Kedy ste začali dávať dieťaťu pribináčika?
Mám 9 mesačnú dcérku a chcela by som vedieť či jej už môžem dávať pribináčika. Pani doktorka nám hovorila, že až od 10 mesiaca, ale známy mi hovorili, že by som jej ho už mohla dať tak neviem. Ďakujem za rady 🙂
@kvietokm pribinacik/tvaroh obsahuju velabielkovin a destke oblicky si s nim este nevedia dobreporadit, zatazuje ich to velmi, preto pribinak az od roka (aj tvaroh, tak som citala)
ja som davala od roka. dovtedy biely jogurt, pripadne ochuteny doma ovocima podobne. a ajkyslu smotanu
mne znama povedala, ze 4mesacneho nachovala haluskami so slaninou - aleneposluchla som ju. tolko k tomu ...
Odpoved: nikdy 🙂 Zacnite kyslomliecnymi jogurtmi - typu acidko, acidko jogurt, activia... lepsie nesladene, ale ked nema privelku nadvahu, kludne aj sladene. Postupne zaviest smotanove jogurty,plus ine jogurty, ale nic typu pribinacik alebo monte ...okolo mlieka to ani neletelo. Okolo roka tvarohove veci, kludne klasicke varene kase z kravskeho mlieka. Pribinacik fakt nie. Je to v kategorii Brumik - teda velke klamstvo na detoch. To radsej fakt tie halusky.
No a ten Pribinačik piškotik, ze mnam, mnam....to mozem. Malej to nedam...ešte mi to zje a nič mi neostane. 😝 Mrchava mater pažrava no...
@7certik7 od tretieho mesiaca vsetko,ano? Niekedy nevychadzam z udivu, co niektore su schopne detom robit. Neumerna zataz na trvaci trakt dietatka, absolutne zbytocna. To, ze sa doteraz nic neprejavilo, neznamena, ze mu to neposkodilo. A aj keby, preco by niekto dobrovolne toto dietatku robil, jeho trakt naozaj nie je na vsetko v tretom mesiaci zrely. Aky na to ma niekto dovod? Nechapem.
Nie som bio eko tvaroh jedla po roku.pribinaka kupila svokra ked sme boli u nich na odporucenie predacacky to mala rok aj 3mes. ochutnala a vyplula a uprimne ked som to chcela dojest mi to nechutilo resp chutilo umelo mastne teraz ma 3 roky nezje sice vsetko ale to co jej nechuti nevadi ze neje...
Teraz keď má 2 roky a mesiac, ale iba keď musím, uprednostňujem nejaký menší sajrajt.
@kvietokm moje decko ma teraz 14 rokov ale v 4 mesiacoch nechcel vobec piť mlieko umele. - nekojila som alebo len kratko. takže kupila pribiňaka a frčali sme. ked som volala na pohotovosť čo mam robiť povedali mi nech kupim tvaroh a ja že on jedol pribinaka. av pozadí kričala doktorka preboha šak sa vam posere. a ja no hej ale posere sa z každého a tým som sa dopýtala . pekne som mu daval pribinaka a bolo. v 7 mesaicoch jedol spišské parky . je tu a je zdraví.
Presne tak..nie sestra skusa davat vsetko a nie davala vsetko..ale skusala zo vsetktm 🙂 a ja som tiez roho nazoru,ze pokial to decku nevadi mozem.davat.
Moja kamoska dava uz 5 mesacnemu alr ja s tym nie som stotoznena..
...až ked si vedeli deti samé otvorit chladnicku aj pribináka 😀
Pribinačika ešte nemal ani pre seba to nekupujem (nie že by mi to nechutilo ale nemôžem) nie som biomatka ale polročné (ani ročné) dieťa určite nepotrebuje jesť cukor s trochou tvarohu 😀 keď už chceš dať takýto dezert tak by som volila lipánka je oveľa chutnejší ako pribinačik a má lepšie zloženie... Mal by obsahovat ozaj len tvaroh smotanu a nejaky cukor... Alebo sprav domáce (tvaroh smotana cukor) Ale aj tak si myslim že tak male dieťa to fakt nepotrebuje... Mne maly tiež nechcel biely jogurt zo začiatku a teraz ho krásne spapa cely alebo s ovocím... Obyčajný zvolenský (žiadna activia, tie ani vyrobca neodporúča deťom do 3 rokov...)
Do roka nie. Ja robim domaceho. Polkilovy lidlovy jemny tvaroh, jedna vyslahana sladka smotana a cukor podla chuti. Bez Ecok, konzervantov a inych pochutiniek.
