icon

Dvojročné dieťa odmieta jesť lyžičkou a piť z pohára

mama4444
2. feb 2023

V jasliach to odomna vyzaduju aby to dieta vedelo.
je to naozaj problem ?

januska12323
2. feb 2023

No asi nemajú len jedno dieťa aby ho mohli kŕmiť ako ty doma.

heln
2. feb 2023

@mama4444 naozaj odmieta, alebo si ho doma len krmila tu aby nebol neporiadok?
treba mu dat doma pri jedle lyzicu a pohar, nech sa uci.

tosomja
2. feb 2023

Moja 1,5rocna už nechce aby som ju kŕmila, aj keď je nemotorná, všetko špinavé, treba ich nechať. Nemá sa ako naučiť, len tak, že bude skúšať. 🙂

lulu0123
2. feb 2023

2 rocne dieta by uz naozaj malo vediet jest a pit same. Moj ma 1,5.Sam zacal jest niekedy v 10 mesiacoch.Jasne,ze bolo vsetko naokolo spinave,ale lepsi sa to kazdym dnom.Ale komplet sa naje a napije sam.
Problem nastava ked mamicky chcu mat vsetko ciste,nedovolia dietatu samemu jest a jasne,ze potom si uz zvyknr na krmenie a tazsie sa to uci.

deti95060810
2. feb 2023

odmietajú to deti jedine s diagnózou... detičky bez diagn. to už väčšinou vedia - samozrejme nie úplne dokonale...😉

janka_266
2. feb 2023

Keby to trénoval aspoň od roka, tak s tým problém nie je. Už ostáva len mu dat lyžicu a pohára a trénovať.

petamich
2. feb 2023

mna v tychto temach udivuje ako zeny maju 1-2 deti a uz sa citia expertky na spravny vyvoj dietata, lebo ich deti to vedia! ze su tisicky deti, ktorym ide jemna motorika pomalsie ale su sikovnejsie v inych veciach, nevadi, ich dieta to vie a podme generalizovat

autorka: v jasliach/skolke, kde ucitelka ma na starosti 10+ deti naozaj nema cas deti krmit a musia to vediet same (v sukromnej skolke este mozno ale aj to pochybujem), skratka na tom teraz zapracujte aj za cenu bordelu, namiesto pohara si moze nosit oblubenu flasu

nas maly ma 1.5 a teda nechce sa mu jest samemu, obcas ma chut a necham ho, vacsinou ale nie a nie nema ziadnu diagnozu, je extremne sikovny, len toto mu zatial nejde 🤷‍♀️ a bol mi ukradnuty bordel, nechavame ho uz dlho sameho, no proste toto ho aktualne "neberie"

skratka trenujte, som chcela povedat

annm81
2. feb 2023

@mama4444 Problém to pre jasle je preto, že tam majú viac detí na jednu opatrovateľku a nemajú tak možnosť kŕmiť každé dieťa. Trénujete doma samostatné jedenie, alebo ho stále kŕmiš? Ak to druhé, najvyšší čas dať mu do rúk lyžicu a nechať ho trénovať.

@petamich Tak ale zdravé dvojročné dieťa už naozaj musí byť schopné jesť lyžicou, to nie je o šikovných a menej šikovných deťoch. Samozrejme primerane veku, čo znamená, že si občas vypomôže rukami, že mu to trvá dlhšiu dobu, zašpiní sa, časť jedla môže skončiť na dlážke. Ak dieťa takéhoto veku nemá motoriku na dostatočnej úrovni, aby dokázalo nabrať jedlo z taniera a aspoň časť z neho trafiť do úst, treba zisťovať, kde je problém. Okrem problému s motorikou to môže to byť lenivosť, môže to byť problém s jedlom samotným, alebo to môže byť tým, že nedostal príležitosť.

