icon

Dieťa odmieta doma varenú stravu, papá len kupované príkrmy

nayrufa
12. dec 2016

Ahojte babulky. Som zufala. Mam 10 mesacneho synceka. Papa vsetko a krasne ALE obedy len kupovane prikrmy. Ked mu uvarim ja, tak ani za svet a chyti normalne hysak. Je to takto od zaciatku. Zacala som varenou mrkvou, nechcel, odmietal. Lekarka mi poradila, ze ked nechce mam skusit kupit mrkvu v pohariku. A odvtedy nic ine nechce. Prosim poradte mi, ak ste mali tento problem s detickami. Prejde to? Este pre info, syncek sa narodil o 2.5 mesiaca skor, takze jeho psychomotoricky vyvoj je na urovni 7.5 mesiaca. Dakujem za kazdu radu. ☺

zuzkat1
13. dec 2016

@evinkah moze zjest ale iste nie ako pol rocne zeler ci paradajku...to sa ma zaviest az po roku..kamoska tak dopadlanze ved preco nie skor a akoncili v nemocnici..ja sa tabulkami riadim jedine v prikrmoch nikde inde ale strava dava zaklad na cely zivot

didamt
13. dec 2016

my sme veľmi dlho riešili tento problém. Najprv jedla uvarené...ked sme raz začas niekam išli, dala som jej kupované...zjedla raz toľko. Potom čoraz častejšie odmietala domáce, kupovala som v Lidli tie hotové...a tie jej zo všetkých chutili najviac a mne najmenej. Skúšala som aj miešať jedno s druhým alebo do presnidávkovej fľašky od hotového príkrmu dať domáci. Občas zabralo, občas nie. Dodnes máme problémy s jedením, máme 3 roky. Do 20 mesiacov iba mixované jedla, inak ju naťahovalo zo všetkého, ovocie iba presnidávky, čerstvé nezje ani teraz. Od 2 rokov šla do jaslí a tam sa naučila ako tak jesť aj iné veci, stále však veľmi obmedzene. Dodnes nezje šunku, vareneé vajce, zeleninu surovú, suché jedlá ako francúzske zemiaky, párky. Ale je polievkárka ! Zje akúkoľvek polievku a omáčku s čímkoľvek, nemá rada sladké jedlá, kapustu kyslú. Takže sme hooodne pokročili. Stále jej prispôsobujeme jedálniček, skúšali sme neprispôsobovať, dieťa nezjedlo...tak ju nenechám hladnú. Nástupom do škôlky sme sa zase pohli o kúsok vpred. Vraj ja som bola oooveľa horšia ako je ona a trápili sa so mnou do 5tr. základnej školy. Málokto si vie predstaviť tú bezmocnosť matky ked dieťa odmieta jesť, raz sú to nervy, potom zúfalstvo, plač, môj aj jej. Ale klop klop....rozbieha sa to pomaly ale isto. Nebyť jaslí, neviem kde by sme dnes boli.

sardinka336
13. dec 2016

@zuzkat1 a kamoška dala Hipku ,,zelerovy prikrm,,? alebo jej dieta zjedlo celu rajčinu? Vieš toto su take ,,jedna kamoška povedala,, my nevieme či kamoška je alergička a ako to vlastne bolo...ano, ak by dieta zjedlo kus zeleru a celu paradajku tak asi mu mohlo niečo byt...mozno su alergici, ale neverim ze z Hippky ,,bolonske špagety,, skončila kamaratka v nemocnici.

zuzkat1
13. dec 2016

@sardinka336 ja som nikde nepisala ze to mala z tuchto umelych prikrmov.. Dieta zjedlo zjedlo alergen..nedavala mu tieto flasky vobec ani ona...ale alergeny zavadzala skor..bavili sme sa vseobwcne o alrgenoch

evinkah
13. dec 2016

@sardinka336 Myslim si to iste.
@zuzkat1 Co-to viem o potravinovych alergiach, sama som alergicka na mliecnu bielkovinu a mojej 2r. dvere nosim kvoli orechom nonstop pri sebe injekciu s adrenalinom. No nevidim dovod ju stranit pred ostatnymi alergenmi. Vies, ake reakcie su na zeler ci paradajku? V drvivej vacsine vyrazka, obcas hnacka, naduvanie ci vracanie. Vojde dnu, vyjde. Pri jednorazovom kontakte nic na nemocnicu.

