icon

Dávate skoro 1,5 ročnému dieťaťu ochutnať z vývaru?

martina374
23. feb 2016

Ahojte, zaujímalo by ma aké polievky teda okrem zeleninových dávate skoro 1,5 ročnému dieťaťu. Keďže nie každý deň mám zeleninovú polievku alebo obmenu roznych druhov zeleniny a ich kombinácii tak by som sa chcela spýtať ak mám urobený vývar aj s bujónom pre nás, či to môže jesť už aj dieťa kedže tam je ten bujón.
Alebo ked robite halusky dietatu napr. s tvarohom cim ich omastujete, obycajným maslom?

julik104
23. feb 2016

@evittam presne presne, kyslú kapustu má strašne rád,aj čerstvú papá,dnes sa nadlávil cvikle, fakt nemá probléms ničím a viem,že je to len kvôli tomu,že som mu dávala od pol roka všetko a je to, samozrejme na pediatrovu radu, neľutujem doteraz, každé dieťa takto poriešim. a to som ho kojila 13 mesiacov.

bubelko
23. feb 2016

@julik104 to nie je o tom, ci by to nezvladli. mladsi ma tiez rad odjakziva pikantne, ale nedavam mu to, lebo viem, ze ho to prehana 😉 plus som to nepovazovala za vhodne pre tak male dieta. 😉

julik104
23. feb 2016

@bubelko samozrejme,treba sledovať deti ako reaugujú,náš je okey zo všetkého a ja napr. nejem pikantné vôbec,lebo ma nikto na to nenaučil,preto som rada,že manžel áno.

evittam
23. feb 2016

@bubelko Veď jasné, ja si tiež nemyslím, že mu zase nejak extra dáva to pikantné - ale ochutnať dať treba.....Ako som napísala, že "frčali" moje deti od 4.mesiaca na Segedíne - tak som to tiež myslela "obrazne" - pár lyžičiek na ochutnávku...... 😉 Ale bolo super ich pozorovať a fantastické bolo hlavne to ako im to chutilo. 😉 🙂

bubelko
23. feb 2016

@julik104 moje deti su uz trosku väcsie. ale napr. to co im chutilo v 2 rokoch im teraz uz chuti menej a opacne. napr. starsi bol zo zaciatku mäsovy, teraz mäso nemusi. mladsi fungoval na bananoch, teraz zje ale nejak sa za nimi netrha. chute sa menia - aj detom aj dospelym 😉
a to pikantne - my s muzom jeme pikantne obaja. mladsi ma rad, ale zatial mu to nerobi dobre, starsi pikantne hned reklamuje. takze to sa podla mna naucit neda 😉

silaviat
23. feb 2016

moja jedla uz od roka uplne vsetko-menej som solila a korenila .. miluje kapustu na vsetky sposoby hlusky s bryndzou,skladane zemiaky,smotanu mlieko slaninu tiez zuzle i ked tu jej nechcem davat obcas ochutna a ja sa tvarim ze nevidim 😀

nikaaaaa
23. feb 2016

Všetko papa to čo my on je velký jedák zje vsetko čo nezje jeho :oD zbožnuje papriku sladku rajčinu , syr .... proste všetko aj ovocie a polievky tiež ochutene nema žiadne problemy od kedy ma normalnu stravu 🙂

evittam
23. feb 2016

@silaviat Heheh, mi hovor - našťastie máme domácu - aj klobásku - keď zbadá na stole nakrájanú tak jej môžeš "pchať" čo len chceš - "ide po klobáse".... 😀 😀 😀 😀 😀

silaviat
23. feb 2016

@evittam moja je slaninova klobasu nechce .. 😀 zakazane ovocie najviac chuti lol ... vcera si macala mandarinku do horcice ,, a chutilo jej 😀 😀 😀 parky skoncili u psa

katrin21
23. feb 2016

@martina374 no, vyvary su TOP , co dietatu mozes dat pre jeho zdravie, imunitu, zdrave creva.... masove so zeleninou.. Bez bujonu samozrejme, co si myslim, ze nie je problem....
od 6 mes sme dcere tusim robili uz vyvar z kuracik kridelok , bez soli, s mrkvickou a zeleninou... po roku uz taaky nas, len menej osoleny.... dospeli si dosolia...
Neexistuje nic zdravsie, ako vyvar, fakt.. treba striedať kuraci, hovadzi, kralici... spikove kosti su velmi zdrave kvoli kolagenu... takze vyvarit , a papat... len nic umele do toho.. ziadna glutamanova vegeta, malo soli a ziaden bujon.. ten neprospieva ani vam dospelym.....