mogaa
2. feb 2023

@mama4444 obvykle dieťa odpozerá od iných detí a chce jesť samo...už dávno pri kŕmení si jej mala dať do ruky lyžičku a nech skúša sama...nikdy to nie je v jasliach že 1 osoba na dieťa, takže sa dajú deťom lyžičky a deti skúšajú jesť sami, učiteľky dokŕmia....ale keďže majú na obed cca 45minut a majú tam kopec detí je nereálne očakávať, že ich budú všetky kŕmiť...a tvoje dieťa patrí k tým starším čo by už mali vedieť dať si sami aspom pár lyžíc...

mama4444
autor
2. feb 2023

@petamich dakujem 🙂

jaskolka
2. feb 2023

Syn začal teraz chodiť do jaslí, keď sme ho boli nahlásiť (bola som osobne) pýtala sa ma riaditeľka, aké veci už zvláda, teda ci vie sa najesť aspoň čiastočne, či má plienky a podobne. Syn to už síce vedel, ale zo zvedavosti som sa pýtala, či keby ze to nevie, tak ako potom to riešia? Povedala, že majú aj maličké deti, od 10 mesiacov berú, a ze tam ich kŕmia ony a zároveň učia jesť samých postupne. Takže teoreticky by nebol tam problém keby vôbec nevie syn jesť, naučia ho.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
deti95060810
2. feb 2023

@petamich mám deti 4 a jedna dcéra mala presne tieto isté problémy... takže viem o čom píšem...

29simona29
2. feb 2023

@mama4444 ak s spýtaš na to, či je to problém kvôli jasliam- keďže tam sú iné pravidla, asi áno..je to pre nich problém. Keď sa pýtaš všeobecne, či je problém, keď dieťa nevie v 2 rokoch samostatne jesť- za mňa- nie, nie je to problém..Pokiaľ za tým nie je nejaký iný problém, ale všeobecne to nebýva problém. Môj starší takmer 5 ročný syn nechcel sám jesť do 3 rokov, ale to preto, že on celkovo neznesie bordel, špinavé ruky, je na to háklivý..Tak som ho do 3 rokov kŕmila..Inak je od narodenia nadpriemerne inteligentný a vyvojovo bol vtedy aj teraz mininalne 3 roky popredu-aj pohybovo aj motorikou..Máme na to aj papier od psychologičky, že je proste nadpriemerný vo všetkom- jedenie na ňom teda nezanechalo žiadnu stopu..A mladší ani nie 2 ročný papá krásne sám, polievku, všetko- napapa sa krajšie, ako mnohí dospelí- Ale! Od necelého roka nezniesol, aby som mu v jedení pomáhala, rafsej by bol hladný, akoby som mu čo i len podržala lyžičku..Takže všeobecne to problém isto nie je, ale v jasliach zrejme treba dodržiavať nejaké pravidlá..Nemám osobnú skúsenosť s jaslami, učiteľky vedia najlepšie

petamich
2. feb 2023

@deti95060810 @elizabet173 uznavam a suhlasim, ze vacsinou je to sposobene hlavne nami matkami (teda ak nahodou nejde o serioznejsi problem), ja sama s tym bojujem, ze sa mi nechce cistit pol kuchyne a moje dieta taaaak vymysla, vsak to asi velka cast z nas pozna ale teda u nas je najvyssi trenovat, tak trenujeme

kazdopadne nevieme ako to ma autorka, snad jej nieco tato debata dala - mne dala a dakujem za nu, stale si ale myslim, ze sa to neda uplne pausalizovat, niektore deti su skratka sikovnejsie ako ine a mozno autorkine sa aj snazi ale mozno mu to nejde tak dobre alebo ktovie 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mama4444
autor
3. feb 2023

@petamich presne 🙂 som rada ze stale na modrom koni su aj normalne matky a vedia aj normalne odpisat ako hned odsudit koje dieta ze je debilne.
😂 nevadi. To je uz deformacia. Kazdopadne dakujem Vam a este aj @petamich

domak2
3. feb 2023

@petamich ja sa tu tiež vždy pousmejem nad rôznymi súťažnými kategóriami o najlepšiu matku 😁