icon

Kto dával bábätku piť kravské mlieko od 4 - 7 mesiaca?

karolinka1991
9. dec 2016

Ahojte maminky,

v prvom rade Vas poprosim o relevantne prispevky,ktore odpovedaju na moju otazku.

Chcem pocut VYLUCNE skusenosti mamiciek,ktore davali dietatku pit kravske mlieko namiesto umeleho mlieka od 4.-7. mesiaca a nepotrebujem mat zaspamovanu diskusiu prispevkami,ako treba kravske mlieko dat az po roku,pripadne po troch,lebo inak dietatu ublizujete,ako to tu byva divnym zvykom. Kazdy ma na to svoj nazor,tak budme taktne a respektujme to.

Ja sama som bola od 2. m na kravskom mlieku,kedze mama stratila mlieko - nemam ziadne alergie,choroby,nic,som uuuplne zdrava A NEMAM POCIT,ZE BY MI MAMA UBLIZILA.Preto, ak ten pocit mate Vy,ventilujte si ho prosim mimo tejto diskusie.

Zaujima ma:
- ci ste mali s kravskym mliekom dobru/zlu skusenost v tomto veku?
- ako babo reagovalo - chcelo pit kravske mlieko?
- ked najprv nechcelo,ako dlho ste to skusali,kym ste sa pripadne vratili spat k umelemu?
- ci nebanujete,ze ste presli na kravske mlieko z umeleho?
- ci Vase babatko z kravskeho prospievalo?
- ci ste davali plnotucne alebo polotucne?
- a ci z obchodu alebo mliecneho automatu?

Dakujem krasne za vsetky relevantne odpovede ❤ a ospravedlnujem sa pripadne za tie mamicky,ktore tu nedaju sancu mat diskusiu bez ustipacnych komentov 😠

petuska2110
9. dec 2016

@karolinka1991 mali sme rovnaký problém keď mal malý 4 mesiace. Prišli sme na prevazenie na kontrolu detskej a schudol dovtedy bol plne kojeny. Malá som málo mlieka, skúšali sme veľa druhov začalo to nutrilon na odporúčanie pediatricky to bolo niečo neskutočné rekcia príšerná, od zelených hovienkov po zvracanie,koliky no des. Ďalej cesta pokračovala od france lait po sunar,bebu skoro všetky značky. Zakaždým zlá reakcia od tvrdého kakania po koliky. Nám sadol len hipp bio a neskôr sme ho vymenili za lacnejšiu variantu babylov keďže už jedol všetko zmenu sme nezaznamenali. A ešte tak na okraj keď zmenis mlieko musíš mu dať chvíľu čas aby ste zistili či sadne chvílu trvá kým si dieťa na neho zvykne. A zvrackanie môže byť aj príznak refluxu nemusí byť z mlieka. A veľa báb tu píše o koziom mlieku je zdravšie aj vhodnejšie pre dieťa no ale je otáznik či ho bude piť nás malý ho nechcel vôbec a keď aj trocha vypil nemal dobrú reakciu lepšie bolo kravské. To mal domáce môj otec mal kozy robil aj syry ale keďže nikto sme to nechceli tak už kozy nemá 😂

salome51
9. dec 2016

@karolinka1991 ja som dávala môjmu staršiemu synovi kravské mlieko od roka. Mlieko má veľmi rád a keby som ho nekrotila tak vypije denne aj liter. Nemal žiadne bolesti bruška ani hnačku. Od 6 mesiacov som mu z kravského mlieka robila detskú krupicu. Tiež žiadne bolesti, kŕče či hnačka a to mal reflux. Mala som z toho samozrejme obavy ale povedala som si že čo také strašné by sa mu mohlo stať keď vyskúšam tú detskú krupicu. Prinajhoršom ho bude bolieť bruško a pre mňa to bude jasný signál, že kravské mlieko nebudeme dávať. Podľa mňa to pokojne skús, ale v malých množstvách a uvidíš ako bude reagovať.

ukulela
9. dec 2016

@karolinka1991 a este - mozno baby pisali - ked mate problem so vsetkymi UM rad radom - riesili ste moznost alergie na kravske mlieko/bielkovinu kravskeho mlieka?

