icon

Je jedálniček pre 2,5-ročné dieťa vyvážený?

9. aug 2024

Ahojte napíšem vám jedálniček za dva dni aby ste mali obraz a v tomto duchu dcéra jedáva stále len sa to samozrejme obmieňa. Zaujímalo by ma či by ste niečo zmenili. Máme problém že jej stolica vyzerá ako kôpka tvrdých malých kamienkov

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: biely hollandia jogurt + ovsené vločky
Obed: slepačí vývar, zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Olovrant: ríbezle a jablko
Večera: zubáč, zemiaková kaša, čerstvá zelenina
Pred spaním: 90ml UM

Po zobudení: 180ml UM
Raňajky: špaldová kaša s karobom a lieskovcovym maslom
Obed: cesnaková polievka, šošovicová zeleninový prívarok a zemiaky
Olovrant: slivky a hruška
Večera: cestoviny s cuketovou omáčkou a syrom
Pred spaním: 90ml UM

Pije čistú vodu, podľa mňa dostatok. Sladké nejedava

Strana
z7
alchemilkazltozelena
12. aug 2024

Nečítala som všetko ale môžem otázku? Prečo nedávas normálne jedlo, bežné,... Nechapem... Príde na ZŠ tam budú klasické obedy tak čo urobíš? Nebude to chcieť vôbec jesť lebo to nebude poznat..

autor
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena ktoré jedlo ti príde nebezne?

alchemilkazltozelena
12. aug 2024

Všetky v podstate

vreckovka2
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena co je to normalne a bezne jedlo?

zaba21
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena
No mne neprídu tie jedlá nejaké iné. Môže sa zdať, že špaldová kaša vyzerá "nebežne".ale v zásade je to veľmi podobné krupicovej kaši. A ostatné..však normálne rybka+ zemiaková kaša, šalát , polievky, prívarky. Jedlá v pohode... nemyslím, že by toto dieťa malo problém jesť aj bežnú škôlkarsku stravu.

alchemilkazltozelena
12. aug 2024

@zaba21
@vreckovka2
Proste nestačilo by klasika chlieb so šunkou? Takéto drísty pchať do dieťaťa, asi som stará škola, neviem...

diavant
12. aug 2024

V tej poradni je napisane ze Do akého veku môže dieťa piť umelé mlieko? nie dokedy to odporuca, ano moze take mlieko pit, ved aj na krabici je to iste napisane.

pehavcek
12. aug 2024

Ja si nemyslim, ze by tie jedla boli nevhodne. Vsetko su to zdrave jedla.Ten jedalnicek je z dvoch dni a autorka uvadza, ze jedava aj ine. Mam pocit, ze je tu snaha zatlacit ju do kuta. Tam bude problem, ze nieco z tej zdravej stravy nerobi dobre traviacemu traktu.Bud je niecoho vela alebo malo. Alebo kombinacia. Napr.vela vlakniny, tukov, malo tekutin, a pod. Autorka bude musiet trosku experimentovat, nieco vysadit, doplnit a pod. Ako som uz napisala, u mojho to robilo umele mlieko a neskutocne sa mu ulavilo ked presiel na normalne. Moze to byt aj u autorkinho dietata a mozno to bude naozaj vela vlakniny. Ale tvarit sa, ze davat dietatu zeleninu, domace maso a pod. je nieco strasne je podla mojho nazoru tiez pritiahnute za vlasy.

enoula
12. aug 2024

Jedla su normalne, ale je to strasne vela vlakniny na tak male dieta. Dala by som na to pozor, aj ovocie jej ma vela, naor 100g hrusky ma 3g vlakniny, strukoviny vela, celozrne vyrobky vela. Taketo kombinácie su ako pre dospelých.
Spaldova kasa je super, kto nepozná spaldovu krupicu z DM, odporucam 👍ale ak ma kasu, tak odsledovat co dalsie zje.. nasi jedia banany na kila, ryze tiez a nemaju ziadne problemy, to len na margo, ze zapeka. Ide o celkovu stravu v dany den. Ak ma rada kase, kľudne striedajte, pohankova, ryzova, psenova, ovsena,.. pecivo domace robit z hladkej muky a celozrnnej len co to pridat. Je super, ze strukoviny chce, ale zase by som naplanovala inak ranajky, veceru a uz vobec nie 2x za den
Ked si vyguglis co sposobuje vysoky prijem vlakniny, tak vsade mas, ze aj zapchu. Ak nechces menit mlieko, skus teda ju obmedziť na tyzden, dva a uvidis ci bude rozdiel

