Kedy a čím začať prikrmovať štvormesačné bábo?
Ahojte mamicky, pomaly chcem zacat s prikrmami kedze maly je uz len na umelom mlieku, papame francuzske mlieko. Chcem sa opytat skusenych mamiciek kedy zacali a cim...mam kupeny uz sunarek kasicka aj mliecna ryza a nejake vyzivky jablkovu, karotku a karotku so zemiakmi znacky hipp a vyzivy znacky ovko...ako mam vlastne zacat ? maly ma 3 mesiace a jeden tyzden, 29.9 bude mat 4...rada by som uz zacala s prikrmami....poradte mi....inak skor kupujete alebo doma varite ? ake znacky mate overene, co je dobre ? dakujem za rady....
Začni jablkovou výživou a uvidíš ako bude malé reagovať. Ja som tiež plne dojčila a začala 4.mesiaci prikrmovať.
@juhseverzapad No tak určite nie jablkovou výživou....Radšej zelenina....Každé dieťa je síce iné, ale čo poznám väčšinu detí, ktoré začali prikrmovať sladkým, tak potom nechceli zeleninové a ostatné príkrmy vôbec..... 😉
@evittam Moje decká všetky 3 začali jablkovou výživou, krupičnou kašou z orig. kravského mlieka a piškótami. Do teraz s nimi nemám problém,aby mi niečo nezjedli.Záleží od prístupu rodičov.
@juhseverzapad No nielen od prístupu rodičov, ale ako som už písala tiež od dieťaťa. No tak si mala šťastie, ako som už napísala - bohužiaľ nepoznám vo svojom okolí veľa detí, ktoré ak začali prikrmovať najskôr sladkým, tak jedli potom všetko ostatné.....
@juhseverzapad aj ja taku jednu poznam co takto zacinala a dnes ma dievcina 11 rokov a 68 kil...Krupicova kasa, piskoty a vyziva su zaklad zdravej stravy... 😝
@evittam To nie je len o sladkom, najdôležitejšie je, aby dieťa do 1 roka, ak nemá závažný zdravotný problém, jedlo úplne všetko. To čo aj dospelý človek.
@cecil36 Na zdravú stravu sa ja zvysoka ... Najstaršia má 11, u doktora je raz za 2 roky a netrpí nadváhou. Zdravá strava patrí do knižiek a rovno do kotla.
@juhseverzapad tvoje deti, tvoja strava...
@juhseverzapad Áno súhlasím s tebou - aby jedlo všetko - ale nie ako základ sladké kraviny....Nie som žiadna prehnaná "biomater" a podobne-moje deti jedia všetko-čokoládu,sladké a podobne ale môj názor som už napísala - 5-6 mesačné dieťa je lepšie začať prikrmovať zeleninou - ako základom pre obed, samozrejme, že ako napr.olovrant som aj ja dávala ovocné pyré, neskôr aj puding.
@cecil36 Presne
@evittam Iba som napísala, že sa netreba báť začať.
Ako dlho trvalo kym si vasi drobci zvykli na zeleninu? Ja prikrmujem uz 10.-ty den ale maly len zbada lyzicku a uz robi grimasy.
Praveze kamaratka ma svokru pediatričku ta jej odporučila začať s prikrmom skor.. po ukončenom 4. mes...koli alergiám..stale su nejake ,,novinky, ohladom prikrmov. Ja som dala prvý zemiak ako kašu - rozmixovaný s Nutrilonom....zjedla bez problémov, skor ta pusinka sa musi naučiť ako papať. Zemiak je neutralny a ochutnala som ,,moju kombináciu,, a mne to chutilo...ale ja som nemala nikdy problém ze by nejedli, samozrejme niekedy zjedli viac a niekedy menej ale ja som krkavčia mater a kto neje tak ma smolu a je hladny...Prikrm je o tom ze sa proste ponuka, ponuka a ponuka...dieťa sa raz chytí.
@zuzuliatko81 Ahoj, no jasné, že každé dieťa je iné - to len na začiatok. Mne ale pekne papali obe zeleninu od začiatku. Ak ti môžem poradiť - neviem ako pripravuješ príkrmy a koľko má tvoje dieťa, ale ja som napr. hneď od začiatku kombinovala aspoň 2 druhy zeleniny - napr.zemiak+mrkva - uvarila v troške vody+rasca+peržlen.vňať+trošičku soli (nie kvôli slanosti ale kvôli tomu,že zvýrazní chuť zeleniny) - povarila cca max.20 min. a pomixovala, časom som pridala viac druhov zeleniny-kombinovala+napr.kuracie,morčacie,teľacie mäso a ak nie mäso tak zahustila som žĺtkom. 😉
@evittam maly ma 5 mesiacov. Dala som najprv cistu mrkvu a teraz druhy den mrkvu so zemiakom. Varim na pare a pomixujem s vodou. A druhy problem, ktory mam je, ze tu mrkvu neviem vyprat.
