icon

Je surový párok nebezpečný pre deti?

30. jan 2024

Ahojte, s manželom sme sa nepochopili (pripravila som k prívarku nakrajany párok ktorý bolo treba ešte opiecť na panvici) a on proste dal sebe aj synovi ten párok surový 🙈 ja teraz neviem, všade čítam že zo surového párku hrozí listeriôza.. mám to už dopredu riešiť s pediatričkou alebo ho mám pozorovať alebo ako? Fakt je to veľké riziko? Som úplne v strese a veľmi si to vyčítam.. najlepšie na tom je že synovi sme doteraz vôbec párky nedávali, aj my dospeli ich jeme veľmi výnimočne.

anjelicek26
30. jan 2024

Keby boli vsetky parky plne listerii, tak by asi neboli dodrzane ziadne hygienicke standardy... proste ver, ze sa nic nestane, ked zratam, kolko moji synovia za tie roky doslova "vyzrali" surovych parkov z chladnicky, tak sa asi neporatam, len rano najdem prazdny obal... oni su celkovo taky splachovaci, zjedia vsetko, co nezje ich 😅 Ale to je tym, ze vela sportuju, jedli by snad stale...

vakatko
30. jan 2024

Neboj nič mu nebude, v párkoch je toľko chémie a éčok, tam baktérie neprežijú.

miadi
30. jan 2024

Keby tam bol dovod na food poisoning tak by bolo zle vsetkym aj vam . Ak nemate priznaky je to ok.

livuska124
31. jan 2024

Neboj sa, nič mu nebude.... keď som bola malá, milovala som neuvarené párky, vždy som si bola jeden uchmatnúť z chladničky 😀 😀

banderaska29
31. jan 2024

som na tejto stránke už 15 rokov. pamätám si na diskusie, kde sa riešili logické veci, milá komunikácia, v každom príspevku bola úcta a stále sa, vnímajúc atmosferu, využíval sedliacky rozum. potom sa ocitnem v roku 2024, čítam prispevky tychto nesamostatných jedincov, žien, ktoré nechápem, ako si dokážu vymenit vložku a umyt zuby, ked nevie bez modrého konika ako postupovat v prípade podozrenia na vyskyt listerie.

autorka, trošku sa nad sebou prosím Ťa zamysli. asi mate pediatricku, asi vieš použivat google.

jankalukasova
31. jan 2024

Autorka... Vieš o tom, že párky sa nevaria ale ohrievajú?

lukbe
31. jan 2024
jankalukasova
31. jan 2024

@lukbe 😂 veď to tam máš napísané. Voda má zovrieť, následne to máš stiahnuť a nechať párky "variť" v 80-85°C. Voda nemá vrieť 🤦 máš ich dať do horúcej vody, nemajú prevrieť.

jankalukasova
31. jan 2024

@lukbe kopírované z odkazu, ktorý si pridala 😂😂😂 kto povedal....🤦🤣

lukbe
31. jan 2024

@jankalukasova no hej, ale ak sa varia tých 5 minút a vrú, je to, podľa mňa, rozdiel. To by sme potom mohli jest aj ine surove veci a bat sa, ci nam nieco nebude. Ja teda nie😊. To by nám asi vysvetlil ten, kto vyštudoval hygienu.

ibatanecnica
31. jan 2024

@vreckovka2 nakaziť sa môžeš z hocičoho. Zase tu netreba robiť paniku. Pomer tých čo sa nakazili niečim z párkov voči tým čo sa nenakazili je mizivý.

vreckovka2
31. jan 2024

@ibatanecnica kde robim paniku?

jankalukasova
31. jan 2024

@lukbe ale oni práve vrieť nemajú... Máš to tam napísané. Majú sa "variť" 5-10 minút v 80°C-85°C vode. Oni neprejdú varom v pravom slova zmysle. Máš tam napísané, že sa vlastne len ohrievajú. Sama si protirečíš.

hanaxxx
31. jan 2024

@banderaska29 na MK nechodim tak dlho ako ty, ale videla som tu ovela viac odveci prispevkov ako je tento. Napr ked si zena spravi tehotensky test, ma tam dve ciarky, odfoti ho a spravi prispevok na MK s otazkou, ci si zeny myslia, ze je tehotna. To JE naozaj trochu mimo. Aj ked aj to sa da zdovodnit tym, ze od stastia neveri vlastnym ociam a chce aby jej to niekto potvrdil.
Som si ista, ze autorka sa teraz citi lepsie, ked jej mnohe potvrdili, ze ich deti jedli tiez surove parky. Zaradovat ju medzi zeny, co si nevedia vymenit vlozku atd je trapne a ...vsak vies, nejdem ta urazat ako ty autorku.
A tiez tie ostatne prispevky, kde autorku vysmiali, hovori to akurat nieco o vas, dokonale zeny.

lukbe
31. jan 2024

@jankalukasova akože nemajú? Veď píšu, na miernom plameni varte 5 minút, ak už mala voda bod varu, na miernom plameni sa varia. Veď teba nikto nenúti jesť varené, ja nebudem jest nevarené😅.

ibatanecnica
31. jan 2024

@vreckovka2 sorry zle mi to označilo

jankalukasova
31. jan 2024

@lukbe máš tam napísané, že voda má mať 80°C-85°C. Pokiaľ viem, voda vrie, keď ma 100°C. Máš tam napísané, že týmto spôsobom sa vlastne párky ohrievajú. Priamo tam...😂😂😂 Bože žena.

lukbe
31. jan 2024

@jankalukasova no skus varit na miernom plameni, či nebudú vrieť. Mne budú. Tebe nemusia, už som ti to vravela, môžeš jesť surové. Nemusíš bozekat.

jankalukasova
31. jan 2024

@lukbe veď si var... Ale popieraš niečo, čo som napísala, a ako dôkaz mi pošleš link, kde sa píšeš, to čo hovorím ja a Ty ako keby si nevedela čítať si ideš svoje. Sorry ale je tam jasne napísané, že ich máš nechať 5-10 minút vo vode, ktorá má 80°C-85°C na miernom ohni, rozumej máš udržiavať tu teplotu, lebo tá voda veľmi rýchlo chladne. Ešte tam je presne napísané, že takto sa vlastne párky len ohrievajú... Priamo tam to je... Sorry ale je mi to fakt na smiech. Tvrdíš jedno ale dokazovať to chceš opakom 😂🤷

lukbe
31. jan 2024

@jankalukasova voda nemôže chladnú, ak je na miernom plameni. To isté vravím aj ja, že svoje si ideš ty. Ale tak choď.

jankalukasova
31. jan 2024

@lukbe neuveriteľné 🤣🙏 už lepšie to byť ani nemôže..🤣🤣🤣

banderaska29
1. feb 2024

@hanaxxx ty sa tu asi tiež občas anonymne pýtaš, keď ju tak obhajuješ. nie, nie je normalne aby sa dospela zena pytala na modrom koníkovi taketo veci. ak zapajate niektore aj mozog, tak prva vec, ktoru urobim je, ze zavolam pediatričke. easy.

banderaska29
1. feb 2024

inak dámy, jedna možno zaujímavosť. PÁRKY sa preto volajú párky, pretože sa majú PARIŤ, nie variť. to znamena maju sa pripravovať nad parou. keby sa mali variť, volajú sa VÁRKY 🙂 nemáte začo 🙂

autor
1. feb 2024

@banderaska29 ano presne tak, v roku 2024 sa tu nájdu ženy ktoré tu sú prihlásené už desaťročia a presne tie sú tu úplne najmúdrejšie ale aj najviac druhé ženy urážajú. Fakt vďaka že si sa ozvala a že si to predviedla v praxi. Predstav si že pediatričku máme ale keďže bol večer tak tieto veci som s ňou v takú hodinu neriešila, neviem kde žiješ ale teda naša ordinuje do 13:00. Plus neviem potom načo existuje toto fórum, keď sa tu ženy nemôžu pýtať takéto veci lebo sú hneď označené za sprosté a nesamostatné. Aké otázky sa tu smú dávať aby to bolo podľa teba v pohode? To potom tu ženy nemajú rozoberať ani žiadne tehotenské alebo iné gynekologické problémy, lebo veď čo nemajú lekára?? Akože nebuď smiešna..
A všetkým tým prispievatelkam s výsmešnými komentármi odkazujem, že môj syn má teploty aj ďalšie príznaky ktoré sedia aj na listeriozu. Naša pediatrička už samozrejme o nás vie a áno, v hre je aj táto diagnóza (čaká sa na výsledky odberov). Takže pozdravujem hlavne
@beata_k @ivik4 @janulik2008 @annm81 @koniarova
Nabudúce si radsej klepnite po prstoch a zdržte sa blbých komentárov. A áno @ivik4 videla som tento môj príspevok na žltom slonikovi a teda stavím sa že si to tam poslala ty. Ale tak hlavne že si sa pobavila. 🙂

ivik4
1. feb 2024

Sklamem Ta ani som ho tam nevidela, prepac ale fakt niesi tak nezabudnutelna zeby som to tam posielala, oni sami su tu dost. Idem si precitat komenty. A ano pobavila si ma, to som Ti uz pisala. Ahoj

beata_k
Autor odpoveď zmazal
autor
1. feb 2024

@beata_k nemá sople.. radšej si bež prečítať aké príznaky má listerioza a potom niečo píš.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
koniarova
1. feb 2024

To ozaj veríš tomu,že má listeriózu? Z kúsku parka?Neexistuje.

autor
1. feb 2024

@koniarova ak to pripúšťa aj pediatrička, ideš to ty spochybňovať? Neviem, dúfam že sa to nepotvrdí a že to bude len nejaka črevná viróza. Chudák vôbec nemá chuť do jedla, je spavý, teploty mu stúpajú do 39 a hnačkuje.