Davam ho malej ked kupi obcas babka, ale povacsine stoji v chladnicke a radsej to dam zjest manzelovy. Ja som si vsimla, ze malu ten pribinak zastavuje a to nechceme. Zvyknem davat obyc.slovensky jogurt sabi-ten sladky spodok nedavam, alebo biele jogurty tami. Sladke je navykova droga
@fuska ono castokrat ani smotanu netreba davat 🙂
nekupujem to.radsej urobim domaceho,je toho viac,je to lepsie a este aj lacnejsie..
moj malý má 13 mesiacov a papá iba biely jugurt. myslím, že všetky farebné a ochutené su plné chemikálii a cukru. daj mu radšej biely jogurt s dačím - lekvár, čerstvé ovocie. alebo vyrob dačo s čerstvých surovín - tvaroh ....
@sisaka ved dobre, nehovorim o zakladnych potravinach.. ale o tom ze ja osobne sa nepohorsujem nad tym ked raz za cas maly zje u babky alebo kdesi pribinacika milacika monte a vsetko ostatne 🙂) nic viac. Rovnako ako kazdy ked siahne po kupenej vyzive, tiez ich mnoho nie je terno.
Ja osobne som do roka na nete ani nebola a neskumala ziadne diskusie rady atd.. je to ako s dnesnou zdravou stravou, vsade zarucene nazory 🙂)
@7certik7 10-mesačnému už môžeš aj strukovinové polievky - fazuľu odporúčam zo 2x samú prevariť a vyliať tú vodu - a potom v pohode - ja som to tak robila aj keď som dojčila a potom aj deťom. Napríklad červenú šošovicu s mrkvou, sladkým zemiakom a napríklad žĺtkom v pohode ako príkrm už v 7.-8.mesiaci. 😉
ak ta trosku zaujima co tvoje dieta papa nedavaj mu pribinacik, okrem toho ze obsahuje tvaroh co je sice v pohode ale do roka zatazuje dietatku este uplne nevyvinute oblicky, tak si precitaj zlozenie a su tam kadejake somariny ktore vobec malinke nepotrebuje...a takisto podobne vymysly ako pribinacik napr milacik, jednotacik...este pockaj, davaj mu biely jogurtik, nemas sa kam ponahlat a ked bude vacsie tak si urobis akoze pribinacik doma, recept vygooglis a su velmi rychle a jednoduche a jasne ze ti co sa az tak o to neazujimaju povedia ze daj aj pribinak, ved oni uz jedli od neviem kedy neviem co🙂 a tu su a nic im nieje, no o tom ze nic im nieje...nemyslim z pribinaka ale z nespravnej stravy v detskom veku...
Mne tiež lekárka hovorila, že najskôr biely jogurt (dokonca mi konkrétne povedala, že Bánovecký) a žiadne termixy a tvarohy a už vôbec nie Pribináčika. Tak ale sú to už tri roky, tak neviem, možno sa časy (aj výrobky) menia...
@evittam Pri narodení je prítomný plný počet nefrónov, ktoré postupne dozrievajú (individuálne - do šiestich mesiacov až do dvoch rokov). Táto nezrelosť sa prejavuje (hlavne v dojenskom období) znížením funkcií obličiek. To je dôvod, prečo v prvých mesiacoch života sa deti pri nedostatku tekutín (alebo pri nadmerných stratách vody – hnačky) ľahko dehydratujú a naopak pri nadmernom príjme vody a solí majú sklon k tvorbe opuchov. Za normálnych okolností u dieťaťa živeného materským mliekom (nízky obsah minerálov) funkcia obličiek postačuje nárokom, aké sa na ne kladú. Môj malý ma 14 mesiacov a pribináčika neuvidí kým nepôjde so škôlky. Dávam biely jogurt s ovocím alebo piškotami.
Tvaroh sa odporuca od jedneho roka, ale to tu uz ine rozpisali velmi dobre preco, takze nie to som chcela. Ked uz nieco kupovane, tak potom Lipanek. Ten v sebe nema tolko hluposti ako milacik, tvarohacik, pribinacik a bohvie ako sa este volaju. Alebo urobit doma, nie je to narocne. Moj ma 15 mesiacov a tvarohove mu stale davam malinko, lebo vidim ze mu to nerobi dobre, zle potom spi. Radsej jogurt s medom a skoricou, alebo ovocim.

@sisaka prisám vačku, ze to doma spravim - kysla smotana rozmixovať s tvarohom vanilkovy cukor... 😀