@zuzuliatko81 Veď ju nemusíš vyprať- stačí očistiť. No skús trošku ochutiť - bylinkami, rascou a podobne ako som ti napísala. Skús to ochutnať - a nebudeš sa diviť, že to nechce...... 😀 😉 Skús batáty, brokolicu, maslovú tekvicu,....kombinácii je "na mraky".....len sa netreba báť.
@evittam 😀 vtipalek. Ja som myslela z oblecenia, ze ju neviem vyprat. Viem, ze kombinacii je vela ale ved mu to nemozem dat vsetko naraz.
@zuzuliatko81 Jáááj, ja som to inak pochopila - ale dobrééééé 😀 😀 😀 😀 😀 . Jeeej, fakt pekná "haluz" - lebo kúpiš aj pranú mrkvu.....nejak mi to nedošlo - no čo už matka na materskej - niekedy sa zadarí 😉 😝 . Veď jasné, že nie naraz, len ako som ti písala skús mu to nejak trošku ochutiť. 😉 A myslím, si že sa rozpapá...daj vedieť. 😉
@mlil77 necitam ostatne prispevky, nemam cas...ale sorry, to co si za matku?! ze nevydrzi chudatko 4 hodiny nejest? a to co je co pes ci dieta? ja mam 9 mesacne dieta, ktore kojim a ma 3x do dna prikrm a ani ma nenapadne riesit ze kazde dve az tri hodky je hladny.... ved nie je hladne z rozmaru, ak nemas cas ci chut krmit svoje dieta- naco ho mas?! riadne si ma vytocila, MATKA ROKA!!!! A teraz ma tu ukrizujte, lebo chudinka mamicka to je..... pomozme jej .... a este pre istotu nakup vsetky prikrmy sveta, aby si nahodou nemusela skrabat a varit zeleninu......
@evittam 😀 matka na materskej a hlavne "dovolenke". Ale bol to vtipny omyl. Dnes zjedol trochu viac ale musel si sam drzat lyzicku takze viac bolo na nom ako v nom 😀 ale bol zlaty 🙂 tak hadam to uz pojde
@mlil77 ahoj 🙂 my sme zacinali ako s prvym prikrmom mrkvou, lebo varena bola problem...takze sme presli ku kupnym produktom, konkretne od hippu prva mrkva. casom som sa naucila uvarit zeleninu tak, aby pomer sedel a chutil, ale mam v zasobe aj tie kupne vzdy. je to aj prakticke napr. pri cestovani
@mlil77 Ahoj aj my mame stym problem,z eje furt hladny a nevydrzi dlho ani nie tri hodky a v noci sa tiez budime kazde dve tri hodky a to vypije 150ml niekedy aj 180ml mame skoro tri mesiace a za 24hodin ked som to spocitala tak vypije 1020ml mlieka a lekarka mi vcera v poradni povedala ze je to vela ,ze musi vydrzat a tomame reflux a aj mlieko refluxne papame nutrilon ale ideme vyskusat francuzske tak uvidime a aj po tom nutrilone grcka a je hustejsie a nena sito ho tak a ktomu ho zapeka a poradila mi ze mu mozem dat na lyzicku stavicku mrkvu alebo jablko ako kasicku aby nebol tak zapeceny.osobne si myslim ze je to individualne a kazde babo je ine a len oni nam povedia co im chuti a co nie .
@alenkabarborka ahoj...my uz mame 7 mes.a presli sme si tym co pises, teraz je vsetko super...od 6 mes uz papame sunar lebo 2ka francuzske mu nerobilondobre...nic sinz toho nerob co ti doktorka hovori dieta vie najlepsie kolko ma spapat...a nientabulkovo ale doktorke prikyvni ze ano papame tolko kolko by mal....tiez sa vela budil a papal kazde 2-3 hod 150....z nutrilonu mu bolo velmi zle a vela deti ma problem z nutrilonu co som si citala...
@mlil77 dakujem,ved chceme vyskusat to francuzske ,zajtra nam uz pride tak uvidime.mne ani nevadi ze vela papa ,som rada len clovek si mysli ze mu nestaci ze je slabe ked tak kratko vydrzi.a my sme mali aj problemy s bruskom neviem ci ti nieco hovori pilarus,je to nieco medzi zaludkom a tenkym crevom ,ako babo rastie tak sa to roztahuje a nam sa to neroztahovalo tak sme boli na operacii ,strasne vtedy grckal ale prudom ale taky super pristup lekarov a aj maly to dobre znasal tak odvtedy mame reflux.a aj napriek tomu nam veeelmi chuti papkat.co som fakt rada.

@lucifuuck ak je plne dojcena, zacina sa od 6.mesiaca (ked tak od 5teho)...od 4teho je to zbytocne a viac skody mozes nrobit vyzivou ako osohu....je to sladke, nevies, co v tom je a zvykne si na sladku chut a nebude ti chciet zeleninu......a mlieko jej teraz staci....ked zacnes neskor prikrmovat, zacni halvne zeleninou, mrkva, mrkva+zemiak....atd. ....lekrka ti to vsetko na tej poradni vysvetli, ale vyzivka tam patrit nebude......takze odporucam pockat na tu poradnu 😉