Doma mám nejedáka

27. jún 2023

Ženy ja som už zúfalá z mojej dvojročnej, ona nechce nič jest. Zje akurát ovocné kapsičky, perkelt s haluškami a krupicovú kasu. Ani ovocie, ani zeleninu - NIČ. Nechce už ani žiadny jogurt, ovocie občas pocmúľa ale vypľuje. Zje možno štvrť banánu, pár bobuliek hroza. Vypije čerstvo odstavenu pomarancovu stavu. Zeleninu nechce absolútne, len zemiak, ryžu, cestovinu. So šťavou. Mäso neje. Zje len trochu rybky, občas. Zo zeleninového jedla zje sviečkovú omáčku, polievky absolútne. Možno akurát občas vývar. Umelé mlieko tiež odmieta. Ona už nechce ani pečivo, aj z rožku nechá kôrku.
Čo robiť, ako na ňu? Ponúkam jej stále niečo, vždy má pestrý tanier, jeme to iste. Dneska zjedla dokopy jednu kapsicku čo vydrankala von. Ani obed nejedla. Ja už neviem čo robiť. Prejde to vôbec niekedy? Už to trvá dlho, ale posledné dni to je extrém

anjelicek26
27. jún 2023

Aku ma vahu a vysku? Daj spravit krvny obraz. Ak je vaha, vyska, krvny obraz v poriadku, daj sa do pohody... bohuzial sa budes musiet prisposobit jej... nie je nic zle na ovocnej vyzive, problem napr. autistickych deti je prave v tom, ze kazda jedna bobula hrozna ci kazda jedna jahoda je inak sladka a tym padom sa nevedia nastavit na "ako chuti jahoda" a preto to odmietaju, za to v kapsicke mas stabilitu a rovnaku chut... nehovorim, ze tvoje dieta je autista, len, ze toto je casto dovodom odmietania ovocia.. jogurt davaj napr. s kapsicky, ked ti to takto toleruje,su take, ja davam mojim do boxu na desiatu take... ked je zemiaky, ryzu, cestovinu, halusky - tak var to... nejdu jej inak este posledne zubky? Mozno ju boli, ked zuje, to je tiez taky dovod nechciet jest mäso ci korku s chleba atp... kazdopadne - zaklad je pediater, aby si sa ukludnila, ze jej fakt nic nechyba a nepotrebuje nutridrinky napr.

kacena4
27. jún 2023

v prvom rade si ujasni co je NIČ a prečítaj si čo všetko tvoja je tak ako si napísala v sprave. takže nemôžeš povedať že nezjem nič. sú aj také deti, 0 ktoré nezjedia nič. tvoja je ale je vyberavá v jedle.

januska12323
27. jún 2023

Je toho veľa len nie to čo od nej chceš ty. Napríklad ak zje ryžu a omáčku z mäsa tak to akoby jedla aj mäso. Var čo jej chutí a občas ponúkni niečo nové.

zuzkaa1991
27. jún 2023

Kedze.papa malo nukala by som.kazde dve hodky nieco urcite sladkosti ziadne v takom priprade.(nemyslím kapsicky) banan ani moja 5r nezje cely....a to moja je nejedak.doteraz ja som sledovala.cas a každe 2 3hod.som nukala co.ma.rada..
Do.4r.zjedla ciste.pecivo ciste cestoviny ine.nechcela v4r ako tak.aspon zacala ochutnavat u nas je zaklad.polievka.aspon 10 lyzicky.musi moja jedla.len pri rozprávke inac nedokázala. Som do nej nic dostať

zooeynka
27. jún 2023

Oproti mojej dcere v tom veku ta tvoja jedava nadmerne :D Ved si vymenovala x veci co zje, tak jej davaj to. Ak nie je bez energie a extremne chuda tak nemas co riesit

panelacikova
27. jún 2023

ak má fajn výšku a váhu, tak nerieš. moja jedla ako mravec. dnes má 13 a zje všetko, čo nezje ju... a s pitím sme mali utrpenie do jej 7.roku života. do nej dostať tekutiny bolo umenie. vieš si predstaviť v lete to trápenie... takže chce to len čas a trpezlivosť, možno to je len také obdobie 🙂

marianarem
27. jún 2023

@panelacikova A potom zacala sama pit? Ja sa s mojim tiez musim vyslovene snazit, aby pil.

