Kedy začať s normálnym jedlom?
Chcem sa opytat kedy ste zacali s normalnym jedlom pre vase dieta. Hovori sa ze do roka sa nema solit a potom od roku sa solit zacat moze?
Mne mama hovorila ze kedysi sa to tak neriesilo nebol internet a davala uz ked sme mali 10 mesiacov normalne jedlo co jedli aj dospely ze nevarila zvlast. Mohla by som dat dietatu obalovany karfiol ak oskrabem struhanku v ktorej to bolo pecene? Alebo radsej nie. A vobec kedy prestat varit oddelene ?
Deti asi tak od roka, keď už sa mohlo soliť, jedia všetko s nami. Lenže my solíme doma celkove dosť málo, obávam sa , že u nás by si aj Bukovský prisolil. Taktiež nevyprážame, jediné jedlo, ktoré robím na panvici sú palacinky. Často robíme husté polievky, vtedy nejeme druhé, lebo by sme nevládali. Rybku zapekáme, aj karfiol, alebo brokolicu. Milujeme mliečne prívarky. Mäsko väčšinou kuracie, raz za čas bravčové. Korenie nepoužívam vôbec, teda myslím tým čierne korenie, bylinky áno. Máme radi aj cestoviny. Sladké jedlá u nás ktovieako nejdú, chutia im len palacinky a ryžový nákyp. Koláče majú radi, ale obed majú radšej niečo normálne. No a raz za čas máme úlety typu pizza, macdonald, zmrzka na obed alebo ovocná misa, či šalát z krabej tyčinky - domáci.
Mám 8 mesačnú dcéru a už teraz papa niektore naše jedla. Varíme dietne, kôli nej... Takže nevidím problém 🙂 Samozrejme nie všetko. Vyprážané a podobne ešte nie. Inak papa našu stravu a okrem toho svoje mliečko 🙂 Od roka jej plánujem dávať všetko čo jeme my 🙂 Samozrejme stále dietne a nie hneď slaninu :D
@aaddeelliinnaa
@stanislavao
@h2
@jana121212 dakujem za podporu....len by som chcela podotknut ze vcera co som navarila tak som uvarila zemiakovu kasu co bola uplne bez soli karfiol bol vareny bez soli len bol vyprazeny a struhanku som dala dole a zjedla asi jednu ci dve ruzicky toho karfiola tak si myslim ze sa jej nic nestane a chutilo jej
@loxa
@aaddeelliinnaa ze prave vy pisete o arogancii 😨 .Arogantnemu vsetko arogantne....ja som aspon nikoho neurazala, na rozdiel od vas. Nevadi. Je mi uplne jedno, co do vasich deti ladujete a je mi jedno, co si o mne myslite.
no necitala som zoadne prispevky ale...kamosky davali normalne co oni varili aj solene asi od 8 mesiacov. detatku nijako neuskodis, NIJAKO, ja malemu dodnes varim niekedy extra (ma 18 mesiacov) koli tomu aby mal viac vitaminkov, vravim niekdy lebo ked mame dva dni pecene kura tak mu na dalsi den dam ku tomu este zeleninu....podla mna od roks mozes kludne davat to co varis....ja davam stale to co mam navarene ale sa snazim davat viac zeleninky to je vsetko...
@stanislavao ak si si nevismla, tak ta 'mudra' ma aj deti, dokonca skolopovinne a predstav si, ziaden horor sa v skolke-skole nekonal. Ale nastastie nezijem na Sk, takze mukove privarky a sladke jedla nehrozia. To ja napriklad nepovazujem za normalne jedlo, nejeme to ani my, dospeli.... takze neboj sa, moje deti jedia v skolke-skole 'normalne' jedla, problem je v tom, ze pre kazdu z nas je normalne nieco ine 😉
@aliza neber to ako rypanie (ja som tiez zastanca zdraveho stravovania), len sa pytam .... Naco si potom detom dlho extra vyvarala, ked sa s muzom zdravo stravujete? to fakt nechapem, ak sa niekto zdravo stravuje, co este zdravsie navari detom? A do kolkych rokov si im tak extra vyvarala?
@sisaka tak bavime sa tu stale o prikrmoch, ci? aspon teda ja ano....takze do roka to boli prikrmy, neochutene.... Proste klasika, rozne druhy zeleniny, zemiak, masko....vsetko varene vo vode alebo naparene, ziadne vyprazaniny, zapekaniny, pecenie, cize sposob upravy bol iny, ako u nas, i ked samozrejme nevyprazam ani nam, ... a hlavne ziaden cukor a muka. A to je to, co som sa tu snazila napisat, ze do roka nevidim vyzivovy vyznam v mukovo-mliecnych privarkoch, sladkych jedlach, domacich kolacoch a hlavne vyprazane pre tak male dieta je pre mna skratka nepochopitelne.
