Matky nejedákov - poďme sa podporiť!

idemo
22. máj 2023

Ahojte🙋🏻‍♀️. Píšem tento príspevok aby som sa uistila že v tom niesom sama a popritom sa aj inšpirovala vami ženy čo máte tiež doma nejedáka. Syn má 18m a váži 8,5kg (s pedi všetko odkonzultované, odber urobený, proste taký je🤷🏻‍♀️). Niekedy mám dni že kašlem nato a niekedy ma poraziť ide. Raňajky unás nejdu vôbec - chlieb, natierky všeho druhu, zelenina, vajičko na všelijaky spôsob, slané, sladké, kaše, jogurt - NIČ. Potom na desiatu keď zje polovičku jogurtu alebo trošku ovocnej kapsičky. Pred obedným spánkom má polievku - to je jediná vec čo zje aj s chuťou ale tak max jednu dve naberačky. Po obednom spánku mu ponúknem obed - to čo máme my doma navarené - pozrie do taniera ohrnie nos a už beha niekde. Tak nič zabalilm mu to do termosky a ideme von a skúšam ponúknuť okolo 3 - niekedy zje niekedy nie🤷🏻‍♀️. Olovrant máme podľatoho či zjedol obed alebo nie (čo vačšinou nie😬). A večera bud pokus č. 3 s obedom alebo polievka alebo čo mu na prekvapenie chuti je kupivaný príkrm🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️. Z čoho ja mám mdloby že toto chce jesť🤦🏻‍♀️. Ešte doplním jedlá typu lievance, palacinky, mufiny tiež len ohrnie🤷🏻‍♀️. Dievčata!… Ako to máte vy?…lebo ja mám z toho porazenie!🤯🤯

jaskolka
22. máj 2023

Daj mu kupovaný prikrm, keď toto zje.
V čom je problém? Prečo máš mdloby? Toto je často taky predsudok, že preboha domáca strava je lepšia.. Ale reálne tie jedla sú oveľa viac kontrolované, ako napríklad bežná zelenina ci ovocie v nákupných centrách, čiže nie je v tom nič zlé.

deti95060810
22. máj 2023

zbytočne sa užieraš.... dieťa zje len toľko koľko potrebuje. Prešla som si tým tiež a nie len ja... Všetko sa zmení v puberte.
Inak tak malé dieťa zje 2 naberačky polievky? však to mám aj ja dosť....

idemo
autor
22. máj 2023

@jaskolka ja sa ani tak nebojím kvality toho príkrmu. Skôr mám obavy že bude zvyknutý jesť iba takúto stravu (tie príkrmy sú viacmenej mixované) a nezvykne si na klasickú domácu stravu.

tani777
22. máj 2023

To mas este dobre..nasa ma 2.5 roka a ani zdaleka nezje tolko co Tvoj..ci kupovane,ci doma varene..ficime na suchom pecive,hrianky (paradoxne s cesnakom a maslom) a cerstvom ovoci..toto jedine sa tesim,ze je uz teplo a zacina byt aj domace,celu zimu jedla len jablka a hrusky,co sme mali posledne..z vareneho len zemiakove placky a palacinky-suche bez vsetkeho,suchy okraj pizze a hranolky (len aby niekomu nenapadlo,hranolky nejedava casto)...proste,asi bude eko bio raw 🙈 zelezo doplname,lebo ho ma malo,ale zmenu v jedeni nevidim..dlho stala na 11kg,teraz ma 13,ani neviem z coho pribrala 😁
Ja som sa naucila nejak to v sebe spracovat a neriesit az tak..sak hadam dakedy sa naje

majlo1234
22. máj 2023

Daj mu, co ti zje. Ja uz som davno rezignovala😄 na ranajky mame raz do tyzdna parky!!! Tie miluje a zje vzdy, ale ciste bez chleba, vzdy mu ponuknem zeleninu, obcas zje par kuskov. Potom mame par krat do tyzdna ovsenu kasu, s mliekom, ale bez ovocia, miesam do nej aj lyzicku jogurt/tvaroh, aby boli buelkoviny, tu zje ako kedy. Potom este vajicka ma rad. Chlebiky vobec, cisty rozok obcas zje. Na desiatu mava ovocie, ponukam aj kapsicku, pokial ideme niekam v kocari, aj detske chrumky. Obedy su kapitola sama o sebe-ma rad cistu ryzu a cestoviny, paradajkovu polievku a obcas zje aj inu polievku, ale to je neiste. Obcas zje omacku s cestovinami, obcas masko, ale malokedy. Vzdy mu nakrajam aj zeleninu, ale urcote mi zje len nakladanu zeleninu😄 veceru ponukam taku, aku mame my, a pred spanim mu spravim par lyzic instatnej kase s nadejou, te konecne prespi noc. Tu zje ako kedy.
Ale je este dojceny, ma cez 12 kg(21 mesiacov) a nevyzera hladny, tak uz to proste neriesim.

majlo1234
22. máj 2023

A este u neho ficia hranolky z mcdonaldu😱a palacinky ciste. A gulicky z ikei. Chlapec jak v amerike sa stravuje

kvetinka75
22. máj 2023

@idemo a ty si koľko toho zjedla keď si bola malá? Lebo ja teda nič moc. Ani v škôlke a čo si pamätám ešte aj zo školy som nosievala desiatu domov, raňajky som nechala tak, a obed len tak premrvila. A veľa nás takých bolo. Od hladu ešte nikto neumrel. Len netreba deti prepchávať kravinami. Niektorí budú slabí jedáci stále a niekto začne jesť normálne neskôr.

domireb
22. máj 2023

@idemo ja mám takú nejedáčku.. tá ričí od narodenia, kojila som ledva dva mesiace, to sa nedalo. Raňajky 0 bodov, polievka s revom, obed natlaciť, olovrantom sa ani neobťažujem. Má 19 mesiacov a doteraz nezjedla viac než olíznutý chlieb, rožok, briošku. Jediné, čo fakt zje s chuťou, je kurací vývar, tak toho mám plný mrazák a vytiahnem, keď nič iné. Oblečenie z nej visí, gate jej letia dole..

idemo
autor
22. máj 2023

@domireb ja som si minule všimla že my nosíme ešte pyžamo kde je 3-6m😬😬

lucka_ke
22. máj 2023

nakrájaj mu ovocie alebo zeleninu do misky a nechaj niekde kde dočiahne, nech si sám berie, možno viac spapá, inak môj syn v tomto veku tiež jedol len kupované príkrmy, domáce vypľúval, ale on žil na mlieku do 2 rokov tak mu jedlo až tak nechýbalo, horšie bolo potom keď už nemal mlieko

jaskolka
22. máj 2023

Neboj sa, do škôlky určite nebude jest len tie sklíčka. Tie prikrmy sú aj podľa veku, 12+su normálne kúsky, dokonca, aj mäso,čiže nie len mixované pyré.
Pije mlieko? Často je to aj o tom, že sa nasýti takto. Môj mal obdobir, keď žil len na mlieku.
Sú deti, ktoré su jednoducho nejedaci. A minimalne v puberte sa to zmení. Alebo aj nie..pokisl on zdravotné je v poriadku, nie je anemicky, nechýbajú mu živiny, tak by som to až tak Neriešila. Pôjde do škôlky, bude vidieť deti, ako jedia, rozje sa aj on. A keď nie, tak čo s tým, nenapchas ho predsa ako hus.
V krajnom prípade existujú lieky na chuť do jedla,nutridrinky, ale tak to už je fakt len krajne riešenie. Podľa mňa je to aj o tom, že ty to možno veľmi prežívaš a on to vidí. Niekedy to je tak, že čím viac rodič dieťa naháňa s jedlom, tým viac ono sa vzpiera a vie, že tak si akoby vydobyje pozornosť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamkalentedkova
22. máj 2023

Joooj ženy ,keď čítam ,že nejedaci a koľko toho pojedia..až vám závidím 😁
@idemo presne toto je aj u nás .Sú dni keď machnem rukou ,a proste jej dám mlieko,kedy si pýta a su také ..že sa snažím zo všetkých síl ju prinútit niečo zjesť .Momentálne máme za sebou týždeň keď sa polievky a druhého jedla ani nedotkla..ráno zje sem-tam parky ,jogurt alebo volské oko ..ovsena kaša,mliečna ryža a podobne srandy absolútne nehrozia .Žiadne sladké jedlá ..takmer žiadne pečivo..to je skôr zázrak ,keď nejaké zje .Zato prísť spýtať mlieko je niekedy schopná aj každých 15 minút .Z ovocia zje takjablko,jahody ..melón nemal úspech, banán viac nie ako áno ..sem tam hrozno ..no úplná bieda.Niekedy sa mi chce ztoho všetkého až plakať .Ale keď máme výnimočné pizzu ,to si dá 😁🤣. Ovocné kapsicku otváram ..dvakrát cucne a vyhadzujem .Na svete snáď neexistuje nič ,okrem mlieka ,čo jej chuti .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majlo1234
22. máj 2023

@mamkalentedkova mne sa napriklad osvedcilo zamrazit ovocnu kapsicku do foriem na nanuk, alebo do tych perforovanych dudlov z DM, a to syn miluje, akoze “zmrzlinka”

dotka04
22. máj 2023

@idemo 14 mesiacov o chvíľu a u nás presne, presne toto isté!!! Ten chlape podľa mňa len z lásky žije :-P Má 80cm a 9,5kg, ale dostať doňho niečo je umenie! Jediné čo miluje, je biely jogurt. A mlieko samoška. Má dni, že zje pekne obed (ale nie takú dávku, ako mlieka!), ak dá aj raňajky alebo večeru, sme nadšení a celí bez seba. Ale ja neviem ako u vás, no u nás pri jedle neobsedí, to ho treba doslova zabávať (knižky, akože varí - má mištičku s vareškou a mieša si v učiacej veži, kým ja ho kŕmim..., kreslí pri tom...), aby niečo zjedol. Jeho akoby vôbec jedlo nezaujímalo. Ale od malička slabo papal, on aj mlieka papá málinko. Priberá, ale určite z neho nejaký silák nebude. Len ma štve, že fakt sa môžem rozkrájať (presne, už aj ja som skúšala lievance, palacinky - klasika/špaldové/tekvicové/špenátové/banánové.., halušky, šúľance, z nášho dávať jesť - čo je aj ochutené, podĽa detských receptov variť....) a on nič!!! Jemine a presne, kupované, to by jedol!!!! :-O :-O

bejbypd
22. máj 2023

Moja dcéra pred 15 rokmi keď sa narodila ,už nerada píla mlieko ..to isté bolo pri prikrmoch ..len výživu a slizikovu polievku ,do troch rokoch mi takmer výhradne nezjedla nič iné.. ma 15 zje aj mňa, má 173 cm a 50 kg..polievky neznáša dodnes len slizikovu zje 🙂
Zo dňa na deň to prešlo ,ale keď mala dva roky a všade mi hovorili ze je podvyzivena ,bola som zrelá na psychiatriu 🙂

aschkimka
22. máj 2023

@idemo akurát to riešim ja. Dcéra má 2r3m a ona na druhý obed okrem tých kupovaných nič iné nezje. Sem tam zje naše špagety, alebo perkelt ale to jej nemôžem variť každý deň. Keď pôjde do škôlky, tak jej tam tie hotové nebudem môcť dávať...skúšala som ju nechať aj hladnu ale verte radšej bola hladná ako by mala papať niečo navarené od nás...

zuzkaa1991
22. máj 2023

@idemo nepamätám si kolko vazila moja ale viem ze..malo ma 5r a teraz polrok pribrala.1kg🙏konečne. Ma 16kg ak sa naje poriadne
Ako casto ma mlieko?od toho zalezi tiez kvoli mlieku neranajkovala....noci ako casto ma tiež......
U nas polievka zjedla riadne stale druhe jedlo som zaca ponúkať na vecer okolo 17hod. Viac menej vsetko ciste jedla (cestoviny pecivo) skoro do 3.5r az okolo 4r zacala ochutnavat jogurty neje doteraz mi...stale.ak papa.bud rano alebo olovrant v pohode okolo 17 dat veceru obed drube jedlo a mlieko na spanie ;)

mamkalentedkova
22. máj 2023

@majlo1234 moja nechce ani zmrzlinu ,lebo je studená 🤣😁
Ani uhorku nechce ,keď je priamo z chladbicky ..takže toto asi nepomôže .

mamkalentedkova
22. máj 2023

@elizabet173 no snáď áno .Od septembra dufam pôjde aj do škôlky,tak snáď aj tam niečo odkuka od iných detí 😁.Ale niekedy sú ozaj dní ,že to nedávam . Proste sa trápim nad tým ,že neje ..,že mlieko jej určite nestačí .Je aj drobnejšie vzrastom a váha tiež necelých 9 kg

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
thoughtfulweirdo
23. máj 2023

Mám dve nejediace deti. Dcéra jedla do cca 1,5 roka veľa a všetko, potom sek, do 2,5r žila prakticky zo vzduchu, potom zas čosi začala. Teraz má 5, nie je prieberčivá v zmysle, že by odmietala niečo bez ochutnania, ale jedáva málo, malé porcie. Je tenká ako špageta, kúpiť jej nohavice, ktoré netreba prešívať, je fakt výkon 😅 ale je zdravá, silná, aktívna, takže neriešim. Má byť po kom tenulinká 🙂 syn má 2, ten zje za deň tak 3 lyžice polievky a dva hryzy z chleba, neberú ho ani kadejaké chrumky, keksíky a podobne. Ten je ale kojeny, donedávna bol aj celkom bacuľatý, teraz sa trošku vytiahol do výšky, ale chudý nie je. Obaja ľúbia ovocie, takže toho máme veľkú spotrebu. Ja ale jedlo neriešim, lebo som si istá, že čím viac by som na ich slabé jedenie upozorňovala a snažila sa to "vyriešiť", tým viac by som to podporovala a budovala v nich odpor. Takže jedenie naozaj nijak nekomentujem, čo zjedli, koľko zjedli, ako zjedli, naložím im na taniere a ďalej je to na nich. Zjedia koľko chcú, potom môžu ísť od stola, nikto nič nerieši. Jediné, čo nie je dovolené, je napchavanie sa sladkosťami, akože z obeda tri lyžice a o hodinu sa natlačia waflami s Nutellou, to im neprejde 😄 ale takýchto sladkých vecí doma nemáme moc, nejedavame to ani my s mužom, tak ani deti to moc k takému neťahá.

mamkalentedkova
23. máj 2023

@elizabet173 kojim...ona si vypýta mlieko ak vonku ..a pýta si ho kedykoľvek aj doma ..jesť by ani nepotrebovala ,stále si vypýta mlieko a ten cirkus ,čo robí ,keď ho nedostane 🤦‍♀️
Keď sme s kamoškou vonku ,deti niečo jedia ,tak si pýta aj ona ale párkrát zahryzne a už dojedla .Keď sa pohnevať ,hodí s tým o zem a koniec ..

mamkalentedkova
23. máj 2023

@elizabet173 ale možno fakt som na ňu aj ja tlačila ..ale má týždeň keď sa relatívne aj naje a potom príde taký ,že sa toho ani nedotkne ..keď jej nedám mlieko ,pije vodu 😁Dnes napríklad rano,keď som chystala desiatu synovi do školy,že ak ona chce desiatu ,namastila som jej tiež rožok a zjedla z neho akurát paradajku .Nijak somto nekomentovala ..zjedla som zvyšok.Vonku zjedla trošku lekvarovej buchty ...pomedzi to cez deň sem tam zobne nejaké ovocie a furt len mlieko 🤦‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
banalu
23. máj 2023

U nas sme sa uz s muzom vnutorne vyrovnali s tym, ze ked je tak je a ked nie tak nie... uz ani zarucene veci nezje (uz aj kupovany prikrm ci akakolvek polievka je bleee). Potom zrazu ma den-dva kedy papa ako z ucebnice a to da cloveku nadej, a nadej je svina, lebo zacnem nieco ocakavat - ved ked jedla tak preco zas nie... a potom sa stopnem, nadych, vydych a neriesim. Je to na nervy, kym sa clovek zas dostane do toho pokoja, ze je to vlastne ok.
Rastie, zelezo ma ukazkove, vyzera byt spokojna.
Momentalne jej idu 3jky a zije asi z UM (a to uz mavala len 2-3x za 24h a nevypila ani cele), ale vzdy ponuknem najprv nieco ine, a aj ked odje len kustik, aspon nieco.
Najnovsie jej zachutil pribinacik, niektore matky by ma ukamenovali, ja som rada. Ine sladkosti nechce, neje. Ak by som jej celodenny prijem zhodnotila, tak ten cukor je tam vysoky, ale aj obsah proteinu... ale nejdem sa obhajovat. Ja som rada, ze ho chce, ze ho zje... donedavna jedla len cisty biely jogurt a teraz ani citit...
A to nikto nevidi, ako sa clovek trapi, nakupuje, vari, premysla co este, ako este... aj neporiadok strpi aj dieta 100x prezlecie aby sa aj samo nakrmilo a prd makovy z toho, no aj tak su najmudrejsie tie co ich deti laduju vsetko co nezje ich.... Budu si mliet svoje - nedavno som citala komentar, ze kupovany prikrm, rovna sa leniva mama 😂😂😂 ja by som skor povedala zufala... ale to predsa neleniva mama dokonaleho dietata nikdy nepochopi.
Inak isty cas pomohlo riedit UM, ked som mohla, naozaj sa rozjedla a obmedzila tym sama nocne mlieko. Ale odkedy je spat na ARku tak mozem len zarabat flase, ked si madam tvrdohlavo ukazuje pri kuchynskej linke na miesto kde su 😂😂😂
Nevadi, ved raz jej zachuti a bude jest kadeco 😂 RAZ

mamkalentedkova
23. máj 2023

@elizabet173 neviem. , či som na to aj ja pripravená 😔
Chcela som to tak nenásilne trošku ,že pôjdem brigádovať , nechám ju s mamou alebo s mužom,že bude bez mlieka ..ale volajú ma do práce tak raz za mesiac 🤦‍♀️. Kým som práci,8 hodín v pohode vydrží bez mlieka,ale zas pije veľa čaju .
Bojím sa ,že keď ju aj odstavim ,jedenie sa nezlepší .Uvidíme ,čo bude v škôlke .

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
srnka90
29. jún 2023

Dnes je 10 dní, čo som prestala dojčiť a môj nejedák zjedol viac ako kedykoľvek inokedy. Dneska mám však opäť pocit, že dokopy nič poriadne nezjedla. Varila som štyri druhy obedov a zo všetkého si dala lyžičku a položila. Muž prišiel práve domov z práce, tak ja revem na záchode, lebo už neviem, čo ďalej.
Chápem matky nejedákov. Je to absolútne frustrujúce. Hlavne počúvať reči okolia. A prečo je taká chudá? A papká? A čo papká? Prečo nepapká?
Asi sa očakáva, že ju budem štopkať jak húsku. Človek sa snaží byť pri zmysloch, ale také reči ma vedia dať dole.
O dva týždne má 2 roky a 9,5kg.
Nevyzerá však, že by jej niečo chýbalo. ♥︎