Koľko zjedia vaše pubertiaky a aké majú návyky?
Ahojte, mam takmer 13 rocnu dceru, odmalicka bola katastrofalny jedak, vyberava v jedle, bolo to peklo. Cca v predskolskom rocniku sa to zacalo lepsit, ale ziadne terno to nebolo. Odmalicka takmer vobec nejedava sladkosti (nezakazovali sme jej), ziadne palacinky, buchty, mucne jedla absolutne. Maso nemusi tiez, max kuracie. Na tony jedla ovocie a zeleninu. Aj ked sa jej jedalnicek casom rozsiril, ona zje toho strasne malo. Tam zobne, tu zobne. Polievku si da do misky od kompota, pouziva detske riady na svoje davky jedla. Je dlhodobo najnizsia a najutlejsia v triede. Ked vidim jej spoluziacky, ku nej vyzeraju minimalne na 15 rokov. Ked su nahodou u nas na prespavacke, ja sa nestacim divit kolko toho zjedia, normalne dospelacke davky masa, zemiakov, za tym cely balik cipsov a este pytaju sladke. Moju by asi roztrhlo z takeho mnozstva. Dcera ma 148cm a 33-34kg. Myslela som si, ze aspon v puberte zacne viac jest ale nie. Mate niekto doma podobny pripad?Zase nechcem aby jedla piate cez deviate ale bojim sa o jej vyvin, kedze v tomto veku jej telo urcite potrebuje viac kalorii. Dakujem za odpovede.
Moja dcéra má 9 rokov , tiež neje dobre...je to s ňou boj ..ale jej metabolizmus funguje potom na ukladaní, máme opačný problém... už teraz jej kupujem 164/170... môže mať tak 150 CM ... podstatné, že čo vraví na to doktorka
Fíha, mňa zaujalo, že má 33kg, veď moja čerstvo 7rocna má 30 😶 inak držím palce, moja toho tiež zje veľmi málo, vyberá, ale teda dokáže jesť aspoň mäso a ovocie ...
@tehula2016 mam podobny pripad, dcera skoro 12 rokov a 138 cm a 28 kg. Je velmi malo a tiez, ked je u nas nejaka jej kamoska, tak sa nestacim divit, ostatne baby zjedia aj 2-3 x tolko ako ona 🙂 Moja zas velmi zeleninu a ovovie nemusi, to je boj, zeleninu hlavne v polievke, ale s masom nema problem.
u nas opacny extrem... 12rocna ma 172 cm a 70kg, ale my sme s muzom tiez vysoky a aj v skole sme byvali vzdy najvyssi. Minuly tyzden som brala dceru na pasove dat urobit pas a chceli jej obciansky (jasne, viem ze obciansky moze mat uz od narodenia, ale zato, ze si mysleli ze ma 18).
@tehula2016 a tú výšku neriešite s lekárom? Na 13 ročnú veľmi málo, dostala už menzes? Však ona už každú chvíľu môže prestať rásť, to koľko cm bude mať? 150?
@tehula2016 moja dcéra bude mať 12, s jedlom bojujeme doslova od narodenia. Riešime gastro, psychológiu, lebo pri výške 145 cm váži 23 kg aj to som šťastná, že konečne pribrala, lebo ešte na jeseň mala 19. Teraz jej konečne začalo aj chutiť a keď si povie ze ma chuť na McDonald's, tak jej kúpim aj o polnoci.
@tehula2016 prečo si naberá do detských riadov? Inak je zdravá? Myslím mentálne. Pretože zdravému dieťaťu by to bolo trápne. Ja by som jrj nabrala normálnu porciu a už koľko zje je na nej ale nech vidí, že jesť je normálne a netreba to extra riešiť. Takto začínajú poruchy príjmu potravy.
Tak moja dcéra bude mať 12 a je opak tvoje a zje občas dospelácke porcie má 165cm a 54kg....
A detské riady nepoužívame už velmi dlho.
Lekár čo na to?
Inak ja by som dala detské taniere prec a nech si nakladá do normalnych
@marhulka13 a čo na to dr. ? Moja bude mat 9, vaha kolíše na 21-22kg, deti v škole ju volaju palička a dr. Nás už ženie na krvné testy .