sardinka336
13. dec 2016

@evinkah ale jasne ze kebyze nam jej kamoška povie svoju verziu tak je uplne ina. Je mozné ze prepchala dieta nejakou paradajkou miesto toho aby najprv skusila ako dieta zareaguje, dieta sa jej vyhadzalo, zasračkovalo a uz utekali na Kramare.

evinkah
13. dec 2016

*dcere, nie dvere 😂😂😂

zuzkat1
13. dec 2016

@evinkah ja nevravim ze nikdy nema jest zeler ci rajcinu ci vajce atd..ale nie pred rokom..med a orechy az po troch atd..ja to dodrziavam..lebo ide o to ze ked dam skor mlze ostat to dieta alergicke proste ja nedam skor..vy dajste ak chcete

zuzkat1
13. dec 2016

@sardinka336
@sardinka336 jednalo sa o vajce..jeden hlt a maly sa sklro zadusil..takmer umrel..ale pokojne sa bavte...naozaj nechapem tieto reakcie. Ved si tu robte reklamy na tie umeliny a pchajte ich deti..to neznamena ze musi kazdy

sardinka336
13. dec 2016

@zuzkat1 sak nedaj...hlavne si nauč dieta normalne jest a nie ho len kojit v 3 rokoch.Kedze pišeš ze bez kojenia ti 3 ročne umrie hladom. Sak tvoja vec, jasne.

evinkah
13. dec 2016

@zuzkat1 Tak to sa mylis. Prave skore podavanie alergenu v tzv. "Imunologickom okne" okolo 6. mesiaca zabrani alergii sa rozvinut. Alergie maju tendenciu skor pribudat vekom, ale nie kvoli jednej reakciii. Tych tabuliek je pozehnane, tak neviem, ktorou sa riadis ty. Ale ak sa v nej pise, ze napr.vajicko az od roka, tak to je pekna hlupost. S orechmi mas pravdu, s tymi opatrne az od 3 rokov, aj ked, mozno ani netusis, co vsetko obsahuje orechy. Ak nie ako jednu zo zloziek, tak aspon stopy orechov...

guiseppinka
13. dec 2016

@zuzkat1 inak je zaujimave, ze v nemecku su tabulky ine...
A btw, mne sa mala z bolongskych spagiet povracala. Asi ich zjedla schuti... deuhykrat ich dostala a v pohode... a med je... takto sialene dodrziavat tabulky v strave iba sposobi dalsie problemy v buducnosti...

zuzkat1
13. dec 2016

@sardinka336 a ty sa nauc riedne citam kde pisem ze trojrocne umre bez kojenia??? Neuviedla som ved tam kde som napisala tuto vetu..ako 10mesacne ako ma autorka statusu by mi bez kojenia umreli hladom obe

zuzkat1
13. dec 2016

@evinkah tou ktoru mi dalaa nasa dr nou vypracovanu pri starsej dcere a ked sa mala narodila tak si ma posadila ze ani vie ze su nove studie a bla bla ale ze nech na ne zabjdnem a hlavne sa riadim tym ze alergeny sa maju zavadzat pri kojeni...a je uuuzasne ze vzdy si najdete (nielen ty ale
@guiseppinka
@sardinka336) niekohonkto ma iny nazor a mozete veselo utocit...nech vam to padne na uzitok..proste ja nazor na umeliny nemenim😉😊

evinkah
13. dec 2016

@zuzkat1 Ake umeliny? Ved ty nevies, o com pises. Ak dieta kamaratky malo anafylakticku reakciu na vajicko, tak je to velmi ojedinele. Rovnako ako moja kamaratka, ktora ma alergiu na bazalku, aj ked nie nejaku akutnu.

