icon

Je jedálniček pre 2,5-ročné dieťa vyvážený?

9. aug 2024

Ahojte napíšem vám jedálniček za dva dni aby ste mali obraz a v tomto duchu dcéra jedáva stále len sa to samozrejme obmieňa. Zaujímalo by ma či by ste niečo zmenili. Máme problém že jej stolica vyzerá ako kôpka tvrdých malých kamienkov

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: biely hollandia jogurt + ovsené vločky
Obed: slepačí vývar, zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Olovrant: ríbezle a jablko
Večera: zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Pred spaním: 90ml UM

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: špaldová kaša s karobom a lieskovcovym maslom
Obed: cesnaková polievka, šošovicová zeleninový prívarok a zemiaky
Olovrant: slivky a hruška
Večera: cestoviny s cuketovou omáčkou a syrom
Pred spaním: 90ml UM

Pije čistú vodu, podľa mňa dostatok. Sladké nejedava

pralinka86
9. aug 2024

Ved mysli, že jej je az privela..vsade je ta vlaknina a v strukovinách je jej vela

zoja1234
9. aug 2024

Ale 2,5r dieta ma uz davno mat nutricne silne ziviny z normalnej stravy... Ved ked zje ovocie, zeleninu, vajicko, rybu, maso, pecivo, mas pocit ze nebude prospievat? Alebo bude na flaske do 18stich, lebo ved predsa bude este dovtedy vo vyvoji? V mnohych aspektoch je umele mlieko pre nu uz zbytocnou zatazou, plus 100% ju zapeka prave z toho....
Ak ma problem s laktozou, nech sa paci trh je plny vhodnych nahrad... 🤷

autor
9. aug 2024

@zoja1234 ale prečo si myslíš že ju zapeka z toho ? Lekárka na gastre nam povedala, že nevidí dôvod, prečo by to malo byť z UM. A problém s laktozou nemá, robili jej krvné testy ako som pisala.
Ja nehovorím, že nebude prospievať bez umelého mlieka, ale aký je rozumný dôvod nahradiť kravskym 3,5% mliekom ?

autor
9. aug 2024

@duppka13 pýtala som sa, boli sme aj na gastre, robili jej všemožne testy ale na nič sa neprišlo

autor
9. aug 2024

@zoja1234 a v akých aspektoch je pre ňu umelé mlieko záťažou ?

lentilka46
9. aug 2024

Autorka, ved vyskusaj to umele na tyzden dva vysadit a zistis, ako sa zmeni stolica. Toto je podla mna len o skusani

zoja1234
9. aug 2024

Lebo zvyk? 🤷 2,5r drzi flasku v ustach niekolkokrat dodna.. Niektore matky ked uplne zrusia UM, zrusia aj flasu ako taku. Potom tu pisu ze dieta je placlive a nervozne, no lebo zodna na den mu zobrali to, co bolo jeho sucastou da sa povedat od narodenia.. Cize preto som aj ja takto presla na kravske mlieko, proste len aby mal nieco v tej flasi, z ktorej si spravil "vecerny ritual"..radsej mlieko ako caj ci vodu. A jasne o par mesiacov sa to zase zmeni, ked budem citit ze je ready uz uplne vypustit mlieko, alebo mi sam povie ze nechce mlieko, no tak ho davat prestanem..

autor
9. aug 2024

@zoja1234 neviem či si toto odpovedala na moju otázku alebo to bol ďalší komentár, ale teda nevidím tak odpoveď, že prečo si myslíš že ju zapeka práve z toho umelého mlieka a aká by mala byť výhoda prejsť na kravské. A v akých mnohých aspektoch je pre ňu UM záťaž

vreckovka2
9. aug 2024

Tukov davas dost?

pehavcek
9. aug 2024

Pozri, nieco zmenit musis. Nasho zapekalo z umeleho mlieka.Pri prechode na normalne parada.Davala som mu ho zo taciatku do flasky. Ak ti dcera prijima vela vlakniny musi zvysit aj tekutiny pretoze vlaknina tekutinu absorbuje a opat zapeka. vodu z ktorej robis kase by som vobec neratala do prijmu tekutin.

autor
9. aug 2024

@vreckovka2 dávam dosť

autor
9. aug 2024

@pehavcek skúsim teda ešte viac tekutín

pehavcek
9. aug 2024

Skus, uvidis. A ked nie, tak skus vysadit to umele. Mam pocit, ze sa ho drzis zubami nechtami ale z nasej skusenosti to bolo to co robilo velky problem. Mne bolo strasne tazko pozerat sa na neho ako sa trapi pri kakani. Uz nemas doma mimino, ktore to UM potrebuje.

pehavcek
9. aug 2024

A inak stravu ti je paradne pestru ;)

kp7333
9. aug 2024

Nie je ziaden dovod, aby 2.5rocne dieta na normalnej strave pilo umele mlieko. Ma predsa ziviny zo stravy, vapnik zo syrov jogurtov alebo kravskeho mlieka.

vreckovka2
9. aug 2024

Nasmu by robilo zle tolko zemiakov za 2 dni. Na toto davam pozor. Ked davam zemiaky, tak nedavam varenu mrkvu, ani ryzu. A surova zelenina moze robit tiez problem, ak jej je vela. Nase dieta tiez zje pomerne dost surovej zeleniny, ale k obedu ma zeleninu vo forme polievky. K druhemu dusenu. Na veceru tiez nejako tepelne upravim. Ked zje na veceru prilis surovej, tak mu je tazko od zaludka. Surovu zeleninu jedava pomedzi hlavne jedla, pripadne na veceru, ale tam uz davam pozor kolko. A u nas tie tuky robia tvrdsiu stolicu.

lentilka46
9. aug 2024

Autorka, nejako mam pocit, ze si stale len obhajujes umele mlieko. Preco sa ho bojis vysadit? Takmer kazda ti tu naznacila, ze zrejme bude problem v nom, no ty si ides stale svoje. Davat ho budes, kym bude pytat. Ty si tu ale ta dospela, kt. rozhodne, ci dieta um dostane alebo nie. Su deti,kt.chutia hranolky a palacinky a pytaju to vzdy, no to neznamena,ze aj rodicia im to vzdy davaju. Ma tazkosti so stolicou, treba nieco zmenit. Stravu mas nastavenu dobre, jedina moznost je skusit vysadit to mlieko, resp.ho nahradit klasickym.

autor
9. aug 2024

@kp7333 emocionálny dôvod napríklad. Keď neškodí nechcem ho rušiť

autor
9. aug 2024

@lentilka46 obhajujem lebo ho dieťa žiada a lekárka na gastre nám potvrdila (aj krvnými testami) že v umelom mlieku problém nebude. A nikto tu zatiaľ nenapísal prečo práve tam by mal byť ten dôvod

pehavcek
9. aug 2024

Nuz, vela ti teda neporadime. Vyskusaj co uznas teda za vhodne. Drzim palce. Ale drzat UM ako emocionalny dovod by bolo pre mna to posledne.

kp7333
9. aug 2024

@autorka emocionalny dovod je skor flasa, nie jej obsah. z emocionalneho dovodu boli moje deti kojene do 1.5roka. Potom sa mohli aj na hlavu postavit, odstavila som ich.

autor
9. aug 2024

@pehavcek tak ja len nechcem trápiť dieťa zbytočne a zbytočné mu brat niečo čo chce, keď nato nieje dôvod. Keby mi na gastre alebo pediatricka povedali, že to môže byť z toho, tak to zruším. Bezdôvodne ale nie