karolinka1991
autor
9. dec 2016

@khkt A ked clovek odmieta respektovat prosbu druhych ludi,to uz je veru velka zrelost!!! Na Vas platil ten druhy komentar,t.j. nekomentujte tam,kde o Vas nazor autor nestoji.Kludne si komentujte inde,kde sa Vam za to podakuju.A ja Vas ani nikoho ineho zodpovedneho za moje dieta nerobim,cize to bol postreh tiez dost od veci...Presne takymto reakciam a stretom nazorov som sa tu chcela vyhnut a myslela som si,ze z mojho uvodneho prispevku to bolo dost zretelne.Bohuzial asi som sa mylila.Ja sa tu hadat nemienim.Neodsudzujem ani toho,kto dava umele mlieko,ani toho,kto dava kravske/kozie.Nech si kazdy robi,co chce.Len ma irituje,ze v kazdom prispevku,ktory vo fore citam,sa najde tolko reakcii,ktore vobec nezodpovedaju otazku autora a mnohokrat prechadzaju doslovne do utokov.Uz som cakala,ze mi zacne niektora "hyper dojco-bio mamicka" cistit zaludok,ze co sa cudujem,ze dcerka ma problemy,ked som urcite neurobila vsetko preto,aby som mohla kojit...

liv1
9. dec 2016

Nad kupovanim materskeho mlieka si neuvazovala? Je to urcite drahe, ale min do tych 10 mesiacov to stoji za to. A tiez by som rozmyslala nad alergiou na BKM pri takych problemoch co popisujes. Nuz, drzim palce pre najlepsie rozhodnutie. Moja zacala pit kravske mlieko az ako 3rocna v skolke a museli sme to uplne vylucit bolelo ju z neho brusko.

karolinka1991
autor
9. dec 2016

@liv1 joj,coby nie,keby sme na to mali financie,bola by to prva vec,po ktorej by som siahla,ale vdaka za tip 🙂

liv1
9. dec 2016

@karolinka1991 ja som napriklad @khkt velmi vdacna za jej fundovanu odpoved. Malokedy sa tu najde doktor ktory predostrie svoje informacie, pretoze tie nase su ciastkove. Ked citam spravy typu davam mojmu to a to a nic mu nie je, to ale matky netusia ze to nemusi ovplyvnit sucastnost, ale mozno aj cely buduci zivot. A vsetky tie problemy ktore maju ludia 20,30,40 atd. rocni byt mozno nemuseli, keby im niekto vcas dal fundovanu odpoved a nie taku ako jedna pani povedala. Tymto ti @khkt velmi dakujem ze si prispela, a dufam ze vela mamiciek ovplyvni ich chybny nazor "bezdovodne" (sice nie uplne v tomto pripade) zavadzat kravske mlieko, prave tvoj komentar.

Diskusie na MK nie su osobnym vlastnictvom. Amen 🙂. A pekny den vsetkym 😉.

puklica13
9. dec 2016

Clovek domestikoval predchodcu kravy pred viac nez 12tis rokmi..a domestikoval ich prave kvoli chovu na mlieko...takze ludske telo si 12000 rov zvykali na mlieko a vyrobky z neho..castokrat ze ny z najsirsich vrstiev nemohli kojit,lebo hlad,vojny,podvyziva...keby bo naozaj take skodlive uz davno sme skoro vymreli...(_a nielen kravske,aj kozie,ovcie,kobylie ci tavie...) tak nepanikarme...
A este ...naozaj..to krabicove co ma trvanlivost polroka nie je mlieko ale cisty sajrat..priamo zo zdroja ci mliekomaty su lepsia volba

0silvia0
9. dec 2016

@puklica13 kedysi sa už trojmesačným deťom dávala jesť praženica a polievky, minule to jedna staršia pani rozprávala, skoro som odpadla, toto muselo tiež veľmi zaťažovať trávenie dieťaťa... keď ženy nemali mlieko, deti museli jesť rad-radom všetko...