zuzkat1
13. dec 2016

@evinkah viem o com pisem..pre mna je kupovana strava umelina

evinkah
13. dec 2016

@zuzkat1 Dojcenie s alergenmi nema nic spolocne... myslis si, ze ti materske mlieko zmierni potencionalnu alergicku rekaciu? Urcite nie. Mimochodom moje deti su dojcene. Ale nechcem sa tu natahovat, kazda mame svoj nazor. To, ake zaklady stravovania sme svojim detom dali uvidime v buducnosti... a vytusit sa daju uz teraz, pri pohlade do zrkadla, zhodnotenim vlastnej zivotospravy a stravovacich navykov celej rodiny
🙂

guiseppinka
13. dec 2016

@zuzkat1 no vidis, tak aspon mas koho a co riesit... 🙂 pekny den 🙂

evittam
13. dec 2016

@zuzkat1 Nečítala som všetko - ja som sa nikdy neriadila žiadnymi tabuľkami a mám dve zdravé a krásne deti - "klop,klop".....Si predstav, že jedli paradajky, med, orechy a neviem čo ešte čo by "nemali" ešte pred dovŕšením jedného roka, aj kyslú kapustu a ostatné potraviny - "čuduj sa svete". Všetky tabuľky sú na dve veci......😉 A od roka jedia všetko to čo my - už som im nevarila osobitne.

zuzkat1
13. dec 2016

@evinkah ako myslis

zuzkat1
13. dec 2016

@evittam aj moje jedia od roka to co my..len menej korenene

evittam
13. dec 2016

@natalym Presne ani moje deti to nechceli - a ani som sa im nedivila po tom ako som to ochutnala - ani ja by som to nejedla - fuj.....😝

evittam
13. dec 2016

@nayrufa Prečo by si nemohla soľ? Veď tam nedáš kilo! Kľudne môžeš dať malú štipku soli, rascu, bylinky a podobne. Ja napríklad som do príkrmov na cca 2-3 dni dávala malú štipku soli, bylinky, rascu, neskôr cesnak a podobne......
Inak tie umelé príkrmy ani pes mojej kamošky nechcel - a to to nebol nejak extra fajnový pes....😀

sardinka336
13. dec 2016

@zuzkat1 ty si cela umelina...hlavne ze si dala decku kečup s prazenicou...ten kečup okolo tých paradajok ani neprešiel. Na strane 2 pišeš ze tvoje deti by bez kojenia umreli...predpokladam ze aj to 3 ročne kojiš aby neumrelo. Dufam, ze predpokladam zle ..😝
Zase jedna čo si myslí ze kojenim a spanim s deťmi v posteli vyhrala s vychovou a stravovanim svojho potomka...

petronela1985
13. dec 2016

@nayrufa moja dcerka ma 16 mesiacov, papa ukazkovo moju varenu stravu, polievky, maso, zeleninu, prilohy...Ale ak chcem do nej dostat ovocie, tak jedine ho zje vo forme vyzivy DM Babylove Bio. Domacu vyzivu ani cerstve ovocie vobec nechce jest. A ani ine vyzivy ako tuto. Pravdupovediac, som rada, ze aspon tak do nej dostanem ovocie. Darmo, jednoducho inak nezje, aj na hlavu sa mozem postavit.

zuzkat1
13. dec 2016
sticker
nayrufa
autor
13. dec 2016

@evittam no skusim trosku posolit.. uvidim co to spravi. Ale ked som chutnala hippku, tak to nebolo vobec slane. Ja netusim co mu na tom tak chuti 🤔

evittam
14. dec 2016

@nayrufa Troškou soli, rascou, bylinkami a podobne nič nepokazíš - skôr naopak.😉

senta_sofia
14. dec 2016

@zuzkat1 precitaj si nieco o imunologickom okne, kedze aj "sudruhovia" sa zamysleli,vzhladom na ten sialeny narast alergii,ze cim by to asi mohlo byt... Prikrmy su hlavne na to,aby si traviaci system dietata a svojim sposobom aj imunita, ktora sa v znacnej miere odraza od criev, zvykla na nove potraviny a je idealne,aby si si ty ako matka uz v ranom veku odsledovala,co ktora potravina s dietatom robi,prave preto,ze vo forme prikrmu je to stale hlavne na urovni ochutnavania a privykania. Myslim,ze ked doma spravis kysnuty orechovy kolac a das to aj malemu dietatu,neublizis mu,lebo z neho nezje vela.A to iste si myslim o vacsine potencialnych alergenov.

zuzkat1
14. dec 2016

@senta_sofia citala som o tom dakujem...ja nebudem 4 mesaacnemu davat ine nez mlieko
A moje deti zatial nie su na nic alergicke tak snad sa to tak udrzi..ja aom alergik a nase mamy nas krmili kadecim uz aj v imunologickom okne😉