icon

Kedy ste začali podávať kravské mlieko

denka81
1. júl 2011

Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.

maryanna
2. júl 2011

@stvura to som netušila že tehotné nie mlieko, ja som ho pila na litre, mám ho rada, aj kôli osteoporoze a podobne sa v tehu by mali pit mlieko.....aspon nejaké teda

vulka
2. júl 2011

My sme boli na kravskom mlieku od 2 rokov. Najskôr som 13 mes kojila, potom Nutrilon a od 2 rokov kravské.

stvura
Odpoveď bola odstránená
stardust
2. júl 2011

@stvura a kolko rokov sa dozivali ti nasi predkovia a kolko sa dozivame teraz my?

monikapalo
2. júl 2011

Kravske mlieko som postupne zacala davat v 16 mesiacoch, pil ho asi mesiac bez problemov, no zrazu sa nieco stalo a mlieko odmieta, za 24 hod . vypije asi tak 180ml. Syry, jogurty a ine mliecne vyrobky ma rad velmi. Zacali sme plnotucnym krabicovym, takze prejdem teraz na polotucne, ale urcite ho nutit nebudem, to nie. 🙂

iinuska
2. júl 2011

kojila som 24 mesiacov, a potom sme uz rovno davali kravske mlieko

ikke
2. júl 2011

@stvura mali taky zdravy zivotny styl, ze zomierali v priemere aj o 20 rokov mladsi nez dnesni ludia 😅 je holy nezmysel porovnavat zdravie nasich predkov a nas... 🤐

maryanna
2. júl 2011

@stvura je pravda že veci niesú ako predtým, ale to že teraz prevládaju civilizačné ochorenia a podobne nie je spôsobené len stravou ale najme celkovym zivotnym stylom, niekedy ludia vela pracovali, hybali sa a podobne , dnes je to o inom............je kopec potravín, ktore sa dne pokladaju za nezdrave a o par rokov budu ako zdrave, o mnohych veciach ktore su uz preskumane co obsahuju sa nevie uplne vsetko a mozu obsahovat este viac dobrych latok, naopak aj zlych...............ja mam skor pocit ze dnesne krabicove mlieko vydrzi praveze strasne dlho, co sa pri normalnom nestane, mne sa na mlieku z automatu kazdy den tvori smotana, a krasne mlieko za jeden den skysne, urobi sa tvaroh, syr..........................no a napriklad u nas v porodnici kojacim mamickam kazdy den chystali mlieko, alebo meltu z mlieka a podobne...vzdy tam bolo mlieko......a zas da sa aj dnes najst termix ktory je dobry zlozenim treba len hladat

kaja73
2. júl 2011

No, v minulosti sice zomierali skor-ale bolo to na nasledky akutnych ochoreni-zvačša infekčnych,pretože hygiena a pristup k lekarskej starostlivosti bol mizerny.napr . sa stalo že clovek zomrel aj po neodborne vytrhnutom zube pre otravu krvi.Myslim si ,že keby mali lepsiu hygienu-ved nebola ani len kanalizacia-moč a hovienka boli vsade- a lepšiu zdrav.strostlivost a aj pristup k nej, že by nas- terajsich ludi zdegenerovanych civilizacnymi chorobami- preživali uplne v pohode.Zili kratšie, ale bol to zivot v zdravi ukonceny casto akutne-infektom ci vojnou-dnes žijeme sice dlhsie ale zdravi ludia takmer vymizli a sme odkazani na staly prisun liekov. 😖

stvura
Odpoveď bola odstránená
olifcek
2. júl 2011

@maryanna ja som km pila pocas tehu, a pijem stale. Chuti mi, tak preco nie? Olivka pije len mm, verim, ze do troch rokov takto potiahneme. Mm km nepije, pretoze sice nema alergiu ale ma intoleranciu, proste ho prezenie.

olifcek
2. júl 2011

@maryanna daj znacku termixu, kt.sa aspon priblizi chutou, vonou i konzistenciou dobrym starym termixom. Ja som hladala a nic. Ked, tak do ip, bo mimo temu som uz. Dakujem

denka81
autor
2. júl 2011

@kosta123 ide tam o alergie. Ja som na materskej, ale inak robim na imunologii v labakoch. Zacinaju byt alergie, ale zatial ich nie je vela, lepsie povedane nie na samotne KM, ale na jeho zlozky. Praveze, kazdy mi hovori nieco ine. Jedna dr. daj, druha pockaj. Este stale kojim, mala je zavislak na mojom mliecku a chystam sa za par mesiacov do prace. o jej budem davat, ked UM nechce. Preto rozmyslam nad KM

skajkaze
2. júl 2011

@kosta123 Ano,aj my sme pili KM,len vtedy nepchali do kráv antibiotiká,hormony na tvorbu mlieka,pásli sa na lukach a mali zeleň s prírody a žiadne ťažké kovy ako su dnes...Tiež sa nezdravo stravovalo-slanina,chlieb s masťou a dookola-lenže ľudia žili uplne inak-tvrdo pracovali a ich príjem energie sa rovnal výdaju energie..Takže dnes sme my niekde diametrálne inde,ako boli naši predkovia...Vždy sa vravelo,že slnko lieči-dneska je také nebezpečenstvo vystavovať sa slnku.Žiaľ,je to tak...Naša pediatrička je -stará škola-Pôsobila vo funkcii detskej primárky vyše dvadsať rokov a sama mi vravela,aby som malej KM nedávala v jej záujme.

skajkaze
2. júl 2011

@maryanna Je dokázané,že pitie mlieka NEMA žiadny vplyv na osteoporozu!!!!!!Doma mámjasný príklad-môj brat o rok mladší odo mňa od malička pil denne minimálne liter mlieka,ja ani slzu od škôlky-znechutili mi ho tam učiteľky,keď ma ho nutili piť s kožkou 😠 .Teraz má brat 29rokov ,silnu artritídu a osteoporozu!!!!Ja som mala zapal sedacieho svalu a bala somsa,že ma to bolí klb a že mám osteoporozu ako ma všetci strašili-keďže som celý život nepila mlieko,no ortoped mi ukázal roentgenovy snímok a vraví-pozrite sa vaše kosti su v poriadku a pevné-žiadna osteoporoza. 😉

tina129
2. júl 2011

baby a co davate detickam ak nedavate KM?

natalia777
2. júl 2011

ja davam kravske mlieko od kedy mala 1 aj dva mesiace 🙂 a je uplne v pohode, lubi ho viac ako UM........ predtym som 8 mesiacov kojila. u nas v rodine nie su ziadne alergie ani nic take.......tak som sa toho vobec nebala 😉

adapo
2. júl 2011

My sme na kravskom mlieku cca od roka, predtým samozrejme malý papal jogurty, syry, no asi od roka ich odmieta, takže mu dávam prevarené mlieko, kojila som ho 13 mesiacov, umelé nechcel, takže sme to vyriešili takto. Riadili sme sa radami od našej lekárky. Ale sto ľudí, sto chutí, každý má iný názor. Ako už bolo povedané, internet znesie všetko, aj pozitíva, aj negatíva, rovnako je to pri UM.

katy1979
2. júl 2011

@stvura no kojit starsieho no ja osobne ee. je to stary cap ktory ma vlastny rozum. bol kojeny do 18.mesiacov.
ja som malo zeleza mala akurat v tehu. praveze odkedy nejemmaso mam ukazkovy krvnyobraz pricom predtym som chodila na hematologiu. no moje deti nie su nejako masove. takze sa po maminke. ani jednemu maso nechyba. to si skor daju syr ci jogurt.

lumarque
2. júl 2011

NO ja davam KM (ake mam) do kase zhruba od 8 mesiaca, ale inak kojim, takze pit ho samotne este nepil.

lenka311
2. júl 2011

@denka81 keď som ju prestala kojiť - v 13 mesiacoch. Ale synovec ho pil od 4mesiacov, má 17 a je z neho zdravý chalan ako buk...

samulko1
2. júl 2011

ja tiež dávam odkedy som prestala kojiť čiže od 14 mesiacov malá umelé mlieko absolútne ignorovala, a mám to odobrené od pediatričky a aj od imunoalergológa..

vodnarky
2. júl 2011

my sme zacali od 3 rokov..ako pit kakao z KM..dovtedy sme robili z UM..ale jogurty,co obsahuju kravske mlieko sme zacali jej davat uz ovela skor..

indiankaindi
2. júl 2011

Ja som dcérke začala kravské mlieko dávať keď mala asi pol roka. 3 mesiace som kojila, kým som neprišla o mlieko. Následne sme začali Bebou, Nutrilonom, skúšali sme aj Sunar. Nič jej nesedelo, Nutrilon jej chutil vždy tak na týždeň, potom odmietala aj ten a to sme skúsili asi všetky druhy Nutrilonu. Na gastro nezistili prečo z toho vracia, behali sme po vyšetreniach, tak nakoniec somsa vykašľala na lekárov a dala som jej kravské. Odvtedy sa nikdy nepovracala z mlieka, normálneho pila, nikdy ho neodmietla ako UM a mali sme pokoj 😉

sweetsuzi
7. júl 2011

No varit s kravskym mliekom sme zacali od roka (kazdy vecer krupica, plus do privarkov mlieko, smotanu), pit budeme az od dvoch-troch rokov. Samozrejme jogurt, tvaroh, syry papa uz dlho. Maly ma 16 mesiacov a teraz pijeme Bebu 4, dvakrat denne 240 ml, co je zhruba odporucana denna davka pre 1-2 rocne dieta .
Bebu mu davam od narodenia lebo som nemohla kojit. Co sa tyka kravskeho mlieka, neodporuca sa pre deti alergikov, ale tiez treba vyskusat ci ho dieta toleruje. Dolezitejsie ale je, ze umele mlieka obsahuju tie latky, co dieta potrebuje vo forme v ktorej ich vie jeho organizmus spracovat, co sa o kravskom mlieku povedat neda.

drzubok
7. júl 2011

@sweetsuzi myslis ze je mlieko nutné pit? teda koli tomu vapniku

katren
7. júl 2011

My pijeme KM od cca roka...dopili sme UM a skusili dat KM a chutilo viac ako UM....malej nic nie je, pije rano a vecer cca. 240ml, niekedy pred obednym spankom 120ml
Ja som tehu a vypijem aj 2 litre mlieka, straaaaaasne mi chuti teraz 😎 a mm vypije pol litra rano a pol litra vecer....varime od zaciatku v KM aj kase aj pudingy a polievky od cca. 8 mesiaca
my kupujeme mlieko vo velkom 😅

janka9898
8. júl 2011

@denka81 nop ja som zacala davat km od 15mesiaca pretoze som mala moznost brat od dalekej susedky sukromnicky a to je lepsie ako z druzstva kde fakt nevies co im davaju tym kravickam.-)) ale toto je ciste chodi past daleko od ciet takze si myslim ze v pohode maly je exemista ale behali sme po vysetreniach a alergiu na mlieko nema takze to z toho nema a preto ho davame aj nadalej rano vecer a niekedy pred spankom🙂)

sweetsuzi
8. júl 2011

@drzubok vo vseobecnosti si myslim, ze mlieko je skor potravina, nez napoj, , takze s nim treba opatrnejsie - najlepsie pre deti aj dospelych su kyslomliecne vyrobky ako acidko, jogurt, cmar..., dalej bryndza (u deti opatrne lebo je slana) a co sa tyka mlieka, najhodnotnejsie je to co ma najkratsiu trvanlivost (cize najmenej spracovane). Vyuzitelnost vapnika z materskeho mlieka je 80 percent, z nepasterizovaneho KM asi 45 percent a z tepelne spracovaneho len asi 25 percent.

jaruska8
12. júl 2011

@skajkaze Ja som zase akurát včera čítala článok o alergénoch, presne v Pravde, kde písali, že podľa najnovších štúdií nie je dobré zbytočne sa vyhýbať alergénom, vraj čím neskôr to dieťa príde s ním do styku, tým horšie, napr. lepok, bielok atď. A mlieko vraj po roku. Tak si vyberte. ☹ A ani striktná diéta dojčiacich a tehotných žien nepomáha, vraj po dlhodobých výskumoch naopak, škodí. Ja ešte dojčím a práve preto uvažujem, že malej skúsim dať kravské mlieko, najprv do jedla, potom na pitie, ešte kým je ,,chránená" dojčením. Uvidím.