Dvojročná dcéra vôbec nechce jesť

katthy18
14. dec 2015

Žienky, už som zúfalá moja mala ma dva roky A odmieta akékoľvek jedlo.jediné na čom funguje je suchá tarhoňa A ryža, mlieko.sú dní kedy zje zemiak.Už som skúšala všetko, nepozná mi ani len chuti.akonáhle jej priložiť niečo k ústam povie fuj.ani len do úst to nedá! Nepoznáme mäso, polievky, zeleninu A ovocí ani nehovorím.výsledky má všetky V poriadku, doktorka mi ppovedala že len vymýšľa. Ale sú dni kedy naozaj nič neznezje, iba mlieko pred spaním...máte s týmto niektorá skúsenost?

kittykat22
14. dec 2015

@katthy18 mne pomohol sirup Sanostol. Dcera zacala odmietat jedlo - trvalo to asi mesiac a zacala byt mrzuta, a nevedela som moc co s nou. Nakoniec som kupila sirup, a bolo po probleme. V polovici som ho aj zabudla pouzivat 🙂 pretoze uz nebolo treba.

http://www.babyweb.cz/zaujalo-nas-multivitamino...

so surovou zeleninou sa nekamarati doteraz. Mala 3 roky nedavno. Na to nezbral ani sirup 😀

mirreckall
14. dec 2015

@katthy18 naša má 22 mesiacov, je síce lepšie...ale fuj používa pri jedle podobne...neviem, kto ju to naučil, ale zúrim z toho tiež a druhá má 3 roky a tiež trucuje pri jedle...sú dni, keď to robia obidve... u nás funguje nechať vyhladovať... nechceš? nejedz a dostanú neskôr a väčšinou to zjedia s chuťou potom obidve...čo bolo pred tým fuj, je potom mňam 🙂

katthy18
autor
14. dec 2015

Ja jej stále niečo ponúkam ale ona proste nie, nie jogurt má raňajky tak jej ponuknem chleba s maslom ten iba suchý, potom ho nechce tak nic neje celé doobedie potom tarhoňa na obed mlieko spat, celé poobede nič A potom večer suchý chleba alebo zasa tarhoňa A mlieko...

timea7
14. dec 2015

@katthy18 neponúkaj ju stále. daj pred ňu raňajky, nijako jedlo nekomentuj, že je dobré, zdravé a pod., ty si sadni oproti, najedz sa, ak nezje, jedlo odnes, najlepšie, ak ho spláchneš, alebo vyhodíš do koša. Ale zase nekomentuj, že nič nezjedla, ani že také dobré jedlo vyhadzuješ, nesmie mať v žiadnom prípade pocit, že si naštvaná, predstieraj ľahostajnosť. Do desiatej NIČ, ale naozaj nič, ani kúsok ovocia, ani piškótu, ani mlieko, chrumku, nič. Na desiatu jej daj napr. ten jogurt, ak nezje, odnes a znovu doobeda nič. Takto pokračuj celý deň, nevadí, ak nezje vôbec nič aj dva, tri dno, nakoniec pochopí, že inú možnosť nemá. Mlieko pred spaním zruš, predpokladám, že ho pije z fľaše, ak ju nebude mať, nebude sa nalievať mliekom, začne jesť, pretože bude hladná. Nechaj ju vonku poriadne vybehať, žiadne vyvážanie v kočíku. Ak toto skutočne dodržíš, určite zaznamenáš zmenu. Nesmieš jej dať v žiadnom prípade náhradné jedlo, nesmieš jej dať najavo, že ťa štve, že nič nezjedla. Nehovor vôbec pred ňou o jedle a nedaj sa učičíkať tým, že keď neje, nech sa aspoň mlieka napije, lebo budeš v začarovanom kruhu. Držím palce.

tajka1986
15. dec 2015

@katthy18 to zacala robit teraz alebo uz davno? Od roka by mala papat to co vy. Je dobre ze si uvedomujes ze mate problem,dobry zaciatok. Niektore mamy myknu plecom vsak co ved sa rozje. Ano,ale treba ju k tomu trosku "prinutit" lebo ak jej vyhovuje takato "strava"a ty jej ju "dovolis" nema dovod nieco na tom menit. @timea7 to vystihla do bodky. Suhlasim s kazdym slovom. Len nesmies povolit. Bude to tazke,ale urcite ucinne. Urcite bude zo zaciatku ohrnat nos,casom si z taniera aspon nieco zobne,hlad ju prinuti,ale aj to je krok vpred. Nezabudni na ovocie a ku chlebiku k ranajkam podavaj zeleninu. Ked ju teraz nenaucis papat zdrave veci,ked bude starsia uz vobec nie. Ja som moju naucila "vydieranim" ked spapa co ma na tanieri,odmenim ju. Bud lizatkom,nalepkou,obrazkom vzdy som sa snazila nieco vymysliet 🙂 ked nebol kreativny napad,postacil aj gumeny cukrik. Ale fungovalo to 🙂