@lucinocka mikulasa nepoznaju, nastastie 😀...ale ano, jedia aj sladke, ale tak raz za den po hlavnom jedle. A v lete maju aj zmrzku...netyram ich 😀. Ale do roka sladke nejedli vobec, ziadne piskoty, kase, pudingy, brumiky a spol. nepeciem kolace, nevarim sladke jedla, proste ja doma cukor vobec nemam, ani muku. A myslim, ze sme uplne normalni...i ked niektore tu si myslia, ze nie 😖.
@aliza moja sa tolko nalize soli v mori ked sa kupe, ze si rada potom schrupne na deke nejaky keksik, napr. od sunarky alebo piskotku, ale snazim sa jej davat viac ovocie, len to je neprakticke nosit, lebo este ho nema s cim pohryzt :D ale tak zase ja som stale zastavala nazor ze radsej doma upeceny kolac ako sladkosti z obchodu, tie mi vobec nekupujeme.. ja radsej peciem...a cim zahustujes? ani smotanu nepouzivas?
@lucinocka patri k detstvu, lebo biely cukor sa musi nasadit od malicka, nech su zakaznici cely zivot 🙄
A inak...ak k detstvu tak snad nie k 10mesacnemu dietatku.
@aliza dakujem, ze si napisala. Bezne uz ma clovek problem sa identifikovat so skupinou....gausova krivka...ake smutne...Kazdy vie, ze sol nadmerne zatazuje oblicky babatiek, ale nie, tu na mk mamicky vedia ze im neublizi. Kazdy vie ze biela muka a biely cukor, vyprazanie je totalne nezdrave, ale 8 mesacne babatka su vynimka...Tiez mi je jedno kto cim svoje deti krmi. Preco sa ale navazate do toho kto sa riadi zasadami zdraveho stravovania pre seba aj svoje deti...A este aj takym primitivnym arogantnym sposobom...
ja som malej varila osobitne takmer kym nesla do skolky. cokoladu do 2 rokov nepoznala ani ju nechce. muku pouzivam, aj mlieko, aj peciem vela a rada- mala kolac do huby neda, ale take slane pochutiny ako cipsy a spol ja ani muz nejeme a nekupujeme a mlada sa ide stym podusit ked to nejde niekde na navsetve a podobne, takze tak. mucne jedlo ci sladke, ci slane mi nezje okrem kapustnych fliackov, ani palacinky uz nechce. zo zeleniny do nej dostanem takmer vsetko, ale musi to mat spravnu formu, karfiol nevyprazam, nechce sa mi. vareny ho jeme 😀 rezen vyprazim, kuraci, max raz do mesiaca. cize k teme- pre dieta min do 2 rokov sa podla mna vari osve, zelenina, maso, rozne prilohy- nie len zemiaky a ryza. sladke len ovocie, ovsena, psenova kasa apod, sem tam piskota. strukoviny podla veku a zasad zavadzania tuhej stravy. moj nazor. vyprazane a mastne VOBEC.
@aliza ok, asi som ta zle pochopila, mala som pocit, ze si detom extra vyvarala aj po 12 mesiacoch, preto som bola zvedava, ze do kedy. S tou vyzivou do 1 roka s tebou uplne suhlasim I ked teda keby som ako autorka otazky robila vyprazany karfiol, tak ako som uz spominala extra nevarim - dam dietatu varene zemiaky a vareny karfiol (samozrejme bez soli) aby malo "to iste" co my.
Vyzivovy vyznam mukovych privarkov, kolacov a inych sladkych jedal nie je ani po 12. mesiaoch I ked u nas sa prilezitostne objavuju jedla ako palacinky, ryzovy nakyp, sem tam dokonca aj peciem - moje umenie zacina a konci pri muffins 😀 , Nerada zeniem veci do extremu, zvlast u deti zakazane ovocie najviac chuti, zatial sme zdravi, stihli tak hadam nam to vydrzi ....
@sissmiss no ved to, som z toho dost v soku, ze ten, kto robi nieco pre svoje zdravie a zdravie svojich deti, tak je tu pomaly za blazna, je tercom utokov a posmechu.... velmi smutne a hlavne nepochopitelne ☹, najma ak to robia matky, ktorym by malo najviac zalezat na zdravi vlastnych deti . Vysmievat sa z ludi, ktori na sebe pracuju a hladaju zdravu cestu pre svoju rodinu... ved ani k lekarovi by nesli, ak by nemal nastudovane, tak aky je rozdiel? ze nemam MUDr. pre menom? moj muz ma a co? ak on sem napise, ze cukor a muka nie je vhodna pre male deti, tak by sa tiez takto vysmievali, ze je premudrely a ma LEN nastudovane a vlastne o tom nevie nic? to je dost trapne, sorry
@aliza tak my to mame asi lahsie v zahranici bez obetavych starych mam, ktore sa do vsetkeho staraju. Ja som bola na Slovensku ked mal syn jeden rok a urazila som polku rodiny, lebo som od nich nezobrala ziadne sladkosti pre maleho, ten v tom veku ani netusil co mu pchaju a presviedcali ma, ze Brumik je nejaka zdrava maskrta pre take male deti. (ja so o nom nemala ani paru, kedze sa zacal vyrabat, ked som uz bola mimo Slovenska), nikto nechapal, ze neje pudingy (skrob, farbiva, aromy s mliekom? preco by som mu to ako davala) piskoty a podobne hluposti, ktore sa na slovensku povazuju za beznu sucast vyzivy malych deti. Nastastie tu sa mi do toho pletie len muz, ten si zial tiez mysli, ze deti bez sladkeho umru 😒
@sisaka to som aj pisala, len mi to nejak vypadlo, ze vyznam tych jedal nevidim ani neskor, nielen v prvom roku. A moje deti nemaju nic zakazane, nikdy som im jedlo nezakazovala. od malicka boli vedeni k zdravsej volbe a tu prijali, ta nezdrava im proste nechyba, ani ju nepytaju. Ak dcere ponuknu na party dzus, tak si radsej vypyta vodu lebo vie, ze dzus jej smad neuhasi. Kedze sportuje, vela sa s nou bavim na temu zdrava vyziva, vysvetlujem, preco sa co povazuje za zdrave a preco za nezdrave, ako nase telo funguje, studujeme si na nete, cita muzove lekarske knihy, je si vedoma dopadu nezdraveho stravovania na zdravie. Ziadne nasilie, do nicoho ich nenutim, ak su mimo domu a niekto ich ponukne, nikdy do toho nezasahujem, nikdy nezakazujem.
