icon

Kedy ste začali podávať kravské mlieko

denka81
1. júl 2011

Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.

krupka16
3. jún 2012

Ahojte.moj maly ma 6 mesiacou a ja som mu zacala davat kravske mliecko ale nie z obchodu ale moja teta ma kravicku tak priamo od nej.ja davam prevarane kravske mliecko jedna k jednej.podla mne je to lespie ako nejake umele mlieko.aj ked co clovek to iny nazor.este by som davala svoje ale mam velmi male bradavky a maly sa nechcel prisat tak som si ho musela odsavt ale uz som bola neskutocne unavena tak som som s tým skoncila.malemu kravske mliecko chuti a nema ziadne problemy.

careamell
4. jún 2012

@krupka16 Myslíš aj, že mu to kravské mlieko poskytne všetky potrebné vitamíny, ktoré dieťa v 1. roku života potrebuje? Ja už tomuto naozaj nerozumiem, keď sa pre niečo rozhodnem , tak si najprv o tom viac pozisťujem.
Vieš, čo obsahuje kravské mlieko, čoho má priveľa a čoho naopak málo? Akých vitamínov? V prvom roku dieťatka mu môže tak ublížiť, že si to ani nevieš predstaviť, konáš bezohľadne voči svojmu dieťaťu. Prečítaj si niečo o KM a poraď sa so svojou lekárkou..

krupka16
4. jún 2012

@careamell ja som bola za nasim pediatrom a on voci tomu nemal ziadne namietky.co clovek to nazor a ja ho nikomu neberiem ani nikoho neidem presviedcat o svojej pravde.

careamell
4. jún 2012

@krupka16 Hmm, tak v tom prípade je to naozaj ,,odborník" na slovo vzatý. Ešte som sa s tým nestretla, aby pediater odporučil KM pred 1. rokom. Dúfam, že týmto svojím konaním nespôsobíš svojmu dieťaťu anémiu z nedostatku železa, ktoré KM obsahuje málo, prípadne alergiu na KM, cukrovku 1. typu, či mikroskopické krvácanie do tráviaceho traktu, koliku, ale ešte neupravené (nepasterizované!!!!) KM môže obsahovať listeriózu, takže nechápem, ako môžeš dieťa vystavovať takémuto nebezpečenstvu.

mamkabeika
4. jún 2012

Ja určite KM do 2 rokov dávať nebudem, ale mliečne a kyslomliečne výrobky áno. Po 24 mesiacoch ho budeme pomaličky skúšať. Ja čerstvé kravské mlieko odmalička neznášam, zaťažuje mi trávenie a dvíha sa mi z neho žalúdok. Ale kyslomliečne výrobky zbožňujem 🙂

martinka30
8. jún 2012

@lucula73 a tomu 9 - rocnemu co davate stale umele mlieko? a puding a krupicu alebo omacku z coho varite? najhnusnejsie co moze byt je krabicove mlieko na kazdej krabici si vsimnite je tam jedno cislo od 1 - 8 to znamena kolko krat bolo po zaruke a prevarane a znova sa dostalo do obchodu a zase dali nan pol roka zaruku 😠

@lucia1205 urcite sa oplati kupit to z automatou kravske prevarit a vydrzi max. 5-6 dni. tam nie je nijaka chemia. nasi maju kravu viem co hovorim a davaju na rozbor raz rocne a ti by vanm tam vedeli povedat o umelych susenych a o krabicovych 😨 🙄

vendulka80
8. jún 2012

My sme zhruba do 2,5 roka pili Sunar, predtym Nutrilon ale tam dcerke prekazala ta vanilkova alebo bananova chut. Jogurty a ine kyslomliecne vyrobky papala uz predtym a ked som jej sem-tam spravila kakao, tiez som skusila z kravskeho mlieka a v pohode.
Pomalicky som ju pripravovala na pitie KM, zvladli sme to v pohode, bez problemov s travenim. Kupovala som aj z mliecneho automatu ale aj po prevareni mi mliecko zapachalo hnojom, napisala som to hrozne ale necitila som to len ja.
A co bolo horsie, malo aj taku pachut. Aj po prevareni. No natiahlo ma a bolo. Starke mali odjakziva kravy ale ich mliecko nikdy tak nechutilo a ani nezapachalo. Neviem cim to je. Teraz kupujeme plnotucne Rajo alebo Levmilk, pripadne sackove plnotucne ale to je u nas podpultovy tovar.

zajaciq
8. jún 2012

@martinka30 myslis aj umele mlieko pre deti ze je sama chemia ?