zoja1234
9. aug 2024

@autorka,tiez si myslim ze uz to s UM tu prehanas.. Ale tak chces priklad?
Priradme si UM ku Nutridrinku, Nutridrink je tekuty ochuteny napoj, nabombovany vsetkymi zivinami, tukmi, proteinmi atd. No proste vsetkym. Konzumuju ho ludia, ktori zo zdravotnych dovodov nemozu jest tuhu stravu, napriklad po operaciach traviaceho traktu, hrtana, casto aj pri chemoterapiach kedy maju stazene stravovanie. Dalej ho piju ti, ktori su dlhodobo priputani na lozko a maju ho ako jediny zdroj zivin, casto cez nosnu sondu.V tychto pripadoch je Nutrikdrink povazovany za jediny zdroj potravy a zivin, obsahuje vsetky potrebne davky zivin, tukov a vitaminov. Plne nahradza tuhe jedlo.
Ty robis to, ze davas dietatu 100% plnohodnotnu stravu, a potom ju zabetonujes UM. Ten traviaci trakt chudaka dietata je uz beztak zataneny pracou spracovat normalnu stravu, ale ty ked este pridas UM (nutridrink), odpalis ho uplne a zapcha je zatial len ten jediny problem, ktory u tvojho dietata nastal..
Uz sa rozluc s UM, alebo si urobte miminko dalsie a tam sa s UM mozes znova realizovat 🙌

autor
9. aug 2024

@zoja1234 a z akého dôvodu je zrovna umelé mlieko ten "betón" v strave ? Ak vieš viac ako gastroenterológ, rada sa nechám poučiť. Ak ale nie, tak nevidím dôvod meniť UM za kravské (ktoré nezabetonuje ? Prečo ?)

jajur88
9. aug 2024

Pokial pije dost a ma i dostatok pohybu, tak by som do nej dalsiu vodu neliala. Naopak by som vyskusala obmedzit mnozstvo prijimanej vlakniny. Hlavne, ak si si uz vsimla, ze sa to zhorsi, ak jej ma v jedle prilis.

Pokial miluje celozrnny chlieb, strukoviny, ovsene vlocky a bobulovite ovocie a papa to casto, tak tej vlakniny skutocne moze mat nadbytok a zapeka ju z toho.

zoja1234
9. aug 2024

@autorka nemusim byt gastroenterolog, aby som rozumela spravnemu stravovaniu vseobecne, a stravovaniu mojho dietata.... Ty si sa upla na vyjadrenie jednej jedinej doktorky. Doktori su dnes uz vselijaki, uz to nieje ako pred 50timi rokmi ze co povedal jeden doktor=svata pravda..
Nesledujes spravanie a reakcie na stravovanie vlastneho dietata, ale radsej si presadzujes nieco co "jedna doktorka mi raz povedala"...

pralinka86
9. aug 2024

Skus poratat tu vlakninu. Sama pises, ze ked zje este viac, zapeka ju este viac.
Denne je odporucane 10g, mne to vychdza, ze ona to ma len za doobedie ci poobedie uz mozno prekrocene...

beataxxx
9. aug 2024

Umelé mlieko môže spôsobovať tvrdú stolicu, skús jej pridať acidofilne mlieko, majú aj rôzne ovocné, to by jej malo upraviť konzistenciu

autor
9. aug 2024

@zoja1234 tak potvrdila mi to aj gastroenterologicka, aj naša pediatricka ktorá má v ambulancii dve lekárky a obe mali rovnaký názor. To sú 3 lekári čo to študovali a majú roky praxe. Je to pre mňa relevantný názor.
Ani v žiadnom odbornom článku (nie nový čas, šarm a podobne) som sa nedocitala opak.
Keby nesledujem správanie a reakcie tak tu nepíšem a neriešim jej stravu a ani by ju nemala takú akú má, ale jedla by kopu hlúposti ako iné deti.
Stále si mi ale ale nepovedala v čom je lepšie to kravské mlieko od umelého. Lebo to presne je rada akom píšeš, ako to bolo pred 50 rokmi. Vtedy sa radilo tak. Ale vedomosti a štúdie boli na úplne inej úrovni a aj umelé mlieka boli omnoho menej kvalitné

autor
9. aug 2024

@jajur88 skúsim to asi par dní vážiť a zapisovať, nech viem presne koľko jej zje a následne znížiť, že čo to spraví.