a co sa tyka masla.. ano, jasne, ze moze .... uz davno....

kukakaj
23. feb 2016

No moja dcera od roka jedla s nami uuuplne vsetko, jasne ako pisu baby menej osolene. Bujon pouzivam veeeelmi vynimocne, raz za cas ju to nezabije. Vyvar varim vo velkom hrnci s kopou zeleniny a mrazim do doziciek, takze mam vzdy dobry zaklad pre polievky. Pripadne ak sa mi nechce alebo nestiham uvarim do neho pismenka, mrvenku, krupicove halusky a polievka hotova 🙂

evittam
23. feb 2016

@katrin21 Maximálny súhlas- ako som už písala - keby som našej malej dávala vývar so zeleninou,mäskom + rezance, mrvanica,krupicové halušky - tak nemá problém od pondelka do nedele... 😀 😉 A fakt nie je nič lepšie a aj teraz v tomto sychravom období....

siska53
23. feb 2016

@martina374 ja,ked robim vyvar,bujon nedavam.. Cize neosoleny,resp. V 1,5r. Trolinku osoleny som davala,my sme si dosolili.
Polei ky som.robila rozne druhy s ty.,ze namiesto bujonu a korenia som davala horalku a bylinky,my sme si dochutili. Robila som aj strukovinove,ale bez cierneho korenia,namiesto toho som davala borievky,rozne une mliecne polievky..

katrin21
23. feb 2016

@evittam ano, my sme to veru aj denne davali malej.... to bol proste zaklad od tych asi 6 mes. , len sme obmienali postupne zeleninu ..ale vyvar papala . Lebo lahko stravitelne, zdrave .. a vyvar je priam liek... Skor treba v dnesnej dobe uz davať pozor, z akych kureniec ho robime . AK sa da..... ved vies...

a inak bujom vobec doma nepouzivam.. nechyba 🙂

evittam
23. feb 2016

@katrin21 Presne ako píšeš, teraz som robila z domáceho kohúta - najskôr vývar z krídla a kostí....a neskôr zo stehien a prsíčok - kohúta na víne so širokými rezancami - no nebudem tu robiť nikomu chute-radšej.....a ešte zelenina - základná+cibuľa+cesnak všetko ešte zo záhradky......ale o to nejde, ide hlavne o silný a dobrý bujón - netreba sa báť dať celý kusisko-napr ramsteaku+riadne zeleniny-a potom nechýba už vôbec nič-len trošku soli,byliniek..... 😉

katrin21
23. feb 2016

@evittam super !
my aj ked sme sebe ine navarili, aby sme nejedli stale my vyvar, tak sme malej vzdy aspon 3-4 kridelka, mrkva, petrzlen, kalerabik, pripadne zemiacik... do maleho hrnceka a varit... niekedy sme do toho dali ryzu ku koncu , aby mala zmenu 😀 , alebo teda cestovinu jasne....
takze vyvarcek bol vzdy aspon pre malu urobenu.
a vyborna a zdrava je kurkuma.. tu odporucam namiesto bujonu .

tomasko27
23. feb 2016

Moji jedli od 7-8 mesiaca polievky skoro vsetky ale samozrejme nedochutene.Dcera po roku skusila olivy a sa sla za nimi zblaznit.Moja starka ked volala ze pride a dceri sa pytala Zuzka ci ti mam doniest?a Zuzka olivy 🙂.Ja myslim ze 1,5 r je uz dost nato aby jedlo "normalne" lebo kedy sa ma naucit na rozne chute ak nie za mala

katrinka8
23. feb 2016

No náš synček má cez 2 roky a vývar mu pred pár mesiacmi prestal chutiť... asi zo 3-4 mesiace ho ignoroval, a teraz posledné 2 týždne mu zas prišiel na chuť 🙂
Ale ešte pridám pikošku 😀 Ja som mu raz, to mal niečo cez rok a pol, zo srandy povedala, že už ide papať mäso pečené (a to bolo normálne len dusené mäso - to on rád), a on si to zapamätal, a odvtedy stále vypytuje mäso pečené. Najprv sme sa na ňom smiali, lebo nič iné nevedel riadne povedať, iba pri obede, že Daj mi mäso pečené (neskôr prosím mäso pečené), keď sa ho pýtame, čo jedol, mäso pečené... Až kým sme neskôr neprišli na to, že on vôbec nechápal, čo to je "mäso pečené" - používal to na označenie druhého chodu (prišli sme to tak, že mäso pečené boli aj rezance s makom 😀 ). Neskôr to už pochopil, a mäso pečené je všetko mäso 🙂 Ale najvyšší level to dosiahlo asi pred 2 týždňami, kedy som sa v noci zobudila na to, že moje dieťa rozpráva nahlas: "Meso pečené tosím daj mi (Daj mi, prosím, pečené mäso). Reku, veď je noc, čo Ty mäso vypytuješ, tak ho tam presviedčam, že v noci sa spí a neje, keď tu kukám, že veď on spí a to zo sna vykrikuje, že chce mäso pečené 😀 😀 😀