vreckovka2
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena a ty kazdy den ranajkujes, alebo vecerias chlieb so sunkou? Neobmienas to? Co je teda to normalne jedlo pre dieta? Ake konkretne? Lebo co je uz len zle na mase s ryzou, ja neviem.

alchemilkazltozelena
12. aug 2024

@vreckovka2 tie raňajky sú podľa mňa zbytočne moderné.. to je cele.. môj názor... Ja som dávala deťom klasiku.. som stará skola

vreckovka2
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena skopirovala si spravu, kde boli uplne klasicke suroviny a nazvala ich dristami.Mne zase pride hlupe, ze ked vieme aky vplyv maju potraviny na nase tela a vieme to robit inak, pripadne aspon o kusok lepsie, tak sa zubami nechtami drzime klasiky. Lebo vsak co bude dieta v MS a co nebodaj na ZS. Mne dieta povie, ze si prosi radsej bezlepkovy chlieb, lebo mu viac chuti. Tak mu ho nedam, lebo to je teraz moderne? Peciem si ho pre seba, iny nemozem.

dominikamacakova
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena a čo teda dávaš na raňajky?

alchemilkazltozelena
12. aug 2024

@vreckovka2 nejaká karoba(ani neviem ako sa to píše a ani čo to je) a orieškove maslo je kalsika? Super, tak som zas múdrejšia 👍 plus tie zvyšné čo tam vymenovala... Čakanková vláknina??? Ďalšia bežná vec? Kuskus, bulgur, hlúposti nezmyselné čo v živote nikto nejedol ešte pár rokov dozadu ale teraz je to mega moderné tak to treba pchať do tých detí aby ste boli zaujímavé... Však keď máš celiakiu tak jasné že ješ bezlepkovy... To dríst nie je.. to je potrebné pre teba lebo klasický nemôžeš.

@dominikamacakova moje deti sú už väčšie ale dávala som im aj dávam klasické potraviny a nechcem sa chváliť ale zjedia všetko zaradom, nie sú vyberavi, každý obed mi odovzdajú prázdny tanier... Nemajú s nicim problém a zjedia všetko... Základ je začať správne s príkrmami a potom to už ide krásne tak ako má 👍

dominikamacakova
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena veď v poriadku, ale aké sú to základné potraviny, konkrétne?

alchemilkazltozelena
12. aug 2024

@dominikamacakova myslíš vážne túto otázku?

sisska96
12. aug 2024

Vyradiť um. Už nie je bábätko. A normálne jedlá aj raňajky, už netreba kaše

aurora33
12. aug 2024

Preboha Ved sa troška uvoľní. Mozno má tvoje dieťa tie tvrdé bobky z teba, keď si taká upätá.

nikaeli
12. aug 2024

Ono vieš.. máš zaujímavý jedálniček, stavila si na všetko zdravé, lebo telo nie je odpadový kôš. S tým musím len súhlasiť. No kdesi bude predsa len chyba, keď sa z tej super stravy nevie ani nie trojročné dieťa vykakať a má po utretí na papieri krv. Dostala si tu niekoľko rád a stále si ideš svoje, cítiš sa dotknuto. Nik ti nekáže kŕmiť ju polotovarmi a cukrom. Ale zdá sa, že ani tebou zvolená cesta nie je ideálna..