annalena
15. dec 2015

@katthy18 mam presne taky exemplar doma....len ma teraz uz 6 rokov 😉 zlepsilo sa to ale len minimalne.... u nas nepomohlo nic, ani prosenie, ani nekomentovanie, ani podplacanie, ani skolka a ine deti, proste nic. Nicila som nervy sebe a aj jej.
Neje sladkosti, nemavame sladke obedy, nepije dzusy ani malinovky.Pohybu ma habadej, od roka sme kocik pouzivali iba na presuny. Pre nu bolo a je jedlo absolutne nepodstatne.
Prve 3 roky fungovala na mlieku, bielych jogurtoch, suchej ryzi, suchych cestovinach, obcas par lyzic zeleninova polievka alebo zemiaky, suchy chleba a voda.
Mam len jednu radu, ak je zdrava a prospieva.... neries 🙂 stolujte spolocne, nech si vyberie, to co chce jest, na obed samozrejme len z toho, co je navarene, ved ju k tomu, ze to musi potom aj zjest, vzdy ju zato pochval. To sa u nas osvedcilo (chvilu to sice trvalo, kym pochopila, ze to inak nebude a ze ked chce ona ryzu a su navarene zemiaky, tak tu ryzu proste nedostane) a funguje to doteraz. Samozrejme medzi jedlami ziadne mlsanie, ponukanie dalsich alternativ, ziadne jedenie nastojaka a pod. Rozjest sa sice nerozjedla, ale uz si obcas vezme aj kusok masa, lyzicu omacky, trochu zeleniny a pod.
A k tomu mlieku este, tiez mi to radili, tak som ho skusila vysadit, ale nic sa v jej jedeni nezmenilo, akurat, ze mi potom nejedla na veceru uz absolutne nic, lebo ked bola unavena, tak som s nou nepohla uz vobec ☹ Tak sme sa k mlieku vratili, ale podotykam, ze od cca 2 rokov ho pila vzdy len vecer a rano 1 salku. Na ranajky s malym krajcom sucheho chleba.

eliskazm
15. dec 2015

No do kelu, a ja ze to mojho maleho prejde zachvilku a Vy tu taketo popisete 🙂 My mame 1,5roka, od jedneho roka akoby utalo. Dovtedy papal vsetko som ho pekne naucila, cuketa, sosovica, masko, prilohy, zeleninka, nebol problem. A teraz ked sa pozriem na jeho jedalnicek... rano a vecer mlieko. Ak som zufala, ze uz 3 dni nic nejedol, tak co zje je presne suchy chleba, cokolada a vysmazane hranolky alebo chlieb vo vajicku... Jedavam s nim, pekne si k nemu sadnem, aby videl ze pri jedle ma byt klud a ze aj mamina papa, nielen pije kavu 🙂 Cez den beha, ze ustve troch dospelych.... Co robime zle??????????? A nepiste ze hlad ho prinuti, je to hovadina. Kludne vydrzi 3-4dni bez akejkolvek stravy, len na vode.... dlhsie sa na to neviem pozerat.... Takze co robime zle???????????? U svokry, u mamy, u sestry, s manzelom to iste, proste nezje.

natalym
15. dec 2015

@katthy18 Mala som takéto decko nepodarené a dnes má 17 rokov a zje všetko čo nezje ju. 😀
Inak áno hlad neprinútil, mohla byť kľudne celý deň o hlade.

katthy18
autor
15. dec 2015

ďakujem za skúsenosti A rady, skúsim to mlieko vysadiť A uvidíme...chváliť ju chválime vždy keď niečo spapka A pohybu má tiež habadej.budem zasadovejsia

timea7
15. dec 2015

@katthy18 nechváľ ju za to, že zjedla, jedenie nie je ničím výnimočným, malo by byť prirodzené, ako dýchanie. Deti by sa nemali chváliť za to, že zjedli. V prípade, ak im nechutí, ak na nich lezie nejaká viróza, sú potom horšie, ak nie sú pochválené, lebo nezjedli? Pochváľ ju, ako pekne drží lyžicu, ako sa už dokáže napiť z pohára, že nič nevyleje, ale nie za to, že zjedla.

timea7
15. dec 2015

@tajka1986 odmenu niééééé!!!! V žiadnom prípade!!!!! Síce fungovalo, ale dieťa jedlo kvôli odmene, celé zle.

cica869
15. dec 2015

mlieko urcite vysadit

timea7
15. dec 2015

@eliskazm prepáč, ale tvoje dieťa vôbec ešte nemá poznať čokoládu, hranolky a chlieb vo vajíčku. Sú to jedlá výraznej chuti, ťažko ti potom bude jesť zeleninovú polievku. A mlieko len na raňajky a z hrnčeka.

evittam
15. dec 2015

@timea7 No vidíš a moje deti poznajú aj čokoládu a chlieb vo vajci a jedia všetko čo navarím. 😉

timea7
15. dec 2015

@evittam ak sú dobrí jedáci, prečo nie? Ale, že by mali super zdravú stravu, napísať nemôžeš. Samozrejme, je to tvoje rozhodnutie, sú to tvoje deti. Písala som mamine, ktorá sa pýtala, čo robí zle.

worker_falcon
15. dec 2015

@eliskazm že čo robíte zle????????????????? si robíš srandu, že? Po toľkých cenných radách sa toto spýtaš... Všetko robíte zle. Čokoláda, hranolky, chlieb vo vajci - baby, mali by vás zatvárať za budovanie takýchto stravovacích návykov...

Rád by som chcel vidieť dieťa, čo fakt nič nezje 3 dni. Ha Ha.

Pamätaj, že v JEDNOM bonbóne je toľko energie, ako v pol kile zeleniny (snáď ma nik nebude chytať za slovíčka). A takisto sleduj, čo pije - džúsy, šťavy, jupíky, nebodaj bublinkové nápoje typu sprite/kola, to sú kalorické bomby. možno fakt nič nezje, ale kompenzuje to energiou z tekutín. Mlieko detto. Energiu má, ale výživová hodnota prakticky žiadna.

Chceš radu? odstrániť z domu všetky sladkosti a sladené nápoje, a samozrejme všetky slané pochutiny typu čipsy, tyčinky, a iné sr***y. absolútne. čo oko nevidí, srdce nebolí. Ver tomu, že tebe samotnej to prospeje. Na pitie mu dávaj vodu, alebo čaj bez akéhokoľvek sladidla. Mlieko povedz, že nemáte.

Nezačne jesť? ha ha. začne. Je to LEN o tvojej pevnej vôli (a podpore manžela - aby ste ťahali za jeden povraz).

evittam
15. dec 2015

@timea7 Neviem čo je podľa teba "super zdravá strava" ,ale ja nevidím nič zlé na tom aby deti zjedli raz za čas kúsok čokolády a normálny chlieb obalený v domácom vajíčku....A dovolím si tvrdiť, že moje deti majú zabezpečenú vyváženú zdravú stravu 😉 .
A ak mieriš k super fanatickým bio matkám - ďakujem-neprosím.

timea7
15. dec 2015

@worker_falcon som rada, že si to napísal, ja som tiež ešte nevidela dieťa, ktoré tri dni nič, ale skutočne nič nezje. Ani dcl mlieka, ani chrumku, ani kúsok suchého rožka, ani kúsok jablka. Minulý týždeň som to tu napísala jednej mamine, že nech sa na mňa nehnevá, ale neverím jej. Už sa neozvala....je ľahšie napísať., že vyhladovanie nepomôže, dieťa nebude jesť aj týždeň, ako priznať, že nie sme dostatočne dôslední a necháme sa dieťaťom vydierať. Problém s nejedením je fenoménom posledných rokov, kedysi neexistoval. To bolo ešte vtedy, keď deti zažili pocit hladu. Nie som sa teror v kuchyni, ale za láskavý prístup, ale pevné a nemenné pravidlá.

evittam
15. dec 2015

@timea7 Tak tak - keď nechce nech nechá tak - ani ja toto neriešim - keď bude hladné vypýta si. Mám pár kamarátiek, ktoré sú schopné ročné-dvojročné deti kŕmiť aj hodinu a dobre, že im pri tom netancovať a robiť opičky - v štýle nakoniec aj tak niečo zje. Vždy sa na tom dobre pobavím. 😀 😉

timea7
15. dec 2015

@evittam ja nie som ani bio matka, v inej téme som minulý týždeň písala, čo si o super bio matkách myslím, ani ťa nemienim presviedčať, že to, čo dávaš jesť svojim deťom, im nedodá žiadnu výživu, lebo by si to mala už dávno ako matka vedieť. Písala som ti, že je to tvoje rozhodnutie, sú to tvoje deti, mne je to fuk. Ale zdravá strava to nie je, sú to braky na zalepenie brucha. Ak im to dáš raz za čas, tak im to neublíži, ale ani nedodá žiadne živiny.

evittam
15. dec 2015

@timea7 Veď ok, preboha ale kde ja píšem, že im dávam čokoládu od rána do večera?!!!!! Ja sa o svoje deti normálne starám, normálne raňajky, varené obedy, večere a medzi to taktiež desiata a olovrant. Len som napísala, že nie je nič zlé na čokoláde a už kŕmim svoje deti brakmi na zalepenie brucha?

maruska.s
15. dec 2015

@worker_falcon kto nezazije, nepochopi...su deti, na ktore to fakt neplati...

timea7
15. dec 2015

@evittam na čo im to vôbec dávaš? Aký to má zmysel dať dieťaťu hranolky alebo chleba vo vajci? A neviem, prečo sa rozčuľuješ, mne je naozaj srdečne jedno, čo im dávaš jesť , ale nebudem písať, že to je to najlepšie, čí ich môžeš kŕmiť, keď si to nemyslím. Na čokoláde naozaj nie je nič zlé, akurát kopa cukru, ale ešte by sa to dalo prežiť, ale na čo hranolky malým deťom, to je mimo moje chápanie.

worker_falcon
15. dec 2015

@maruska.s zatiaľ sa žiadne dieťa dobrovoľne nevyhladovalo (vieš o nejakom?). Všetko je to iba o pevnej vôli rodičov.

evittam
15. dec 2015

@timea7 A kde píšem, prosím ťa, že ja dávam svojim deťom hranolky? 😉 Ja sa nerozčulujem, len som napísala názor a už zo mňa ideš robiť matku, čo nevie čo dávať deťom jesť a dáva im len čokoládu a chleba vo vajci - a inak neviem čo na takom normálnom,celozrnnom chlebi v domácom vajci je také strašne hrozné......

worker_falcon
15. dec 2015

@evittam
@timea7 hej, baby, od seba. tiež privítate každú príležitosť pohádať sa s niekým...

timea7
15. dec 2015

@evittam ja z teba nič nerobím, ty sama zo seba urobíš matku, akú chceš. Ja len píšem, že nie je rozumné, aby malé dieťa jedlo čokoládu, hranolky, chlieb vo vajci.

maruska.s
15. dec 2015

@worker_falcon je to fakt tazke, mam takeho trojrocneho doma, sladkostami ho nekrmim, ale doteraz nejedol ani maslo, ani syr, salamu, nic...proste vzdy suchy chlieb a bud paradajku, alebo uhorku. So zeleninou a ovocim problem nema, ale zjest nieco varene, to uz je horsie. Ma niekolko polievok, ktore zje, ale musia byt popucene, inak to nepozuje a okrem polievok tak ryzu s omackou. Masko iba v polievke nakrajane na kusticky...ovocie si pozuje bez problemov, ale zemiak ani za nic...ale uz sme pokrocili v tom, ze ked mu poviem, tak chod spat hladny, tak si to rozmysli 🙂

timea7
15. dec 2015

@worker_falcon v pohode, ja sa tu na takýchto príspevkoch už len bavím, na 99% z toho vylezie to, že dieťa nakoniec dostane to, čo chce jesť, rodič kapituluje a potom sa sťažuje. už to opakujem, ako papagáj, som tým už asi na MK trápna, ale nikdy nemajú problém s jedlom deti z rodín, kde sa nerobí z jedla niečo výnimočné, kde sú rodičia zdravým stravovaním a zdravým životným štýlom deťom príkladom, kde rešpektujú, že má dieťa obdobia, keď mu chutí viac, aj obdobia, keď mu chutí menej, kde mu dajú najavo, že nie sú smutní a sklamaní z toho, že nič nezjedlo, ale ani mu nič iné nejdú pripraviť.

worker_falcon
15. dec 2015

@maruska.s tak ako písala timea vyššie, stačí ponúknuť mu jesť pravidelne x-krát denne, ak/čo nezje, vyhodí sa. ďalšie jedlo podľa následnosti, nič medzitým, a hlavne žiadne náhrady jedla, pozor na to, čo pije.
Trojročnému pučíš jedlo/krájaš na kúsočky? hm, hm... Dosť veľký na to, nie? Rovno mu sprav smootie z rizota 😀 Očividne má v tom jasno - ovocie požuje, zemiak nie. To nie je o jeho schopnostiach, to je o jeho cieľoch - aby si mu nedávala zemiaky.
A vidíš - funguje to - to vyhladovanie - aj v štádiu "vyhrážky". On tomu pochopí veľmi rýchlo, je to len na rodičoch.