi, ze mozem byt rada. Kaloricky prijem ma podla mna dost. Zatial sa nam najviac osvedčilo, ze dostával po jedle este lyzicku arasidovneho masla. Nakolko su to kalórie naviac. Ale on ho neznasa 🙈🙈🙈. Tak co mam robit, tlacit to do neho. Sranda je, ze doma mame dvoch chalanov, nie su biologicky bratia. Jedia to iste, rovnaky pohyb a jeden ma vecer o pol kila viac s druhy ani gram. 🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️ ja s tukom problem nemam, kludne aj rozdať mozem.
Asi aj záleží čo varíš.Mam takého vnuka 2 r...dcéra vari zdravo...nechcel mäsko s ryžou.uvarila som krupicu.trochu masla pridala.trochu cukru a kocky banány...zjedol skoro všetko.Rano som robila chlebík vo vajíčku.oni to doma nerobia.maly zjedol hodný kúsok....takže asi tak.
Ja poviem z pohľadu takého dieťaťa. Bola som také dieťa. Podľa BMI som bola asi až do cca 16 roku podvizivena - ale! ... Energia, ani viac jedla mi vôbec nechýbalo. Jedlo som síce o čosi menej ako rovesníci, ale nepotrebovala som ani jesť viac. Mala som ale nesmierne veľa pohybu. Geneticky mám tiež chudsich rodičov. Myslím si, že ak je dieťa zdravé, nie ej hladné, ani choré, tka vôbec by som neriešila, že je menšia a chudšia od rovesníkov. Ľudia sú proste rôzny. Ja som taká "útla" bola celý zivot. Do dnes mám dobré spaľovanie a aj po pôrode vážim 50 kíl, ktoré už držím prakticky od svojich cca 18 rokov. Proste mám taký metabolizmus.
Neviem, asi by som to fakt príliš neriešila, ak je dieťa zdravé, ak má v poriadku krvné testy nevidím dôvod zbytočne "napchávať" dieťa, ktoré má nejako nastavený svoj metabolizmus.
Ja by som netrvala na tom, aby priberala, ked je zdrava. Aj vy rodicia podla opisu vyzerate chudsi oproti priemeru a nikto vas nenuti pribrat. Niektori ludia su proste chudi.
Poznám kopec detí, ktorí boli ako paličky a sú z nich normálni, ale aj "vypapkaní" dospeláci. Ja som v prvej triede zš vážila 21kg. Teraz som v bmi indexe ako "normal". Jedla som normálne, hýbala som sa normálne, len som bola drobná a útla. Chvalabohu moja mamina nemala potrebu do mňa pchať jedlo, aby som bola ako rovesníci. Pediatrička povedala, že je to ok, aj také deti sú a tým to haslo (keďže som aj priberala aj rástla - aj keď pomaly).
Aku ma vahu a vysku?aj nasa ma 5.5r a nepribera 🙈ale stale je v norme co ma byt "podla tabulky"oni vela behaju takze preto ak papa norma raňajky obec vecera desiata olovrant plus okolo toho netreba sa trápiť dobehnu raz 🙂
akuj ma vahu a vysku?
stretavam sa s tym, ze nie vzdy toto rodicia, ci aj dr zhodnotia sppravne. deti maju prirodzene nizsie BMI, ako dospeli
a vaha sa ma vzdy hodnotit v pomere k vyske.
A načo má priberať?? Keď je zdravá, normálne jedáva tak nerob problém tam kde nie je. A ešte k tomu vies, že to má genetické. Genetiku nepreštiš...
Aj mňa snáď v páse niekto oblapi rukami, ale musí zapojit aj ramena 🤣 Neviem načo to zbytočne silit ak vy ste stihli a je zdravá a normálne rastie a jedáva.

Ked je zdrava, co riesis. A vidis ze aj geneticky zrejme bude utlejsia po rodicoch.