hendikep
12. aug 2024

@duppka13 coze? moja 5rocna ma 22kg 🫨

vreckovka2
12. aug 2024

@alchemilkazltozelena karob je nieco ako kakao. Nezapeka tak ako kakao, ma trosku nasladlu chut. Ok, plus ta cakankova vlaknina nie je taka klasika. Inak orieskove maslo - dakedy bola len nutela. To poznas urcite. Tak teraz mas podstatne zdravsiu nahradu v podobe orechovych masiel. Moja mamina si ich kupuje bezne a jedia to aj s otcom namiesto nutely a do kase. Maju 60+ a moja mamina vari uplnu klasiku, ale aj megamoderne prilohy pouziva obcas. Davat len dokola ryzu, cestoviny, zemiaky a knedle ? Je to lepsie ako to radsej prestriedat? Rovnako mi dieta zje ryzu ako aj tie ostatne mega moderne prilohy. Tomu sa hovori pestrost. Ono ked jes dokola rovnaku stravu, tiez to nie je dobre pre telo. Teraz uz tie moznosti su, tak preco ich nevyuzit? Pre mna je bezlepkovy chlieb nutnost, ale nemam ho davat dietatu, ked mu chuti najviac, lebo v MS dostane len klasicky psenicny z obchodu plny hluposti? Ved to ide proti logike. Vyvoj ide vpred v kazdej oblasti. Teraz je vyzivovych smerov xy. Ani ja neviem, ktory je spravny. Vyberam uz roky to, co vyhovuje nam ako rodine. Pre nase dieta je to jeho prirodzena strava.

sisska96
12. aug 2024

@lienka.7 takým eko bio raw tabuľkovým mamičkám sa nedá pomôcť. Potom keď ide do škôlky, bude jesť už normálne všetko

nikha2809
12. aug 2024

Autorka, predtým si o čakankovej vláknine nepísala, dávaš ju pravidelne?Ja som z nej mala veľké problémy, bola som nafúknutá a tiež som mala problém ako tvoja dcéra.

lienka.7
12. aug 2024

@aurora33 🤣🤣🤣 trefna poznámka 👌👌👌

lienka.7
12. aug 2024

@sisska96 ona mu vybrala aj "specialnu" skolku so špeciálnou stravou. Nie obyčajnú, štátnu kde sa podava detom nezdravý odpad. Kde sa nenosia čokoládky ani žiadne nezdrave "hlúposti".

sense
12. aug 2024

@pehavcek problémom je veľmi veľa vlákniny pre tak malé dieťa,alebo málo tekutín na to množstvo vlákniny....pri otázke na pitný režim odpovedala len myslím že pije dosť...ale zjavne nie na to množstvo čo to dieťa má a pomaly každým jednym príspevkom je tej vlákniny ešte viac, to nie je dospelý človek ktorý by mal prijať 28g vlakniny... Len aj autorka si ide stále svoje a akúkoľvek radu hneď neguje len hľadá spôsob čo pridať .. rovnako zdravé dieťa pokiaľ je kyslomliecne produkty ,neberie ATB , má pestrú stravu nepotrebuje celoročne probiotiká

juliet86
12. aug 2024

ja.byt tebou zaradim forlax kazdy den a slivkovy dzus kazdy den

pehavcek
12. aug 2024

@sense ano ja s tebou suhlasim. Myslim, ze mame rovnaky nazor. Ved ja sama som jej napisala, ze je tvrdohlava. Ale niektore komenty voci tomu co dava dietatu jest su uz silny odvar.

sisska96
12. aug 2024

@lienka.7 už niektorí nevedia čo so sebou od dobroty

lentilka78
12. aug 2024

Podľa mňa krásny jedálniček pre dieťa, klobúk dole ze toto ti všetko spapa😊nečítala som diskusiu ale nám pomohla biogaia a taka slivkova šťava značky hipp, zohriať trosku a dat vypiť a pomohlo ... Syn mal takéto problémy, tak do 4-5rokov aj 10 dní nemohol kakat a ak aj tak len také tvrdé bobky, bolo to hrozne, ja už som bola v koncoch z toho a keď bolo raz tiež tak zle tak si nechtiac vo vani chlipol mydlovej vody a zachviľu len kričal ze serbeeeeeeel🙈🙈🙈 to len tak na odlahcenie

Strana
z7