vieruna
8. jún 2012

@martinka30 tuto "kacicu" s krabicovym mliekom vysvetlovali kdesi, ze nie je pravdiva. Co teda nic nemeni na veci, ze krabicove mlieko je aj podla mna nechutne. U nas v obci je tiez ten automat na surove kravske mlieko, ale je na nom napisane, ze sa neodporuca malym detom a starym ludom.
A k teme: Ja som detom davala umele mlieko do 1,5 roka a potom sme presli na kravske. Kupovala som to 3 dnove - cerstve. Deti s tym nemali absolutne ziadny problem. Tak mi pripadalo, ze si to ani nevsimli 🙂

martinka30
8. jún 2012

@vieruna ved aj ja davam kravske od kravy maminej 🙂 davala som aj umele pravdaze od 1,5 roka kravske a nic mu nie je ja som bola na kravskom od narodenia a som tu nemam vobec ziaden problem 😉

nana776
8. jún 2012

moji svokrovci maju kravy no ale ja by som to v zivote nepila...radsej si kupim krabicove to je podla mna lepsie 🙂 a svojmu dietatku by som tiez kravske nedavala.

krupka16
8. jún 2012

citala som z coho su robene umele mlieka.su z KRAVSKEHO MLIEKO.len je to chemicky upravovane mlieko.tak kazdy dava svojmu dietatu kravske mlieko len v inej forme.tak nech nikto netvri ze kravske mlieko je nieco po starocia ho ludia pili a ludstvo nevyhynulo.to len teraz je odrazu vsetko tradicne zle.vo vsetko je nejaka chemia.to by sme ani dychat nemali lebo aj vo vzduchu je nejaka poletujuca chemia. 😖

maja21041989
8. jún 2012

@krupka16 ano po tsáročia deti pili kravské,ale po stáročia nebol na svete taký sajrajt ako je teraz:Samé chemie, ečka, jedy, choroby, rakoviny! Ešte aj tie kravy su jedovate. 😀 Moj maly má 5 mesiacov,ale do roka mu určite kravské nedám 😝

careamell
9. jún 2012

@krupka16
Otazka: "Nasi predkovia jedli maso a pili mlieko tisice rokov. Predsa sa nemohli mylit?"
Nasi davni predkovia zomierali v 50tke na tyfus, mor a kiahne. Zomreli skor, ako stihli ochoriet na rakovinu alebo dostat infarkt. Naviac nasi davni predkovia pracovali fyzicky po cely zivot a teda denne aktivne sportovali, do sa da len tazko porovnat s nasim dnesnym zivotnym stylom.
Existuju statistiky z vojnoveho Polska, kde dramaticky poklesol vyskyt rakoviny, infarktov, porazok a dalsich chorob v case, ked Polsko trpelo akutnym nedostatkom masa, mlieka, masla a vajicok.

Toto je veľmi dobrá odpoveď na tvoje konštatovanie. Už sa to tu raz vyskytlo no nedalo mi to okopírovať to aj sem.

A k tomu UM. Áno, je z KM, ale je doslova je rozložené a poskladané tak, aby vyhovovalo potrebám tak malých detí. T.z., že je obohatené o vitamíny, ktoré KM neobsahuje, napr. železo a odstránená kravská bielkovina.

riamim
9. jún 2012

@careamell Ťažko sa vysvetľuje mamičkám, ktoré za dôveryhodný zdroj informácií považujú susedu, ktorá tiež takto robila a jej deťom nič nie je! Mňa to neskutočne vytáča, asi si zakážem chodiť na koníka! 😀 Namiesto toho, aby si prečítali pár odborných štúdií, budú sa tu navzájom utvrdzovať v tom, že však je to takto ok. Nuž, každý ako chce.

careamell
9. jún 2012

@riamim Jasné, babky to tak robia odjakživa, tak prečo by to bolo teraz zlé? Nech sa každý prebudí a konečne pochopí, že žijeme úplne v inej dobe.

karamel
9. jún 2012

Ja som zacala davat az ked mal maly 2,5 roka🙂

patricja
9. jún 2012

Ahoj my sme začali s mliekom keď dcérka nemala ani jeden rok, samozrejme, prevarené, a nebol žiadny problém, a to isté aj pri synovi, dávali sme plnotučné.

careamell
9. jún 2012

My mlieko nepijeme vôbec 🙂

bluerose
9. jún 2012

@careamell ja tiez nechcem zacat davat, ale zatial doma ani v okoli nemam u nikoho podporu, kazdy len vravi ako je dolezite kvoli vapniku, na kosti a zuby a bla, bla

careamell
9. jún 2012

@bluerose Mnohé potraviny obsahujú omnoho viac vápnika ako mlieko. To by asi fakt tie ázijské národy už dávno vyhynuli, nakoľko tie mlieko doslova nenávidia 🙂
Je to tvoje dieťatko, takže ty mu určuješ, čo bude papať 🙂

5k
10. jún 2012

Ak máš na mysli iba čisto kravské mlieko (teda nie spracované na syry a jogurty......) tak určite až po 3 rokoch dieťaťa. Dovtedy budeme dávať formulu.