marianarem
27. jún 2023

Tiez ma zaujima, ci normalne rastie, prosperuje, vyvija sa a ci nevyzera podvyzivene, unavene. Ak je ok, tak nevadi, ze zje iba toto. Ma v tom vitaminy a vlakninu (kapsicka, banan, pomarancova stava), ma tam bielkoviny (perkelt, stava zo svieckovej, vyvar, rybka, krupica (predpokladam, ze s mliekom)), ma aj sacharidy, aj rozne mineraly. Len ma velmi obmedzeny jedalnicek.
Moj je tiez velmi vyberavy, dost som sa namakala, aby mi zjedol pestru stravu. Ja som na to isla cez dobru naladu, rozne hry a jedlom, citanie kniziek o jedle a v neposlednom rade som ho namotala svojim vlastnym nadsenim, kedze ja som milovnik jedla. Bravala som ho odmalicka ku vareniu, od 1.5r uz vedel pomoct s drobnostami - osupal cesnak, cibulu, v 2 rokoch uz aj cosi pokrajal. No ale hlavne sa mi ho podarilo namotat na koreniny - su farebne a vonave. Takze ovoniavame, ochutnavame, niekedy mu zverim ulohu, ze ochutenie jedla vymysla on 🙂 Ma teraz 3.5r. Vyrabame spolu farebne cestoviny (spenatove, cviklove), farebne domace kokosove tycinky, pecieme kadeco a on ochutnava cesto. A v podstate sa mi podarilo z neho spravit milovnika jedla, kttory sa hrnie ku stolu a uz aj trochu sam vari 🙂 Hoci stale je vyberavy a repertoar rozsirujeme po malych krocikoch..Velmi pri nom experimentujem s roznymi konzistenciami jedla - omacky zje najma prepasirovane, tekvicovy privarok som mu musela zmixovat, lebo mu v nom vadia tie kusky (ale tak perfektne sme ho ochutili ze ho do seba nahadzal). Tiez nema rad zmiesaniny vsetkeho mozneho - cize masko mu dam zvlast, omacku zvlast do misky a podobne. Ochutnavky noveho robime niekedy len vyslovene po kvapkach alebo zrnkach. Nieco ani neochutna. Ale lepsi sa, z dietata, co malo problem vobec zobrat do ruky chlieb a cestovinu, sa vypracoval celkom slusne.

panelacikova
27. jún 2023

@marianarem mala niečo cez 8 rokov, keď už bola celkom rozumná. plánovali sme dovolenku. moja podmienka bola, že musí ukázať v úvode toho leta, ako bude piť, lebo inak sa nikam nepôjde. a tak začala piť. a naučila sa. a šli sme na dovolenku. dohovorila som jej aj v tom zmysle, že inak nemôžeme ísť, lebo znovu skončí kdesi na infúziách. ona totiž pri každej chorobe, kde bola vysoká teplota alebo pri zvracaní či hnačkách končila na infúziách, lebo bola dehydrovaná. proste nepila :( no poviem ti, bolo to kopu rokov nervov, lebo nepiť je fakt problém...

marianarem
27. jún 2023

@panelacikova Hej, je. Ja neviem, niektori ludia akoby necitili smad. Manzela som tiez naucila pit az ja. Ked sme zacali spolu zit, tak som si jedneho vecera vsimla, ze od rana vypil len deci 🙈 Nejaky cas som mu to musela pripominat, ale uz sa naucil. A zacal sa citit menej otapene. No maly nejako ide v jeho slapajach, tak to chcem pochytit hned v zarodku.

panelacikova
27. jún 2023

@marianarem no ja som tiež z tých, čo som necítila smäd. ale keď som mala teplotu a tak, tak vždy som na naliehanie mamy čosi vypila. moja dcéra nie :( a nepoučila sa ani z opakovaných návštev detského oddelenia, kde ju napichli na infúziu. pomohla až motivácia v podobe dovolenky pri mori... zrazu sa "rozpila". teraz má už 13, stačí, že jej zavolám (keď nie sme spolu) a pripomeniem: veľa pi, aby si nedostala úpal... a už si dáva pozor. ale do tých 7-8 rokov to bolo utrpenie...

domireb
28. jún 2023

Mám také, chápem, prešla som všetkými fázami.zistila som, že je lakomá, tak naložím sebe na tanier, chce aj ona. Varím zaradom recepty z kuchárky, nevymýsľam, proste idem zaradom, aj veci,co mne nechutia,niekedy prekvapí, že čo zje.

idemo
29. jún 2023

Aj ja mám doma nejedáka. Neznášam tie skupiny na fb, kde matky fotia detičky s jedlom a daju komentár “len sa tak zaprášilo” alebo “dali sme aj dupľu”….my máme 18m, raňajky vačšinou zje jogurt alebo kašu, pečivo unás nehrozí iba to mrví, vajičko, parky, šunka, syr, lievance s tym sa iba pohrá a nezje. Desiata klasika kapsička vonku. Pred spánkom zje dve naberačky polievky a to je jediná moja útecha lebo polievky miluje.🙏🏻 a potom začína moje trápenie klasický obed🤦🏻‍♀️ vyskúšala som už naozaj všetko ale moje dieťa odmieta našu varenú stravu (a to nevarím až tak zle)….hocičo mu ponúknem v hociakej konzistencii iba sa s tým hrá a nezje to. A co obeduje? Kupovaný príkrm zo skla🤦🏻‍♀️. Toto vždy zje. Nepochopím. Je mi z toho dorevu ale tak aspon niečo. Olovrant ovocie, chrumka, kolačik. Večera buď polievka alebo kaša. Máme 18m, 9kg, 7 zubov a vyšetreny krvný obraz.🤷🏻‍♀️ Neviem kedy začneme jesť normálne ale utešujem sa že raz sa to zlomi.

mommyviky
30. sep 2023

Ahoj ja mám ten istý problém. Moj má skoro rok a pol a zje praženicu, suchý rožok, chlieb suchý, kaspicky ovocné, jablko a banany (niekedy chcel aj hrozno už nechce) kurací perkelt, kašu na večeru, fašírku, ovocne zeleninové a masové muffiny. Iné jedlo do neho nedostanem. A jogurty ešte ano tie miluje.
Kým bol menší zjedol aj polievky aj zemiakovú kašu aj zeleninu s ryžou. Neviem čo s ním mám robiť lebo iné jedla len hádžem do koša čo ich nechce. Idú mu zuby teraz ale štrajkuje s jedlom už dlhšie🤯

mommyviky
30. sep 2023

@mommyviky a má 13 kg takže hladom netrpí🤷🏼‍♀️