martina374
autor
25. feb 2016

@katka708 a z coho robis omacku...tak ako nam dospelym ze zmiesas vodu alebo mlieko s mukou? ci nejaku specialnu pre deti?

martina374
autor
25. feb 2016

@katrinka8 hehe...........jaky zlaty, este aj v noci sa mu o jedle sniva 🙂

martina374
autor
25. feb 2016

@silaviat aj kapustu si uz skusala davat..a kolko ma rok a pol ci viac?.. nenaduva velmi z kapusty? Nasa bude mat coskoro rok a pol ale este som jej kapustu neskusala davat, neviem ci uz mozem jej dat. A co sa tyka mlieka tak preto som sa pytala ci halusky omastene maslom lebo ved maslo je z mlieka a doktorka mi povedala ze este normalne mlieko nemoze ale zato tvaroh ze uz jej mozem kludne dat. Tak teraz mam v tom chaos. Je na umelom mlieku,ale vyrobky z mlieka moze (tvaroh, maslo, jogurt...)?

moni244
25. feb 2016

@martina374 jasne ze moze, cim ju vlastne krmis? Aj kyslu kapustu moze, vsetko, len menej solene, korene

evittam
25. feb 2016

@martina374 Asi ako píše @moni244. Prosím ťa, ako kŕmiš svoje 1,5 ročné dieťa?Naše deti - obe - jedli od roka to čo my - akurát menej solené ( my aj tak skoro nesolíme) a korenené (každý podľa svojej chuti). Na varenie používam plnotučné mlieko,smotanu, výlučne masť,maslo , oliv.olej...niekedy slnečnicový, mäso - všetky druhy, syry, jogurty, tvarohy, bryndza, všetky možné druhy zeleniny, ovocia, kyslá kapusta, strukoviny, ......cestoviny,...nepoužívame bielu múku,biely cukor,.... 😉

siska53
25. feb 2016

@martina374 lebo obycko mlieko z obchodu je zbrnda o vsetko ochudobnena..a UM je obohatene o nejake tie latky,ktore obsahuje MM.
Masli sa dava uz do prvych prvych prikrmov,jogurt okolo 8.m.,syry okoko roku (rypu lucina),tvaroh po roku.

Ja som.obcas robievala mliecne polievky s nirnalnym mliekom.uz po roku,vsak to nebolo casto.

siska53
25. feb 2016

@martina374 a aj z bryndze trosku ochutnali (len malo,kedze je moc slana).

silaviat
25. feb 2016

@martina374 kapusta je jej oblubene jedlo,,, halusky mala prvykrat ked mala cca 10mesiacov to uz skusala uplne vsetko... teraz zje taniewr kapustnice akoby nic jedine jedlo co do nej dostanem ked uz vymysla a nic ine nechce... teraz ma rok a 9m

silaviat
25. feb 2016

a mlieko ppije plnotucne z obchodu ohriate i bryndzu je ked zozenieme(som v zahranici tak ma obmedzeny pristup) ja uz vlastne davam totalne vsetko okrem rajcin tie jej nerobili dobre ,,, syr,jogurty puding ,smoothy ,, uz som ju nacapala i na psacich granulach-bola podozrivo ticho 5minut 😀 a prrezila lol ..pecienku tiez poriadne prevarenu ... ja do polievky nedavam tie kocky netreba ked mas silny vyvar skoda nicit zdravie ani ty by si nemala 😀 vegetu tiez nedavam

lauricka
25. feb 2016

rozmyslam, preco by som do vyvaru dvala bujon 😕

moni244
25. feb 2016

@lauricka pretoze niekto dava len zeleninu a bujon, vegetu

yogi123
25. feb 2016

@moni244 ale to uz potom je bujon , nie vyvar,nie?