@sisaka to si dobra, ja chcem ostat na novy rok na slovensku mesiac a asi sa teda s mojou mamou pozabijam, kedze malej davala v 4. mesiacoch olizovat klobasu 😅 a furt skusa na nu nejake experimenty, to zeby sa clovek bal od decka pohnut na krok.. ale tak, co mam robit? stale je len so mnou, svokra s amoc o nu potrhat nejde a inu rodinu tu nemam, aj ja potrebujem vypnut od nej, kedze je odmalicka velmi zarevane decko.. ako si zabranila tomu aby ti do decka nestopkali somariny, ked si ho niekomu zverila na strazenie?
Ja súhlasím s @aliza.
My sme zatiaľ len dvaja dospelí, stravujeme sa zdravo a múku, cukor, mlieko a pod. v kuchyni vôbec nepoužívam, ani to doma nemáme. Nevaríme ani žiadne múčné jedlá typu buchty, vyprážané veci už vôbec nie. Veď je toľko rôznych spôsobov ako sa stravovať zdravo a toľko možností ako pripraviť jedlo. Ja si neviem predstaviť, že by som do 10-mesačného dieťaťa natlačila buchtu, puding a pod. keď ani ja ako dospelá také veci nejem. Je mi fakt ľúto detí, keď vidím čím ich rodičia kŕmia.
@sisaka presne, ja ked som na Sk, tiez sa stretavam s kamoskami, co maju male deti do tych 3 rokov a nevychadzam z udivu, jedna sladkost za druhou. My ked sme isli na ihrisko, tak moje deti proste nemaskrtili....ved sme jedli pred odchodom, tak aky ma vyznam cely cas stopat deti tycinkami, brumikmi, piskotami, keksami a pod?
@aliza ... 🙂 🙂 🙂 ..lenze ty si z inej planety🙂)))
..boze baby...ved nikto vam tu mrkvu neberie....nik sa predsa nehada...ano,vsetci mate pravdu...ide o to...ze robite z komara somara...ako sme uz vcera pisali....kolko len uz toho zje...take 10 mesacne babo?...jednu hranolku?...alebo opači lyzicku gulasu?....ved to predsa nejde zjest za tanier...sa preberte...ide skusanie chuti....nie o napraskanie svojho mini zaludka🙂...ach jaj
a tiez mi pride divne...ak mamicka na ihrisku cumi na ostatnych...a trha svojemu rocnemu dietatu z ruky piskotik..ktory dostal ....ze bozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,to nejedz 😀 😀 😀 😀...no ste to mali vidiet...chudak...no ,ale MUDRA mamicka....vyhrala...svihla piskot do kosa...je to normalne?...toto je podla mna trapne
@aaddeelliinnaa ked myslis....hlavne, ze my dve nie sme z rovnakej 😀
@aliza ano bola som arogantna..lebo zdalo sa mi ze to je tebe najblizsi jazyk podla toho co si pisala...a ja som vyjadrila svoj nazor..suhlasim ze detom treba aspon do 1,5-2 rokov varit, alebo odlozit nedosolene a nekorenene...len nepovazujem ludi ktori to robia inak za bezcitnych ignorantov co laduju svoje deti humusmi prvej triedy..
@aaddeelliinnaa bavime sa o jedle, nie o ochutnani jednej lyzicky. Ci tvoje deti, ked mali 10.m., jedli len jednu lyzicku prikrmu? zakladatelka temy sa pytala, odkedy moze davat normalne JEDLO, nie ochutnavat. V tom veku moje deti jedli plny tanier prikrmu.

@aaddeelliinnaa no take modre zboznujem. maju nastudovanu vsetku literaturu, cely internet a antenky mudrosti im z hlavy trcia. a potom ich dieta rpide do skolky, dostane normalne jedlo a nevie, co to je a neje to a cely den je hladne.