5k
10. jún 2012

súhlasím s careamell, my tiež dávame len ryžové, sojové a ovsené mliečko...............

indiankaindi
10. jún 2012

Ja som dcére začala dávať kravské mlieko asi v 6 mesiacoch. Tie umelé svinstvá nechcela, resp. každé z nich vyvrátila. Lekári nenašli žiadnu príčinu, tak som sa naštvala, dala som jej klasické obyčajné kravské mlieko a odvtedy nevracala a normálne priberala. Je v poriadku, živá, zdravá, má stále iba dve ruky a dve nohy a dve oči 😀

riamim
10. jún 2012

@indiankaindi Predčasné zaradenie neadaptovaného kravského mlieka (čiže napr. to v krabici) do výživy dojčiat môže spôsobiť vznik cukrovky (prejaví sa neskôr). Ak dieťa dostáva takéto mlieko v prvom roku života, v jeho tele vznikajú protilátky proti beta-laktoglobulínu a tie potom môžu poškodiť bunky pankreasu.
Ďalej môže spôsobiť mikroskopické krvácanie z tráviaceho traktu s následným vznikom anémie a poruchami vývoja, príp. až stavmi, ktoré ohrozujú život dieťaťa. Takéto mlieko má aj veľmi málo železa (do UM sa preto pridáva), čo sa zase môže prejaviť málokrvnosťou. Takéto problémy má zhruba každé 5. dieťa, Americká pediatrická akadémia ho neodporúča zaradiť do stravy deťom mladším ako 1 rok!

lili_mia
10. jún 2012

fajn a čo ja, čo som kravské mlieko začala dostávať po 3mesiacoch kojenia

lili_mia
10. jún 2012

@martinka30 tie čísla 1-8 sú iba čísla toho tetrapaku, ktorý sa skladuje v tých tlačiarniach, ktoré to tlačia .. skúšala si doma prevárať mlieko, ktoré sa ti zhrudkuje? ak sa ti to podarí, tak až potom uverím tejto "kačici" .. v telke bol rozhovor priamo s človekom, ktorý pracuje na tlačiarenskom stroji a vysvetľoval tie čísla

indiankaindi
10. jún 2012

@riamim odvolám sa na možno neslávny fakt, že my všetci sme ako dojčatá pili kravské mlieko, naši rodičia aj starí rodičia a žijeme, sme v poriadku. Myslím, že je to podobný mýtus, ako lepok. Najprv varovali, že lepok sa nesmie dávať deťom mladším ako rok, najlepšie až po 3 roku, lebo je to jed. O pár mesiacov už bol trend, že lepok čo najskôr, lebo neviem čo. A takto možno o pár rokov prídu vedci so zistením, že kravské mlieko by sa malo dávať čo najskôr, pretože to prospieva neviem čomu 😅 Je to záležitosť "trendu" a nie zdravia. Rovnako ako rakovina pľúc. V hospicoch umiera ročne niekoľko desiatok ľudí na rakovinu pľúc, ktorí v živote nechytili cigaretu do ruky. A tuhí fajčiari majú pľúca čisté ako novorodenec 😔

careamell
10. jún 2012

Ťažko pomoci niekomu, kto si zvolí ľahšiu cestu. Niektorým nám záleží na zdraví našich detí. Vyhľadávame a študujeme si informácie nielen na internete alebo aj v odborných publikáciách. Je ľahšie povedať, aj oni tak robili a nič im nie je. Nie sme však rovnaký a to, čo neublížilo jemu, môže mne.
Fakt je naozaj ten, keď už má niekto problémy s tým, že niekto povie jedno a o rok bude zas inak, že keď si to KM dám pod mikroskop, spravím jeho rozbor, tak výsledok je jednoznačne taký, že je jednoducho pre teliatka a nie pre človeka, pretože obsahuje také látky, ktoré to teliatko potrebuje. Takže nechápem, ako tu môžete porovnávať teľa a malé dieťa, ktorého tým KM kŕmite??? 😒

@indiankaindi
@lili_mia

monickapd
10. jún 2012

@careamell nedramatizuj, lebo všetky mamky sa zlaknu a nebudu detom davat mliecko... Nic sa im nestane, ak by to bolo take skodlive ako to tu prezentujes, zakazu mlieko detom podavat. Co myslis co budu Tvoje deti jest a pit ked vyrastu? pojdu do skolky a skoly? aj lizatko zo zeme... 😀 kluuuuuuuud 😀