evitka83
9. dec 2016

@karolinka1991 s mliekom na pitie skusenost nemam, ale od 6 mesiacov som davala malej jogurty s kravskym mliekom a nemala ziaden problem. Od 8 mesiacov som zarabala kase s kravskym mliekom. Inak pije UM. Myslim, ze to velmi zavisi od toho, ako ma vyvinutu traviacu sustavu tvoje dieta. Niektorym to neuskodi a niektorym ano. Inak nezistis, pokial nevyskusas. Ale treba zavadzat postupne, nie naraz plnu davku.

emilia25
9. dec 2016

Kamaratka zacala davat v 2mesiacoch a dieta skoncilo v nemocnici na priedusky kde mu po testoch zistili alergiu na kravske mlieko takze tak ci tak musela davat um predpisane na recept.

lauricka
9. dec 2016

toto je vyslovene nieco, co by ste mali konzultovat s vasim pediatrom. A urcite sa nespoliehat na to, ze vam to neublizilo, ked ste boli babo. Dufam, ze nejde len o to, ze nieco usetrite. Pytajte sa pediatra. Vase dieta je jedinecne, preto jeho potreby a reakcie su tiez jedinecne.

lauricka
9. dec 2016

a vlastne ked vas nezaujimaju dovody, preco to nie je pre babo vhodne, tak mu to rovno davajte, ved to, ako bude reagovat a ako bude vyzerat jeho organizmus na zaklade toho, sa dozviete jedine takto, nikto iny vam to nepovie, pretoze ine deti nie su ani jedno take ako to vase, apropo, mate dost odvahu inak. Nuz ale vy ste zodpovedna za svoje dieta, tak je to na vas.

myskahryzka
9. dec 2016

@karolinka1991 Ahoj. Ja som sice kojila do roka aj pol, ale od siestich mesiacov som davala mliecne vyrobky a maly to prezil. Osobne by som mlieko ako nahradu umeleho mlieka dala, ale bezlaktozove, alebo od kozicky 🙂 Nad tym si neuvazovala?

sonica
9. dec 2016

mozno od veci, ale mamicka ma svoje dovody preco uvazuje nad touto moznostou, nastudovane pre a proti z odborneho hladiska ma, pyta sa na realne skusenosti a to je to o co jej ide, spravit si nazor...
a este, ja som cca od dvoch tyzdnov skoncila na kravskom a mozem prehlasit, ze som zdrava, neviem co je alergia, ani ine choroby, tukam, nie je to totiz dnes samozrejmost, ale kazdy clovek je individualny a tak k tomu treba pristupovat a nazory odbornej verejnosti sa menia tak rychle, ze obcas je tazke to vôbec sledovat... najskôr je nieco totalny humus a za chvilku uz je clanok, ze to nie je tak zle a nakoniec za par chvil, ze opak, je to prospesne, tak preto niekedy ten zdravy sedliacky rozum a skusenosti iných su na nezaplatenie... 🙂
ale treba skusat a pristupovat k veciam opatrne a s rozvahou... 🙂
prajem vela stastia a nech sa problemy vyriesia 😉
nie je nutne hned vsetko a kazdeho zhadzovat pod ciernu zem 😉

janulik2008
9. dec 2016

ahoj. neter ma sice uz po roku ale ako 6 mesacna papala krupicu z normalneho mlieka. papala najprv um BEBU ale uz 3ka jej nechutila ptm HIPP tiez jej prestal chutit trz papa nestle mlieko tusim a segra strieda s kravskym mliekom. davame plnotucne z krabice ... a hlavne mna krmili kravskym riedenym pigi cajom 😉

karolinka1991
autor
9. dec 2016

@sonica dakujem,presne si to vystihla ❤ a bohuzial,bola som svedkom toho,ako sa ziskavaju v dnesnej dobe mudr tituly,takze nedokazem bezvyhradne doverovat lekarom...je to smutne,ze si clovek musi dnes overovat odporucania doktorov,lebo uz aj mudr titul nie je to,co volakedy!!!

petronellkaa
9. dec 2016

Pri prvom synčekovi som mliecko nemala tak som zacala davat umele mlieko bohuzial ho tak strasne zapekalo ze chudacik kakal len s pomoco

petronellkaa
9. dec 2016

Pri prvom syncekovi som mlieko nemala tak sme presli na umele mlieko ale jeho nenormalne zapekalo kakal len s pomocou nenormalne sa pucil mal krce stoho pucenia dostal pruh .Ked mal 4 mesiace presli sme na kravske mlieko od toho dna sme mali pokoj ziadne krce nic chlapec ma 10 rok..nema ziadne alergie zdravy ako buk ..

