Kedy ste začali podávať kravské mlieko
Chcela by som vedieť, kedy ste začali deťom dávať kravské mlieko.
ja som sa kravského mlieka troška obávala, aby malá z neho nemala alergiu, preto som radšej pokračovala po pol roku dojčenia s bebou. Popri nej papá aj ovocíčko a zeleninku a je spokojná 🙂
Moja malá ma 10 mesiacov a tiez chcem uz vyskúšat davat kravské mlieko. Ved UM je tiez vyrobené z KM...iba ze je neskutočne drahé a po 1 roku uz vobec nevidim dovod davat UM. Ked sme boli deti tak nam maminy davali tiez kravské mlieko jednoducho niekomu to zapasuje a niekomu nie. takze asi ako kazdy uzná za vhodné🙂
@cucka88 - len nase maminy kupovali cerstve mlieko s kopou smotany, nie to, co kupime dnes 😖 Neviem, ci mate v okoli mliecny automat, ak ano, tak by som volila ten. 10 mesiacov je velmi malo - kvoli vyvinu pecene a obliciek - aby dieta travilo bielkoviny kravskeho mlieka. Argument, ze ako deti sme tiez dostavali a sme tu - to neobstoji. Ani jeden z nas nevie povedat, v akom stave je nasa pecen, oblicky - a v akom by bola bez pozivania mlieka - a ako tomu bude ked budeme mat 50-60.
@ikke ano, to všetko je pravda, čo si písala, že naši predkovia pili kravské mlieko. A nič im nebolo. Ja som si myslela to isté. Moja dcérka, tak ako som už raz v jednej téme písala, pila po roku riadne kravské mlieko plnotučné, v lete sme mali možnosť kupovať originál z farmy kravské husté mlieko. Dcére nebolo nič. Nemala žiadne vyrážky, nikdy nebola chorá. Mala len nádchy. A tie nádchy boli čoraz častejšie, tak sme jej dali vybrať nosne mandle a nádchy stále neprešli. Potom mala z toho kašeľ. Suchý kašeľ, vykašliavanie. Koľko sirupov a kvapiek sme nabrali, toľko ani ja za celý čas čo žijem som nepopila. Do toho prišiel problém s nedostatkom vit.D a vápnikom. Ako je to možné, sme si mysleli. Pretože dcérka stále pila mlieko, jedla syry, jogurty..jednoducho mliečne výrobky zbožňuje. A po niekoľko mesačnom behaní po doktoroch, konečne sme našli diagnozu, alergia na mliečnu bielkovinu. Nikdy nikto u nás doma to nemal, ani u manžela. A teraz má dcéra 4 roky, chodí do škôlky a ja musím riešiť neochotu učiteliek, aby malej nedávali mlieko ani mliečne polievky. A nemôžem jej ani nosiť jedlo z domu. Pretože v škôlkach sa držia tých starých noriem a nie sú vôbec ochotní prihliadať na to, že svet sa mení a že moje dieťa za nič nemôže. Bola som hrdá, že svojej malej dávam len to najlepšie a neviem pochopiť, prečo sa to stalo práve nám. Takže druhú dcéru nebudem nútiť do mlieka, budem ju kojiť čo najdlhšie a potom .....neviem. Takže v skratke, čo som si pozisťovala z rôznych zdrojov: kravské mlieko nezahlieňuje, ale zahusťuje hlien, ťažko sa potom vykašliava, KM spôsobuje ekzémy, KM má vplyv dieťaťa na nevyspatosť, aj na hyperaktivitu, dokonca môže spôsobovať aj nočné pomočovanie. KM sa môže usádzať na stenách čriev a tým pádom znižuje absorbciu živín a minerálov z potravy. Alergia na mliečnu bielkovinu sa neukáže hneď, je to pomalý proces. Pretože alergia býva akútna ale aj tzv.oneskorená. Píšem to len ako laik a v skratke. Len chcem poukázať na to, že nemusí byť mliečko až také zdravé...dúfam, že sa s takým problémom ako ja, nestretnete.
Asi okolo roku a trištvrte
my mame skoro dva roky fungujeme na Nutrilone a ani sa to nechystam zmenit. Pije 2 x denne, chuti mu a UM obsahuje vsetko co dieta potrebuje. A koniec koncov ma to aj vychadza financne na rovnako ako kvalitne KM. Jogurty, syry a ine mliecne vyrobky sme zacali ako standardne. Ale ja som spokojna s UM a urcite budeme pokracovat do 3 rokov.
ja som malej 1,5% mlieko začala dávať od 7.mesiaca a kravské s automatu cca pred mesiacom (malá má 16mesiacov)
Malu som prestala kojit ako dvojmesacnu, lebo som stratila mlieko, ako nahradu sme jej dali Nutrilon, z ktoreho sa osypala, tak sme dali Nutrilon Ha, aj z toho sa osypala, sunar, Bebu a neviem co vsetko, nic neznasala, tak od necelych 4 mesiacov dostala obycajne 3,5 % kravske mlieko rajo a dieta sa nam krasne vycistilo a nemala ziadne problemy, ako z tych umelych. som zasadne za kravske mlieko.
Este podotykam, ze dnes ma 8 rokov a je zdrava ako ryba , to iste som mala aj s najstarsim 12 rocnym synom, tiez pil kravske mlieko od 4 mesiacov, ani jedno dieta mi umele mlieka neznasalo, vzdy po nich mali vyrazky a bolesti bruska a zelenu stolicu. Po obycajnom kravskom krasne zltu.
@kostka211 - a toto teraz davas za priklad - resp. odpoved na otazku,kedy zacat s kravskym mliekom? To, ze tvojim detom ZATIAL alebo vdaka bohu nic nie je, neznamena, ze je to vhodne a zdrave! Chlpy sa mi na krku jezia ked pocujem taketo alibisticke - ale ved nam sa nic nestalo - stala by si tu a pisala to do fora - ma to kvoli mne, keby ano???
Dietatko a teliatko je diamtrealny rozdiel a treba na to prihliadat aj pri strave. Nase dieta nema v roku vazit metrak a ani nema 4 zaludky aby to mlieko adekvatne stravilo. Nech si kazdy z toho vyvodi svoj zaver.
@kostka211
@anjelicek26
ja som už uvádzala vyššie aké máme problémy s mliekom...len na uváženie chcem ešte podotknúť, že som sa dostala aj k článku, kde sa píše, že s kravským mliekom to môže byť obdobne ako s lepkom. Lepok sa teraz odporúča dávať deťom od 5 do 7 mesiaca, kedy majú deti vraj tzv. imunitné okno, alebo ako sa to volá...takže ak sa v tomto období dá dieťaťu lepok, črevá si na neho zvykajú....môže byť, že ak by sa kravské mlieko začalo dávať v tomto období, tak by si telíčko na tie bielkoviny tiež zvyklo?
Ja som zacala pouzivat plnotucne KM ked mali bambulky 2roky,dovtedy mali sunar.No a teraz Veronika pije aj sunar aj klasicke mlieko,striedam to tak pol na pol a Katka ta okrem sunaru ine mlieko nevypije.Tak uvidime co bude ked teraz chodia do skolky.Inak az na 1anginu v roku doteraz neboli chore,tak im to hadam vydrzi co najdlhsie.Inak poznam aj mamicky co davali obycajne polotucne mlieko detom ked nemali ani pol roka a dokonca v 4mesiacoch arasidove chrumky. 😨 Skoro mi vtedy zabehlo.Tak je to asi na uvazeni kazdej.
@333kati nebudem klamať, ja nie som ten ukážkový knižkový tip mamy, ktorá striktne dodržava to, čo píšu.. malý mal asi po roka, ke´d som mu začala dávať pribináčika a jogurtík (biely). ale len tak po troške, tu lyžička, tam lyžička🙂 chutilo mu a nič mu to nespravilo v brušku, tak sme postupne dávali viac. náš lekár o tom vedel a nepovedal, že to nesmieme, akurát mi povedal, že s pribináčikom by ešte počkal..ale malý nechcel čakať🙂 on to zázračné slovo nepozná doteraz 😀 😀 😀
adka7755 my asi tak podobne ako vy len s pribinacka sme presli na activiu nasladlu a neskor aj ovocne lebo malemu viac chutila ako pribinacik a aj mne ten pribinacik pride strasne tazko umely,moj drobec ma uz 2 roky a 3mesiace a stale sme na activii,a co sa tyka mliecka,prestali sme kojit ked mal 6 tyzdnou,stratila som mlieko,tak sme zacali davat nutrilon ,len po par mesiacoch asi ked mal 6-7 mesiacou sme presli na francuzke koly cene,ale bolo horkaste tak sme dali hami a to sme pili do roka,bolo dobre chutovo maleho nebolievalo po nom brusko a super cena oproti nutrilonu , 😉 a od vtedy krabicove polotucne.
ja som do 15 mesiacov maleho kojila a potom sme zo dna na den presli na klasicke krabicove polotucne kravske, maly mi vypije vecer 2,5 dc, v noci 2,5 dc a rano rovnako 2,5dc. Strasne mu chuti, takto na nom frci uz cele 2 mesiace. Ani ma nenapadlo davat a skusat umele.Aj doktorka mi povedala, ze po roku sa uz ma prejst na kravske.
@anjelicek26 : Chlpy sa ti sice jezit mozu, ale ja sa priklanam k nazoru inych zien, ze tisicrocia sa kravske mlieko detom davalo a bolo dobre.Dokonca mlieko nepasterizovane, neodtucnene. Skor by sa mi chlpy jezili zo zlozenia tych umelych sajrajtov, co sa davaju do mliek umelych, vid kauza v Japonsku ci Cine, kde na akesi latky v umelych mliekach zomrelo niekolko deti. Ale co clovek to nazor. Ja si za svojim stojim, ja mam 34 rokov a na kravskom som bola odchovana a som tu a zdrava, takze vobec sa na tuto temu neplanujem hadat, mam svoj pevny nazor. 🙂
od dvoch rokov a jedine plnotucne (5 dnove alebo z automatu)
adka7755 my to tiez az tak nedodrziavame, papa co mu chuti 🙂 skusila som aj ten jogurt a spapal ani brusko ho nebolelo nic, a on papa milaciky a coopaciky uz asi od 5.mesiaca nie kazdy den len sem- tam , mne totizto doktorka ani nevravi co by som mu mala davat a co nie ( ked mal maly 6.mesiacov mi povedala ze by sme mali zacat prikrmovat zeleninkou-no my prikrmujeme uz od 4.mesiaca a zacali sme vyzivami..od 2.mes. pije maly UM) takze sa riadim podla nejakych clankov alebo sa opytam maminy 🙂 ta uz predsa vie co ano a co nie, ma to odskusane a zijeme :D
rozprávala som sa o mliečkach s bratom a ten mi povedal, že niektorí robia z detí krípľov..Ale aj to, že do mlieka davajú samý bordel, vraj mlieko nadojené od kravy, a spaterizované, by deti mohli piť... Ja som tomu ale neverila. . čo si o tom myslíte?
My sme začali pred 2 týždňami, 2 roky aj 3 mesiace mala
a co keby ste vyskusali kozie,je zdravsie aj bohatsie na vitaminy a minerali. kozie mlieko je podobne materskemu,moj kravske ani nepil,je to hnus co tam davaju a co ta krava zje. od sestry viem, ze koza je pri paseni sa vyberava,nezje vsetku zelen, navyse zje bylinu,ktora je lieciva,preto kozie mlieko je zdrave aj pre deti aj pre dospelich,navyse neupchava. dodnes kupujeme plnotucne kozie mlieko,maly ho ma rad. navyse kozie mlieko posilnuje imunitny system.
@lussy23 - myslim, ze o mlieku sa v tejto teme popisalo dost, staci citat. Pre mna to nie je potravina vhodna pre deti. Vidim stale viac minusov - zataz pecene, obliciek nadmernym prijmom zivocisnych bielkovin, vela hlienu v crievkach a boh vie, kde inde. Takmer ziadne vitaminy, dokonca aj ten vapnik je z mlieka velmi zle stravitelny. Tuk by bol argumentov - lenze tieto odtucnene mlieka nemaju s cerstvym vela spolocneho.
Pre nas proste nie - na pitie ho nedostavaju a ani dostavat nebudu. Obidvaja su velmi zdrave deti. Aj krvny obraz maju obidvaja v poriadku. Takze im to mlieko (teda Saske) absolutne nechyba.
Vsetko je to velky biznis mliekarenskeho priemyslu. Uboha krava, co musi dojit 10x tolko mlieka, ako by potrebovalo jej vlastne teliatko, krmena nejakou zmeskou, liecena antibiotikami, ktore stravi a potom - toto dostava nase dieta? Dakujem neprosim.
@lussy23 - toto je len take nejake vycucnute zhrnutie.
hm ludia dufam, ze nieco aj jete a pijete, lebo v obchodoch je len humus ☹
neda mi nereagovat, ked je KM z krabicky humus, biznis..................... co su potom tie ostatne veci co si davate do kosikov? kolke z vas co su proti takemuto mlieku maju radi rezne, maso(v obchode casto krat upravovane aby bolo dlhsie cerstve a malo peknu farbu), rozne oplatky, kofoly,chipsy,pastety, syry,pecivo(polotovary)rozne sladke buchty................. ja sice netvrdim,ze mlieko z krabicky je to naj,ale urcite je to lepsie nez ziadne a ked niekomu chuti tak preco by ho nemal pit, ja osobne sa chystam po roku pomaly zacat s KM(ak bude malej chutit) a uprimne-co davame napr nutrilon-citali ste si niektora zlozenie-v podstate sama chemia tak ako vsetko ostatne, a tam kde napisu ze bez konzervantov,umelych farbiv a sladidiel-a tie akoze vitaminy a ine veci v zlozeni su co?take acidum ascorbicum(vit.C)napr v detskych vyzivach je vyrobeny z coho?z citronu?

Ano, aj mne detsky lekar vravel, ze sa najnovsie odporuca zavadzat mozne alergeny este pocas dojcenia a nie cakat az do nieviemkedy (hlavne lepok a mlieko).
Ja som mlieko v podobe prasku zaviedla nechtiac s jednym druhom piskot, ked mal takmer 7 mesiacov. Bolo na nich napisane od 6 mesiacov, zvycajne vsetko studujem, ale tieto som nejak prehliadla 😕
Ale v pohode znasa vsetko. Okrem vody a mozno trosku caju mi do dnes nevypije nic (a teda MM), takze kravske mlieko ma v jedle - v kasi, zemiakovom pyre, omackach,...