Nic v zlom ale toto nie je tema na MK ale treba to prebrat s pediatrom a vyzivovym poradcom. Ty ako matka varis, sledujes co to dieta zje? Mas predstavu o vyzivovej hodnote? Nie je to dieta apaticke? 13r je najhorsi vek na taketo mizerne stravovanie (pokazia sa zuby, nebude menzes, buduca neplodnost atd...nechcem strasit ale mam s tym nejake skusenosti). Prosim ries to ak nechces prest torturou "anorexia".
nie , nie je to normalne.
ma strasne malu vahu. predpokladam, ze este menstruaciu nedostala a ani nezacala dospievat.
mam dieta v takom veku, normalne zje plnu dospelacku porciu. asi by som zacala toto riesit, lebo je to taky "vek" kedy este vies nejake problemy poriesit.....
daj si jeden tyzden a zapisuj presne co zjedla, aby si vedela aky ma prijem,
@marsmykkok 13 bude mat v aprili, menzes jasne ze nema, ale ja som mala tiez neskoro aj vsetky zeny v rodine..babky mame nizke, takze kludne moze byt po nich vyskovo..mna skor trapi, ze je male porcie, ale ako vidim, nie sme sami s tymto problemom..
@kleopatra114 krvný obraz mala vcelku ok až na dvojnasobne zvýšené hodnoty zeleza. Ma predpísané nutridrinky, berie vysoké dávky b vitaminov, peritol a pomáhajú aj sedenia u psychologicky.
@januska12323 dcera je uplne zdrava, praveze to je ten paradox, ze fyzicky zaostava, ale mentalne ma o dost navrch oproti rovesnickam..
@lenka.25 praveze ma velky vydaj, odmalicka sportuje, je velmi sikovna..
@tehula2016 aj moja je taka tenka, k danej vyske, ktoru si uviedla, mala asi tiez taku vahu, ale moja bola mladsia, teraz dost narastla za posledny rok. Mali v triede aj chudsiu, dokonca jeden chlapec bol najchudsi. Za posledny rok (teraz v marci bude mat 13r) sa dost vytiahla, teraz ma 160 cm a 40 kg. Tiez nezje hocico, ale od kedy sa stravuje doma, nie v sk.jedalni, je to omnoho lepsie. Ja som ju ale musela zacat krmit doma uz od tretieho rocnika, lebo ona v skolskej jedalni nic nezjedla, vraj to bolo hnusne. V druhom rocniku na zakladke mala 18 kg.
Ale je zdrava, lekarka jej vahu neriesi a ja som tiez bola ako dieta taka, cize ani ja to nejak neriesim. Nevarievam doma hovadzie, lebo to nechce, celkovo nerobim jedla, ktore nechce a vidim, ze sama postupne zacina ochutnavat aj take, co predtym nechcela a potom si to pyta (napriklad plnenu papriku).
@lucik194 menstruacia ma netrapi, to sa praveze cudujem, ze dnesne dievcata ju maju takto skoro..dospelacke porcie mi tiez nepridu ok, tie dievcata sa doslova prejedaju.. chcem proste nejaku zlatu strednu cestu, nie taketo extremy..
@tehula2016 mam doma to iste, dcera 12 rokov vyska 151 cm a vaha 34 kg, od narodenia je podla tabuliek na cca 10 percentile, trcia jej bedrove kosti a rebra sa jej daju zratat. Tyzdenne ma cca 7 hodin tanecnej takze ma aj poriadny vydaj. Ranajky ak zje jogurt alebo kusok ovocia, desiatovy box mava len ovocie a zeleninu a aj to niekedy nedoje, obed v skole neviem ale doma je to niekedy porcia rovnaka alebo mensia ako ma 4 rocny syn… Nema ziadne zdravotne problemy tak som prestala riesit, hladom neumrie a mame pravidlo ze sa musi najprv normalne najset a potom moze neico sladke. Syn je na tom rovnako a aj ja a manzel ked sme boli deti sme nechceli jedavat
@stvura sledujem samozrejme, ona si aj casto pyta jest, ale len jej vybrane jedla..prazenica z 1 vajicka, maly krajec chlebika a podobne davky..
a večeru má teplú, po tréningu je hladná, to zje asi aj tú polovicu porcie, ak je to jedlo, ktoré má rada.

Aj má dcéra nejaký výdaj ? Myslím aktívny šport napríklad . Lebo keď len chodí do školy a domov, tak asi veľmi nepotrebuje jesť . Na svoju výšku má celkom v pohode váhu , na to že málo je .