khkt
9. dec 2016

@karolinka1991 Nebudem komentovať Vaše vyššie napísané príspevky.
Ak máte s malou problém, vyskúšali ste viaceré umelé mlieka a netoleruje ich, je NUTNÉ to riešiť s pediatrom a v tomto prípade pravdepodobne aj s gastroenterológom, keďže ide o maličké dieťatko. Nie s mamičkami na MK.
Týmto končím s prispievaním do tejto diskusie. Prajem veľa šťastia. 🙂

googlinqa
9. dec 2016

Vyskusaj a uvidis ja by dala z automatu prevarila a zriedila vodou tak na 1/3 vody a vyskusaj...

tutu_1
9. dec 2016

Dávala som kravské mlieko od kravy nie z krabice syn mal ale 2 roky. Dovtedy sme dávali UM. Treba si uvedomiť ze kravské mlieko z krabice nie je to iste ako práve nadojené, je upravovane a chemicky konzervované. Za ďalšie ak dať kravské mlieko tak malému dieťaťu iste riediť ! Kravské je dimenzované na tela nie na bábätko ! Takze určite pretvárať (ale tym sa ničí všetko co v tom mlieku je dobre) a urcite riediť lebo dieťa bude vždy menšie ako teľa.

breznica
9. dec 2016

pridám skúsenosť,nie moju ale mojej starkej.jej dcéra-moja teta-sa narodila v apríli 1945 ako 1800gramová.bola vojna,bieda,tetu šupli ohrievať sa do rúry a keďže starká "vďaka" vojne nemala mlieko,teta bola od začiatku na kravskom.žije,je zdravá,má 4 deti a 5 vnúčeniec

nice202
9. dec 2016

mne moja mama davala kravske mlieko a zijem. Nemam ziadne problemy, som zdrava.

tutu_1
9. dec 2016

Treba si uvedomiť jednu zásadnú vec keď aj nám dávali mamy kravské mlieko malo trvanlivosť max 5 dni dnes ma polroka. Kto nevidí rozdiel je slepý.

nice202
9. dec 2016

a kto nevidi rozdiel medzi trvanlivym mliekom a cerstvym mliekom, tak je slepy tiez. Boli tu totiz aj predtym. Aj v dnesnej dobe existuju cerstve mlieka a nie iba trvanlive s dobou trvanlivosti 6 mes., ale aj mlieka cerstve s dobou trvanlivosti 3 dni 🙂

tutu_1
9. dec 2016

@nice202 urcite áno len je nieco iné mlieko od kravy, kozy z domáceho chovu ako od kravy z družstva (nie každé ma dobrého zootechnika) a úplne nieco iné je mlieko priemyselne spracované, kde uz sa upravuje aj obsah tuku v mlieku. Ak nie je dostupne mlieko od kravy z domáceho chovu tak je lepsie z automatu. Každopádne aj zriebatám ktoré osireli sa dáva kravské mlieko riedené (plus sa tam pridáva cukor a iné veci) takze ani tak malému dieťaťu by som nedala neriešené. Alebo by som skor uvažovala o kozom mlieko kedže neobsahuje kazein ale albumin.

nice202
9. dec 2016

@tutu_1 ja nesuhlasim s podavanim kravskeho a ineho zivocisneho mlieka do 1 roka min. to, ze mne mama davala fabrikovane mlieko z tovarne, neznamena, ze s tym suhlasim. Vobec nie. Je len stastie, ze mi nic nie je.

tutu_1
9. dec 2016

@nice202 Chápem veď ja som na tom podobne, len neviem co autorka ako je na tom finančne a co ju ženie k takémuto riešeniu. Každopádne ak to inak nejde tak ak viem poradím, lebo vidím, ze ludia nevedia, alebo niektorým veciam neprikladajú váhu.

fazulka219
9. dec 2016

Dcera pila kravske mlieko domace od troch mesiacov.zo zaciatku sme riedili pigi cajom slabym.potom ciste.a v pohode.prezila.:slight_smile: